Komentari za tekst "Zbog čega toliko osuđujemo bebi formulu?"

Komentara
205
Ostavite komentar
Jedva ostala trudna, umalo da izgubim bebu u 5. mesecu, stavljen serklaž nakon toga 2 meseca bez ustajanja u Frontu, zarazila se sa tri bolničke bakterije porodili me hitnim carskim rezom u 7.mesecu, jedva sin ostao živ. Mesec dana bio u inkubatoru pod sepsom... Ja na 4 antibiotika. 2 intravenska 1.oralni i 1.vaginalni. Pustili mi sina kući sa 2.300kg ja sama prvorotka. Bez majke, svekrve, sestre strine babe. I vi ćete Georgine nekoga da osuđujete što ne doji? Sram vas bilo. Znam bar 50 žena koje su prošle kao ja. Vi ćete nekoga da ubeđujete da svaka žena može da doji? Pored toliko emocionalnog fizičkog i psihičkog stresa sam se izmuzavala na 2h mesec dana da sina svog dočekam kao majka!
Zato što su mi tu presiju nametnule Georgine obične koje nemaju drugu svrhu u životu osim što su majke. I još dajete sebi za pravo da omalovažavate majke koje nisu kao vi?! Sram vas bilo. Nedonošče od 2kg mesa je na dohrani već 3 meseca i zdravo i pravo je dete. Stigao je terminsku decu. A najveći uspeh majki je koje ne doje je to što su svesne da MAJKA nije samo krava muzara već ceo paket ljubavi i žrtve koja je više od sise.
Svako dobro i nema na čemu.
Bravo! Svaka čast. I naslov bi trebao da bude zašto toliko osuđujemo MAJKE koje koriste bebi formulu. Doživela sam da na javnom mestu ne smem svom detetu da napravim formulu jer me gledaju kao nacistu ostale majke. Toliko se bore da žena može da doji na javnom mestu bez srama a iste te ŽENE gledaju kao da smo pošast kada izvadimo flašicu pored njih. Ja nikoga ne osuđujem ne znam zašto je dojiljama toliko bitno da se mešaju u tuđu intimu i bez blama pitaju "Vi ne dojite"?" A zašto"? Ako smem da pitam? Pa hahaha već si pitala i ne nisi smela i sram te bilo. Ali kad već jesi eto nemam mleka logično. A onda one svepametne... Pa svaka žena ima mleka... Vi ne znate... Vi nećete... Vi se ne trudite.. Vas ne zanima. Dno.
Kad nema majčinog mleka, kravica je zakon... Pa osuđujte slobodno, moje misli iznosim. Praskovi samo smrde i duju decu.
Drage mame, prvo zelim od sveg srca zdravlja i srece svakoj od Vas i Vasim andjelcicima! Ja mog Vuka dojim vec 3 godine, i 21 dan i kako stvari stoje nastavicemo sve dok sam ne odluci da prestane. Sve "savete", poglede, uvrede, misljenja....koje ste osetile na svojoj kozi zato sto ste dojile ili niste sano mesec, tri, sest...i ja sam osetila zato sto dojim! Hocu da kazem da se ne slazem ni sa "Vama" ni sa "Nama" :-) jer svaka majka ima pravo kao ljudsko bice da cini sa svojim telom ono sto misli kao najbolje, jedino mi je zao da se neko odluci za ili protiv dojenja iz neznanja! Ruzno je sto okrivljujemo jedni druge umesto da razgovaramo, da se potrudimo razumeti, umesto da Ti ja prijateljski ne samo objasnim zasto je dobro dojiti vec da Ti kazem i stvarno budem tu za Tebe u dugim nocima i danima bez sna, u bolovima koji dovode do ludila, u trenucima kad se sve rusi u Tebi a Ti da mi das priliku da osetim i koliko mogu da razumem da jednostavno si odlucila da napustis bitku za dojenje ali da si i dalje najbolja majka svom detetu i da ces boriti hiljade drugih bitki isto tako bitnih bas za Tvog andjela ...love
Ja dojim evo vec skoro godinu dana i bas sam srecna jer je od starta to krenulo kako treba. Beba je jedino imala skokove u razvoju, koji su bili najjaci prva tri meseca. Bilo je par dana kada je htela biti na sisi non stop. A znate sta mi je patronazna savetovala????? Da mu ponudim formulu posle svakog dojenja...hvala Bogu da je nisam poslusa, koliko li je dojenja unistila tim savetom. Jer ko ne zna dojenje funkcionise po principu kolika potraznja tolika ponuda i naravno da ce biti manje mleka ako se uvede i formula. Savetujem svima da procitaju na netu o skokovima u razvoju ima ih dosta beba a da roditelji nemaju pojima sta ih je snaslo.
Moja beba je sisala ali to nije bilo dovoljno stalno je plakala..Pocela sam da joj dajem dohranu i nastavila sa dojenjem.Mucila sam se ko luda jel mleka nije bilo dovoljno,u 6mesecu mleko je pocelo da nestaje i prestala sam.Bila je na
formuli do prve godine i sve je u redu napredna je i zdrava..Preporucujem svim mamama Aptamil to je po meni najbolji izbor..Moja malena ima 13meseci i sad pije kravlje mleko i jede sve:-)
Ja sam svoju bebu dojila dva mjeseca,a namjeravala sam puno duze..jednostavno mlijeko mi je pocelo nestajat,sve manje i manje ga je bilo,trudila sam se svim silama,al na kraju nije bilo vise smisla jer beba je bila gladna,inace sin je bio i dan danas je jako nemirna beba i uopce nije htio vuci,ispocetka vuce mlijeko i kasnije samo krene histericno plakat i nema sanse da bi vukao..na kraju sam presla na formulu i imala sam jako griznju savjest jer htjela sam svim srcem dojit bebu..inace prva beba mj je i mnogo sam citala i informirala se sve o dojenju,babica mi je svako drugi dan dolazila i rekla da se divi mojoj upornosti i zelji za dojenjem iako beba samo ispocetka dok mlijeko ide vuce a kasnije nikako iako je gladan,pa mi je cak i babica rekla da prestanem jer nema smisla,mlijeko skoro skroz nestalo...sve zene koje su imale i najjacu volju i zelju da doje,iako u tome nisu uspile iz nekog razloga,zbog zdrastvenih problema ili jednostavno beba nije htjela navuc mlijeko s njima suosjecam,meni je babica govorila da imam jako zivahnu i tvrdoglavu bebu i da nesmim popustit al kad je vidila da i nakon tjedan dana beba place jer nema dovoljno mlijeka a ja na izmaku snage,umorna,ocajna rekla mi je pridji na formulu i teska srca sam presla jer drugog izbora nije bilo..al ove zene koje mogu dojit i imaju mlijeka puno a govore da je formula bolja osudjujem,takve zene su sebicne..ja sam nazalost isto svojoj bebi od 2 mjeseca pocela davat formulu al nikad nebi rekla da je to bolje od dojenja i pricat lazi i gluposti,kad sva istrazivanja pokazuju da nema zamjene za majcino mlijeko,a i logicno je da je najbolja hrana za bebu majcino mlijeko..ako ti vec nemas volju za dojenjem onda nemoj izmisljat gluposti da je bolja formula i govorit ostalim zenama da nema razlike..drage zene koje imate mogucnost da dojite onda dojite,jer to je najbolja hrana za vasu bebu i nikakva formula je nemoze zamjenit!!!!
To sto govorite da je zdravije majcino mleko to je definitivno tacno, ali nema potrebe da nabijate na nos mama koje ne doje. To je isto kao da nabijate na nos zenama koje ne mogu da rode dete uz komentar 'niste se trudili dovoljno'.
Poštovane mame koje ste dojile vaše bebe,postojimo i mi mame,koje su iz zdravstvenih razloga MORALE, cek evo još jednom MORALE da odustanu od dojenja,i ako smo uspešno uspostavile laktaciju. Baš zbog okoline sam dojila,dojila,dojila, da kad bih se pomerila od svoje bebe ona bi vrištala. A obe smo uživale u tome,i znate dokle smo stigle? Do bolnice. I ja i beba. Jednostavno moje mleko nije bilo kvalitetno. I pila čajeve,i kuvane pšenice. I odmarala!
Svim mamama želim da im bebe rastu na maminom mleku,al postoje situacije kad to nije moguće. I nemojte se stiditi zbog toga. Ja sam ne-dojena,i nikad u životu nisam primila injekciju. Svako dobro i prijatno.
ja sam vodila bebu na prvu kontrolu. dodao je 1200gr. doktorka me je pitala da li ga dojim. odgovorila sam joj da dojim i dohranjujem jer nemam dovoljno mleka. dobila sam kritike, da sam se osecala uzasno. rekla mi je da sam kriva jer mi beba ima grceve. :( jer mu dajem da sisa.
Izinjavam se zbog greske u tekstu tastatura je u pitanju
Ispravka
*Privremene blokade u lucenju mleka*
Doktori su placeni da reklamiraju odredjene formule , a ne postoji formula koja moze da priusti detetu ono sto moze majcino mleko! Majcino mleko ima preko 300 komponenti koje ne mogu laboratorijski da se izoluju.Deca hranjena formulom dokazano imaju slabiji imuni sistem od dojene dece.Ja nisam apsolutni protivnik dohrane jer i sama po potrebi dajem svom detetu ako nemam svaki put dovoljno za obrok deteta.Kljucna stvar za stvaranje dovoljne kolicine mleka je sto cesce stavljati dete da sisa ili se izmuzati , obezbediti sebi dovoljno sna i sto manje razmisljati o problemima da ne bi doslo do privremene b lulokade ucenju mleka kao sto se meni desava.A grcevi su normalna pojava i nakon 3 meseca potpuno nestaju , detetu se probavni sistem prilagodjava i razvija tako da nemojte se opterecivati samo odrzite laktaciju i srecno!
Sve je to u redu. Ja se ne mesam u to ko ce čime hraniti svoje dete,svi imaju prava na izbor. Ali kada je vec tema onda cu dati sebi za pravo. Naravno da je majcino mleko najzdravije,to je priroda stvorila. Jako mali broj žena ne moze(!!!!) da doji,odnosno nema mleka. Ovi tekstovi i gluposti su samo nacin da opravdate sebe,kod same sebe i drugih. Bol nije razlog dati formulu,skoro svakoga je bolelo. Ako dete nije moglo da uhvati,sto se niste izmuzavali? Znam jednu zenu cija je beba morala da ostane u bolnici 3 nedelje. Zena se 3 nedelje izmuzavala na svaka 3 sata da odrzi laktaciju. I uspelo joj je! Samo da bi njeno dete dobilo ono što je najzdravije. 21. vek je,jasno mi je,formula zamenjuje mleko,i deca koja je piju su ista kao i ona na majcinom. To sve stoji. Ne radi se o tome. Najzdravije za vasu bebu,za nju koja je bila deo vas,je vase mleko. Amin! Nemojte biti sebicne,uz izgovore. One koje mogu,treba da se potrude. I nema tu polemike. One koje se vade,neka cute i srame se. To je moje misljenje.
evo ti jedan minus
Razumem vas u potpunosti, ali kod dosta zena koje ne doje kasnije se javi sujeta prema zenama koje doje i cesto nalaze lazna opravdanja zbog toga sto su prekinule da dodje svoje dete . Ja sam upravo dobijala "savete" o tome kako je bolje dati formulu od zena koje nisu dojile a ni jedna zena koja je dojila ili koja se bar trudila maksimalno da doji nece nikome dati takav savet. Ali dobro kao sto ste i vi rekli, ni ja ne zelim da se raspravljam ni sa kim . Svako ima pravo da hrani svoje dete kako zeli
Moram da dodam,citajuci komentare sam primetila da se gospodja Bojana poprilicno oseca napadnuto. Smirite se malo,nema potrebe da vicete i vredjate. Vama ocigledno nije jasna poenta. Pokusacu da objasnim. Dakle,ne radi se o majkama koje nemaju mleka (vrlo mali procenat),ili o onima koji su ga prilikom nekog velikog stresa ili drugih uzroka izgubile naprasno,ili o onima koje su iz zdravstvenih razloga morale da prestanu,itd... Radi se o onima koje su prestale jer im je lakse iz ovih ili onih razloga. Valjda je dete prioritet,pa svaka moze da izdrzi bar 6 meseci,pa posle zivela sloboda. Normalno da se forsira dojenje i da majke koje doje misle da su uradile najbolje, kada i jesu. Ne vidim sta je tu sporno. One koje nazalost nisu mogle,mogu da budu mirne jer formula zamenjuje majcino mleko svakako i detetu nece nista faliti. Ne mogu da verujem da vlada takva netrpeljivost. Ja nisam fensi mama,koja ne zeli da joj sise vise,pa cu zato roknuti inekciju da zaustavim mleko i dati flasicu detetu. A verujte ima ih puno. Ja sam na takve slucajeve mislila,tj to je jedan primer. A na sta vi mislite,stvarno ne zelim da ulazim u to jer me to ne zanima. Nisam ostavila komentar da bih se objasnjavala sa nekim. Ali prosto ne moze se izbeći.
Zorana,upravo o tome se radi. Nema upornosti i istrajnosti. Pricam i na konto prica iz moje okoline,odnosno onoga cemu sam svedocila. Ne znam sto se ovde zene nadju uvredjene i prozvane. Svakako nisam ciljala bas na tu neku,ili te neke. Moj komentar je jasan i odnosi se na bas taj problem odustajanja :)
Bojana,bez tenzije. Niste lepo protumacili moj komentar ocigledno. Ne radi se o majkama koje nemaju mleka i onima koje nikako nisu mogle iz opravdanih razloga da doje. Radi se o onima koje idu linijom manjeg otpora, i na to sam ciljala. Ne gledam u pasulj jos uvek :)
Tacno tako ! Moja beba je sisala dve nedelje I vise nije htela da prihvati dojku stalno je plakala I pored saveta svih iz okoline da je formula BOLJA DA VISE ZASITI itd nisam nasedala evo 5 meseci se izmuzam I hranim svoje dete tako da resenja ima samo se prebrzo odustaje...a naravno da je lakse smuckati prasak stvar je sta je kome prioritet..
I nije ti neko misljenje,kad zena nema mleko ne znaci da se nije trudila i kako mozes da znas da se neka mama nije trudila jesi gledala u pasulj?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
U prazničnim danima, mnoge bebice će prvi put probati hranu sa roštilja. Pročitajte zanimljive recepte i savete kako da im pripremite ukusan prvomajski obrok »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »
Oporavak traje od četiri do šest sedmica »