Manjika

Član
  • Broj odgovora

    15
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici Manjika

Načini kontaktiranja

  • ICQ 0

Aktivnosti člana/članice Manjika

  1. Manjika je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   

    MI SA 4 MESECA SMO POCELI SA JABUKOM 3DANA, (KUVANA KAO KOMPOT U STO VISE VODE), ZATIM ISTO TAKO SA SARGAREPOM. SECER STAVLJAM SAMO AKO VIDIM DA BEBA NEPRIHVATA PRAZNU BEZ ICEGA. SUTRA POCINJEMO DA MESAMO JABUKU I REPU, PA PRELAZIMO NA BUNDEVU A ZATIM CU JOJ KUPOVATI KASICICU OD BRESKVE I KAJSIJE. PROBACEMO I KRUSKU DO KRAJA 4OG MESECA. U MLEKO (MAJCINO NA FLASU) SAM POCELA UMESATI KEKSA I DAVALA SAM JOJ I HIPPOVE KASICICE (TO VAM DODJE KAO GRIZ). SVE TO LEKAR PREPORUCIO. MALO NAM TEZE IDE JER JOJ JE CUDNO STO JE CVRSCA HRANA ALI SE BORIMO.
  2. Manjika je dodao/la post u temi Zelena stolica kod bebe...   


    SLAZEM SE SA TOBOM, JA SAM TAKODJE ZA MAJCINO MLEKO (IAKO SE MUCIM ZBOG VELIKE KOLICINE). MOJA MALA ISTO TAKO, 400-500GR-A NAPREDOVALA MESECNO PA NAS DOKTORICA NEDELJNOM ZVALA ZA KONTROLE I GLEDALA ME CUDNIM OCIMA-KAO DA NEHRANIM DETE. VEC MI JE DOSTA PROVERAVANJA.
    A SAD POSLE 4OG...NESMEM NI POMISLITI, ALI ONA MOJA LUTKA ZAISTO IZGLEDA KAO DA JE IZ ETIOPIJE.
    SADA JOJ UBACUJEM 2 PUTA NA DAN HUMANU I SVIDJA JOJ SE, MNOGO VISE POJEDE HUMANE NEGO MOG MLEKA I TO SE VIDI NA NJOJ.


  3. Manjika je dodao/la post u temi Zelena stolica kod bebe...   


    VEROVATNO SI U PRAVU, ALI NAZALOST U NASEM SLUCAJU IPAK BIO GLAD U PITANJU JER JE I SLABO NAPREDOVALA. NI 5KG SA 4 MESECA.
  4. Manjika je dodao/la post u temi Zelena stolica kod bebe...   

    SLAZEM SE. JEDNA SAM OD TE NESRECNICE KOJE IMAJU PUNO MLEKA. JEDVA SAM NAUCILA MOJU BUBU DA SIKI. OD PRVOG DO DRUGOG MESECA SAM JE SAMO DOJILA-A PRE TOGA JOJ DAVALA MAJCINO MLEKO NA FLASU (...I STOLICA JE BILA ZUTA). ZA VREME DOK SAM JE DOJILA, STOLICA JOJ JE LICIO NA SPANAC PA SAM SE VRATILA NA FLASU I DAN DANAS JOJ DAJEM NA FLASU I IMA LEPU ZUTU STOLICU PONOVO. ZNACI KAZU DA ZELENA STOLICA JE ZNAK DA BEBA GLADUJE
  5. Manjika je dodao/la post u temi Sve o porođaju carskim rezom   


    NI JA NISAM POVRACALA, ALI DRUGARICA JE POVRACALA ISTO KAO I POSLE LAPARO...
    TO JE ZBOG NARKOZE. VEROVATNO OSETLJIVIJE REAGUJES.
  6. Manjika je dodao/la post u temi Ožiljak od CR   

    JA SE MAZEM SA JOVELOP E. 3 MESECA PROSLO OD OPERACIJE, LEPO MI SE OPORAVLJA RANA.
    BEZ OSECAJNOS NA KOZI JE ZBOG TOGA STO SU NAM SECENI MISICI, PA RADI TRBUSNJAKE I BRZE CE TI SE VRATITI OSECAJ-JOJ I JA BI TREBALA POCETI...
  7. Manjika je dodao/la post u temi Problemi sa posteljicom   

    JA BI REKLA DA JE TO TO. MENI CAK NIGDE NIJE NI PISALO, SAMO MI JE RECENO RECIMA... STA DA TI KAZEM.
    UKUCAJ NA NETU PLACENTA PREVIJA ILI NISKA POSTELJICA/GALERIJA. TACNO JE NACRTANO. SVE CETRI VRSTE MOZES VIDETI. AKO JE POTPUNA, ONDA NEMA PRIRODNOG PORODJAJA, NESME PLACENTA DA IZADJE PRE BEBE, KOD DELIMICNOG MOGU DA POKUSAJU PRIRODNI PORODJAJ ALI NECE DOKTORI DA RIZIKUJU. VAZNO JE DA BEBI BUDE DOBRO. KOJA SI SADA NEDELJA? ZAKAZI TO NA VREME, NEMOJ CEKATI.
    MENE SU PORADJALI U 39OJ, ALI PONAVLJAM, BILA SAM POD NADZOROM U SVAKOM TRENUTKUI SKORO DO KRAJA NA INFUZIJAMA DA NE BI KRENULO SLUCAJNO RANIJE.

  8. Manjika je dodao/la post u temi Izbijanje prvih zubića   

    HVALA
  9. Manjika je dodao/la post u temi Sve o porođaju carskim rezom   

    POZDRAV SVIMA
    JA SAM SE PORODILA PRE TRI MESECA CARSKIM. MORALA SAM JER SAM IMALA RIZICNU TRUDNOCU. BILA SAM ZALOSNA STO NEMOGU PRIRODNO, ALI SAM TAMO VIDELA DA ZENE SA PRIRODNIM BI HTELE CARSKI, A MI SA CARSKOG, PRIRODNI.
    PO MOM JE RAZLIKA U TOME DA PRIRODNI PORODJAJ JE MUCENJE ZA VREME SAMOG PORODJAJA, DOK CARSKI JE MUCENJE POSLE. JAKO SAM TESKO PODNELA OPERACIJU. BILO JE VE OK, USPAVALI ME I KAD SAM SE PROBUDILA, VEC SAM BILA MAJKA, ALI ME JE JAKO JAKO BOLELA RANA, PLAKALA SAM I STENJALA U SNU I POSLE. JOS JEDNOJ ZENI PRE MENE JE RADJEN CARSKI KOJA JE LOSE PROSLA I URLISALA. JA SAM MISLILA TO TAKO MORA. BOGU HVALA I SNJOM NA KRAJU BILO SVE OK.
    TAJ DAN JE PROSAO U MUKAMA, SAMO SAM KUCKALA PORUKE DA STO MANJI MISLIM. KASNIJE SU MI DONELI BEBU, SVE MI JE BILO KO DA SANJAM.
    DRUGO JUTRO OKO 3H-4H SU ME PROBUDILI I DIGLI IZ KREVETA. GLASNO SAM VRISNULA JER SAM MISLILA DA CU LAGANO USTATI-PA NISAM USPELA. KAD SU ME PODIGLE BABICE, NEKAKO SAM SPOJILA NOGE, KAD LOKVA KRVI ISPALA, VAZDUHA NISAM IMALA I BILA SAM JAKO ZEDNA ALI SU MI REKLI DA NESMEM JOS VODE PITI. JEDVA SAM CEKALA DA SE VRATIM U KREVET.
    TAJ DAN MI ISTO TAKO PROSLO, PA SU ME TRECI DAN SKINULI SA INFUZIJE I KATETERA I MOGLA SAM SAMA DA SE KRECEM. JAKO SAM SE TRUDILA ALI MI JE ILO TESKO. POPODNE SAM SOBILA KCERKICU, ONA JE BILA SAMNOM, TADA SE ISPOSTAVILO DA IMAM PUNO MLEKA A POSTO SU DOJKE PREPUNE, MALA NEMOZE DA SISA.TALP SAM POCELA DA SE IZMUZAVAM ALI NI SAMA NISAM ZNALA STA RADIM. 4I DAN ME UHVATILA DEPRESIJA ZBOG RANE I ZBOG BOLOVA. OSECALA SAM SE KAO NEKI INVALID. BEBU NISAM MOGLA DIZATI NORMALNO, BILA SAM UMORNA OD STALNOG IZMUZAVANJA-DOK MI JE SVE VREME U GLAVI BILO: OVO MI JE TEK PRVA BEBA, KAKO CU LI OPET NA CARSKI SA DRUGOM.
    DUGO SAM HODALA SAVIJENA, O PRILIKE DVA MESECA. MEDJUTIM, SADA KADA MOJA MALA UJUTRO SE NASMEJANA BUDI I KRENE DA MI GUGUCE, JA SE RASPLACEM OD SRECE I KAZEM, PONOVO CU SVE OVO IZDRZATI BEZ KUKANJA. OVAKO UNAZAD MI NI NEDELUJE TAKO STRASNO.
  10. Manjika je dodao/la post u temi Izbijanje prvih zubića   



    DA LI CE MI NEKO OBJASNITI STA JE CILIBARSKA OGRLICA? NIKAD CULA A ZANIMA ME JER NEM POCINJE VESELJE SA ZUBICIMA. HVALA
  11. Manjika je dodao/la post u temi Problemi sa posteljicom   


    PA TO TI JE TO ISTO, SAMO STO IMAS PLACENTU PREVIJU 4 VRSTE, UPRAVO SU I MENI TAKO SPRECAVAL PORODJAJ JER SAM POCELA KRVARITI PRVI PUT KRAJEM SETSTOG MESECA, PA SVREMENA NA VREME DO 9OG, DA BI CELI 9I MESEC PROVELA U BOLNICI NA INFUZIJAMA I GINIPRALIMA. GOVORILI SU DA MI JE NISKA POSTELJICA, JEDAN DR. KAZE DA NISTA TO NIJE OPASNO, DA BI DRUGI REAKO DA NI U WC NESMEM BEZ PRATNJE.
    JA SE NISAM BRINULA JER SAM BILA U NJIHOVIM RUKAMA, BILO KAD DA JE KRENULO, RADILI BI CARSKI POD HITNOM.
    I JA SAM BILA ZALOSNA KAD SAM SAZNALA DA NEMOGU PRIRODNO, ALI BITNO JE DA BEBI BUDE DOBRO NA KRAJU, I SAMO SAM NA TO MISLILA, BITAN JE KRANJI REZULTAT. RAZLIKA JE U TOME DA NAM DUZE TRAJE OPORAVAK NEGO ONIMA KOJI SU USPELI PRIRODNO DA SE PORODE.
    NA KRAJU NA OTPUSNOJ LISTI PISI DIJAGNOZA I RAZLOG CARSKOG REZA:PLACENTA PREVIJA. TADA SAM SHVATILA DA JE TO ISTO.
    KAD SU TI ZAKAZALI TERMIN CARSKOG?
  12. Manjika je dodao/la post u temi Problemi sa posteljicom   


    NANI-JA SAM IMALA NISKU POSTELJICU. TAKOZVANU PLACENTU PREVIJU.
    TO JE VEC VISOKA RIZICNA TRUDNOCA. PORODILA SAM SE CARSKIM REZOM PRE TRI MESECA. KRAJEM SESTOG MESECA MI SE UDUBILA POSTELJICA PA SAM MORALA LEZATI OSTATAK TRI MESECA TRUDNOCE.
    TI SI PRI KRAJ, TU VEC NEMAS BRIGE, AKO SLUCAJNO KRENE PORODJAJ, VODICE TE NA HITAN CARSKI. MENE JEDAN DR HTEO PORODITI PRIRODNO, REKAO JE DA NEMORA DA ZNACI DA CE DOCI DO KOMPLIKACIJA, ALI NA KRAJU SAM IPAK IMALA CARSKI 7 DANA PRE TERMINA. BILO JE SVE OK, CURA MOJA SE RODILA ZDRAVA BEZ IKAKVIH KOMPLIKACIJA.
    NEMORA DA ZNACI DA CE DOCI DO PREVREMENOG PORODJAJA.
    JAVI KAKO SI PROSLA.

  13. Manjika je dodao/la post u temi Sve o porođaju carskim rezom   



    Da, upravo sam se i ja raspitala da li se može posle jednog carskog drugi da bude prirodan porođaj. Valjda se može...ali si u pravu. Samo da bebe budu uredu, lako ćemo mi posle za sebe.

  14. Manjika je dodao/la post u temi Sve o prevremenom porođaju   

    Ćao
    Ima raznih slučajeva i rizične trudnoće. I ja sam jedna od njih. Imam placentu previju (posteljica ispod bebe-kod izlaza). To su primetili u 6om mesecu trudnoće kad sam prokrvarila.
    Ležala sam u bolnici na infuzijama i samo sam znala da pokušaju da zaustave krvarenje i da je beba u opasnosti, ali mi niko nije govorio šta se tačno dešava. Posle 2 nedelje su me pustili iz bolnice i doktor mi je rekao da moram strogo mirovati do kraja, ginipral piti svaka 4 sata, i bensedin dva puta na dan i da je za sad sve uredu. Od tada sam bila dva puta na pregledu i doktor me svaki put pitao dali mirujem dovoljno. Ja jesam mirovala, ali verovatno to nije bilo dovoljno. Posle drugog pregleda sam ušla na internet i sama sam potraživala razloge krvarenja. I jesam pronašla...kad sam videla tačno o čemu se radi, nije mi bilo dobro. Od tada ne izlazim iz kreveta samo kad ručkam.
    Ne želim kriviti lekare, ali zaista bi mogli da nam objasne o čemu se radi da bi i mi bile opreznije jer inae ne shvaćamo visinu rizika našeg stanja. Oni se poašaju kao da smo i mi medicinski radnici i sve razumemao o čemo oni govore.
    U utorak ulazim u 35u nedelju, upakovana sam za svaki slučaj i bebi sam sve pripremila. Nikad se ne zna, ma da sam i čitala da slučajevi poput mog se zadržavaju u bolnici od 33-34e nedelje, međutim, meni doki ništa nije spominjao.
    Samo se nadam i verujem da će biti sve kako treba.







  15. Manjika je dodao/la post u temi Sve o porođaju carskim rezom   

    Ćao trudnjače
    Iznenadila sam se čitajući ovaj forum.
    Ja se nikad ne bi dala da mi se radi carski rez da nije neophodno. Nažalost, došlo je do komplikacije i sada sa 34a nedelja trudnoće. Izgleda da ču morati pod nož...
    Bila sam jako tužna kad sam saznala, ali mi je najvanižnija da je beba uredu.
    Moj savet je svima, budite habre ako ste se već odlučile za ovaj koaraj, porođaj ništa nije nasprem onog šo nas čeka u narednim godinama. Pored toga, to su muke, ali su kratkoročne, dok carski ide bez muke, ali zato se posle mora mirovati, bolovi, nema kupanja, nema kretanje.
    Znači ako nemorate, zašto ni se same odlučile za carski? Kad Vas jednom seku, tu posle ništa nije kao pre...
    Ja se još nadam da će mi se desiti čudo i ipak ću uspeti prirodnim putem....
    Pozz svima i želim Vam puno snage i hrabrosti.