Komentari za tekst "Mama kojoj je deklaracija na salami otvorila oči"

Komentara
39
Ostavite komentar
Mene pocetkom 80-ih godina moja baka (tad je bila u svojim 70-im) nije hranila zitaricama i samo vocem, pa sam bila zdravo dete, ni neuhranjena ni gojazna. Nikad nisam nosila ni naocare za vid, ni protezu za zube. Sem zbog prehlada i boginja, lekar mi nije trebao. A tako i vecina dece rodjene 70-ih i 80-ih. Sve si ti to "lepo" isplanirala, samo ne znam koliko dugo ce ti to uspevati!?! Jos pola godine maksimalno. P.S: I da, veci problem ti mozes imati sa tim jagodama nego sa cokoladom!!! Pogotovu onim vestackim, iz uvoza i plastenika, sto preko noci narastu ko šaka! Srecno!!!
Bravo!Kuvanje na pari,takodje,svi ti pesticidi,hemije,ostaju na povrcu i vocu,mislim da je bolje iskuvati,ali ne moze to vecina da razume,ako je povrce-voce zdravo je,ma ajde,koliko je to puta prskano,otrov zivi,ali ne bitno da se ne jedu cokolade,da ne dobiju mozda secer kad moram tako da se izrazim!Skidam kapu ko koristi organsku proizvodnju,i ko moze da isprati to,a ovo se samo propaganda velika za ove silne majke koje "zdravo"hrane decu!
Gde su sada mame koje su svasta pogrdno napisale meni i izvesnoj Sanji kada smo na jedan drugi tekst napisale da upravo na ovaj nacin planiramo da hranimo svoju decu? Tamo su bile u vecini da nas napadnu kao da njihovu decu hranimo po nasim principima, a ovde ih sad nema da se oglase i pogrdno histericne stvari ispisu svim ovde mamama koje normalno o ishrani razmisljaju. Jedna cak napisa da zbog toga imamo opsesivno kompulsivni poremecaj...jer ne dam niti cu dati da virsla, secer i tome slicno udje u usta moje bebe dok ja mogu to da kontrolisem, koliko god to kratko bilo.
Ena, cisto za tvoju informaciju...ovde smo krajnje ironicne, a tamo smo bile jako fine. Ali dobro, razume ko razume..
Pa niste bas tako bile ljubazne u prethodnoj temi,navele ste kako vas dete od osam meseci slusa,jede i radi ono sto mu vi namecete,polako sacekajte,i kao mama izbacite rec "nikad"da ne dodjete nekad u situaciju da se postidite od istog.Izgleda da ste ste spustile malo!Bitno je da kasice koju verujem 90% mama kupi i daje detetu ne nazivate buckurisima,i ostalim glupostima,vidite kako moze na mnogo laksi nacin da se iznese svoj stav!Uostalom ovde je rec o jos jednoj obicnoj mami koja tako razmislja(podrzavam) ali nije rec o nikakvim nutricionistima,istrazivanjima,savetima pedijatra i tako dalje.Povucite rucnu i hranite dete dok god ne bude samo jelo kod komsike,bake,tetke,kuci....E onda tad mozete ispravno govoriti na sva ova pitanja i odgovorima!
@Sanja
Pozdrav i tebi, opsesivno kompulsivna koleginice:-) iako sam ona koja ce gledati to svoje jadno dete kako u vrticu stoji pokunjeno po strani (a cak sam se drznula da pocnem da je ucim da jede na kasicicu pre punih sest meseci i to sve skuvano na pari), mogu ti reci da toj mojoj bebi koja mukica ima malo nenormalnu mamu nista ne fali. Bogu hvala, raste kao prava i pravi je smesko (valjda se tim smehom bori protiv maminih poremecaja haha). Nadam se da ste i tvoja bebica i ti isto tako dobro kao i nas dve i da zivite lep zivot bez gugija, keksica i ostalih secera...
poz mama, ovde Sanja za ciju se bebu na onom postu boje da ce u vrticu da stoje po strani ;-) neka ih,samo neka histerisu po netu,a mi cemo i dalje da hranimo bebu zdravim stvarima i da im pravimo bazu za dalje ;-)
Tekst je ok. Svi mi tako razmisljamo. Ali vase dete ima 14 meseci sto znaci da ce uskoro biti momenata da dubite na trepavicama da bi nesto pojelo, doci cete u situaciju da ga cuva neko drugi, pa je tu vrtic, pa dodju gosti... Nije lako kada pocne da ispoljava svoju volju. I pored svih zdravih navika, vise ce voleti cokoladu.
Bravo, odlican clanak!
Sve to moze i treba,i podrzavam naravno,ali sta ce jesti u vrticima,nece valjda njih dva deteta od 20-ak da se izdvoje sa strane!Ne izvodljivo!Svaka majka bi zelela ono najzdravije za svoje dete,ali deca gledaju jedni od druge,trazi ono drugo a ne njegovo!I pored svoje navike da kuci jede jabuku umesto smokija,tesko je van kuce!
Gospodja je u pravu, pravim i ja kasice ali da li je voce i povrce koje imate na trzistu ne prskano? Retko da je tako pa i sama se pitam da li tim mojim polukuvanjem na pari, i pranju voca i povrca i drzanja u vodi pola sata, sam ga zastitila svih tih pesticida i cuda koje ce uneti u organizam? Mac sa dve ostrice, rekla bih ... Nikad kao nacija nismo bili bolesniji u ovom savremenom veku ''zdrave hrane''. Vreme ce pokazati da li su i nasi izbori bili pravilni.
i sve je ovo lepo dok vam ta beba kojoj lepo kontrolisete svaki zalogaj ne poraste malo,pa babe i dede uzmu stvar u svije ruke(npr bude kod babe po nedelju dana i sl...) pa krene u vrtic.... e tu nastaje pravi problem.. dedama i babama nekako ne mozete objasniti zasto ne zelite da vase dete jede pastetu i virsle,zasto ne date vise od jedne mini cokoladice dnevno,zasto je povrce bitnije od svega sto je pojela.... trudite se stalno i uvek nudite zdravu varijantu,a ostalo maksimalno izbegavajte,pa ce valjda i oni nesto pokupiti od navika.. sto kaze Njegos.. neka bude borba neprestana! :-)
hmmmm...a zasto se lepo od pocetka nebi tim babama i dedama objasnilo? Ni moji a ni muzevi roditelji nisu maloj do sada dali ni cokoladu ni smoki - ima 8 meseci,jer smo se tako dogovorili u startu uvodjenja cvrste hrane ;-) i ja je mirno ostavim kad moram jer znam sa ce lepo i kvalitetno da rucka...postoje navike koje mogu da se stvore,i naravno da ce i moja kao i sva druga deca da proba i smoki i cokoladu i sve,ali smatram da za sve ima svoje vreme,a da to nije u prve dve - tri godine zivota,dok imalo mozemo da uticemo na to...
Slazem se sa vecim delom teksta. Moje dete od 18m do rodjendana nije okusilo slatko. Mesne preradjevine ni sad ne jede osim ponekad parce pecenice za dorucak. Sada u toku dana dobije 1 stanglicu kinder cokolade. Pije cedjene sokove, jede voce, povrce, jaja, meso, pavlaku. Ali na to sto ce kasnije jesti ne moze se puno uticati, pogotovo kad krenu u vrtic, pa u skolu. Npr. moj brat je sve jeo kao dete, a sad povrce ocima nece da vidi, samo voce, meso, slatkisi.
Isto mislim i ja...i isto tako hranim svoje dete od 13 meseci. . Ali pre neki dan u DZ pedijatar mi rece da slobodno dam detetu slane stapice i plazmu. Odgovorih da ja to ne dajem i da dete nikada nije jelo keks, stapice, sok jer jako lepo jede povrce, voce, meso, zitarice..., a dr me upita: " kako mu onda dajete zitarice ako ne jede keks?"...:-D Toliko o promovisanju zdrave ishrane....
toliko o obrazovanosti nasih lekara,imala sam istu situaciju,s tim sto mala ima 9meseci,pa kad sam rekla da sam joj uvela kao zitarice proso,a sad speltin griz,- gledala me blago receno u cudu,uz pitanje gde ste to pronasli ;-)kao da za bioteku nikad nije cula,a u krajnjem slucaju - ima i u dm :-P
Moje dete nije okusilo slatkise malo duze od godinu dana pa danas kada ima ceteri godine ih obozava. Takodje, mnogo sam se trudila dok je bila mladja i forsirala sveze voce, domace kasice, peceni dulek, pecene jabuke zeleci da joj razvijam zdrave navike. Sada je u fazi kada jedva pojede jabuku i obozava cokoladu i sladoled, sve sto ima veze sa cokoladom i najradije bi samo to jela da je pustimo .Sada ucimo sta znaci biti umeren i ide veoma tesko ali ce jednom upaliti kao u ostalom i mnoge druge stvari za koje roditeljima trebaju konjski zivci koje nemamo bas uvek.Jadino sam zadovoljna sto sam je naucila da ne jede virsle, pastetu i suhomesnato, pojede samo pecenicu ili suvo meso i cvarke ponekad, nece cipseve i bombone, kupovne sokove, jedino voli kokice i smoki koji dobija samo po nekad i jede lepo kuvanu hranu ali trenutno je cokolada no. 1i obozava hleb. srecom pa pravimo nas domaci koji je daleko zdraviji od kupovnog. Hocu da kazem da dete vremenom samo formira svoj ukus dopalo se to nama ili ne i da prolazi kroz faze da nesto sto je rado jelo nece da jede. Prema tome, draga mama koja si napisala tekst, pripremi svoje zivce za velika iskusenja. :)
Kao da sam ja pisala ovaj clanak :). Slazem se u potpunosti i isto vec 2 godine primenjujem kod svoje cerkice, ali i kod sebe . Zdravo , srecno i zadovoljno dete .
tako je. treba dijete učiti zdravim prehrambenim navikama od malena. kao da ste mene pitali za misljenje :)
E svaka cast na clanku!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Dečija koža je osetljiva, štitite je kremom za sunce i tokom prolećih dana »
Predstavljamo vam osam narodnih lekova za umirenje kašlja i izbacivanje šlajma »