Komentari za tekst "Da li je epidural dobar i za bebu?"

Komentara
25
Ostavite komentar
Porodila sam se da kazemo sa epiduralom bez i jedne jedine komplikacije, nažalost dobila sam ga kad sam se vec skoro 8 prstoju otvorila jer nisu racunali da cu tako brzo da se otvorim ali sve je proteklo savršeno bukvalno kao u knjigama mnogo mi je olakšao te poslednje najjače kontrakcije gde mi je trebala sva snaga i zahvaljujuci njemu sam skupila snagu jer sam pre toga bila malo je reci iscrpljena od bolova i bukvalno blizu padanja, porođaj lak bez sečenja cepanja i bola, SVAKOM BIH PREPORUČILA i hvala čoveku ili ženi koji je ovo izmislio/la! Ljubim ❣
Epidural je najbolji, ljubim ih sve ko je to izmislio.
Ja sam uvijek za ublazavanje boli, ako je to moguce i, naravno, ako to ni na koji nacin ne moze ugroziti bebu. Prvi porod mi je bio jako tezak, ne sam cin poroda, koliko jako bolne kontrakcije. Zato, kad bih imala opciju, prihvatila bih epiduralnu.
Devojke drage, ja evo za koji dan očekujem treću bebu. Oba puta sam se porodila bez epidurala, i mislim da nisam normalna, iako su porođaji bili brzi i laki. Htela sam ja njega, ali pomisao da mi neko zabada neku veliku iglu u kičmu, me je činila da se ja ustvari bojim samog primanja epidurala. Zube isto popravljam bez anestezije, imam valjda visok prag bola. Ne volim da mi bilo šta umrtvi bilo koji deo tela. E sad, pošto mi je ovo treća trudnoća i pošto me je tako umorila, valjda zbog dvoje dečice, pa sam i povraćala jakooo dugo, IDEM NA EPIDURAL, UZEĆU APARTMAN, CRNCA DA ME HLADI I MASIRA. :) Eto, toliko od mene, i svako od nas ima pravo na svoj izbor, i nema potrebe da se kritikuje tuđa odluka.
Ja sam se porodila 02.aprila..Imala sam jako tezak porod,trajalo je od 19:30 do 03:36..Uzasno je bilo..Doktor mi je kazao da mi on sam preporucuje epidural,jer necu moci izdrzat bolove,jer sam imala strasne kontrakcije,zato sto je bio indukovan porodjaj sa tabletom..Dali su mi epidural oko 22 h..Tada sam zaspala i spavala sam oko 1h vremena.Poslije su mi poceli jos jaci bolovi,epiduralana je samo djelovala 2h..Tako da meni nije puno pomogla.Na kraju su me rezali i koristili su vakum.Sada nekad imam jaku glavobolju i ginekolog mi kaze da je to zbog epiduralne,jedasn od njenih nezeljenih efekata.Tako drage moje da sam se ja posteno napatila sa svojom prvom bebicom,al hvala Bogu sad smo obje dobro,jedino sto ponekad se javi glavobolja.
Bila sam rešena da se porodim bez epidurala,te analize nisam ni radila. Sa punih 40 nedelja odem na kontrolu, bebi pupčanik obmotan oko vrata i pokrenut mi je porođaj. Zapala sam u oksitocinski šok, imala nesnosne bolove skoro 9h (povraćala sam koliko je bolelo), pritome se otvorila pola prsta i bila bez kontrakcija. Beba je počela da zapada u tahikardiju, otkucaji su otišli preko 210 i upitala sam svog ginekologa da li bi epidural pomogao mojoj situaciji, pre svega zbog bebe (serklaž mi je rađen u 6.mesecu,pa mi je odmah odobren epidural). Pola sata nakon primanja epidurala porođaj počinje da teče normalnim tokom. Sve vreme sam šetala i osećala kontrakcije svaki put, kao i napon kada je podrođaj bio pri kraju. Dalje se iskomplikovalo,ali hvala Bogu, obe smo danas dobro. Tako da... Epidural mnogo može pomoći i majci i bebi
ne znam zasto svi moraju da pisu kako je njihov izbor bio najbolji, naravno da jeste jer svako ima razloge zbog kojih se opredelio bas za tu opciju..sa ili bez epidurala. Ja sam za to da svako poznaje sebe najbolje i da li je spreman da trpi bol ili se mozda previse plasi posledica po sebe ili bebu..i jedna i druga varijanta mogu da prodju dobro, ili da krenu naopako..svaki porodjaj je drugaciji. Moj porodjaj je prosao lako i brzo i zaista mi nije trebala epiduralna, ali poznajem zene koje su imale bolove i po 20 sati, sigurna sam da bih posle toga za sledeci porodjaj zelela epidural..
Porodila sam se u oktobru prosle godine. Prosla sam sve pripreme za epidural ali se anesteziolog nije pojavio na vrijeme. Bila sam osudjena na bolove za koje nisam bila pripremljena. Prezivjela sam to, kao sto bi i svaka druga zena ali sledeci put s epiduralom 100%. Zasto trpjeti bolove kad se ne mora. Uostalom i epidural smatraju prirodnim porodjajem.
Zdravo svima...Ja sam se poradjala prirodnim putem,jeste bolelo,Ali nema lepseg osecaja od tog kad osetis bebu da izlazi:-).Sav bol se zaboravi kad uzmes bebu u ruke.A sto se tice epidurala,znam dosta devojaka koje su imale problema sa bebom.Doktori ih nisu obilazili,a one nisu imale nikakav osecaj,a beba pocela da izlazi.Posle bebe u inkubatoru,ma strasno...Nisam ni protiv,a nisam ni za epidural.Ipak nekad posledice mogu biti katastrofalne.I jos nesto,mnoge bi trebale da se raspitaju sta vakcine sadrze I kakvo su zlo...Necu nista pisati,o tome a imala bi roman da napisem,a ne mogu jer mi nece objaviti komentar.pozdrav
Ja sam se porodila prirodnim putem ,porodjaj je protekao kako doktor rece u najboljem redu ali su bolovi bili stravicni. Ne znam kako cu drugi put, mozda prirodno jeste najbolje ali je definitivno mucno i najteze.
Porodila sam se 2010 god. sa epiduralom i porođaj je super prošao. hvala bogu žene imaju izbor i mislim da zbog toga ne treba da kometarišu niti da osuđuju izbor drugih. Žene koje su se porodile "prirodnim putem" kako one to nazivaju, onda ne treba ni da idu u bolnicu, nego lepo pošto nisu pristalice savremenog doba neka se porađaju kod kuće same, to je 100 % prirodno i što vode decu na vakcine, neka ih puste da se sami bore sa bolestima. Ponavljam da ne osuđujem njihov izbor ali kometri prirodno porođajnih ;) žena me izluđuju. Nisam pristalica svega što nam 21 vek donosi ali žašto porođaj pamtiti po bolu?
Prvi put sam se porodila bez epidurala, jer sam poslušala savete prijateljice koja je babica da je najbolje prirodno. Kako sam došla u porodilište oko 12 noću, ležala sam tamo u bolovima do 9 ujutru kada su došli lekari, dali mi indukciju i bolovi postali još jači. Porodila sam se u 12 prepodne.
Kada sam se drugi put porađala otišla sam u bolnicu "Dragiša Mišović", gde sam malo pred porođaj prošla preglede i dobila potpis da mogu da dobijem epidural.
Porođaj uz epidural je sasvim druga priča i za mene i za bebu. Osećala sam se kao da sam izašla na kafu i pričala sa drugom porodiljom koja je isto imala epidural i sa lekarima. Sarađivala sam sa lekarima prilikom napona, za razliku od prvog puta kada od bolova koji su trajali cele noći nisam znala gde sam.
Svim porodiljama preporučujem epidural i ne mislim da je to moda, izmišljotina, kao i da je loše za bebu. Zašto bi trpele bolove i mučilie se ako nemoramo. Srećna majka i neizmučena žena će se bolje brinuti o bebi.
Epidural je apsolutno najbolja stvar izmisljena u ginekologij u poslednjih xy decenija! Ja sam se porodila sa epiduralom za 2,5 sata ukupno, imala sam epidural do kraja, kako inace mnogi lekari NE rade, ali usledila je recenica da docentkinja klinike daje epidural i kada bebina glava izlazi. Nisam se dvoumila ni jedne sekunde, jer sam znala da sam vrlo netolerantna na bol i da bi me on samo jos vise paralizovao i da ne bih adekvatno saradjivala sa lekarima i babicom - sto je od kljucne vaznosti. Imala sam divan porodjaj, osetila sam napone jako lagano, rekli su mi da sam otvorena 10 cm i da kada opet osetim napon mogu da pocnem da se poradjam. OBAVEZNO idite na neke psihofizicke pripreme, to je najvaznije od svega, cak i ako u vasem mestu to ne postoji, neka vam neka babica isprica sta treba da radite i kako da se ponasate na porodjaju. Dakle saradnja sa babicom i lekarima (koju cete osigurati tako sto cete se informisati o celom toku porodjaja) i epidural apsolutno su dovoljni za savrseni porodjaj. SRECNO!
Za Tamaris: Onda ne bi trebalo ni racunar da koristite posto je i to izmisljotina savremenog drustva
prvi porod mi je prosao uzasno, spustena sam u radjaonu prerano, nisam se otvarala, provela sam u radjaoni 17h, nakon cega su mi probili vodenjak, i tada su nastale komplikacije, plodna voda se je bila skroz zamucena, dobila sam temparaturu, dripove sve moguce, gubitak svijesti je uslijedio nakon cega se sjecam samo doktorice koja je rekla HITNO CARSKI REZ, da bi dosao drugi doktor usljed priprema i rekao, nema potrebe za tim, ostavili su me tako jos koji minut, a onda se pojavila ponovo spomenuta doktorica i pocela galamiti na svo osoblje kako nisu normalni, da cemo umrijeti i ja i dijete i da mi odmah rade sekciju. dijete je izvadjeno, a kako mi kasnije kazu, jedva su ga povratili u zivot, kao i mene..sva sreca sve je poslije bilo ok.. sada mi sin ima 4 godine.. prije 6 mjeseci sam rodila jos jednog sina, i zbog komplikacija nastalih prilikom prvog poroda po utvrdjivanju trudnoce su mi odmah rekli da ce biti uradjen carski rez.. nakon primanja u bolnicu dan prije zakazanog termina poroda, prilikom razgovora sa anesteziologom izjasnila sam se da bih htjela spinalnu anesteziju, i tako mi je i uradjen carski rez sa spinalom, u toku poroda sam bila svjesna svega, nikakvih bolova nisam imala, anesteziolozi su sa mnom pricali kao da smo otisli na kafu.. :) tako da mi je sve proteklo u najboljem redu. da spomenem i prilikom drugog poroda se plodna voda zamutila, i kazu da se cekao carski jos jedan dan, opet bi se ponovila ista prica kao sa prvim djetetom.. znam da je odstupam malo od teme, ali samo sam htjela istaci blagodati spinalne anestezije i u potpunosti je podrzavam, kao i sve zene koje je uzimaju tokom prirodnog poroda, i one koje se odluce na takvu vrstu prilikom carskog reza jer je oporavak neuporediv..
Tamaris verovatno vadi zub bez anestezije a za pojedine izmisljotine savremenog drustva nije ni cula ili ih je videla samo na slici. Daj zeno izadji iz pecine i prestani da se foliras.
tamaris05,
Vi ocigledno idete da vadite zub bez anestezije...Cemu takva ogranicenost,pa anestezija sluzi za umanjenje ili potpunu eliminaciju bola,i to je sve.Sta je tu neprirodno?!Razmislite malo pre nego sto izjavite tako nesto,mogla bi Vam zatrebati neka od izmisljotina savremenog drustva!
Ja sam se poradjala i sa i bez i razlika je neupordiva.I druga beba mi je bila u savrsenoj kondiciji,rodila se u prvom naponu,divna,neizmorena. Sto se za prvu,rodjenu bez ,ne bi moglo reci.Od umora joj je pao secer,kalcijum i jos sto sta.A oba porodjAja su se zavrsila u roku 3 sata.
Za epidural govore da je izmisljotina samo zene koje ga nisu probale,i sa epiduralom je sve prirodno ali bez bolova. Nema nista lepse nego kada u najlepsem trenutku u zivotu uzivas bez bolova.Porodila sam se pre vise od dva meseca i odlicno sam prosla sa epiduralom,hvala Bogu sto postoji jer dok se nisam odlucila da mi ga daju imala sam uzasne bolove i nisam razmazena nego ne zelim stres ni sebi a ni detetu.
Tamaris ti ocigledno zivis u kamenom dobu. A zasto da zene ne koriste epidural, zasto sebi da neolaksaju ako je to moguce, pa jel smo u 21 veku ili u pecini. Ja sam se porodila carskim rezom, a da sam isla prirodno, sigurno bih trazila epidural. Grozim se ovakvih osoba!!!!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Dečija koža je osetljiva, štitite je kremom za sunce i tokom prolećih dana »
Predstavljamo vam osam narodnih lekova za umirenje kašlja i izbacivanje šlajma »