Komentari za tekst "Kako (ne) odustati od dojenja?"

Komentara
157
Ostavite komentar
mozda je samo skok u razvoju,daj na zahtev da siki i ne sekiraj se da ti je mleko losije jer je to nemoguce...moze sao da ga nema a i to se nece dogoditi ako bebu dojis kad god ona trazi...mozda se pivecala kolicina mleka pa imas vise prednjeg mleka ali to ces resiti opet dojenjem na zahtev jer na taj nacin beba fobije i prednje i zadnje mleko...sta god radila ako vec si uspela tri nedelje i sve bilo ok ne ofustaj sad i nemoj da dajes dohranu jer svaki put kad bebba manje sisa mleko se smanjuje jer ne podstices laktaviju,a kad bebi das dohranu ona komotno cetiri pet sati nece traziti siku kad je tako mala sto automatski znaci da ti se smanjuje mleko...srecno i svaka cast :-)
Minus je slucajno. Ako nece na siku ti probaj sa silikonskom ili flasicom. Bar pokusaj.
Draga Anita, mleko ne moze postati losije. Mamino mleko je uvek dobro, a njegov sastav zavisi od onoga sto ti jedes i pijes, kao i raspolozenja i naspavanosti. Bljuckanje je normalna pojava i kako beba raste bljuckace vise, a kasnije ce se to smanjivati. Ta pojava nije razlog da dete pije dohranu. Tvom mleku nista ne fali, treba da nastavis da se izmlazavas i da joj dajes da sisa.
Zdravo mame, imam jedno pitanje. Dojim bebu staru 20 dana, malo smo se namucili u pocetku ali sada vec ide lagano, dojim je na zahtev. Mene interesuje da li cajevi za grceve mogu da uticu na kvalitet mleka? Bebac ima grceve a nece da pije caj pa me interesuje ako pocnem ja da pijem da li utice na mleko?
cao draga i moja beba ima mjesec dana mucili su je grcevi,nije zeljela caj.

ja izjutra sebi napravim dvije solje caja od kamilice i komoraca skupa ih pomjesam i popijem jednu odmah a drugu kada stignem,grceva nema tako da se neboj popiti caj olaksat ces bebi.:-)
Ja ne kapiram zašto žene izvlače mleko pumpicom i čemu to? Oko mene je dosta mladih majki, jedna koristi pumpicu, jer je odlučila da radi, pa tako izvuče mleko da beba jede kad je ona na poslu, ali ne kapiram čemu to izvlačenje ako ne planirate da mleko ostavite iz nekog razloga. Merilo da li ga imate dovoljno je više od 5 mokrih pelena dnevno i napredak bebe na kilaži 750 grama mesečno. Ako ispunjuje beba te kriterijume mleka ima, a plače iz drugog razloga. Meriti koliko imate ml mleka je apsurd, pumpica nikad ne može izvući koliko beba sisanjem povuče. Na drugoj strani ako mleka imate mnogo,curi i sl. ispumpavanjem samo pogoršavate, jer je poznato da se mleko stvara na osnovu potražnje, pa izvlačenjem stimulišete proizvodnju. Ako ga imate mnogo istisnite samo malo pod tušem čisto da vam bude lakše, a vremenom će beba regulisati količinu sama.
Za Jelenu, ne mlati molim te. Veću glupost ne pročitah. Ako beba sisa redovno i kad želi neće se zapušiti kanali. Dojim svoje dete evo već 15 meseci i starije sam 18 i od prvog podoja do dan danas nikad ni jedan problem nisam imala, ma nikad, ni u porodilištu ni posle, a pumpicu nemam.
Mleko mora da se izmlazava jer se time stvara novo a za to vreme se sprecava upala mlecnih kanala. Redovno izmlazavanje i masaza- dugo i zdravo dojenje
Veruj mi, znam iz iskustva, ako se neizvuce mleko, naprave se grudve i vrlo brzo mastitis a mleko svakim satom nadolazi a beba izvuce samo da bude sita....a neke majke proizvode prirodno previse mleka i ne smeju da dopuste da ono u grudima stoji ako nije beba posisala...zato izmlazaju....joj znam mucila sam se sa pumpicom 9 meseci...beba posisa 60ml a ja posle izvucem jos 100ml da bi barem malo omeksala grudi...
Ja sam uzela pumpicu,ali me toliko boli da sam bezala I od pumpice I od bebe.Bradavice su mi katastrofa,bolne na dodir,grudvica koliko hoces,masiram,izmuzavam,nema sta nisam probala.Od pre dva dana koristim silikonske bradavice I mnogo je lakse I bebi I meni.Izmuzavam se samo kad osetim da bas nadodje mleko I to vrlo malo da osetim olaksanje.
Evo ja cu da objasnim kao majka koja je posle prvog porodjaja dobila mastits..u porodilistu cesto stavljamo bebu na dojke ali se laktacija mleka ne uspostavlja odmah.. kada stignemo kuci sa ragadama da bi udovoljili bebama da imaju dovoljnu kolicinu mleka, nadodje ta kolicina jos veca nego sto beba izvuce ,krece otok, temperatura umalo i sepsa ,pre nego sto nas sve to snadje uzmemo pumpicu izvuce se taman manja kolicina da ostane I za bebca a i da ne bude problem e sad ako beba hoce jos ponudis ako ne prospes I olaksas sebi bolove , kasnije se to regulise..eto mozda je to iz pametnih razloga 😊 veliki pozdrav
Meni je pumpica pomogla posle oba porođaja da ne dobijem mastitis jer kada je krenulo mleko bilo ga je toliko da beba nije mogla sve da posisa i posle podoja su mi grudi i dalje bile tvrde i pravile su se grudvice. Od pumpice mi se nije povećala proizvodnja mleka jer sam nakon što beba sisa ispumpavala tek toliko da mi grudi ne budu tvrde i bolne i naravno masirala grudvice. Posle desetak dana sa oba deteta sve se unormalilo, pravilo se mleka koliko beba sisa i to je to. Naravno, koristila mi je i za kasnije, kada treba negde da odem na duže od tri sata., što je bilo par puta. I kad se beba odvikavala od sisanja, takođe mi je pomogla da ne dobijem mastitis, isto sam izvlačila mleka tek da se razbiju grudvice i onda stavljala hladne obloge. Meni je iskreno bila višestruko korisna.
Porodila sam se u Sloveniji, kao i 11 mojih poznanica i vjerujte mi da nijedna nema problema sa dojenjem, niti se to ovamo smatra kao da je nešto teško. Jednostavno vam u porodilištu to tako dobro objasne, gledaju kako su bebe uhvatile, opominju i pokazu ako nije pravilno, pa daju silikonsku bradavicu ako nemate svoju. Ali glavno je da se beba stavlja što češće na sisu,na pola sata-sat da vuče, da stimuliše proizvodnju, pa posle kad se ustali može da se produži. Mit je da bebe jedu na 3 sata, jedu možda ove na AD mlijeku, ko sisa ja malo koga znam da ima bebu da jede na 3 sata, to je dug period ako se nije proizvodnja mleka još fino formirala. Najgora stvar je neinformisanost. Ako ovdje doji preko 90% žena malo je čudno da u Srbiji svaka druga ima problem. Idite na LLLI(la leche league international), ima na mnogo jezika,informišite se, postavite pitanje, vjerujte mi da je u Srbiji problem katastrofalna neinformisanost i neznanje, jer ljudi koji bi trebalo da vam objasne to ne rade.
Pozdrav draga Ana, imam jedno pitanje posto vidim da si se porodila u Sloveniju. Ja sam isto sad u Sloveniji, i trudna sam, tu cu se poroditi, pa me zanima kakva su ovde porodilista? Dal tata moze da bude na porodjaju, kakvo je osoblje, doktori? Da li je epidural besplatan? Hvala ti puno
Porodila sam se carskim rezom. Na pocetku nisam imala docoljno mleka. Kad je beba imala 2 nedelje, imala sam koliko joj je bilo potrebno, ali je sisala na 4-5 h. Patronazna sestra mi je govorila da treba da budim bebu da sisa na 3 h, ali nikako nisam mogla je probuditi. Sa 5 nedelja smo uspeli da uspostavimo dojenje na 3 h. Posle svakog dojenja sam izmuzala. Do pete nedelje sam imala sta da izmuzem, ali od tada beba sve izvuce pa moram davati i dohranu. Sad ima 8 nedelja, a ja ni dalje nemam dovoljnu kolicinu mleka. Vise puta sam htela da odustanem. Svekrva, a i drugi su mi govorili da bi mi bilo laksije da beba ne sisa, ovako se samo mucimo, jer posle svakog podoja merim koliko je sisala, pa od zavisnosti od toga dajem dohranu. To na savet patronazne sestre. Od dojenja na kraju nisam odustala jer mi je zao bebe. Vidim kako voli da sisa i ovako dobije ono najbolje sto joj treba. Resila sam da vise ne merim koliko je sisala, jer ponekad trazi i vise dohrane od onog sto bi po sestri i kutiji dohrane trebala da joj dam. Samo sam se nervirala, razmisljala da ne smem vise da dam. Sada se ne nerviram, beba najbolje zna koliko joj treba. Nekad joj je dovoljna ta kolicina mleka sto ja imam (inace manje od kolicine sto je prema literaturi potrebno za ovaj uzrast), nekad trazi mnogo vise. Znam da je jako tesko kad neko nema dovoljne kolicine mleka, dodatno je mucenje pripremanje dohrane, ali moja preporuka je ne odustajati od dojenja, ne oduzeti to dobro od deteta, posebno, ako voli da sisa.
samo bebu na dojku sto cesce cak i na sat vremena dok se ne uspostavi laktacija...i naravno sto vise tecnosti,odmora i sto manje budala oko sebe i da vidis kad krene:-D
apsurd je meriti bebu pre i posle podoja
Novorođenče se treba probuditi na 3 sata da sisa, jer oni imaju želudac kao kliker, ne mogu se najesti da bi bili siti duže od tog vremena. To što se ne bude ne znači da su siti. A ako nisi uspevala bebu da probudis ni kad joj pelenu razviješ i kreneš da je brišeš onda bi trebalo da je odvedeš kod pedijatra, jer to nije normalno da ne možeš nikako da je probudiš, možda je imala povećan bilirubin,odnosno žuticu, a da nisi ni primetila.
Ma bitno je da je beba sita. Nego mi same sebi nametnemo strašan pritisak, a i okolina zna da oteža. Lepo tekst kaže, ne moramo ništa.
Kao sto sam vec napisala, nisam mogla da je probudim. Pokusala sam sve. Jedno vreme sam uspela na od 45 min do 1,5 h, ali je stalno plakala zbog gladi. Prestala da place kad sam joj dala dohranu.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Predstavljamo vam osam narodnih lekova za umirenje kašlja i izbacivanje šlajma »
Naučite kako da razlikujete morbile (male boginje) od varičela (ovčije boginje) »