Komentari za tekst "Ovoj mami je prekipelo: Carski rez nije lakši način!"

Komentara
51
Ostavite komentar
Више су досадни са овим безвезаријама! Нека се породи ко како хоће, порођај је порођај овако или онако... Толико ствари има приликом одрастања једног детета, па сад да ли је битно да ли је прошло кроз порођајни канал или рупу на стомаку?! Глупо је уопште коментарисати...
Uvek sam mislila da sam dobro gradjena za prirodni porodjaj, medjutim pre dve nedelje sam imala carski rez. Otisla sam u bolnicu sa kontrakcijama, nisam mogla da se otvorim, vodenjak nije pukao, voda je pozelenela...
Jos ne mogu da prihvatim da tako izgledam, ali imamo najsladju Tajnu na svetu! :-)
Ja sam prvu bebu isla rodit prirodno ujutro pukao vodenjak bez trudova..dosla u bolnicu otvorena 2 prsta,poslin gel i drip nista...kad sam vec bila dobro izmucena i skoro ostala bez plodne vode stavili me na carski. Jos poslin toga rodila 2 puta na carski oporavak super mogla sam sve radit i s bebom i u wc sama jedini problem se bio nakasljat 😂😂😂...da nisam podvezala jajnike potpisala bih rađanje na carski jer meni je stvarno laksi nego mucenje u trudovima😘
Ako ste jednom imale epiziotomiju, velika je verovatnoca da je na sledecem porodjaju necete imati, a ako ste jednom dozivele carski rez, najverovatnije je da cete se opet tako poradjati. To puno govori o oporavku od porodjaja.
Vi ste šou žene....
Ja sam bila strogo za prirodni porođaj međutim zbog zdravstvenih komplikacija sam morala na carski, pa sam čak i trudnički dijabetes dobila zbog sekiracije...prvi put carski sa spinalnom anestezijom, oporavak čas posla...drugi put carski sa epiduralnom anestezijom...oporavak čas posla...zašto...zato što sam sama sebi rekla da ako budem ležala i prenemagala se ništa neću postići...prvih par koraka je bolelo, a onda sam, kako je rekla moja dr Hodala hodnikom kao general...za to vreme moje saborke prirodno porođene nisu mogle da se nameste ni da leže ni da sede, a o hodanju da ne pričam...masu ih znam što nisu pomislile na sex narednih pola godine...tako da je oporavak stvar glave...a to da li sam ja uopšte majka u odnosu na prirodno porođene žene...jesam...po mom mišljenju možda čak i veća...moje nijedno dete nije namučeno rođeno, nije prolazilo kroz uzak porođajni kanal, obojica su bili lepi i rumeni kad su se rodili, tako da, da im ništa drugo u životu nisam učinila po volji, bar im je rođenje bilo lepo...tako da...opušteno...uživajte u svim našim darovima kud god da su izašli...
Ja,kao neko ko se porodio prirodnim putem,nikada ne bih sama trazila carski jer sam svesna da oporavak traje duze i dosta je bolniji,iako sam imala dug porodjaj,17 sati od pucanja vodenjaka,sutra dan sam preskakala muzu noge,dojila bebu u turskom sedu i radila stvari o kojima sam mogla da sanjam dan pre toga jer su me u trudnoci cepale prepone i hodala sam kao patka 😔😂 Dok je zena do mene sva u muci lezala,infuzije,nema mleka,a beba vristi gladna,pa ragade,pa previjanje i obavljanje nuzde u krevetu,jer je mucenica morala carskim rezom...niti da podigne bebu,niti da je drzi kako treba,e zato mi nisu jasne zene koje na tome insistiraju..
Pošto vidim da se puno raspravlja o tome da li prirodan porodjaj da li na carski rez reci ću da i nabitnije da sve prodje dobro ma kako se porodile. Ja sam imala težak porođaj. Prirodnim putem otvorena dovoljno a beba ne može da izadje. Šta sledi? Vakuum. Posledica toga zaglavljena posteljica koja je cupana ručno rana koja je imala 17 kopci. Krv sam primala 2x. Posledica po bebu i te kakva. Njoj su tom prilikom polomili ključnu kost imala je hematom na glavi veličine jajeta koji se i dan danas posla 4 godine pozna kad joj mazim glavicu. Sve što sam prošla i sve što je ona prošla zajedno samnom bilo je vredno svakog bola svakog pada u nesvest zbog manjka krvi svega jer sve prodje svaka bol prodje onog trenutka kad uzmete bebu u naručje. Ni jednoj ženi nije lako kako god se porodila stvar je u tome kako to koja žena doživi. Bog je gore pa nek sudi. Mi smo tu da se podravamo medjusobno jer svaka majka nosi svoju bol i svoj ožiljak kakav god on bio. Zato majke žene sve ste hrabre na svoj način i nema potrebe raspravljati o tome. Pozdrav za sve od mene i samo radjajte decu pa kako god prirodno ili na carski samo nek ste živa i zdrave. ;-)
Dogovoren carski rez, znaci na moj zahtjev. Radi loseg stanja kukova. Gin savjetovao da mogu pokusati prirodno ali ako dodje do nekih komplikacija ili ostecenja mojih kukova da oni nisu odgovorni. Da ja odlucim. Naravno trazila sam carski. Bila budna,vidjela svog andjela odmah. Prvi dan sam odmah ustala,rana me bolila 2dana. 5ti dan izisla iz bolnice a 10ti dan sam vec setala s malim. Osjecala sam se super,oporavila se jako dobro. Evo 8mjeseci od carskog,nikakvih bolova,komplikacija ili bilo cega. Moj rez se primjeti,ali koga to briga? Ja ga ponosno nosim jer znam da sam tim dobila jedno malo stvorenje.
Ljudi, pa mislim da vecina ne ide na carski od pomame. Vec od nuzde, ja sam htela prirodnim putem da se porodim, ali zbog ranijeg krvarenja u mozgu koje sam imala dr su rekli bolje carskim. Inace osecala sam se sposobnom da idem na prirodni. Ali svaki bol je minoran, naspram srece kad vidimo bice koje smo stvorili i doneli na svet.
Prvi put sam se porodila prirodno, pod hitno, uopšte nisam bila "otvorena". Oporavljala sam se mesec dana, sa hemoroidima imam zdravstveni problem od tad. Drugi put sam se porodila zbog srca carskim rezom, oporavila se za nedelju dana, i bilo mi je super u odnosu na prvi košmar.
Savet: ako se "otvarate" normalno možete izabrati prirodni porođaj, ukoliko morate hitno da se porodite a niste otvorene preporučujem carski bez razmišljanja. Meni je carski bio pesma posle prvog prirodnog porođaja.
Пуно мишљења на једном месту око најлепше ствари на свету. Девојчицу сам родила природним путем и сав бол је престао када су ми је ставили на груди и када сам је погледала у очи... Рез од епизиотимије је болео и пукао, али све то прође... Сина сам родила царским резом, јер сам морала. Не боли као порођај, али боли. Битно је да су деца здрава и жива, а ожиљке купимо читавог живота. Овај барем са поносом носим.
Egoizam nema granica..
Pozdrav mame.. rodila sam dvaput i prosla oba nacina poroda. Prvi hitan carski, oporavak puuuno duzi. Hodala sam odma drugi dan jer se mora hodati cim vise da ne dodje do komplikacija. Ali dva mjeseca se nisam mogla normalno okretati u krevetu. Pet mjeseci poslije nisam mogla potrcati jer sam imala osjecaj da ce mi utroba ispasti. Rez se nakon 3 i pol godine skoro i ne vidi. Vi koje kazete da je to "odvratno" i sl, zar mislite da epiziotomija ljepse izgleda? Pa ovo je friska rana! S vremenom ce izgledati sasvim normalno i biti jedva vidljiva crta.

Drugi put bio vaginalni porod jer sam to sama zeljela. Prvenstveno zbog lakseg i brzeg oporavka. Ipak je carski prava operacija gdje vam rezu nekoliko slojeva tkiva..i nije nimalo bezazlena. Zato mi nije jasno kako se mnoge odlucuju na njega. Uglavnom, vaginalni porod bio je induciran i uz drip je trajao 8 i pol sati. Imala sam ranu od epiziotomije i jos sam uz to popucala. Ali uz sve to oporavak mi je trajao svega dva tjedna.

Dakle, zahvalna sam Bogu da sam iskusila jedno i drugo. Svaka zena je drugacija i drugacije podnosi bolove, oporavak i sve ostalo.

Jedino mi nije jasno zasto neke placaju carski rez, a oporavak je puno duzi i tezi. Na stranu ovo "fuj, bljak, odvratno..." Najbitnije je da su beba i mama zive i zdrave, neovisno o nacinu poroda. Svatko ima pravo na izbor, ali trebale bi se trudnice vise informirati i pouciti o carskom rezu kakav je zaista, a ne da se radi ko "dobar dan".. Vi koje patite na izgled, jao si ga Vama ako je to najbitnije u svemu tome..

Sretno svim trudnicama, mamama i njihovim bebicama..
Ako nista drugo, uvek mogu da pomazim svoj oziljak i kazem cerkici da je izasla na ta vrata. :) Ne znam kako ce te vi "gospodje prirodne" sebe pomaziti i kazati detetu odakle je izaslo (necete imati odgovor bar prvih par godina...)?! :D Salu na stranu.. Po meni su diskusije ove vrste besmislene! Trebale bi da se podrzavamo po pitanju najstresnijeg iskustva u zivotu (mislim na sam cin porodjaja), a mi se medjusobno osudjujemo i blatimo. Kao sto ne polemisemo oko toga ko je kako pravio dete ( da li stojeci, klececi ili u vodi...), mislim da ne bi smo trebale da polemisemo ni oko toga ko je kako to dete doneo na svet! To je isuvuse licna stvar! Vazno je da se bebe radjaju i da su zdrave, a za ostalo... koga briga!
Pozdrav svim mama koje se ponose svojim oziljkom, koje god vrste bio! :)
Ne podrzavam ovakvo slikanje jer i mi sa pripodnog imamo oziljke od epiziotomije pa kad bi to slikale ne bi bilo uredu.... A oziljak je oziljak........
Mislim da je glupo oko toga raspravljati jer je bitna beba... Malo vise se bavite decom a malo manjedokazivanjem ko je hrabrija i bolja majka jer to ne postoji, SVAKA MAJKA JE ZA SVOJE DETE NAJBOLJA I NAJHRABRIJA JER DETE JE BITNO A NE VI!!!
Ja sam htela carski, dogovorila sa lekarom, zakazali i proslo sve u najboljem redu. Prvi dan sam kao i drugi dobijala epidural, tako da bolove zaista nisam imala, tek treci i to je trajalo par dana, nedelju dana i posle sam apsolutno normalno funkcionisala. Samo primitivke osudjuju carski ili zene koje su bile operisane od strane nekog velikog "profesionalca"..
koliko frustracija ovde... ove na prirodnom porodjaju su zene ratnice, orden da dobiju kao da su prve i jedine.... a ove na carskom su sminkerice i pomodarke.... ove sto doje (takodje za orden), najbolje mame na svetu... ove sto ne doje, sram ih bilo, sigurno ce im deca to zamerati za 20 godina. ma koga, bre, vise briga?
Jako je nezahvalno komentrisati porodjaj ukoliko niste dozivjeli i carski rez i prirodni porodjaj. Normalno i prirodno je da se zena porodi vaginalno sa ili bez epiziotomije, sve je individualno. Organizam se za to priprema devet meseci i da se majka porodi i da doji dete. Ne treba uzdizati i razlikovati majke po porodjaju jer svaka majka je junak i prica za sebe. Potrzavam prirodni porodjaj i ne razumem zene koje zakazuju carski rez iz neznanja sta ih ceka na prirodnom, pa to manifestuju kao strah od porodjaja. Treba samo znati da je carski rez OPERACIJA i to nimalo naivna. Zahvat u kom je materica presecena, nervi pokidani i misicno tkivo preseceno. Kozu i ne pominjem jer svaka od nas se bar 100puta pre porodjaj posekla. Oporavak je tezak traje danima, mesecima i godinama. Napominjem svaki oporavak je individualan, ali ne traba mesati babe i zabe. Lepo je mama m.s.a. Navela svoja tri iskustva. Nema pravila
Cuj molim te?!Taj oziljak ne bih podnela?A sta je sa nama koje smo morale na carski pa htele ne htele,moramo da ga podnosimo?Uostalom cemu tolika polemika?Bitno je da se bebe rode zive i zdrave,mi smo u tom slucaju na drugom mestu,nije bitan nacin porodjaja.Oziljak,pa sta?Cisti kompleksi i sebicluk!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


U prazničnim danima, mnoge bebice će prvi put probati hranu sa roštilja. Pročitajte zanimljive recepte i savete kako da im pripremite ukusan prvomajski obrok »
Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »
Oporavak traje od četiri do šest sedmica »