Komentari za tekst "Tate neće na porođaj"

Komentara
38
Ostavite komentar
Supruga se porodila sa prvim detetom 2004-e u Frontu. Želeo sam da prisustvijem porođaju, zato što smatram da, ako smo ga zajedno pravili treba i da ga zajedno (koliko je to moguće) donesemo na ovaj svet. Supruga je bila saglasna. U porodilištu su nam rekli da je za prisustvo oca potrebno da ima urađen bris iz grla/nosa (što smo odradili) i neka simbolična uplata 4-4.500 dinara, što se plaća na porođaju. Čekajući u hodniku na TAJ dan, i nervirajući se što me ne zovu gore, od portira saznam da treba da imamo i iznajmljen apartman i doktora koji vodi trudnoću. Sve to ne bi bio problem da su rekli na vreme. Ali, oni to NISU uradili i ostao sam uskraćen za to iskustvo, a supruzi nisam bio tu kad sam joj bio potreban.
Ko ovde ima veći otpor prisustvu supruga: suprug ili "gladni" doktori? Kasnije sam i u nekoj emisiji gledao da se porodilišta trude da odbiju očeve od prisustva na porođaju iz nekih glupih razloga.
Moj suprug je prisustvovao porodjau a inace je sto se tice krvi pada u nesvest! Citiram njegove reci : ''Da nisam prisustvovao porodjaju mnogo bih izgubio''! I sada nakon dva meseca nakon porodjaja sam mu i dalje interesantna i imamo normalno odnose.
Ja treba da se porodim tek na leto, ali sam muza vec ispitala sta misli o tome da bude pored mene, kaze da se apsolutno slaze. Meni licno to mnogo znaci, mislim da ce mi psiholoski biti mnogo lakse kada znam da ce on biti blizu. U svakom slucaju to je vrlo subjektivna stvar i nikoga ne treba ni na sta prisiljavati.
Za sve komentatore, izgleda da nisu nasi muskarci toliko zaostali koliko su nam , sudeci po komentarima, zaostale zene. Ko to gubi na ljudskosti svoga bica ako ima bolove, ako ga lekar pred bilo kim vaginalno pegleda?? A kod zubara vam ne bi bilo neprijatno? Koja je opticka razlika izmedju pjluvacke i plodove vode? Ili mozda mislite da muskarci nemaju biologiju u skoli pa neznaju da i zene: piske, kake, znoje se, ispustaju gasove, sekret iz nosa i sinusa i jos imaju i menstuaciju. I tu se ne gubi na ljudskosti, to je sve prirodno i onaj ( a i ona) ko to ne moze da prihvati, ne voli u nekome coveka i osobu, nego spoljasnjost ili robotiku? Ja stvarno ne razumem, i u stvaranju i u dolasku na ovj svet treba da ucestvuju dvoje. Nase , nazovi, muskarce, pogresno vaspitavaju od rodjenja da to nije za njih.
Kako o prisustvu porodjaju mogu da pricaju oni koji nisu tamo bili, sve se to svodi na rekla kazala, zasto se ne pojavi neki tata koji je prisustvovao porodjaju i javno kaze da nece nikada vise to da uradi? Drage tate sada imate izgovor, zbog novog gripa vise nije moguce prisustvovati porodjaju supruge...
Molim Vas, budite malo realnije, drage moje dame. Ja ne bih smio da prisustvujem porođaju, i bojim se da bih napravio više štete nego koristi. Zamislite da doktor umjesto da se posveti Vama, šamara vašeg supruga, da ga osvjesti :), a to bi se meni sigurno desilo.
Mnogi lekari isticu da je porodjaj samo stvar zene i da muskarci nisu potrebni u tom trenutku...Mislim da to nije tacno, i da je to samo negativna propaganda pa se zato muskarci i ne pojavljuju na porodjajima...svaki muskarac treba da prisustvuje porodjaju svoje zene kako bi moga da shvati kroz sta prolazi njegova zena...mislim da su muskarci u srbiji previse zasticeni a zene previse izlozene naporima i kasnije diskriminaciji na poslu...srbija je zemlja naklonjena muskarcima...zene su izlozene diskriminaciji i to je tuzno!!!
Sto se tice krvi i moj suprug je gadljiv ali bez obzira na to zeli zajedno samnom prvi da ugleda nase cedo. Slazem se stvar izbora ali ako neko nesto zeli ne postoje prepreke!
KOLIKO NAMA MAMICAMA - RODILJAMA POMAZE PRISUSTVO MUSKARCA NA PORODU,VERUJTE I NASI PARTNERI - TATE NASE DECE, NE MORAJU SE OSECATI ZRELI I SPREMNI ZA TAKO NESTO...NE ZAMERITE SVOJIM PARTNERIMA TO...JER ONI VAS I SVOJU DECU VOLE , NO EKI OD NJIH SE OSECAJU BEZPOMOCNO, OCAJNO ILI PRESTRASENO PRI SAMOJ POMISLI NA POROD, JER DOLASKOM DETETA U VAS BRAK, MNOGO STE OBOGACENI ALE NEKAD SE SAM PARTNER MOZE OSECATI ZAPOSTAVLJEN...ZAPAMTITE PSIHA ZENE JE DOSTA VISE IZLOZENA STREU I JACA JE DOSTA OD PSIHE MUSKARCA...PORODJAJ JE U ZIVOTU ZENE TAKODJE NJENO NOVO RODJENJE...NA NEKI NACIN...ZATO ZENA MORA OD PRIRODE DA BUDE JACA PSIHICKI OD MUSKARCA...JOS PRE PORODA JE POTREBNO REISTI TU TEMU - PRISUSTVO PARTNERA NA PORODU - DA LI ON TO ZELI - MOZE ILI NE...TO PRISUSTVO ZAVISI OD MENTALITETA OD RELIGIJE KULTURE, POLOZAJA ZENA I MUSKARACA U DRUSTVU... TAKODJE...TAKO DA NE BIH PREPORUCILA INSISTIRANJE ZENE..PO SVAKU CENU DA PARTNER BUDE PRISUTAN PORODU...VERUJTE NECE TO NJEGOVU LJUBAV PREMA VAMA PROMENITI NA NEGATIVNO...NEKI SE PROSTO NE OSECAJU NA TO, NEKI PRI POMISLI NA KRV KOLABIRAJU...ITD...UOSTALOM STO SE PREDPORODNE PSIHOLOSKE PRIPREME TICE U VEZI SA PRISUSTVOM PARTNERA NA PORORDU...I PARTNER BI MORAO ICI NA TU PRIPREMU...PO MOGUCNOSTI...
ZA KATARINU - posto i moj suprug planira da prisustvuje porodjaju da li mozes da mi napises koja je procedura za to u Visegradskoj? UNAPRED HVALA!
Ja sam se porodila u Visegradkoj pre 11 meseci .Moj muz je prisusvovao porodjaju.Meni je neopisivo znacilo njegovo prisustvo a on kaze da je za njega to bilo prelepo iskusvo i da ce obavezno biti tu i za sledecu bebu.
Nasi muskarci cesto imaju stav da im tamo nije mesto i da se u porodjajnoj sali desava nesto strasno.Cesto mog muza pitaju "kako si mogao to da gledas?'' .Slazem se da ako pocnu da panice mogu mnogo da odmogu u tom momentu ali sam sigurna da ako bi se malo vise informisali na tu temu drugaciji bi im bili stavovi.Na porodjajnom stolu se radja novi zivot i presrecna sam sto sam taj carobni momenat podelila sa mojim muzem :) .
eh, evo ponovo sam tata, i verujte mi, nekako mi nije bilo svejedno kad sam dovezao suprugu u betaniju, sa sve njenim bolovima, a kamoli da prisustvujem porodjaju, imam osecaj da je to ipak malko previse za mene. Sali sam zbog toga balkanac, mozda, ali verujem da nije merilo evropeizma ( kako je neko naveo), nego samo stvar izbora, i na tome ne treba zamerati muskarcima. Vremenom ce i to, verovatno, postati rutina, al do tada je relativno dug put ...
Porodila sam se u Splitu, i muz nije prisustvovao porodjaju, ali ne zato sto nije zeleo, nego smo zakaznili na taj kurs, na koji ovde moras da ides nedelju dana i ceka se mesecima. Ja za to nisam znala, pa smo i zakasnili...i ne znam da li mi je zao...nije mi zao zbog mene, jer sam u tom trenutku bila u takvom bunilu da zisto sumnjam da bi mi bio od prevelike pomoci...mislim da bih onda bila i manje hrabra da je on bio tu, a znam da bi i njemu bilo tesko jer znam da bi mu tesko palo da me gleda kako se mucim a da ne moze da mi pomogne...jer ovde muz prisustvuje samo na kraju, kad krene porodjaj, a meni je to bio najmanji problem, gore mi je bilo sto su me priljucili na drip. tad mi je bio mozda najpotrebniji, ali tad ionako ne bi mogao da bude tu. Ali ponkead mi je zao, jer bih volela da je video kroz sta mi zene moramo da prodjemo :) mislim da bi onda vise cenio taj cin, mada ni ovako se ne zalim na njega :)
Moj je suprug (zivimo u inostranstvu) prisustvovao porodjeju i to je i za nejga i za mene bilo nezaboravno iskustvo. Nijedno od nas ne bi zelelo drugacije, smatramo taj cin jako vaznim za zblizavanje kako mame, tako i tate i bebe. I za sledecu i svaku novu bebu bicemo tu utroje!!!
Mislim da bi svim trudnicama trebalo da se ostavi slobodan izbor bez novcane nadoknade da one same odluce da li ce im biti lakse ili teze sa tatom na porodjaju. Meni je licno bilo mnogo lakse bez njega i drago mi je sto nije prisustvovao jer bi mi bilo tesko i zbog njegove agonije-gleda mene kako se raspadam a ne moze da mi pomogne.Mislim da njihov mentalni sklop prirodno nije podesen za tu vrstu muka i da ih treba postedeti(osim ako sami bas insistiraju).Moj muz je rekao:"ako ce ti znaciti,idem sa tobom,to je najmanje sto mogu da ucinim".Odbila sam i mislim da nisam pogresila.A sto se tice gubitka seksualne zelje,pobogu,vecu glupost nisam cula u zivotu.Pa nisu tate tako glupe da misle da ce im zena na porodjaju izgledati fantasticno! I kakav carobni momenat? Mozda samo kad uzmes bebu u narucje ali i svaki sledeci put kad je uzmes u narucje je caroban i sve lepsi i lepsi.Zar se zato mora izlagati mucenju? Kad je vec Bog rekao da ne radja musko nego zensko...
E pa moj suprug nije bio samnom ni na jedan porpdjaj,.... neznam dali bi pristala na to!? A iskreno u Zrenjaninskoj bolnici to i nije dozvoljeno... Ni da platis a kamoli da te puste tek tako da prisustvuje porodjaju...
Bolje ovako svima je lakse...
Ja mislim da samo u Srbiji tate ne idu na porodjaj, to je uzas, jesmo staromodni. Ja sam se porodila u Sloveniji i moj suprug je bio samnom na porodjaju i verujte bilo mi je super, u svemu ugadjao, mazio me je i pricao mi samo lepe stvari, u porodjajnoj sali smo imali i muziku, to je EVROPA. Pomogao mi je i kad je krenuo porodjaj, a na kraju je preseko pupcanu vrpcu. To je nesto sto cemo i ja i on pamtiti ceo zivot. Sada smo jos vise zaljubljeni jedno u drugo. Zato, buduće mamice, nemojte se plasiti da vodite muza sa vama na porodjaj, videcete da je to nesto nezaboravno i da ce vas muz voleti još više posle toga.
Prisustvo mog supruga mi je jako znacilo
Ovde je normalno da muz prisustvuje cinu porodjaja, tako da ce moj muz biti uz mene. I verujte mi, samo saznanje da necu biti sama sa nepoznatim osobljem cini me opustenijom. Kome god u Srbiji da kad smo rekli za to, podsmevali su mu se, govorili kako je to "zenski posao", kako za to vreme muskarac treba da pije i nazdravlja sa drustvom i kako ga ja teram na ne normalne stvari. Cak i neke zene komentarisu kako im na porodjaju niko nije trebao a kamoli muz. To ne razumem i ne smatram samo "zenskim poslom" vec cinom koji se pamti ceo zivot. Nadam se da ce sve proteci kako treba i da cemo imati samo lepe uspomene tog momenta.
Moj muž je na svoje insistiranje išao sa mnom, ja sam bila protiv toga ali sam znala da bih se ja uvredila da sam ja tata i da mi žena zabrani da prisustvujem. Sve u svemu, rasplakala sam se od sreće kada je ušao u salu (bila sam već neko vreme u bolnici pa nismo ušli zajedno). Tada je bila zauzeta sala za porođaje sa tatom, tako da je on video još 5 - 6 porođaja drugih žena(svima je bilo neprijatno) i bilo me je sramota kada je dolazio muški doktor i do lakta se zavlačio u mene pred njim, ali ipak da mogu da se vratim, opet bih želela da bude samnom. Ni on to nije doživeo kao nešto loše već kao neponovljivo i sasvim prirodno iskustvo. Za sve one koje se plaše da će muž da izgubi interesovanje postoji opcija da vam stoji pored ramena i da ne zvera "tamo dole" (što sam ja odabrala). Predlažem da uradite sve analize i sve što treba i da probate da budete tamo zajedno, a ako se predomislite uvek možete da ga izbacite napolje.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »