Komentari za tekst "BEBAC pita: Koji su pravi razlozi za ukidanje bebi-frendli programa?"

Komentara
74
Ostavite komentar
Dva puta sam se porodila u Betaniji u NS i oba puta su deca bila sa mnom. Prvi porodjaj je bio malo tezi - sa jedne strane radjena epiziotomija, a sa druge sam popucala. Mogla sam da brinem o bebi, ali mi je bilo tesko da ustajem i namestam bebu za dojenje jer nisam bas ni bila vesta i imala sam bolove pri ustajanju - nisam znala na koji bok mi je bolnije da se dizem. Drugi porodjaj opet pucanje perineuma, ali oporavak mnogo brzi i iskustvo sa dojenjem mnooogoo je olaksalo stvar. Mislim da je baby friendly extra stvar samo zenama koje su imale tezi porodjaj treba bar prva 2 dana pruziti pomoc. I da, upute koje sam dobila od 3 med.sestre tamo bili su razliciti. Samo su me sludile. :)
Sve sve, ali ovaj izraz 'uvale mi bebu' stvarno ne razumem. Kako neko može da ti 'uvali' rođeno dete? Ne razumem šta neke hoće...
Imam dve bebe i oba puta sam se porodila u Dragishe Mishovic, bas zato shto je bebi-frendli porodilishte. Nista bolje i praktichnije, nego da je beba sa vama, da od prvog momenta imam svoje dete pored sebe, da mi je dostupno struchno osoblje koje pomaze savetima. Ja sam bila prezadovoljna, oba puta. Cak sam i popunila vashu anketu. Neverujem da su ukinuli bebi-frendli. Strashno!!!!
Potpisujem Dejanin komentar, ne zelim da kazem kako su pojedine zene razmazene, ali drage moje na zapadu gde sam se i sama porodila, bebe su odmah i stalno sa majkama a koje nisu prvorotke tj. sa iskustvom idu isti dan kuci, retko ko ima a i zeli pomoc, a cesto cujem kako nase zene ocekuju pomoc majke,sestre, svekrve itd.
E sad ima i teskih iscrpljujucih porodjaja kao i carski i tu bi trebali da se prioriteti prepoznaju, ali odmaranja sigurno nema.
Edukacija dojenja bi trebalo da se sprovodi kao nesto najbitnije i to vec u porodjajnoj sali (tako je na zapadu).
Higjena takodjer , smrad na cigare/parfem , duge nokte i nakit kod osoblja strogo zabraniti jer tako nesto u porodilistu nema sta da trazi.
Tatama omoguciti prisustvo porodjaju, i posete jer tako bi i osoblje bilo rasterecenije( tata cuva bebu dok se mama tusira itd.)
Sanja ima razmazenih zena,ali to manji broj.
Spomenuli ste zapad,sestra mi zivi u Holandiji,u junu se porodila,da pustili su ih nakon par sati kući iz porodilista ali.Drzava svakoj porodilji obezbedjuje zenu koja će naredne dve nedelje po otpustu iz porodilista dolaziti svaki dan pet sati u periodu u kom se zena i porodilja dogovore,da joj pospremi,skuva,kupi sta treba....Plus patronaznu sestru koja svakodnevno obilazi i pomaze mami i bebi.
Da li ste mozda procitali upitnik u Svedskoj koji popunjava trudnica,i kakav je tamo tretman...pa ovde bi se zene razbolele kada bi to videle.
Velika je razlika izmedju zapada i Srbije,ovde je sramota kako se ophode prema trudnicama i porodiljama.
Trebalo bi da bude stvar izbora mozda..Dva puta sam prosla kroz bebi frendli program,meni je mnogo znacilo da bebe budu stalno pored mene.Slazem se da treba unaprediti program ali nikako ga ne treba ukinuti.Pomoc koju porodilje dobiju u bolnici je minimalna,ali ukoliko je zena imala porodjaj bez komplikacija prirodno je da moze sama da se pobrine za svoje dete,uz osnovne smernice.Ipak nije porodiliste hotel u koji smo dosle da odmorimo.I ne razumem zenu koja kaze "odmah ti uvale bebu", ja sam imala potpuno drugi osecaj..oba puta su to bili najsrecniji momenti u mom zivotu..bez obzira na sve lose uslove u bolnici.Svakako se treba boriti za bolje uslove i podrsku zenama koje prodju kroz teske porodjaje..
Mislim da bi trebali da ostave mogucnost da se zena odluci odmah nakon porodjaja.Svaka zena je drugacija,i razlicito su prosle na porodjaju.Gledam ovde neke zene ostro osudjuju majke koje su za ukidanje bebz frendli.Nikada ovde nece biti bolje kada se samo osudjuje a da se predhodno ni ne razmisli.Moj primer(imam visok prag bola i u zivotu ne ocekujem pomoc od ljudi ali) porodila sam se prirodno,beba okrenuta karlicno,da ne objasnjavam kakav je porodjaj bio i koliko su me sekli.Posle porodjaja ne da nisam mogla da ustanem,nego da je beba bila pored mene i ja i beba bi plakale jer nisam mogla da se pomerim.Mislim da bi to bila trauma a ne nesto lepo za mene i bebu.Mislite da ja manje volim svoje dete od onih zena cija su deca bila pored njih posle porodjaja?Mislim da je velika sramota osudjivati...malo razmislite.Ja sam jedan od primera veoma teskog porodjaja a ko zna kako su sve zene prolazile na porodjajima.
U Srbiji postoji naziv ''Baby fruendli'', program nikako. Zalosono.
Ja sam za Bebi frendli, porodila sam se prirodnim putem u Zemunskoj bolnici, NISAM IMALA NIKAKVU VEZU! Bila sam ljubazna i nasmejana, kad mi je trebala pomoć pitala bih sestre da mi objasne i pokažu konkretno sam imala problem sa uvlačenjem bradavica, sestra bi mi pomagala da ih izvučem i da stavim sina da dojku, pokazale su mi kako da se izmlazam kada je išao na sunčanje, samo sam rekla molim vas pomozite mi imam proble koji sama ne znam da rešim, odmah su reagovale i pomogle mi,zaista su bile prijatne,nežne i pažljive, svaki bol mi je nestao kada sam ga videla, kada su mi ga dali u sali u ruke smejala sam se i plakala bila sam presrećna, jedva sam dočekala da ga vidim, i da ne bude kraj mene!? Ne! Osmeh sa lica nisam skidala od trenutka kad sam se porodila. konačno sam mogla da vidim i dodirnem to malo biće koje je raslo u meni 9 meseci. Sestre su bile divne prema meni, jer ja nisam bila histerična i nisam se prenemagala kao što je bilo pojedinih, čast ženama koje su stvarno imale težak porođaj i nisu mogle da se pomere, ja sam ustala 2 sata nakon porodjaja uz pomoć sestre koja me je otpratila do kupatila da se istuširam i onda su mi doneli moje zlato.8 godina sam se borila i muku mučila da postanem MAMA. I nikada neću razumeti žene koje ne žele svoje dete pored sebe. Takodje bih pod obavezno uvela test psihičke spremnosti za roditeljstvo, jer nije svako psihički spreman za dete.
Al si ti pamet popila.To ces ti odredjivati sta i kako kad budes neka vlast,do tada te niko ne cuje.
Bebi frendli ali u sobama gde su max dve zene a ne cela četa. ono sto su oni zamislili je neostvarivo. Nece niko do wc da ti pomogne a ne da jos brine o tebi i bebi na poziv. Lekare vidjas u viziti vikendom uopste, sestre setkaju ne mozes ih stici. niko ti ne govori kako je beba nego ti pljusnu sve u lice na otpustu. U visegradskoj nema skole za mame koja je bila na zvezdari (ne znam da li je jos ima). Puste te sa bebom da ne umes ni pelene da presvuces a kamoli da ti otkriju male tajne dojenja. tate ne mogu da vide supruge/partnerke ni bebe boze moj nije sterilno. ali preko veze moze i pile da se donese za rucak lično. ako je u Bg ovako pomozi Bože ostalom delu Srbije. Sa srecom protiv vetrenjaca!
PS Hvala samoj sebi pa sam dojila 2 godine svakog jer sam bila uporna a babica mi zbog uvucenih bradavica rekla da nikad necu dojiti. U inat svima i uprkos svemu!
Ne znam zašto bejbi frendli sistem ne bi mogao da bude stvar izbora? U porodilištu na Zvezdari postoji taj program, ali se ne forsira ukoliko majka nije u stanju da se brine o bebi. Ja sam želela da budem sa svojom decom, mogla sam (unatoč epiziotomiji i obilnom krvarenju nakon porođaja) da se brinem o njima, a osoblje je stvarno bilo veoma predusretljivo. Istina, nije mi ponuđeno da odmah nakon porođaja dojim bebe, ali sam to činila čim su mi ih doneli. Protiv sam ukidanja - neka daju porodiljama izbor žele li bejbi frendli ili ne!
Porodila sam se u Zemunskoj bolnici pre 11 meseci.Ima baby freindli koliko je dobro toliko je i lose.Sto se tice osoblja koje radi u bolnici imam samo reci hvale od doktora do pedijatara babica itd jedan savrsen tim.U vezi dojenja smo imali predavanje u sobama od pedijatra u svakom trenutko si mogao da ih pozoves da ih potas dve sto te interesuje vrlo ljubazno su objasnjavali sve sto te zanima.Losa strana je to sto svim majkam ne krene mleko odmah cim se porodi ali naravno postoje sestre koje hrane bebe,dve sestre hrane bebe a beba ima dosta i onda je tu nervoza bebe placu majke uznemirene iscrpljene od porodjaja itd.Tako da baby frenfli ima svoje pozitivne a i negativne strane.
Ja zelim da moja sledeca beba bude pored mene od prvog trenutka... Ali bi mogle babice da pomognu malo vise a ne da se resavaju ukrstenice na radnom mestu dok bebe placu li placu!!!
Dva puta sam se poradjala, prirodno, baby friendly.
Od trenutka ulaska u sobu nikakvu pomoc sestara nisam imala. Jos nisam stajala na nogama sestra nine htela da presvuce bebu. Po celu noc sam je nosala kada je plakala. Kuci sam dosla sa mastitisom.
Program je jako dobro osmisljen ali kid nas ne funkcionise.
I mnogo mi je zao sto nisam mogla da podojim dete prvo nego tek posle 4 sata su mi doneli bebu a pre toga je hranili sa ad mlekom.
ne treba da ukidaju nego da prilagode da bi one majke koje zele da odmaraju mogle da spavaju non stop u porodilistu. steta je da zbog zena koje ne zele svoju decu pored sebe, sve ispastamo.
Kakav glup komentar.Ko ne zeli dete.Licno sa18 konaca nisam mogla da se pomerim.Sad mi dete ima 15.meseci i sve sama oko njega radim.Jedino ako si planirala da ostanes u bolnici 2 meseca pa da bude pored tebe.Posle dva dana sam otisla kuci posle porodjaja.
Te zene da ne zele decu pored sebe citavog zivota,ne bi ih ni pravile. Samo je razlika sto smo svesne da moramo biti dobro,da bi se bolje brinule o bebi. Od kakve smo im koristi ako su one npr mokre,a mi nemamo snage da ih presvucemo? Ti kao roditelj treba da brines o najboljem interesu svog deteta,a ne o svojim emocijama jer je to jako sebicno.
Ukinuti bebi frendli program i vratiti ga tek kad se steknu adekvatni uslovi za njegovo sprovodjenje! Lepo je to zamisljeno, ali u situacijama kada vas sestre obilaze jednom u dva sata, kada ste imale carski rez, konci vam se zatezu cim pokusate da promenite polozaj, a beba je sa vama u krevetu, kada beba ne moze da sisa ili nema sta, gladna je i place sve vreme, a nema nikog da dodje da vam pomogne (narocito nocu kada sestre spavaju), kada se beba ukaki ili upiski, a vi u bolovima morate da ustanete i presvucete je...to ne deluje nimalo bajkovito. Ovakvo stanje je u vecini porodlista, narocito u unutrasnjosti. Na zapadu jeste bebi frendli program, ali je porodilji sestra dostupna 24h i voljna da pomogne. Dva puta sam radjala i oba puta sam jedva cekala da odem kuci. Slicna iskustva ima vecina porodilja sa kojima sam razgovarala. Bebac portal je odlican, i jedini pokusava nesto da promeni, ali se ne slazem sa ovom inicijativom. Nadam se da cete i ovakva iskustva uzeti u obzir.
Bebi frendli,ne hvala.I treba da ga ukinu.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
Ovo je vrlo značajan naučni podvig koji će odrediti budućnost lečenja »
Pronalaženje prave strategije za mršavljenje može delovati kao nemoguća misija »