Komentari za tekst "Evo kako je država porodiljama smanjila plate!"

Komentara
162
Ostavite komentar
ovo je sramota!za 1000 din nemoze da se kupe ni pelene ni mleko dohrana kapi kozmetika kolica sramota Vucicu i ministre treba da povecate a ne da smanjujete u skupstni samo prosipate m*** za bubrege uzimate novac koji nam sleduje pijete i jedete na nas racun..a kukate mali natalitet tek ce da bude bednici...DAJ OSTAVKU ODMA!
Zdravo.
Mene zanima sledece: Ako neko ima 18 meseci staza, pa otvori treudnicko bolovanje u 3 mesecu trudnoce, i bude na trudnickom do kraja, da li se za prosek bolovanja za negu deteta-preostalih 9 meseci (ne porodiljskog od 3 meseca) uzima u obzir 18 meseci pre trudnickog ili 12 meseci pre plus 6 meseci trudnickog sa iznosom 0 rsd. Mislim da ovo uopste nije objasnjeno u jadnom saopstenju drzave o izmenama zakona. Pise za porodiljsko da se obracunava 18 meseci pre trudnickog koje traje 3 meseca, ali ne i za bolovanje Za negu deteta. Jadno.
Isti je obracun, i za porodiljsko i za odsustvo radi nege deteta. samo se vrsi korekcija porodiljskog ako je manje od minimalca.
Da li na ovaj način podsticete natalitet u ovoj bednoj zemlji? Nije ni čudo sto žene odlažu da zatrudne kada stalno kalkulišu ,,pravo vreme” za bebu. Ovo je postala robovlasnička država, strasno! Kada nam najviše sredstava treba kada stigne beba ne date nam, bas sam podstaknuta da i drugo rodim u Srbiji! Ovo ću preživeti, drugo će rodjenjem postati strani državljanin. Nažalost država te sama progoni, pa se pitajte sto vlada bela kuga i odlivi mozgova?!
i u drugim drzavama ti ne daju pare za dete tek tako na izvolte. sem toga u drugim drzavama nemas prava uglavnom ni na trudnicko ni na porodiljsko u trajanju od 2 godine kao sto je to kod nas slucaj tako da povlacis paralelu napamet i u besu tamo gde paralele nema.
Izgurajte akciju do kraja, ovo je velika sramota i atak na trudnice, porodilje i decu...BRUKA.
Porodiljsko obračunavaju po novom zakonu i mamama koje su se porodile pre prvog jula, a roditeljski dodatak za prvo dete ne.
Nemoguce, ako Vam je obracunato po novom zakonu zalite se. Za porodiljska bolovanja otvorena pre 1.7. firma radi obracun plate po starom zakonu, prosek plate 12 meseci pre otvaranja porodiljskog- tako je po starom. Ja sam otvorila porodiljsko 28.6. i firma mi je obracunala na ovaj nacin.
Taman je to taj novac koji dobijamo kao jednokratnu pomoc?
Sramota Vucicu!
Jer mamama koje su okarakterisane kao trudnicka/porodjajna mafija, ne preostaje nista drugo, nego da potpisuju peticije: https://www.peticije24.com/borba_protiv_smanjenja_plata_zaposlenim_porodiljama?utm_source=fb_share
...I da salju decu u beli svet.
Čak i one mame koje su imale visoke plate i radile preko 18 meseci u praksi ne mogu da ostvare svoje zakonsko pravo na naknadu za vreme porodiljskog odsustva. Izgovor administracije je da nije donet Pravilnik za primenu novog Zakona koji je u primeni od prvog jula ove godine, te im se zato ne može proslediti dokumentacija na dalju obradu kako bi im se uradilo Rešenje. Postavlja se pitanje žena u budućnosti plaćala državi bilo kakve doprinose. Pametnije je da ono što zarade ostave sebi kao platu kada budu ostale trudne, jer država u doslovnom smislu na način kako se ponaša pljačka porodilje.
radila i ostvarila bez ikakvih problema i bez vecih kasnjenja zato sto je firma sve sto je do nje predala u minimalnom roku.
Sramota! Kakva je ovo borba za natalitet? Pa ovo je borba protiv nataliteta! U ovoj zemlji za koju godinu nece biti ni milion stanovnika! UCENJUJETE ZENE DA NE IDU NA TRUDNICKO kako bi imale veca primanja!
racuna se 18 meseci pre prvog otvaranja trudnickog.
Ja sam razumela da se trudicko ne racuna, nego 18 meseci pre trudnickog
da li ceo period trudničkog bolovanja uopšte ne ulazi u prosek tih 18 meseci koji se uzimaju za obračun proseka za porodiljsko bolovanje tj. da li se svaki mesec na trudnickom računa - obračunava kao 0 (nula), ILI se za obračun porodiljskog uzima prosek 18 meseci PRE otvaranja trudničkog??
I mene ovo interesuje. Da li neko ima odgovor?
Ovo je toliko ponižavajuće.
Mene zanima da li ce Bebac nesto preuzeti povodom toga,recimo da zakaze sastanak sa ministarstvom,i da pokusa u ime svih nas trudnica i porodilja da obori ovaj zakon,jer po svemu sudeci kako su krenuli da nam otimaju nase tesko zaradjene pare,necemo moci ni pelene deci da kupimo.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Deca, naročito adolescenti, koji provode mnogo vremena onlajn imaju problem s težinom, a radi se o dva ekstrema »
Kokosovo, pirinčano, sojino, bademovo mleko roditelji ne bi trebalo da daju deci mlađoj od pet godina »
Pripremite svoju decu na sezonu hladnih dana. Dajte njihovom organizmu da se prilagodi na najbolji mogući način »
U slučaju da se u celoj zemlji pogorša epidemiološka situacija, nastava će se odvijati na daljinu »