Komentari za tekst "Kako je država smanjila naknade porodiljama"

Komentara
168
Ostavite komentar
Da li ce neka mamica/trudnica biti tako dobra da mi objasni o kakvom smanjenju se radi? Meni je ovo prva trudnoca i od avgusta sam na trudnickom. Kod sadašnjeg gazde sam radila 3 ipo godine i imam minimalac. Jos uvek nisam dobila tu platu za avgust pa nemam predstavu koliko cu dobijati. kakav je bio stari zakon a kakav novi? nisan upućena HVALA
Hvala Marija :)
Koliko sam skontala, ako radis tri godine i u stalnom si radnom odnosu (najmanje 18 meseci povezano), imaces istu tu platu (u ovom slucaju minimalac na koji si prijavljena) i na trudnickom i na prodiljsk, tj. nista ne bi trebalo da ti se umanji.
Ja mislim da je tako, isto sam prijavljena na minimalac i u stalnom sam radnom odnosu 7 godina.
Pozdrav svima :)
Za vreme porodiljskog (dok beba ne napuni 3 meseca) dobicete minimalac koji je trenutno vazeci u trenutku otvaranja porodiljskog (sada oko 26000), dok za preostalo vreme (odsustvo radi nege deteta) dobicete prosek plate za 18 meseci pre otvaranja prvog trudnickog bolovanja (ukoliko ste koristili) ili porodiljskog. Ukoliko ste sve vreme na minimalcu imacete za par hiljada manje nego sto sada imate, jer se minimalac i prosecna zarada povecavala (otprilike 24000).
Cao mene zanima, da li novcana naknada ( pre toga sam radila u firmi 4 gofine i 7 meseci, pa se preko noci zatvorila, i mi smo postali tehnoloski viseak)sa biroa u periodu ot tri meseca ulazi u tih cuvenih 18 meseci
Da li moze neko da mi objasni sta ova zena prica?!Ona koja je i sama radila na novom Zakonu ne zna da ga tumaci..Znaci pominje da je za obracun bitno da zena ima 18 meseci radnog staza ali da ne mora da je u kontinuitetu vec da u svojoj radnoj knjizici/radnom veku ima ukupno 18 meseci. U Zakonu to nije tako objasnjeno...a i cela ova frka je upravo zbog toga..(18:12)
https://www.youtube.com/watch?v=EtBRZ3q7v40&t=1161s
ovo je sramota!za 1000 din nemoze da se kupe ni pelene ni mleko dohrana kapi kozmetika kolica sramota Vucicu i ministre treba da povecate a ne da smanjujete u skupstni samo prosipate m*** za bubrege uzimate novac koji nam sleduje pijete i jedete na nas racun..a kukate mali natalitet tek ce da bude bednici...DAJ OSTAVKU ODMA!
Zdravo.
Mene zanima sledece: Ako neko ima 18 meseci staza, pa otvori treudnicko bolovanje u 3 mesecu trudnoce, i bude na trudnickom do kraja, da li se za prosek bolovanja za negu deteta-preostalih 9 meseci (ne porodiljskog od 3 meseca) uzima u obzir 18 meseci pre trudnickog ili 12 meseci pre plus 6 meseci trudnickog sa iznosom 0 rsd. Mislim da ovo uopste nije objasnjeno u jadnom saopstenju drzave o izmenama zakona. Pise za porodiljsko da se obracunava 18 meseci pre trudnickog koje traje 3 meseca, ali ne i za bolovanje Za negu deteta. Jadno.
Isti je obracun, i za porodiljsko i za odsustvo radi nege deteta. samo se vrsi korekcija porodiljskog ako je manje od minimalca.
Da li na ovaj način podsticete natalitet u ovoj bednoj zemlji? Nije ni čudo sto žene odlažu da zatrudne kada stalno kalkulišu ,,pravo vreme” za bebu. Ovo je postala robovlasnička država, strasno! Kada nam najviše sredstava treba kada stigne beba ne date nam, bas sam podstaknuta da i drugo rodim u Srbiji! Ovo ću preživeti, drugo će rodjenjem postati strani državljanin. Nažalost država te sama progoni, pa se pitajte sto vlada bela kuga i odlivi mozgova?!
i u drugim drzavama ti ne daju pare za dete tek tako na izvolte. sem toga u drugim drzavama nemas prava uglavnom ni na trudnicko ni na porodiljsko u trajanju od 2 godine kao sto je to kod nas slucaj tako da povlacis paralelu napamet i u besu tamo gde paralele nema.
Izgurajte akciju do kraja, ovo je velika sramota i atak na trudnice, porodilje i decu...BRUKA.
Porodiljsko obračunavaju po novom zakonu i mamama koje su se porodile pre prvog jula, a roditeljski dodatak za prvo dete ne.
Nemoguce, ako Vam je obracunato po novom zakonu zalite se. Za porodiljska bolovanja otvorena pre 1.7. firma radi obracun plate po starom zakonu, prosek plate 12 meseci pre otvaranja porodiljskog- tako je po starom. Ja sam otvorila porodiljsko 28.6. i firma mi je obracunala na ovaj nacin.
Taman je to taj novac koji dobijamo kao jednokratnu pomoc?
Sramota Vucicu!
Jer mamama koje su okarakterisane kao trudnicka/porodjajna mafija, ne preostaje nista drugo, nego da potpisuju peticije: https://www.peticije24.com/borba_protiv_smanjenja_plata_zaposlenim_porodiljama?utm_source=fb_share
...I da salju decu u beli svet.
Čak i one mame koje su imale visoke plate i radile preko 18 meseci u praksi ne mogu da ostvare svoje zakonsko pravo na naknadu za vreme porodiljskog odsustva. Izgovor administracije je da nije donet Pravilnik za primenu novog Zakona koji je u primeni od prvog jula ove godine, te im se zato ne može proslediti dokumentacija na dalju obradu kako bi im se uradilo Rešenje. Postavlja se pitanje žena u budućnosti plaćala državi bilo kakve doprinose. Pametnije je da ono što zarade ostave sebi kao platu kada budu ostale trudne, jer država u doslovnom smislu na način kako se ponaša pljačka porodilje.
radila i ostvarila bez ikakvih problema i bez vecih kasnjenja zato sto je firma sve sto je do nje predala u minimalnom roku.
Sramota! Kakva je ovo borba za natalitet? Pa ovo je borba protiv nataliteta! U ovoj zemlji za koju godinu nece biti ni milion stanovnika! UCENJUJETE ZENE DA NE IDU NA TRUDNICKO kako bi imale veca primanja!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »