Voljena

Član
 • Broj odgovora

  490
 • Priključio/la se

 • Poslednja poseta


2 Pratilacao članu/ici Voljena

 • Rođendan March 16

Načini kontaktiranja

 • ICQ 0

Informacije o profilu

 • Pol ženski

Ko je posetio ovaj profil?


pregleda profila

Aktivnosti člana/članice Voljena

 1. Voljena je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

  Kruela, čestitam od srca! Stigao mali bratić Predivan je !
 2. Voljena je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

  Čestitke, Cvrky! Predivan je! 
 3. Voljena je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

  Upadam ja:  nekoliko sati pred drugi porođaj, mislim da sam 10 puta išla u wc, dijareja . Pokušavam da se setim da li sam je imala i dan ranije, ali nisam baš najsigurnija. A pred sam porođaj me je baš baš iscistilo. 
 4. Voljena je dodao/la post u temi Čekamo plusiće   

  lex, pa potrudite se sve do tog najplodnijeg dana. Spermatozoidi i tako mogu da prežive do 5 dana u tvom telu. Zato na posao pa probajte 
 5. Voljena je dodao/la post u temi Čekamo plusiće   

  Vrednost treba da bude <5
 6. Voljena je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

  Nemoj ga maltretirati bespotrebnim analizama, vrlo verovatno samo reaguje na tvoje promenjeno ponašanje. Piši u našoj grupi ako hoćeš, da ne zatrpavamo ovde! 
 7. Voljena je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

  Pišem sad ciljano samo tebe da ohrabrim!  Tako sam ja bila kilava na početku prve trudnoće. Ne postoje dve iste. Što bi rekla moja babica, svaka sledeća je sve teža za izneti, ali zauzvrat ti je svaki sledeći porođaj lakši. Samo hrabro, sve to brzo prođe! 
 8. Voljena je dodao/la post u temi Drugi trimestar   

  Diiivne vesti!  Stiže konačno bati društvo Da sve bude kako treba i da uzivas u trudnoći! 
 9. Voljena je dodao/la post u temi More, ah more   

  Ragdoll, mi vuclamo decu baš svuda i na svakakve udaljenosti (u Egiptu sam bila doduše poodavno, pre njih) . Što se stomačnih virusa tiče, pravila su ti skoro uvek ista -nema ruckanja van hotelskog kompleksa, za piće i pranje zuba isključivo flasirana voda, ako led nije pravljen od filtrirane vode, ne daješ da ti ga stavljaju u piće i to je otprilike to. Možeš dati detetu probiotik pre i za vreme odmora, ali iskreno ne znam da li ima razlike sa njim i bez njega...prošle godine sam im ga dala, ove ne i isto su bili ok. 
 10. Voljena je dodao/la post u temi Strahovi (anksioznost I panicni napadi) u trudnoci   

  Probleme sam imala pre, iz sličnih razloga -promena sredine, nerazumevanje sa mužem , odbojnost prema ljudima i mestu, itd. Mene je trudnoća spasila. Na samom njenom početku sam shvatila da sad postoji neko mnogo važniji od mene ko od mene zavisi i o kome moram da brinem.
 11. Voljena je dodao/la post u temi Strahovi (anksioznost I panicni napadi) u trudnoci   

  Pokušaj, ali pokušaj zaozbiljno. Na prvu naznaku naleta, samo skreni misli. Ne smeš se koncentrisati na nadolazeći napad (jer će te to još više uplašiti) nego PO SVAKU CENU, najjače što možeš, na misao o dragoj osobi. Funkcioniše. Meni je pomoglo svojevremeno. 
 12. Voljena je dodao/la post u temi Strahovi (anksioznost I panicni napadi) u trudnoci   

  Moraćeš ozbiljnije da poradis na koncentraciji. Šta je ono što te u životu iskreno raduje? Koja svetla tačka? Možda neko malo dete u porodici, neko sećanje na naročito srećan trenutak, predmet koji voliš, bilo šta. Ključ je da u trenutku kad osetiš da kreće napad, na najodlučniji mogući način, grčevito se fokusiras na izabranu osobu/predmet/trenutak koji te ispunjava prijatnoscu. Vremenom ćeš uspeti da odbiješ napade.
 13. Voljena je dodao/la post u temi Bicikli, tricikli, balance-bicikli, Sta nam deca voze?   

  Zone, balans je odlična stvar! Moj mladji ga je dobio za drugi rođendan i zaljubio se na prvi pogled. Na leto puni 4 i još uvek ga vozi. Znam da je namenjen deci do 4 godine, a od koliko tačno, ne bih znala, verovatno može da počne da se koristi kad je dete potpuno stabilno. Sjajna je stvar za vežbanje koordinacije i ravnoteže.
  Jedina tvoja zabluda je da će na njemu mališa biti sporiji jer, posle prvih "opipavanja" terena, kreće prava trka. Itekako znaju da se zalete, na ravnom ili nizbrdici, pa da isprobavaju održavanje ravnoteže sa podignutim nogama. 
  Moje sve preporuke ako imaš nameru da aktivno trckaras za njim dok ne postane profi na njemu
  Tricikl je neka druga priča i zahteva koordinaciju malo neprirodnijih pokreta za dete pa se zato obično i vidi da dete prvo nauci da pritiska pedale na biciklu, a tek posle na triciklu. Lično uopšte nisam za njega.
 14. Voljena je dodao/la post u temi Bicikli, tricikli, balance-bicikli, Sta nam deca voze?   

  Kupili smo mu rolere pre par nedelja, ali to nakon što je, ove zime, naučio da se održava i kreće u klizaljkama. Super mu ide, baš je srećan što ih je dobio. Inače voli i vozi sve živo, trotinet, bicikl, probao bi i skejt, ali mi je za to još uvek mali.
 15. Voljena je dodao/la post u temi Inkluzija   

  Uh, ovo je baš kompleksna tema o kojoj često diskutujem. Po struci spadam i u nastavno osoblje iako ne radim taj posao. Pritom imam i školsko  dete koje je još u vrtiću imalo drugare u programu inkluzije pa sam iz prve ruke videla koliko sve to (ne) funkcioniše. 
  Živimo u jednoj od zemalja "zapada" gde je ideja o inkluziji upakovana u celofan izuzetno humane ideje po kojoj se deca normalnog razvoja navikavaju na suživot sa drugačijima od sebe, a deca sa posebnim potrebama osećaju se prihvaćeno. Istina je da su, nažalost bar ovde, bila u pitanju finansijska sredstva, da je izračunato da državu manje košta asistent-pratilac za decu sa poremećajem nego specijalna škola i da se na ovaj način našlo rešenje. U praksi to uglavnom ne izgleda nikako iako zavisi od stepena poremećaja. Kod mog sina je, npr, u grupu išao dečak sa teškim oblikom autizma. Naravno da to dete niko nije maltretirao (a tu je reč o kućnom vaspitanju, zar ne? ), pozivali smo svoju decu da se sa njim igraju, ali niko nije uspevao ni da interaguje sa njim jer, nažalost, pogotovo mala deca, ako osete da nešto nije u redu, sklonice se.( Oni stariji, ako su i nevaspitan pride, mogu da krenu sa maltretiranjem, kao što ti pričaš. ) Dete je ostajalo samo u svom svetu sa svojim asistentom. Da, to moram napomenuti  - ovde deca sa posebnim potrebama imaju svog asistenta defektologa i on sa njim radi u odeljenju. Ne padaju na teret redovne učiteljice jer je jasno da ona tako ne bi uspela da se bavi drugom decom.
  E sad, kao i gomilu drugih zakona, pretpostavljam da je Srbija i ovaj jednostavno prepisala spolja. Kako to u praksi u našim školama izgleda, iskreno ne znam. Ideja je mogla biti koristan eksperiment, ali nisam za nju. Nije dobra pre svega za decu sa smetnjama jer ne mogu dobiti pažnju u meri i na način koji im je potreban, pritom itekako će osetiti da ne pripadaju toj sredini. Kao i dečak o kome ti pričaš nasuprot devojčice koja je u odgovarajućem ambijentu srećna i okružena razumevanjem. Nije dobra ni za ostalu decu i nastavnike ukoliko prisustvo  asistenta nije obavezno-  u tom slučaju , naravno da će predavač biti usmeren na drugu stranu. I podvlačim MILION puta da nikako ne mislim da bi decu sa smetnjama trebalo kriti ili sklanjati drugima s puta, ali mislim da im treba pružiti najadekvatnije uslove u kojima se iz njih može izvući maksimum, a da budu srećni kao i sva deca. Po mom i mišljenju dosta mojih prijatelja iz struke, te uslove im ovaj program ne može dati.
  E sad, pitanja koja si postavila... Kao što rekoh, ovde je poenta bila ušteda u državnom budžetu,  šta im je poenta tu, valjda oni znaju... A za budućnost sve dece, brinu se samo njihovi roditelji i najbliži, ta priča je svuda ista.