Priča o dojenju: Moj princ i ja

 

Godinama sam patila i jako teško podnosila svoje prevelike grudi koje su na mojoj sitnoj građi izgledale jos veće. Onda se rodio on sa 4 kilograma.

 

Moje već prevelike grudi postale su duplo veće. Kada su mi ga doneli prvi put rekli su da je jako veliki, a velike bebe su lenje, ali on je odmah uhvatio bradavicu i vukao kao da je predhodnih devet meseci samo to radio. Odneli su ga, ja sam pokušala da vidim svoje mleko, međutim nije ga bilo.

 

Pročitajte još priča koje učestvuju u konkursu:
Bila sam odlučna da ću dojiti svoje ćerke >>>
Dojenje je najbolji početak za bebu >>>
Dojenje je najlepša stvar na svetu >>>

Naoružajte se dobrom voljom i strpljenjem! >>>

Teško jeste, ali ne odustajte >>>

Budite strpljive i uporne >>>

Povezanost majke i bebe je najvažnija >>>

Imala sam strah od dojenja >>> 

 

Zvala sam sestru i rekla joj: "Ja nemam mleka, hranite moju bebu", a ona se nasmejala i rekla: "Sve bebe se deru jer su gladne, jedino vaš debeljko spava, najeo se on mama i popio sve, ima tu mleka u dubini kanala". 

Stisla mi je bradavicu na sred hodnika i ja sam tada prvi put u zivotu videla svoje mleko. I svaki put kada bi ga doneli on je sisao, sisao, sisao.

 

Dosao je dan kada smo trebali da krenemo kući. Nisu mi ga doneli 4 sata, a moje već ogromne grudi postajale su dva kamena najbolnija na svetu.

 

Dok sam stigla kući, moje ogromne bradavice postale su deo dojke, nije imao za šta da uhvati dojku i povuče. Vrištao je on vrištala sam ja, a grudi sve veće i tvrđe.

 

Muž je otišao u apoteku i doneo veštačke bradavice, pumpicu za izmuzavanje i ulje za masažu grudi. Stavila sam veštačke bradavice i on je počeo da vuče, kada se najeo zaspao je, a onda sam se ja posvetila svojim grudima. Izvukla sam sa pumpicom dosta, a onda sam izmasirala uljem za masažu i stavila kupus.

 

Jako je sve to bolelo prvih 10 dana, a onada je postalo pesma. Vodila sam puno računa o ishrani, masirala grudi i sama svojom rukom izmlazavala višak mleka i naravno kupus !!! Moj sin je jako napredovao, sa 2 meseca izgledao je kao da ima 6 meseci.

 

Spavao je od prvog dana po celu noć kao što i danas spava, jedino sam se ja budila da sredim grudi prvih par meseci. Nije bio debeo, bio je dugačka i lepo popunjena beba. A onda smo ušli u treći mesec. Svaki put kada bih mu ponudila dojku povukao bi dva tri puta i krenuo histerično da plače. Moja mama i svekrva su vikale: "Promenio ti se kvalitet mleka zato dete neće da ti sisa". I tako 15 dana. Dva tri puta povuče i neće više, plače. 

 

Odnela sam ga kod pedijatra, izmerili su ga nije napredovao kao do sada ali napredovao je. Doktorka mi je rekla: "Budite strpljivi i uporni i ne nudite mu adaptirano mleko, oni su takvi samo je to faza proći će, vaše mleko se nije promenilo, ono je najbolje na svetu za njega i sve dok ga ima ono je kvalitetno. Kada ga nema to je problem". Ja sam mu ponudila adaptirano,  plašila sam se da će biti gladan ali nije hteo. Samo je tako jedva pomalo sisao. Sa četiri meseca i sa milion mojih suza ja se dosetih , uspavaću ga i daću mu da sisa. To sam uradila i on je tako prihvatio, ako bi se slučajno probudio krenuo bi histerično da plače, pa sam morala ponovo da ga uspavljujem i dajem mu da sisa. I tako sve do šestog meseca dok nije krenuo sve da jede. Ja sam do tada promenila lični opis! Smršala sam 25 kg! Naravno, onda je krenuo da sisa samo uveče i rano ujutru i to je sve polako postalo lagano i lepo. Volela sam da ga vidim kako sisa,  mazio je dojku i mene. Uživala sam u svakom trenutku kada bi on sisao. Svaki put kada povuče osećala sam se kao da letim kao da sam popila neku najjacu tabletu za smirenje i blagostanje. Polako je do godinu dana smanjivao količinu sisanja i na kraju prestao sam od sebe.Video je nas odrasle sa čašama, pa je on poželeo čašu.

 

Sto se tiče mene, ja nisam imala problema sa zaustavljanjem mleka  stalo je samo jer je sve išlo postepeno. Sada sa 14 meseci kada je naučio da ljubi prvo je poljubio njegovog Sikija, tako smo nazvali dojku, pa tek sve ostalo. Kao da joj se zahvalio što ga je učinila lepim i zdravim dečakom.

 

Grudi su mi sada mnogo manje i ja sam presrećna. Uvek se zahvaljujem mom sinu što me je učinio lepšom ženom. On je moj mali princ iz bajke koji je od svoje majke napravio najsrećniju ženu na svetu zato što je lepo sikio i izrastao u pravog malog prelepog i prepametnog coveka!

 

Andrijana

 

Napomena: Rubrika MOJA PRIČA predstavlja mesto za iznošenje ličnih iskustava roditelja i nijednog trenutka ne predstavlja zvaničan stav Bebac.com portala.
Objavi ovaj tekst na 
Ostavite komentar


Ako su vam prava na porođaju ugrožena imate pravo na žalbu »
Svoje smešne situacije sa porođaja sa vama dele Bebac mame »
Nezavisno istraživanje u Evropi, pokazalo je da je Aptamil Brend broj 1 »
Koje su pozitivne strane dojenja i zašto je ono dobro i za mamu? »