Mela

Član
  • Broj odgovora

    46
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Sve od člana Mela

  1. Mela je dodao/la post u temi Problemi sa stolicom kod beba   


    Pedijatar nam je rekao da kapi dajemo mesec dana (bez prestanka), pa da zatim napravimo pauzu od mesec dana i da onda damo još jednu "terapiju". U svakom slučaju, bitno je da im kapi ne škode - naprotiv.
  2. Mela je dodao/la post u temi Problemi sa stolicom kod beba   


    Mi smo prvo (od osmog dana) imali problema sa grčevima, kada je to prošlo (nakon dva meseca) imali smo problema sa kakenjem. Umeo je da pomodri od napinjanja... isprobali smo razne čajeve i ništa nije pomoglo.
    Tada smo počeli da koristimo probiotičke kapi "Bio Gaia". Ne samo što pomažu u regulisanju crevne flore kod bebica, nego sadrže i minerale što doprinosi jačanju otpornosti organizma. Kapi mogu da se koriste od prvog dana. Piju se jednom dnevno (obično ujutru) po 5 kapi. Prezadovoljni smo! Bebac sada kaki redovno (tri puta dnevno), kaka je redovna (što bi se reklo "zdrava") i nema više napinjanja do iznemoglosti.
  3. Mela je dodao/la post u temi Vigantol, D3 kapi, AD kapi   

    Mi smo juče bili u savetovalištu i Dr. nam reče da uzimamo uljane (nikako vodene) AD kapi (dve kapi dnevno).
  4. Mela je dodao/la post u temi Grčevi kod beba   

    Od prvog dana pazim šta jedem, ali beban je već sa 8 dana dobio grčeve. Mučili smo se dva dana, a nakon toga smo mu dali HIPP-ov čaj od komorača i to je, uz zagrejanu pelenicu na stomačići, pomoglo.

    Pedijatar mi je rekao da, bez obzira što ja pazim na ishranu, beban mora da prođe period adaptacije creva...
  5. Mela je dodao/la post u temi Baby Friendly je MAMA Unfriendly?   

    Apsolutno podržavam BF program!

    Istina je da umor sustigne nakon pada adrenalina, rana od epiziotomije boli a borba sa nesigurnošću tek počinje, ali ne bih podnela da mi dete donose "na zahtev" ili po satnici.

    Biti majka je posao, obaveza, zanimanje (nazovite to kako god želite) koje se obavlja 24 časa dnevno a ne "na zahtev", ili na svaka tri sata.

    Meni je beban donešen u svom boksiću nedugo nakon porođaja - još sam bila u porođajnoj sali (čekla da prođe ona dva sata). Nakon toga se nije odvajao od mene. Istini za volju, tu prvu noć, nakon porođaja, sestrica je došla i pitala da li želim da odnese bebu u boks do jutra kako bih se ja malo odmorila - odbila sam!

    Šest dana sam provela sa bebanom u bolnici (čekali smo da mu padne nivo bilirubina), šest žena i isti broj beba u jednoj sobi, za šest dana sam možda sastavila 10 sati sna... ali sve to ne bih menjala nizašta na svetu. Htela am da svivsnem od muke kada su mu prepisali foto terapiju četiri puta dnevno po dva sata... ta tri dana, koliko je trajala terapija, ja sam bila kao na iglama i jedva sam čekala da mi ga vrate nakon svake terapije. Čak sam odlazila u boks gde se "sunčao" da ga obilazim, da proverim da li spava, da li plače...

    Žao mi je što neke majke imaju negativno iskustvo sa ovim programom.
  6. Mela je dodao/la post u temi Doktori na porođaju   

    Meni je trudnoću vodio fenomenalan doktor Molnar, ali nije bio u mogućnosti da prisustvuje mom porođaju (sa tom činjenicom sam bila upoznata od prvog dana), pa sam na njegov predlog za porođaj izabrala doktora Kalmara. Čovek je poslednjih nedelju dana uporedo sa doktorom Molnarom vodio moju trudnoću, a na dan porođaja se pojavio taman na vreme. Sve vreme su on i babica (izvesna gospođa Roža) bili uz mene - strpljivi, puni razumevanja... Ma, za poželeti!
  7. Mela je dodao/la post u temi Porodilište - Sečanj   

    Ja sam se pre dve nedelje porodila u senćanskom porodilištu.
    Porađao me je doktor Kalmar (ljubazan, savestan, strpljiv... samo reči hvale). Što se tiče doktora Živkovića - čula sam razne komentare (kao i za doktora Popovića) ali ne znam da li su u pitanju priče tipa "rekla-kazala" ili tu ima i istine...

    Elem... Utisci iz porodilišta su uglavnom pozitivni. Babice su fenomenalne (bar se meni tako potrefilo), sestrice su ljubazne (posebno izvesna Marina), čista posteljina i spavaćice na tvoj lični zahtev (po potrebi i više puta dnevno)... ali je higijena (toaleti i kupatilo) užas!

    U svakom slučaju, kakvih porodilišta ima - ovo je odlično.
  8. Mela je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    Drage moje, evo najzad i ja ugrabih malo slobodnog vremena (negde između dojenja i menjanja pelena)...

    DakleM: 22. septembra u 13 časova sam završila na porođajnom stolu, a u 14 časova i 50 minuta sam na svet donela smisao mog života. Ljubiša je po rođenju bio težak 3400g. i dugačak 53cm. U bolnici smo proveli šest dana (bilirubin mu je padao malo sporije), ali od 28. septembra smo kod kuće - upoznajemo se i uživamo.

    Ljubim vas sve puno, pa se čitamo čim ugrabim malo više vremena.
  9. Mela je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    Drage moje, evo da se i ja javim nakon skoro mesec dana (ono sto je trebalo da bude obicno krecenje pretvorilo se u renoviranje kompletne kuce...).

    Jos uvek smo bebiron i ja u paketu. Ucestale su nam kontrole (UZ i CTG), a doktor je danas rekao da ocekuje da cu se poroditi do kraja nedelje. Sto se mene tice - spremna sam.

    Iskoristicu priliku da od srca cestitam svim novopecenim majkama, a prinovama zelim dobrodoslicu!!!

    Toliko od mene za sada. Javljam se prvom prilikom.

    Pozdrav!
  10. Mela je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    C, c, c...

    Nema me nekoliko dana, a vi se odmah porađate.

    Natawy, mislimo na tebe i nadamo se lepim vestima.

    MarijaVlada, dobro nam došla nazad. Sada stisni noge i ne mrdaj.

    Odoh da umočim noge u lavorče. Ljubim vas!
  11. Mela je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    Dobar dan svim ranoraniocima, a dobro jutro (nama) spavalicama!

    Drugu noć za redom spavam prilično dobro (i duuuugo). Skoro sam i zaboravila kako je lep osećaj kada se probudiš odmorna i naspavana.


    Draga mig, Brakston-Hiks kontrakcije su samo svojevrsna vežba, odnosno priprema materice za porođaj. Ne treba da brineš jer one obično počinju već u 20. nedelji i kako vreme odmiče bivaju jače.
    Znači, te kontrakcije su način da se materica pripremi za prave kontrakcije zahvaljujući kojima se beba i rađa kada za to dođe vreme.
    Na početku se obično osete kao stezanje materice (koje ne izaziva bol, ali može biti neprijatno), javlja se na vrhu materice (mada nije pravilo) i postepeno se širi celom dužinom. Obično traju od 15 do 30 sekundi, mada mogu da traju čak i 2, pa i više minuta. Neke žene ih upoređuju i sa menstrualnim bolovima.
    Mada ove kontrakcije ne dovode do porođaja, one mogu da pokrenu pretporođajni proces skraćivanja i otvaranja grlića materice.
    Tokom ovih kontrakcija trudnica treba da legne i da pokuša da se opusti, ili da lagano šeta po kući.
    Brakston-Hiks kontrakcije nisu pravi trudovi, ali je trudnicama često teško da ih razlikuju (pogotovo u devetom mesecu).
    Takođe je bitno napomenuti da je obavezno hitno javljanje lekaru ako su ove kontrakcije vrlo česte (više od 4 na sat) i/ili praćene bolom (u leđima, stomaku ili karlici) ili bilo kakvim neobičnim vaginalnim iscedkom. U suprotnom nema potrebe za paniku, samo miruj.


    Milenice, i ja sam imala sličan problem. Kada sam pitala doktora šta mi se dešava objasnio mi je da to ipak jeste mokraća, ali (kako on reče) sveža. Naime, beba konstantno pritiska bešiku i zato često kada odemo do toaleta ne mokrimo normalno nego nam samo curne neka tečnost koja nema ni boju ni miris mokraće, ali jeste mokraća - tek prispela u bešiku.
    Doktor mi je rekao da te male količine mokraće mogu da "curnu" i ako sedimo ili stojimo duže vreme (zato sam ja na poslu neprestano nosila dnevne uloške).
  12. Mela je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    Drage moje,

    danas sam kupila grudnjak za dojilje... reče mi ljubazna teta u apoteci da trebam da uzmem za broj veći grudnjak nego što ga sada nosim, a to znači 95! Pa to su mali padobrani!

    ...A trudnoću sam započela sa grudnjakom 80.

    Odoh sada da leškarim pošto me baš izmorilo geganje po gradu.
  13. Mela je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    Dobro jutro!

    Mi smo noćas spavali bolje nego juče, ali me bebiron u jednom momentu probudio gurkanjem i meškoljenjem. Baš se buni zbog skučenog prostora. Primirio se tek kada je tata počeo da mu peva.

    Uh... danas mi kafa baš slabo ide - cevčim je već sat vremena...
    Odoh pod tuš, pa pravac pijaca - Preobraženje je i treba kupiti grožđe (zvučim k'o moja baka).

    Ljubim vas do čitanja!
  14. Mela je dodao/la post u temi Treći trimestar   


    Vidiš, ta teorija uopšte nije nelogična -naprotiv.
    Mada, čudo nam nikako ne gine... i to ono najlepše.


    Nadoknadiće manja bebica težinu kada počneš da je dojiš. A što se inata tiče, u redu je to, samo nemoj da nam postaneš Georgina.



    Zdravo draga!
    Baš mi je drago da je sve u redu! Znači, 01. septembra ćeš po prvi put čuti otkucaje srca svoje bebe - neopisiv osećaj!

    Sada sam slušala vremensku... i sutra će biti pakleno... Meni prosto dođe da odem u kupatilo i da legnem na 'ladne pločice.
  15. Mela je dodao/la post u temi Treći trimestar   

    Dobar dan!

    Danas sam se baš uspavala... Noćas ni oka da sklopim - nisam mogla da se namestim, leđa me ubijaju, gorušica... ali, kada sam jutros u šest mm ispratila na posao - zaspah odjednom.



    Neno, bitno je da su bebice u redu a što se tiče tvoja tri kilograma viška - ćuti i uživaj - kada bebice dođu sve će to da se istopi.



    I mene sve češće savlada taj neopisiv osećaj "WOW! Pa ja ću biti majka!", a i strpjenje me pomalo izdaje.
    Inače, ako beba odluči da ne sačeka doktoricu sa odmora a tebi zapadne taj užasan doktor - ne brini - ipak je babica alfa i omega na porođaju.



    Ja?! Khm... ne znam ja ništa!
    Javi kako je prošla kontrola.


  16. Mela je dodao/la post u temi Treći trimestar   


    Bend se zove Screamers, mada smo totalno drugačiji muzički stil od False Reality-a (hard rock je naspram HC punka k'o limunada ). A što se tiče te ekipe, naravno da poznajem Tevdu, Mališu, Bandiku i ostale ludake.
  17. Mela je dodao/la post u temi Porodjaj vakuumom   

    Ne znam baš mnogo. Moja kuma se porodila uz pomoć vakuuma...

    Znam da se kod primene vakuum-ekstraktora plastična kapica stavi na bebinu glavu da bi beba uz pomoć nje mogla biti izvučena iz porođajnog kanala.
    Indikacije za primenu vakuuma najčešće su dugotrajni trudovi, ugroženost majke (iscrpljenost koja onemogućava napinjanje, srčano, mišićno ili neurološko oboljenje koje sprečava napinjanje), nepravilni otkucaji srca, krvarenje zbog mogućeg cepanja posteljice...

    Neki ljudi smatraju da vakuum može napraviti više štete nego koristi (ozbiljne povrede kod beba i majki), i zato ovaj vid pomoći na porođaju ima lošu reputaciju.

    Mislim da bi ipak najbolje bilokada bi sve nedoumice oko vakuuma rešila jednim temeljnim razgovorom sa svojim doktorom.
  18. Mela je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

    Drage buduće mame,

    evo i ja ugrabih malo vremena da, nakon dosta vremena, opet zavirim na ovu temu, da vidim kako podnosite drugi trimestar (gorušica, ostajanje bez daha, umor...) Sve su to slatke muke, i zato uživajte dok traju.


    Draga Star, trudi se da što manje ležiš na leđima. U tom položaju ti je cela težina materice na kičmi i na dva glavna krvna suda: aorti i donjoj šupljoj veni. Svi lekari kažu da je poželjno spavanje na levoj strani, jer se tako omogućava maksimalan dotok krvi i hranljivih materija do posteljice.


    Elem, drage moje, ljubim vas puno do čitanja (svraćaću povremeno da vidim kako ste).
  19. Mela je dodao/la post u temi Dodatni vitamini u trudnoći   

    Folnak sam pila u prva tri meseca trudnoće (1 tabletica dnevno), nakon toga šumeće tablete kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i vitamina C. Kada sam ušla u osmi mesec lekar mi je rekao da opet počnem da pijem Folnak. Kada sam ga pitala za MamaVit, rekao mi je da počnem da ga pijem tek nakon porođaja.
  20. Mela je dodao/la post u temi Torba za porodilište   

    Juče sam se nakanila da odem do bolnice po spisak potrebnih stvari i sada moram pola torbe da ispakujem...

    U Senćanskoj bolnici je potrebno sledeće:

    - Dokumentacija:
    Lična karta,
    Zdravstvena knjižica
    Krvna grupa i RH faktor,
    Rezultat testa na žuticu,
    Rezultat analize vaginalnog sekreta,
    Koprokulture,
    Medicinsku dokumentaciju vezanu za trudnoću kao i rezultati ultrazvučnih i ginekoloških pregleda,
    Rezultat poslednje analize krvi i urina
    ***Pacijentkinje kod kojih je izvestan carski rez treba da imaju i laboratorijske nalaze:
    vreme krvarenja, vreme koagulacije, PTT, urea, kreatinin, mokraćna kiselina, ŠUK, internistički pregled i EKG.

    - Za majku:
    Papuče (sobne i plastične)
    Bade mantil
    Peškir (2 komada)
    Mrežasti ulošci (30 komada)
    Pribor za ličnu higijenu

    - Za bebu:
    Pampers pelene "Newborn" (10 komada)
    Vlažne maramice
    Peškir (1 komad)

    - Za otpust novorođenčeta:
    Jastuče za iznošenje bebe
    Pampers pelene (1 komad)
    Pamučne pelene (1 komad)
    Švedske gaće (1 komad)
    Benkica
    Odelce
    Kapica


    Naravno, ja ću pored svega navedenog poneti i mrežaste gaće, kao i pavlovićevu mast za bebirona (za svaki slučaj).
  21. Mela je dodao/la post u temi Treći trimestar   


    Bibice, ne znam ko ti je rekao da ne treba ništa kupovati dok se ne vratite iz porodilišta?! Pa nećeš valjda sa novorođenčetom obilaziti prodavnice?
    Neke osnovne stvari treba (dezinfikovane, oprane i i ispeglane) da čekaju bebu kod kuće kada dođe iz porodilišta.

    Možda će ti ova lista takozvane prve kupovine pomoći:
    http://shop.aksa.rs/UserFiles/spisak.pdf

    Naravno, neke navedene artikle uopšte i ne moraš da kupuješ (krevetac i komodu možeš da pozajmiš, ili dobiješ na poklon), a što se tiče stvari potrebnih za bolnicu - sve zavisi od grada do grada,od zdravstvene ustanove, do ustanove.

    Što se tiče vremena kada je sve ovo najbolje kupiti - to je individualno. Obično buduće mame "gnezdo" za prinovu počnu da pripremaju u 7. ili 8. mesecu. Naravno, veliku ulogu igra i materijalna situacija - ne moraš kupovati sve odjednom. Zato je najbolje da počneš na vreme, a ti sama proceni kada je pravo vreme za to.
  22. Mela je dodao/la post u temi Treći trimestar   


    Držimo palčeve da Lena ostane još u mama marijinom stomaku, da ne žuri.
  23. Mela je dodao/la post u temi Treći trimestar   


    Ti baš brojiš sitno!
    Nadam se da će beba odlučiti da sačeka da se doktorica vrati sa odmora, ali ako se to i ne desi ne brini - porodiće te neko drugi. Mada me baš čudi da ti nije, za svaki slučaj, preporučila drugog lekara...

  24. Mela je dodao/la post u temi Treći trimestar   


    Hvala ti, vichy.
    Eto, nisam imala pojma da je tako nešto moguće, a ni lekar nije spominjao ništa slično.
  25. Mela je dodao/la post u temi Treći trimestar   


    Ja sam 26. avgusta trebala da održim oproštajni koncert... međutim, lekar mi je savetovao da ipak odustanem od te zamisli - kaže da je dva sata urlanja u mikrofon (u pitanju je hard rock) prevelik napor i da može da izazove prevremeni.
    Morali smo da nađemo kompromisno rešenje - koncert će odurlati novi frontman, a ja ću gostovati u dve pesme.

    Mada, nekako mislim da je lakše svirati bass (ako ti stomačić ne smeta) nego urlati dva sata.
    ...a verovatnoća da beba ogluvi od koncerta je ravna nuli.