Komentari za tekst "Kolika će mi biti plata na porodiljskom?"

Komentara
95
Ostavite komentar
Raspitivsla sam se jer me isto pitanje zanima, i receno mi je da se racuna samo period koji sam radila pre prve trudnoce, porodiljsko odsustvo, i period koji sam radila pre druge trudnoce. Tacnije samo se ne racuna odrzavanje trudnoce.
isti slucaj sam kao i ti,cekam isplatu porodiljskog i resenje krajem decmbra pa cu odgovoriti,koliko sam se ja raspitala sve sto je oporezovano id u prosek osim sadasnjeg trudnickog za ovu trudnocu ako si ga imala, trebalo bi u teoriji da je tako e sad za praksu videcemo:-)
Pozdrav mame, i svima srećno sa ovim obračunima... Ja sam zaposlena već 8godina i povezan mi je radni staž u dve firme. Poslednja je državna i imam negu deteta odobreni već godinu ipo dana. To je neka vrsta bolovanja. Dobijala sam 90% od regularne plate,i uplaćivani su mi svi doprinosi. Da li se meni onda obračunava isto kao da sam radila ili ne?
zdravo. Moje ime je Nevena Ilic Dimitrijevic. Imam jedno pitanje za vas. Posto primam minimalac od porodiljskog kome trebam da se obratim za to. Posto pre nego sto sam zatrudnela radila sam i to preko omladinske u dts i primala sam platu od 12.000 a kada sam ostala trudna zaposlila sam se u jednoj drzavnoj auto skoli i plata mi je od 12.500 din. Onda imam jedno pitanja kolika mi je zaista porodiljska plata ako sam tri meseca radila u dts preko omladinske i tri meseca radila u toj auto skoli?Pozdrav, evo ja cu da podelim svoje iskustvo sa vama kao preduzetnica. Porodila sam se 14.8. a resenje sam dobila u oktobru 4200 dinara, od kojih mi leze na racun nekih 3500.. odmah sam ulozila zalbu na koju jos nisam dobila odgovor. E sad mene jako zanima kako je neko dobio taj iznos s obzirom da sam uplacivala platu sebi od januara ove godine u iznosu od 30000 mesecno tj 54000 sa doprinosima. Za proslu godinu dobit kada se podeli na 12 meseci izadje oko 32000 dinara. Kao preduzetnik nemam ni dana bolovanja ni trudnickog pa ne znam gde su mi zakinuli veci deo plate a kqo sto rekoh odgovor nisam dobila iako je danas vec decembar. Takodje da napomenem da bi po starom zakonu dobijala oko 54000 mesecno a po ovom novom "poboljsanom" dobijam 12000 + 3500, znaci celih 15500.
Ja dobijam 1500 manje ne znam kome da se zalim,bilo bi idealno da poniste ovaj zakon,videla bi njih kako izdrzavaju dete sa 2500din mesečno.
Ja sam u nedoumici, pa ako moze neko da mi pojasni. Zaposlila sam se u julu 2016 radila mesec dana i bila na trudnickom i porodiljskom. U Martu ove godine se vratila na posao i ponovo u julu otvorila trudnicko. Sta mi mame koje imamo vezane trudnoce. Kako kod nas ide ovaj novi zakon? Hvala!
Poštovani,zanima me za mame preduzetnike da li su i dalji isti propisi za porodiljsko?
Pre dve godine da bi firma nastavila sa radom morala sam da imam poslovodju u firmi, ali i pored toga u RFZO od cifre koje sam dobijala recimo 40.000 dobila sam rešenje od njih da mi tu cifru smanjuju na 50% jer je firma nastavila sa radom i ostvaruje prihode. Tako da sam dobijala 20.000 i uplacivali su doprinose. Jedino sam mogla da ostvarim 100% ako zatvorim firmu onda bi mi uplacivali 40.000. Sada me zanima da li i dalje tako obračunavaju za vlasnice firmi? Da li cu i dalje dobijati 50%od onoga što mi pripada i po novom zakonu i od toga sama uplacivali doprinose? Hvala na odgovoru
Pozdrav,

Na privremenom resenju za tri meseca, porodiljsko bolovanje iskazan iznos je bruto. Da li se isplata vrsi u neto iznosu ili bruto?
Da li na resenju za negu deteta, narednih devet meseci u pitanju bude isti iznos?
Hvala
Pozdrav... uzimajući u obzir da ću svojim porođajem zakačiti "novi zakon" molim žene koje već jesu na porodiljskom da napišu da li su i kako redovno dobijale isplate porodiljskog sa obzirom da ide isključivo preko Države a ne preko poslodavca. Kao i da li Bonusi ulaze u prosek ukoliko su na njih plaćeni porezi i dopirnosi ... ? Unapred hvala. :)
Draga Andrijana,
Ja sam na porodiljsko od 20.07., dakle kači me novi zakon. Za prvu isplatu sam čekala do 20.09., a tada su platili deo iz jula i avgust. U obračunavanje ulaze sve uplate poslodavca, što znači bonusi, regres i sve na šta se plaća porez. Meni je zbog bonusa prosek bio ogroman, pa primam 3 prosečne plate, do sada je to bilo 148-149.000. Međutim, ne znam iz kog razloga, ovog meseca sam primila za trećinu manje, tako da ovoj državi čovek ne može da veruje...
Nadam se da sam ti pomogla.
A sta se desava ako je trudnica pre porodiljskog bolovanja bila 5 meseci na bolovanu radi odrzavanja trudnoce? Da li se tih 5 meseci obracunava u ovih 18 meseci za porodiljsko?
Pre otvaranja porodiljskog sam bila prijavljena 6 meseci, a iznos naknade sam i za porodiljsko (3meseca) i za nastavak do godinu dana za negu deteta su mi izracunali kao zbir plata / 18, naveli ste da porodiljsko 3.meseca ne moze biti manje od minimalca,bez obzira na radni staz,pa me zanima da li je to i dalje u zakonu ili se bez obzira,za svih 12 meseci prima ista nadoknada koja moze biti i manja od minimalca?
Plus - kao osnovicu zarade su uzimali neto platu, a dobijeni iznos je bruto, drzavo Srbijo
IMAM JEDNO PITANJE,RADILA SAM 3 MISECA,UGOVOR ISTEKAO,GAZDA MI NIJE PRODUZIO,A BILA SAM TRUDNA DOK SAM RADILA...DA LI SADA IMAM PRAVO DA NESTO PRIMAM NA PORIDILJSKOM BOLOVANJU?HVALA U NAPRED
imas. saberi te tri plate i iznos podeli sa 18.
Molim Vas jedno pitanje. Sa cetvrtim detetom sam na porodiljskom bolovanju do 20 . novembra, s obzirom da sam opet u drugom stanju, i da cu odmah nakon porodiljskog otvoriti trudnicko sta ja mogu da ocekujem od plate ( inace zaposlena sam u Javnom preduzecu ), cujem da cu se po jovom zakonu voditi kao da nisam radila, jer oni bolovanje ne racunaju kao da si radio. Zna li neko kakva je procedura za mene.? Hvala unapred.
Eulazi vam u obracun predhodno porodiljsko bolovanje ali ne i trudnicko znaci, ja sam sad primila resenje inace u istoj situaciji sam kao i vi
Imam pitanje... imam 10 meseci staža. S tim da su mi ugovori svi bili na tri meseca... i svaki put kada sam potpisivala nov ugovor, prvo sam potpisala otkaz... Da li to znači da mi se ne računa 10 meseci, već samo poslednja tri, od poslednjeg potpisanpg ugovora?
mislim da se gleda radni staz ako je vezan i nemas prekida onda se deli sa 18, ako si radila samo 10 meseci onda 10 plata podelis sa 18 i to je porodiljsko,ako sam i ja dobro razumela...s tim sto prva tri meseca imas zagarantovan minimalac a posle se racuna kao sto sam gore navela...ako neke zene vec primaju porodiljsko po novom bilo bi super da jave kog u mesecu leze i da li je ovako kako sam napisala prosek plate da se deli sa18...
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»