Komentari za tekst "Kolika će mi biti plata na porodiljskom?"

Komentara
131
Ostavite komentar
Pozdrav, evo ja cu da podelim svoje iskustvo sa vama kao preduzetnica. Porodila sam se 14.8. a resenje sam dobila u oktobru 4200 dinara, od kojih mi leze na racun nekih 3500.. odmah sam ulozila zalbu na koju jos nisam dobila odgovor. E sad mene jako zanima kako je neko dobio taj iznos s obzirom da sam uplacivala platu sebi od januara ove godine u iznosu od 30000 mesecno tj 54000 sa doprinosima. Za proslu godinu dobit kada se podeli na 12 meseci izadje oko 32000 dinara. Kao preduzetnik nemam ni dana bolovanja ni trudnickog pa ne znam gde su mi zakinuli veci deo plate a kqo sto rekoh odgovor nisam dobila iako je danas vec decembar. Takodje da napomenem da bi po starom zakonu dobijala oko 54000 mesecno a po ovom novom "poboljsanom" dobijam 12000 + 3500, znaci celih 15500.
Ja dobijam 1500 manje ne znam kome da se zalim,bilo bi idealno da poniste ovaj zakon,videla bi njih kako izdrzavaju dete sa 2500din mesečno.
Ja sam u nedoumici, pa ako moze neko da mi pojasni. Zaposlila sam se u julu 2016 radila mesec dana i bila na trudnickom i porodiljskom. U Martu ove godine se vratila na posao i ponovo u julu otvorila trudnicko. Sta mi mame koje imamo vezane trudnoce. Kako kod nas ide ovaj novi zakon? Hvala!
Poštovani,zanima me za mame preduzetnike da li su i dalji isti propisi za porodiljsko?
Pre dve godine da bi firma nastavila sa radom morala sam da imam poslovodju u firmi, ali i pored toga u RFZO od cifre koje sam dobijala recimo 40.000 dobila sam rešenje od njih da mi tu cifru smanjuju na 50% jer je firma nastavila sa radom i ostvaruje prihode. Tako da sam dobijala 20.000 i uplacivali su doprinose. Jedino sam mogla da ostvarim 100% ako zatvorim firmu onda bi mi uplacivali 40.000. Sada me zanima da li i dalje tako obračunavaju za vlasnice firmi? Da li cu i dalje dobijati 50%od onoga što mi pripada i po novom zakonu i od toga sama uplacivali doprinose? Hvala na odgovoru
Pozdrav,

Na privremenom resenju za tri meseca, porodiljsko bolovanje iskazan iznos je bruto. Da li se isplata vrsi u neto iznosu ili bruto?
Da li na resenju za negu deteta, narednih devet meseci u pitanju bude isti iznos?
Hvala
Pozdrav... uzimajući u obzir da ću svojim porođajem zakačiti "novi zakon" molim žene koje već jesu na porodiljskom da napišu da li su i kako redovno dobijale isplate porodiljskog sa obzirom da ide isključivo preko Države a ne preko poslodavca. Kao i da li Bonusi ulaze u prosek ukoliko su na njih plaćeni porezi i dopirnosi ... ? Unapred hvala. :)
Draga Andrijana,
Ja sam na porodiljsko od 20.07., dakle kači me novi zakon. Za prvu isplatu sam čekala do 20.09., a tada su platili deo iz jula i avgust. U obračunavanje ulaze sve uplate poslodavca, što znači bonusi, regres i sve na šta se plaća porez. Meni je zbog bonusa prosek bio ogroman, pa primam 3 prosečne plate, do sada je to bilo 148-149.000. Međutim, ne znam iz kog razloga, ovog meseca sam primila za trećinu manje, tako da ovoj državi čovek ne može da veruje...
Nadam se da sam ti pomogla.
A sta se desava ako je trudnica pre porodiljskog bolovanja bila 5 meseci na bolovanu radi odrzavanja trudnoce? Da li se tih 5 meseci obracunava u ovih 18 meseci za porodiljsko?
Pre otvaranja porodiljskog sam bila prijavljena 6 meseci, a iznos naknade sam i za porodiljsko (3meseca) i za nastavak do godinu dana za negu deteta su mi izracunali kao zbir plata / 18, naveli ste da porodiljsko 3.meseca ne moze biti manje od minimalca,bez obzira na radni staz,pa me zanima da li je to i dalje u zakonu ili se bez obzira,za svih 12 meseci prima ista nadoknada koja moze biti i manja od minimalca?
Plus - kao osnovicu zarade su uzimali neto platu, a dobijeni iznos je bruto, drzavo Srbijo
IMAM JEDNO PITANJE,RADILA SAM 3 MISECA,UGOVOR ISTEKAO,GAZDA MI NIJE PRODUZIO,A BILA SAM TRUDNA DOK SAM RADILA...DA LI SADA IMAM PRAVO DA NESTO PRIMAM NA PORIDILJSKOM BOLOVANJU?HVALA U NAPRED
imas. saberi te tri plate i iznos podeli sa 18.
Molim Vas jedno pitanje. Sa cetvrtim detetom sam na porodiljskom bolovanju do 20 . novembra, s obzirom da sam opet u drugom stanju, i da cu odmah nakon porodiljskog otvoriti trudnicko sta ja mogu da ocekujem od plate ( inace zaposlena sam u Javnom preduzecu ), cujem da cu se po jovom zakonu voditi kao da nisam radila, jer oni bolovanje ne racunaju kao da si radio. Zna li neko kakva je procedura za mene.? Hvala unapred.
Eulazi vam u obracun predhodno porodiljsko bolovanje ali ne i trudnicko znaci, ja sam sad primila resenje inace u istoj situaciji sam kao i vi
Imam pitanje... imam 10 meseci staža. S tim da su mi ugovori svi bili na tri meseca... i svaki put kada sam potpisivala nov ugovor, prvo sam potpisala otkaz... Da li to znači da mi se ne računa 10 meseci, već samo poslednja tri, od poslednjeg potpisanpg ugovora?
mislim da se gleda radni staz ako je vezan i nemas prekida onda se deli sa 18, ako si radila samo 10 meseci onda 10 plata podelis sa 18 i to je porodiljsko,ako sam i ja dobro razumela...s tim sto prva tri meseca imas zagarantovan minimalac a posle se racuna kao sto sam gore navela...ako neke zene vec primaju porodiljsko po novom bilo bi super da jave kog u mesecu leze i da li je ovako kako sam napisala prosek plate da se deli sa18...
Ako moze sajt bebac da mi objasni evo ja sam na porodiljskom i treba u oktobru da pocnem da radim , imsm staz 10 god, da li to znaci da se ja racunam kao da sad tek pocinjem da radim bez obzira na radni staz jer ovo porodiljsko mi se ne racuna u prosek i da trebam da radim 18meseci da bi zatrudnela da bi imala od cega da zivim.
Trenutno sam na porodiljskom od 28.6.2017. to mi je treće dete. Opet sam trudna i trebalo bi da otvorim porodiljsko u aprilu. Zaposlena sam na određeno. Za prvo porodiljsko imala sam 10meseci staža. Nisam bila na trudničkom bolovanju. Sada mi je nadoknada 38560. Kako se računa u ovom slučaju nadoknada za sledeće porodiljsko?
Postovani imam trenutno 18 meseci radnog staza,s tim da sam imala 1 prekid u trajanju od 4-5 dana nakon 13-og meseca.interesuje me da li ce taj prekid uticati na ostvarivanje eventualnog trudnickog i porodiljskog bolova ja
U firmi u kojoj sam trenutno zaposlena radim 6 meaeci, a u prethodnoj sam radila 5 goduna, vezan mi je radni staz po prelasku iz jedne u drugu firmu. Zanima me da li se taj ukupni radni staz racuna za trudnicko bolivanje, ili samo ovaj od 6 meseci!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Crkva srećna zbog novog zakona, a Poljakinje očajne. Traže pravo na izbor »
Petogodišnja ćerka Teodora im je baš to poželela »
Bebe već u stomaku pokazuju šta im se dopada, a šta ne - i to ćete lako primetiti! »
Saznajte kada treba da osetite bebine pokrete, koliko često i kada ih pratiti... »
Svi mališani su se oporavili i zdravi otišli kućama »
Kako da znate da li je korona ili obična prehlada? »
Petogodišnja ćerka Teodora im je baš to poželela »
Šta me je o roditeljstvu naučilo moje treće dete »
Nakon posla, osam od deset žena provede sat ili više vremena u kuhinji kuvajući »
U noći između subote i nedelje kazaljke na časovniku treba pomeriti sat unazad »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Samo 0,5% očeva u Srbiji je prošle godine koristilo pravo na odsustvo radi nege deteta »
Kad na tatu dođe red da odmeni mamu, on smisli originalno rešenje koje i zabavlja i oduševljava »
Razlog njegovog postupka je najverovatnije boravak u kladionici »
Ove lutke izgledaju toliko realistično da mnogi misle da su prave bebe »