Komentari za tekst "Kolika će mi biti plata na porodiljskom?"

Komentara
131
Ostavite komentar
Novac za prvo dete ostvarujete svakako, bitno je jedino da ste drzavljanin srbije, onda kada ste prijavili dete u porodilistu, opstini ste automatski podneli zahtev i za taj dodatak, ceka se resenje i nakon toga sledi isplata a to je uglavnom 2-3 mes... Sto se opstine tice morate do socijalnog u vasoj opstini jer se razlikuje od mesta do mesta
Šta se dešava sa obracunom porodiljskog ili pak trudnickog, ako neko ima radni staž 5 godina pa 3 meseca nezaposlena sa naknadnom sa biroa i onda npr 1 mesec radnog staža kod drugog poslodavca?
PITANJE JE DA LI MORA DA BUDE VEZAN RADNI STAŽ ILI MOŽE DA BUDE SA PREKIDOM?
U OVOM SLUČAJU JE 14 MESECI BRUTO PLATA PA 3 MESECA 0 DIN I 1 MESEC NOVA BRURO PLATA?
Bila bih zahvalna na odgovoru. Pozz
Trebalo bi da vam se za taj prekid koji imate racuna minimalac bez obzira sto je u obracunu 0
Ja sam imala sličnu situaciju. Radila, primala naknadu sa biro, posle toga imala stručnu praksu i opet se zaposlila. Samo sam kod drugog poslodavca radila 3 meseca pre otvaranja trudničkog. Porodiljsko bolovanje se računa tako što sve iznose sabereš i podeliš sa 18 (za mesece sa biroa se stavlja nula). Dobijeni iznos ako je veći od državnog minimalca on se isplaćuje a ako je manji onda se isplaćuje minimalac. Posle tri meseca ide nega deteta i tu se opet predaje zahtev. Tu se narednih devet meseci isplaćuje stvaran iznos (ono što ste dobili račinanjem sa 18 meseci) i plus nešto od toga sa boroa. Npr 15000 sa biroa puta 3 meseca pa podeljeno sa 18. Npr ja sa biroa i sa stručne prakse imam još plus 4800 dinara na onaj osnovni iznos. Ovo se račina kao neka druga primanja kad se vrši obračun.
Ali niste napisali u tekstu da se na kraju ipak dobija plata u neto iznosu
Imam pitanje:Vec 6meseci sam na porodiljskom bolovanju,primala sam 4mes po 29000 a poslednja dva meseca primam 19000.Nije mi jasno zasto su mi smanjili kad imam sve uslove za 100%.Kome da se obratim za platnu listu,ako uopste moze?Hvala
Da li na odsustvu za negu deteta primamo platu kao i na porodiljskom?
Ne, samo u slucaju da ste u radnom odnosu pre odpocinjanja trudnickog bolovanja imali minimum 18 meseci vezanih sa istom platom,tj zakonskim minimalcem,u tom slucaju bice isto
Sramni predlozi.Vratite zakon da zaposlena porodilja odsustvujje sa posla 1god. i da ima za to vreme 100% svog licnog dohodka.Namerno se menjaju dobra zakonska resenja i uvode nakaradna na stetu buducih majki i porodice u Srbiji.
Molim Vas da mi pojasni neko ako zna, ako bude povecanje sad u novembru, da li i mi na porodiljskom bolovanju imamo pravo na povecanje?
Ne vazi! Povecanje ces primiti sa prvom regularnom platom posle porodiljakog, kad pocnes da radis. Nama ne trebaju povecanja... Sta ce nam
🤬
Mislim da ne vazi za nas koje smo otisle na trudnicko i na porodiljsko da ce nam se povecati plata.
Nije mi bas jasno ovo sto pise u tekstu. Plata koju ja dobijam (neto) je 35000, a bruto je oko 48000, i ako sam radila 18 meseci pre otvaranja bolovanja, kako je onda isplata na porodiljskom 35000 ako se obracunava prosek bruto plate?
48 000 x 0,701 + 1500 = 33 648 + 1 500 = 35 148 je formula za izracunavanje porodiljskog bolovanja u slucaju kada imate 18 ili vise meseci vezanog radnog staza, na taj nacin ste dobili 35 000.
Postovani.Zaposlena sam kao frizer,prijavljena sam na neodredjeno od 1maja a vec 5 godina sam preduzetnica,tj imam firmu u kojoj nema zaposlenih,samo ja kao vlasnica.Sada sam u 3 mesecu trudnoce i na trudnickom sam preko salona.Kakva ce biti moja prava na porodiljskom.posto se na moje ime svi porezi i doprinosi placaju duplo?
HVALA!
poštovani, u koji službu mogu da odem da mi izračunaju zarade na trudničkom i porodiljskom? Naročito me buni sa li se obzir uzima samo redovan rad ili i minuli rad, topli obrok, regres i bonusi?
Dobila sam danas resenje za naknadu zarada za vreme porodiljskog odsustva bruto 40891,05 , koliko cu onda da primam neto??
Ako si radila samo 3 meseca u istoj firmi pa otvorila trudnicko,dal te sleduje porodiljsko i kolko ce da iznosi?
da li mozete da mi odgovorite,radila sam kod jednog poslodavca 14 meseci imam prekid od 5 dana,pa sam presla kod drugog i odmah sam prijavljena.Ako ostanem u drugom stanju da li ce to biti problem oko obracuna?inace sada imam dvoje dece.htela bih da znam kakva su moja prava ?unapred hvala
Ako neko zna zamolila bih ga da mi odgovori. Termin za porodjaj mi je pocetak avgusta, a predala sam zahtev za porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta koji je definisano da na porodiljsko odsustvo idem pocetkom jula. Nisam koristila trudnicko bolovanje i radila sam celu trudnocu. Rekli su mi da se resenje obradjuje tek nakon sto se dete rodi, sto prakticno znaci ako mi se resenje izda do kraja avgusta 2019 isplatu mogu da ocekujem oko 20 septembra 2019. Konkretno me zanima da li cu tog septembra dobiti i platu za ostatak jula i ceo avgust. Hvala.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Nije još utvrđeno kako mikroplastika utiče na zdravlje čoveka, ali to treba ispitati pre svega među populacijom novorođenčadi »
Diskusija o strahu od porođaja uvek je aktuelna u grupi Bebac trudnice i mame »
Diskusija o strahu od porođaja uvek je aktuelna u grupi Bebac trudnice i mame »
Važno je da tudnice poštuju odluke lekara i epidemiološke mere »
Nije još utvrđeno kako mikroplastika utiče na zdravlje čoveka, ali to treba ispitati pre svega među populacijom novorođenčadi »
Obzirom na to da je sezona bundava mama Marina predstavlja vam jedan ukusan kolač »
Šta me je o roditeljstvu naučilo moje treće dete »
Da li postoji recept za roditelje prilikom prvog upoznavanja dece sa vodom? »
Svi želimo neki znak da ćemo uskoro skinuti maske i vratiti se normali »
Kad je tata poznati ilustrator, beba postaje najbolja inspiracija »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Samo 0,5% očeva u Srbiji je prošle godine koristilo pravo na odsustvo radi nege deteta »
Kad na tatu dođe red da odmeni mamu, on smisli originalno rešenje koje i zabavlja i oduševljava »
Analiza i sinteza glasova priprema decu za uspeh u čitanju i pisanju »
Navešću vam neke principe i primere kojih se morate pridržavati ... »