Komentari za tekst "Kako (ne) odustati od dojenja?"

Komentara
157
Ostavite komentar
Ja sam Aida pocela da se izmuzavam pumpicom i u pocetku sam imala mleko a sad vec ne. Mislim da je najveci razlog tome stres, prvo mi je dete,sve je na meni bukvalno, neredovno se hranim ( ponekad nemam vreme da odem i operem zube )i sve se skupilo.. :( silikonska bradavica koliko je dobra za nas koje nemamo bradavice toliko je i glupa zato sto se nakvasi pa pocne da mrda, pa mleko vise curi nego sto beba sisa, pa ne znam dal da drzim nju, dal dete, pa se onda nerviram i razmisljam dal je posisala dovoljno,pa dal ovo pa ono, a u trudnoci niko nije znao da mi kaze kako da izvlacim brdavice bolke da ne kazem kako mi je moj dr posavetovao smejali bi se svi.. .. budi uporna, mozda ti i izvuce na kraju bradavice.. Veruj da te razumem skroz.. pozdrav!
Meni su se do bebinog 3.mjeseca izvukle bradavice. Do tad sam imala silikonsku bradavicu, ali ne mogu se sjetiti koju,neku veliku,okruglu, nije se mrdala, a znam da se ona aventova baš mrdala.
Isto, mada ja nisam ni toliko izdržala. Podrška za tebe. Posvetila sam se detetu tek sam se rešila izdajalice i silikonske bradavice.
Licno smatram da svako radi kako hoce i kako smatra da je najbolje.. ka sam se porodila pre skoro dva meseca. bebu sam dojila mesec i nesto i to na silikonsku bradavicu ( jer svoje nemam ).. inace kad sam se porodila (carski rez) mleko nisam imala u pocetku doslo je posle nekoliko dana, a naravno u bolnici niko nije ni priso do mene da mi pogleda dojke i vidi sta se desava. Mucila sam muku, muzli su me svi zivi i verujte bolovi su za da se dozivi nervni slom! Mada znam da su mnoge mame to isto iskusile.. elem beba je sisala na silikonsku bradavicu i vukla je, ja sam se i izmuzavala i eto sad vec mleka nema nazalost. Htela sam da kazem da se zene koje ne doje ne treba osudjivati, mi najbolje znamo da je majcino mleko najbolja hrana ( nismo pale s'kruske)..! od svega mi najvise smeta kad nekome kazete ne dojim nemam mleka ti osudjujuci pogledi.. kao da nije dovoljno tesko i ovako.. niko se ne pita da li imamo dovoljno vremena da odmorimo, da jedemo, da se hranimo kako treba.. da li imamo pomoc.. bitno da su mame koje decu hrane adaptiranim mlekom 'gresne'.. poenta svega sto pricam je ta da nikoga ne treba osudjivati.. tekst je sto se mene tice odlican, samo malo razumevanja za sve mame... jer niko nije savrsen.. pozdrav mamice ❣
Draga da Vas pitam, posto takodje dojim preko silikonskih jer je od mojih napravila ratiste i preprebolno je, a procitah da mlijeko nestaje, a i ne mora ako dojis sa silikonskim bradavicama... da li je to razlog zasto se morali prestati dojiti.. ? Mislim, mlijeka nema ..
Drage mamice,kako napravit bradavice da bi mogla dojit?Cesto puta su dosta uvucene.Jos malo nam se blizi termin,a strah me da necu moci dojit 😕
U skolici su nam objasnjavali kako da izvlacimo bradavice... Uzmite malo kruci peskir i kruznim pokretima i izvlacite da ne kazem vucite... Ja imam isto uvucene i moram da priznam u pocetku je to izvlacenje bilo bolno,mada sve zavisi od osobe do osobe...
Postoji jos neki nacin,u skolici babica je objasnavala kome je trebalo. Meni nije,pa nisam ni zapamtila ali raspitajte se. Mislom da je nesto sa vrhom sprica...
Kupi silikonske bradavice, Avent normalne velicine su dobre. Beba kada krene da vuce na nju, izvuce bradavicu i posle vise ponavljanja je formira da bude izvucena. Onda je skini da beba ne navikava na silikon nego na normalno dojenje.
Konačno iskren i normalan tekst posvećen dojenju. Uostalom, kad te svi vide besnu i ne naspavanu svaki dan i sami će shvatiti da zaista ništa ne moraš od navedenih gluposti koje samo promoviše kampanja o dojenju.
Moje dete je pre mesec dana napunilo 2 godine i jos uvek sisa i ja joj necu prekidati sve dokle ona to zeli☺.
Sa svim se slazem sem sa jednim - dojenje uopste nije lako i uopste se ne desava potpuno prirodno i instinktivno kada ste prvi put majka, vec zahteva zaista da budete odlucni, da istrajete mesec-dva dok se ponuda-potraznja ne ustale i da imate podrsku okoline. Bilo bi mnogo bolje da se trudnicama, prvorotkama i njihovim porodicama kaze da dojenje nije lako i da se ne ponavlja stalno kako je to najprirodnija stvar na svetu - kada nije. Ne samo sto majka mora da nauci kako, kada, vec i beba uci kako da sisa. Dakle, prirodno jeste ali se mora prvo nauciti, a sve sto se uci na pocetku je tesko (da ne pricamo o nuspojavama poput mastitisa, krvavih bradavica, itd.). Od silnog ponavljanja kako je to skroz prirodno i da treba samo da se opustis, na kraju svi pomislimo kako s nama nesto nije u redu jer je previse tesko.
TAKO JE, SVAKA CAST NA KOMENTARU!!!
Ja sam se mučila sa obadvije bebe.Čini mi se više sa drugom nego sa prvom.Prirodno jeste,ali nije uopšte lako,kao što ste već napisali.Sada čekam treću bebu i znam šta me čeka.Nadam se da će ovaj put iskustvo biti na mojoj strani.Podrška svim mamama.
svidja mi se tekst, opusteno, polako i bez stresa, priroda sve sredi
porodila sam se carskim rezom ali je mleko krenulo odmah u ogromnim kolicinama. niko mi neje objasnio kako da dojim dete uprkos tome sto mi je prva trudnoca i prva dva dana je odbijao da sisa, a meni je mleko samo lilo. na kraju kad je ostao kod mene ceo dan, uspela sam da podojim dete. ispostavilo se da je problem u tome sto ga uvek dovedu nahranjenog. posle sisanja je spavao preko dva sata. uvek sam dojila na zahtev, znao je da jede i po sat ipo vremena na svakih sat vremena, a napredovao je po kilogram svakog meseca.
nikad nisam izvlacila mleko pumpicom, posle mesec dana je prestalo da curi i sad ima taman koliko treba, bebac ima 7 meseci i jos uvek sisa. kupus se stavlja na dojke kad hocete da prekinete laktaciju i to nije preporucljivo na pocetku jer mozete da izgubite mleko. hladne obloge se stavljaju da se stvara manje mleka ko ima previse. iz mog licnog iskustva, neka beba sisa na zahtev, nemojte izvlaciti mleko jer tako samo potsticete grudi da stvaraju vise mleka i samo polako i samo opusteno.
Sada ima 7 meseci i jos uvek sisa po sat vremena. Prosto je takva beba.
Kako je moguce da beba sisa sat i po vremena? Beba se nasisa po dojci za 15 min znaci najduze pola sata. Ona je vama spavala na dojci.
U knjizi "Ishrana odojceta i male dece" dr Slobodanka Dragicevic, pedijatar, navodi termin "hipogalakcija", koji oznacava nedovoljnu kolicinu majcinog mleka. Dakle, sve one koje kazu da svaka zena moze da doji znaju bolje od pedijatra.
Drage mame imam jedno pitanje. Moja beba ima tek osam dana, poceo je da sisa vec posle par dana jos uvek se borimo da prihvati dojku ali za sada uspevamo. Zbog zutice ga hranim na svaka tri sata ali uvek me muci to da li je dovoljno pojeo, koliko dugo treba da bude na dojci i koliko jos vremena treba da prodje da prestanem da izvlacenjem mleka posle svakog obroka? Ako neko ima neki dobar savet bila bih vam zahvalna. Prva je beba pa mi sve to stvara konfuziju...
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Predstavljamo vam osam narodnih lekova za umirenje kašlja i izbacivanje šlajma »
Naučite kako da razlikujete morbile (male boginje) od varičela (ovčije boginje) »