Komentari za tekst "Evo kako je država porodiljama smanjila plate!"

Komentara
162
Ostavite komentar
kako si u takvum uslovima planirala porodicu?
postoje poslovi sa kliznim radnim vremenom koji ne pocinju u jutarnjim satima...
nije ti zavidna pozicija ali to sve sto si navela niti su problemi nastali novim zakonom niti trenutnom situacijom u drzavi.
Bitno je da se izdvaja iz državnog budžeta za finansiranje promene pola, a za rađanje dece može i da se smanje iznosi! Strašno
Ovo sto citam me je jako razocaralo. Sta ovo ministrastvo i ostali organi uopste misle pa da tako lako i bez razmisljanja donose zakone koji uopste nema veze sa vezom. Ko prvo da li oni misle da buduce majke i porodilje mogu da zive sa takvom isplatom?Jer neke trudnice su morale da odu ranije sa porodiljskog zbog rizicne trudnoce kako nebi beba dosla jako rano na ovaj svet.I Vi jos na to smanjujete plate zenama koje su ranije napustile posao jer imaju rizicne trudnoce pa onda srami se bre srami se a ovamo govori te o natalitetu i tome slicno a nevidi te prstom pred nosom i nevidi te kako mi majke i buduce porodilje zivimo. Nasta vi misli te? Zar vas nije ni malo stid em nam kasne roditeljski dodatak em deciji ma strasno bre vise sramota.
Sramota bre. A vece zarade imaju izblegice nego mi majke trudnice.
jao gde mi zivimo ovo se tuzno .
Postovani, meni sada nije jasno ja nisam otvarala trudnicko bolovanje jer sam jos na bolovanju radi nege deteta za trece dete ,i sada kada otvorim porodiljsko da li mi u obracun ulazi bolovanje radi nege ili ne jer sam to imala dve godine.
ulazi ti sve iz prethodnih trudnoca ne ulazi samo trudnicko iz trenutne trudnoce ako ga budes koristila.

Lepo je ministar na televiziji rekao, nije pravedno da ona zena koja radi 3 meseca prima punu platu kao ona koja radi 20 godina. Znaci, drage zene, ako se zaposlimo sa 20 godina i jos 20 godina da radimo, treba da radjamo sa 40. Koje nebilozne izjave daju, srami se srbijo.
lako je okrenuti tumacenje bilo koje uzjave u korist i/ili protiv svog ubedjenja.
Pustili su nas da se bunimo,niko od zvanicnika nije odreagovao i stvar je legla..to je klasika vec! Treba da budemo uporne i da trazimo svoja prava dok ih ne ostvarimo. Ako pustimo da im i ovo sad prodje ovako,onda nismo bolje ni zasluzili!!!
I eto toliko price o ovoj temi a nista se nije promenilo! Zaista sramota!
Ja radim godinu dana. Inace preduzetnik sa pausalnim oporezivanjem i prijavila sam se takodje na minimalac od 27000. Sta se desava u tom slucaju? Koliko cu primati ako radim 12 meseci? 2/3 tog iznosa?
Drage mame,
Radila sam gotovo 2 godine u opštinskoj upravi Kosjerić po ugovoru o privremeno- povremenim poslovima. Kada sam ostala u drugom stanju, naravno- ostala sam i bez posla. Hiljade zena u Srbiji je angazovano (iskorišćeno) na PP poslovima i upravo zbog situacije u kojoj sam se i sama našla, retko koja će se osmeliti da uopšte razmišlja o osnivanju ili proširenju porodice. Iako je u medijima mesecima unazad najavlivano izjednačavanje položaja trudnica angazovanih na PP poslovima i trudnica angazovanih po ugovoru o radu, to se naravno nije desilo. Zato smatram i odgovorno tvrdim da smo mi najviše oštećene Zakonom o finansijskoj podršci porodice sa decom, da smo izigrane od strane države i da je neophodno da se čuje i naš glas. Jedina dobra stvar u svemu ovome je ta što me je ova nepravda podstakla da intezivnije razmišljam i radim na odlasku u inostranstvo. DRŽAVO; SRAMI SE!! Pozdrav za sve ljude koji kroz sličnu agoniju prolaze. Nažalost, niste sami...
Eto juce smo izasli na ulice i protestovali, a to niko nije prenosio na televiziji niti spomenuo. A Parada ponosa bila u svim vestima i novinama. SRAMOTA

Da li ce neka mamica/trudnica biti tako dobra da mi objasni o kakvom smanjenju se radi? Meni je ovo prva trudnoca i od avgusta sam na trudnickom. Kod sadašnjeg gazde sam radila 3 ipo godine i imam minimalac. Jos uvek nisam dobila tu platu za avgust pa nemam predstavu koliko cu dobijati. kakav je bio stari zakon a kakav novi? nisan upućena HVALA
Hvala Marija :)
Koliko sam skontala, ako radis tri godine i u stalnom si radnom odnosu (najmanje 18 meseci povezano), imaces istu tu platu (u ovom slucaju minimalac na koji si prijavljena) i na trudnickom i na prodiljsk, tj. nista ne bi trebalo da ti se umanji.
Ja mislim da je tako, isto sam prijavljena na minimalac i u stalnom sam radnom odnosu 7 godina.
Pozdrav svima :)
Za vreme porodiljskog (dok beba ne napuni 3 meseca) dobicete minimalac koji je trenutno vazeci u trenutku otvaranja porodiljskog (sada oko 26000), dok za preostalo vreme (odsustvo radi nege deteta) dobicete prosek plate za 18 meseci pre otvaranja prvog trudnickog bolovanja (ukoliko ste koristili) ili porodiljskog. Ukoliko ste sve vreme na minimalcu imacete za par hiljada manje nego sto sada imate, jer se minimalac i prosecna zarada povecavala (otprilike 24000).
Cao mene zanima, da li novcana naknada ( pre toga sam radila u firmi 4 gofine i 7 meseci, pa se preko noci zatvorila, i mi smo postali tehnoloski viseak)sa biroa u periodu ot tri meseca ulazi u tih cuvenih 18 meseci
Da li moze neko da mi objasni sta ova zena prica?!Ona koja je i sama radila na novom Zakonu ne zna da ga tumaci..Znaci pominje da je za obracun bitno da zena ima 18 meseci radnog staza ali da ne mora da je u kontinuitetu vec da u svojoj radnoj knjizici/radnom veku ima ukupno 18 meseci. U Zakonu to nije tako objasnjeno...a i cela ova frka je upravo zbog toga..(18:12)
https://www.youtube.com/watch?v=EtBRZ3q7v40&t=1161s
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Zdrava ishrana i vežbanje trebalo bi da budu jedan od prioriteta u odgoju i odrastanju dece »
Žitarice ili cerealije su prema najvećem broju preporuka prva čvrsta hrana koju beba treba da proba. »
Zdrava ishrana i vežbanje trebalo bi da budu jedan od prioriteta u odgoju i odrastanju dece »
Kancerogeni arsen u vazduhu u Boru premašio granicu i do 300 puta »