Komentari za tekst "Prednosti i mane epiduralne anestezije"

Komentara
151
Ostavite komentar
Prvi porođaj bez, drugi sa i hvala onom ko izmisli epidural. Da ga nisam uzela drugi put me znam šta bi na kraju bilo, jer je beba bila krupna, toliko da mu je slomljena ključna kost na porođaju, jedva sam ga izgurala, pa se pitam da sam par sati trpela bolove da li bih imala snage da guram kad treba. Pri čemu su sve vreme ručno radili dilataciju, da mi malo pomognu, toliko da sam morala sutradan ceo dan da držim led dole zbog otoka, a kako bi to izgledalo bez epidurala ne smem ni da zamislim. Kontrakcije sam lepo osećala, i nikakvih problema posle toga nisam imala, sama sam to veče i ustala da odem i toalet. Zato, živeo epidural!
Svim mamama bih preporucila epidural, nije istina da se produzava porodjaj, meni je anesteziolog rekao da epidural ubruava proces otvaranja jer se u toku kontrakcije nezgrcimo kao kada osecamo jale bolove, u 16 pukao vodenjak u 17i30 bila i bolnici priprema sve oko 18h na stolu uz bolove primila epidural kad sam ga dobila bilo je kao i raju, mali nolovi se osecaju kad je kontrakcija smesni naspram onih bez epidurala, u 21i45 se porodila i posle porodjaja se osecala kao da mogu kolo da igram... Uzmite epidural nemojte se muciti 21.vek je... I sve majke vole svoju decu najvise na svetu bez obzira da li su uzele epidural ili ne. Nemojte se razmisljati uzmite epidiral i neka vam porodjaj ostane u lepom secanju a ne kao nesto mučno i strasno
Zena je zeni vuk....sramota....procitala sam sve komentare...Svaka cast svakoj majci, zeni koja je rodila...sa bolovima ili bez njih...koga briga....svako odlucuje za sebe i svoje dete i to je ok....❤️❤️❤️
Koliki bolesnik treba da budes da osudjujes nekoga sto je sebe lisio bola? Wow fascinantne ste majke mi. Ja sam se porodila na carski,a mozda sam trebala prirodno da probam blizance sa jednim u kanalu u 35-nedelji,pa da sad nemam dve bebe nego mozda jednu ili nijednu? Hvala Bogu da mi je Doktor normalan pa me poslao na carski bez da pokusava uopste prirodno. Zene koje su bile sa mnom u sobi a porodile se prirodno su namucene i znam sigurno da nijednoj nece skoro pasti na pamet da se porodja koliko joj je to bilo grozno iskustvo,ali ima i lepih porodjaja,znam i zene kojima su porodjaji bili kao malo jaci menstrualni bolovi i koje su se porodile za tri minuta,samo ne treba nikog osudjivati zbog izbora da "ga ne boli".
ja poznajem 2 trudnice koje su rodile blizance prirodnin putem ,bez epidurala a rodile su prilicno krupne bebe jedna je rodila dva decaka ,jedna dve devojcice i prosle bolje nego neke zene koje rode jedno .
A ti si pametnica?Jel?
Saro,ako nemate sta pametno za komentarisati,nemojte ni ovakve komentare davati. Pametan covek koji nema sta da kaze, drzi jezik za zubima. Pa Vas molim budite pametni. Hvala.
A jel Vi Jelena zivite za tudja misljenja?
24 sata sa bolovima od toga 12 sati na stolu epidural sam uzela posle 2 sata na stolu posto su bolovi od indukcije koju su pojacavali sve vreme bili jaki (a i receno mi je da necu skoro posto se nisam otvarala) a inace dobro podnosim bol ,ali mislim da se covek dosta iscrpi i da nema vise snage posle par ili vise sati i zato preporucujem epidural svim buducim porodiljama ...posebno ako se ne otvarate i sledi vam indukcija... rodila sam normalnu bebu i nemam nikakve posledice od toga... posle svega divim se nasim majkama i bakama koje su se poradjale bez ikakve anestezije,jer sve je to lepo proci ali zasto se muciti u 21 veku u kom su nam dostupne ovakve stvari koje ce nam olaksati sve to.
Isti slucaj,primila epidural na nagovor babice,doduse u inostranstvu, jer ni posle indukcije nije napredovao porodjaj, kontrakcije na manje od 2min,a nije bilo dilatacije,prosli termin 12 dana. Posle epidurala odspavala sat vremena,i nakon toga ponovo ukljucili indukciju,porodila se od tog trenutka za 45min. Beba krupna,4130, ali hvala bogu bez ikakvih komplikacija. Kad je popustio epidural,normalno otisla i istusirala se i bila kao nova.
Sad sam ponovo trudna,i bez razmisljanja cu uzeli epidural.
Jako sličan primer, odmah indukcija jer smo premašili termin, skoro 24h, nisam se otvarala ni pored probušen og vodenjak, epidural me je spasio, jer toliko dugo mučenja bi me verovatno iscrpelo.... Međutim i pored svega na kraju sam ipak morala na carski.
Najvaznije je da se beba rodi ziva i zdrava! A kakav ce porod biti,potpuno prirodan,uz pomoc epidurala ili carski nije vazno. Kako u narodu kazu najlakse ga je roditi,treba odgojiti i izvesti na pravi put. Moj izbor bi bio prirodan porod jer imam visok prag bola,ali posto nije moglo (bebac nije hteo vani i posle 10 dana predjenog termina) zavrsilo se carskim. Nije mi zao jer sam dobila nesto najlepse na svetu! Majka je majka pa kako god rodila bebu. . . Bar ja tako mislim. Pozdrav
cudo carskim rezom, i ja sam toliko presla termin pa su me porodili indukcijom a vise bih volala da je carski, nzm, mislim da bi bolo manje bolno...
12.04 sam se porodila bez epidurala i na svet dobela bebusku tesku 4100 i dugu 55...Porodjaj proteko divno kao i posle toga...I svaki naredni put cu isto...bez epija.Nista to nije strasno(bar meni nije bilo)...a prvorotka sam.Cimerke iz sobe su ,posto sam bila smestena u sobu gde su sve sem mene primile epi,je da ih je sve stiglo posle pirodjaja...sav bol koji nisu osetile u toku,jesu posle porodjaja...da uporedim nemogu jer se sa epijem nisqm piradjala...mozda je i visok prag tolerancije na.bol odigrao ulogu(ctg pokazivao jake kontrakcije koje apsolutno nisam osecala samo par sati pred porodjaj).Ali ako Bog da,opet bih se poradjala bez.
Primila epi, nikakve posledice posle nisam imala, odma posle porodjaja ustala na noge, sve sam osecala, sve super.
Ali samo da vam kazem da visok prag bola nema veze sa tim kakav ce da vam bude porodjaj, verujte :) Kao neko ko je isao na hiking 96km bez spavanja , 24h na nogama, svasta sam u zivotu tesko fizicki prosla, vadjenje delica korena zuba na zivo, itd.... ali moj porodjaj katastrofa, takvu bol nisam osetila u zivotu 5 puta sam povracala, 13 sati se mucila, dobila epi i onda napokon odahnula, porodila se posle 3 sata, beba izasla posle 2 napona.
Tako da samo zelim da kazem da je to sve individualno, koga boli i kome je patnja kao sto je meni bilo treba da primi, nema razloga za nekim dokazivanjem. Kome odma krene sve brzo i ne oseca kontrakcije ne treba i to je to.
Nikakav bol posle epidurala nisam osecala. kontrakcije sam osecala jer su mi dali epidural kad sam bika otvorena 5 prstiju tako da su to gluposti. Bitno je da ti strucno lice da epidural jer on zna kad je pravo vreme. Sad mogu još 10 da rodim. Uzivam u svom andjelu i dojim je vec 11 meseci. Bitno je da sve prodje i redu a epidural je licna stvar. ☺
Buba ista situacija je kod mene bila.Na ctg kontrakcije a ja osecala nista nisam.Jedino sam cekala celu noc da se otvorim i iz tri napona se ujutru porodila.
Moze pricati sta ko hoce, ali epidural je zakon... Mnogo puta sam procitala komentare kako su se ranije zene poradjale, pa mozemo i mi jer zena moze da izdrzi porodjaj. Mozda se sa mnom neko nece sloziti, ali ja ako mogu olaksati sebi nesto iskoristim to, zbog cega bi se mucila ili u ovom slucaju trpela bolove
slazem se sa tobom, ja sam posle 18 sati mucenja dobila epidural i za dva sata je sve bilo gotovo! s tim sto sam kateter nosila jos dva dana tako da mi je po potrebi dodavano anestezije tako sam izbjegla svaki veci bol. a dok ga nisam dobila sam vristala od bolova, sigurna sam da ne bih izdrzala da se prirodno porodim, prag bola mi je jako nizak. ps: 19 sati mi je trebalo da se otvorim 4 prsta a preostali dio porodjaja uz epi je prosao za 2 sata... toliko o tome da usporava porodjaj.
Zene koje lupaju minuse na epidural ili nisu jos rodile ili su se namucile na porodjaju pa je svaka zena koja je uzivala u porodjaju za njih losa majka itd.
O nus pojavama je glupo pricati jer veca je verovatnoca da vas sad zgazi auto nego da vam se nesto desi od epija.
Ja sam oba puta uzela epi i imala porodjaje kao iz bajke, brze, lake, bezbolne, ma san snova.
Svako ko moze neka uzme epi, i neka taj trenutak radjanja bude zaista najlepsi trenutak u zivotu.
A vi koje ste protiv i pisete kako su nekad zene mogle bez, idite onda vadite zube na zivo, operisite se uz flasu ruma na zivo, iskljucite struju, kuvajte na drva, nemojte vakcinisati decu...

Pozdrav i podrska za sve nas koje smo lose majke jer nas porodjaj nije boleo ;)
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Predstavljamo vam osam narodnih lekova za umirenje kašlja i izbacivanje šlajma »
Naučite kako da razlikujete morbile (male boginje) od varičela (ovčije boginje) »