Komentari za tekst "Tate neće na porođaj"

Komentara
38
Ostavite komentar
Moj muz je bio prisutan na oba moja porodjaja. Kaze da je to fantasticno, nista u zivotu nije tako carobno kao sam cin porodjaja. Tvrdi da svi muskarci treba da prisustvuju porodjaju svojih zena jer ce ih tako vise ceniti i kao zene i kao majke. U prilog tome govori da ce i sledeci put biti uz mene...
Ja sam bila srecna sto moj muz nije bio sa mnom. Kakav carobni momenat! Htela sam da umrem na stolu! Prizor je odvratan a ja bih da me muz i dalje posmatra kao ljudsko bice. Posle porodjaja ima sasvim dovoljno vremena za uzivanje u bebcu.
ja iskreno necu da moj muz bude samnom na poradjaju - sada na svaki pregled ide samnom ali poradjaj e nesto drugo i necu da bude prisutan.
Zao mi je sto vise tata ne prisustvuje rodjenju svoijih andjela .Moj muz je podelio samnom taj carobni momenat i presrecan je zbog toga.Meni je beskrajno znacio i celo to iskustvo nas je jos vise zblizilo.Planiramo jos dvoje dece i on kaze da nikako nece propustiti radjanje nase decice .
Nadam se da ce se u buduce sve vise oceva odlucivati da bude prisutno na porodjaju, jer ko jednom to dozivi zelece da ponovi iskustvo :) .Bar je tako u nasem slucaju.
Moj suprug i ja smo uvek pricali kako cemo zajedno na porodjaj. Ali u smederevskom porodilistu jos uvek nema uslova za tatu na porodjaju. Veoma sam tuzna zbog toga,mnogo bi mi znacilo da bude uz mene.
Uopste mi nije jasno zasto nasi muskarci to shvataju tako strasno, ja zivim u Australiji, ovdje mi se svi cude kada kazem da moj muz razmislja dali ce biti na porodjaju. To se ovdje podrazumijeva, malo im je neprijatno ali ako zena moze da podnese sav taj bol, moze i muz da bude uz nju.
U jagodinskoj bolnici se prisustvo tate ostvaruje pomocu zahteva, koji se brzo odobrava. Apsolutno se nista ne placa. Dakle ako zele da povecaju natalitet neka se ugledaju na jagodinsku vlast, neka prisustvo bude besplatno, trudnicama koje rade na odredjeno dajte resenja za stalno, dajte pomoc od 16000 dinara pri rodjenju deteta, dajte po 8000 dinara za polazak u skolu detetu, vodite ga na more o trosku grada na kraju 4, 8 i 4 godine srednje skole... Sve je to u Jagodini. Pa posle se pitajte zasto je u Jagodini dobro.
Slazem se da zeni treba podrska na porodjaju, i jako mi se svidja ta ideja. Ja sam iz Novog Sada i kod nas jos nije odobreno prisustvovanje oca na porodjaju. Iz tog razloga sam odlucila da se porodim u Beogradu u kbc Zvezdara gde se ova usluga placa 2000,00 dinara.
Sramota ili ne?suboticanka sam i radala u subotici. .2oo7 god.bez tate (nazalost)niko nije ni pitao dali zelimo porodaj sa tatom niti cula da je neko radala tako.mislim da u bolnici ne bas vole takve radanje.meni i babica kostala 7ooodin , kamoli radanje tatom......
Ja treba u decembru da se porodim u Finskoj. Moj muz je Finac i oni sasvim drugacije gledaju na to. Njegovo prisustvovanje porodjaju ne kosta nista, i jednostavno se podrazumeva. Kada smo prvi put pricali o tome da on prisustvuje ili ne ja jos uvek nisam znala kako sve to u Finskoj funkcionise i rekla sam mu da ne mora ako ne zeli, poucena iskustvom iz Srbije, medjutim on se tako snuzdio i da ne kazem uvredio. Pitao me je :"Ti ne zelis da ja budem tamo sa tobom da docekamo nasu bebu?" Mene je to jako ganulo, ali to samo predstavlja tu razliku u mentalitetu, gde on sebe u tom trenutko skoro da poistovecuje sa mnom. Posle nekoliko goina provedenih u toj zemlji pocela sam polako da se uklapam u celu tu pricu i sada ne bih mogla da zamislim da muz nije sa mnom na porodjaju. Zao mi je sto u Srbiji to jos uvek nije praksa ali to i nije toliko do novca koliko do samog mentaliteta nasih muskaraca a u nekim slucajevima i zena, pa i osoblja u bolnici.
Ja sam se porodila u Beogradu na klinici Narodni Fornt i tata je prisustvovo porodjau tada je to kostalo 4.500din da bi ubryo nakot toga podigli cenu na 10000din sto stvarno nije u redu jer svaqko treba da ima mogucnost da prisustvuje radjanju svog detata za nas se to bio anjlepsi dan u zivotu.
Ja sam se porodila u jednom od poradilista u Beogradu i mogu vam reci da su misljenja i ovde podeljena. U jednoj bolnici se placa 200 eura u drugoj 2 000 dinara. Nije razlika samo u ceni, vec i u stavu osoblja da li otac treba da bude tu ili ne. Kada sam ja cula tu nevidjenu glupost da ce izgubiti interesovanje za mene rekla sam "ako je takav slabic neka, ali ce svoje dete docekati pa makar sve otislo do vraga". Nisam ga naterala da prisustvuje, samo sam pitala, a to sto je sve analize prikupio na vreme bez mog podsecanja meni je dokaz da je zeleo da bude uz mene. Meni je to puno znacilo, a i njemu. Ako nista drugo sada se hvali u muskom drustvu kako to nije lako, ali on je izdrzao. A meni je rekao da je jedina neprijetnost bila sto je mene video u bolovima, a nije mogao da mi pomogne. Aktivno ucestvuje u nezi bebe i kaze da bi opet isao samnom. A sto se tice njegovog odnosa prema meni, pa recimo da oboje jedva cekamo da moj ginekoloski pregled prodje, da vidimo jeli sve o.k. a onda...... :-)
Raki, potpuno te razumem. Ovde kod nas u Nišu ne postoji nikakva mogućnost da tate prisustvuju porođaju, čak ni ako plate. Ja treba da se porodim u novembru i zaista mi teško pada to što moj dragi neće moći da bude pored mene.

Moj brat, koji živi u Švajcarskoj je dva puta prisustvovao porođaju svoje žene i oba puta presekao pupčanu vrpcu. I nikakve briseve mu nisu tražili a kamo li novac. Prisustvovale su i mama i sestra i još jedan naš prijatelj. Jedino ograničenje je to što ne mogu svi istovremeno da uđu, već ulazi jedan po jedan. Cela porodica dočekuje novog člana. Svi te bodre i drže za ruku, stvarno mi nije jasno zašto je za naše lekare prisustvo oca toliki bauk.
Ja sam se porodila u Nemackoj, na porodjaju je moj muz bio prisutan i to je nesto nezaboravno. Bio je tu da mi pruzi podrsku. To su neke stvari za ceo zivot. Jednostavno tu je neko da te drzi za ruku i da sa tobom podeli nesto najlepse u zivotu. Toliko je stvari ucinio za mene, ali to je vec druga prica.. ustvari bajka :-).




.
Ja sam troje dece rodila u inostranstvo i moj muz je bio uz svet tri. To su najlepsie trenutci naseg zivota i kruna nase ljubavi. Rodila sam jos troje dece tu u Novom Sadu (trece, peto i sesto) i jako mi je zao, sto suprup nije mogao ni malo da bude sa mnom. Strasno mi je nedostajao i bilo mi je tesko bez poznate osobe. Najgori trenutci su moment kada je beba rodjena i kada majku preplavi osecaj radosti, ushicenosti i olaksanja i kada nema sa kim da to deli, jer sestre i doktore to bas i nezanima. Nadam se da dok moje cerke budu rodile decu, da ce konacno i kod nas biti mogucnost za prisustvo oceva.
Moj suprug je bio uz mene kada sam na svet donela prelepog Mateju!i Njegovo prisustvo u tim trenucima, kada se naizmanicno smenjuju bol i radost,bilo je veoma bitno za mene.Davao mi je snagu pogledom i dodirom mokre ruke!Buduce tate,setite se da je to trenutak kada ste vasoj voljenoj najvise potrebni i da ce joj vase prisustvo umanjiti bol bar deset posto.A deset posto je mnoooooooooogo!
Sandra, u pravu si, nema nista lepse od toga da oba roditelja zajedno docekaju bebu. Na zalost, kod nas to umesto da podsticu, pokusavaju da osujete na sve moguce nacine. Danas sam cula da u porodilistu u Zrenjaninu u kome treba da se porodim pocetkom oktobra traze da se plati 200 evra + naravno bris grla i nosa (sto se podrazumeva, naravno) da bi otac priustvovao porodjaju?!? Za sta, mantil koji ce obuci i to sto ce stajati pored mene?!? Suprug i ja smo oboje sokirani i jednoglasno smo odlucili da je bolje da taj novac potrosimo na bebu...
Ima li šta lepše od toga da tata prvi dočeka svoju bebu. Ja kažem da nema, ali većina naših lekara se buni protiv toga i toplo vam preporučuje da od te zamisli odustanete jer vaš muž će kasnije izgubiti seksualno interesovanje za vas ako vas bude gledao kako se porađate.
Da nije tužno bilo bi smešno
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Deca koja su bila isključivo dojena imaju manju sklonost ka alergijam »
Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
U porodilištu dozvoljen samo hitan prijem »
Otrkivamo vam ključ za zdravlje srca i prevenciju bolesti koje spasava živote! »