Komentari za tekst "Stigao odgovor Ministarstva: Za godinu dana oštećeno više od 13 000 mama"

Komentara
35
Ostavite komentar
Konkretan primer: Medicinska sestra u stalnom radnom odnosu sa 15 god staža, porodi se krajem prošle godine. Početkom godine medicinskim radnicima povećana plata 10%, za tu istu med. sestru na porodiljskom nema povećanja. Dodatak za frugo dete u tom slučaju nije 10000 din već 6000, a cene uglavnom skočile. Pozabavite se malo i sa ovakvim slučajevima uz sve ostale. Na žalost situacija ima raznih i mnogo i sve samo na štetu porodilja i dece. Sramota.
Tako je, isti slučaj je i sa radnicama MUPa. Na prethodnom porodiljskom nisam imala uvećanje koje su imali svi... Sada računaju prosek od 18 plata, ja debelo zagazih u period znatno manjih primanja, dok sam bila na prošlom porodiljskom. I ćao, koga briga...
Da li sam dobro razumela da ukoliko ste na odrzavanju trudnoce to ne ulazi u onih 18 meseci i ako imate staz preko 2 god?
A gde je podatak o preduzetnicama koje su poprilicno ostecene??
Zena preduzetnik posalje svoju radnicu na trudnicko-porodiljsko i ona ukoliko ispunjava uslove dobij sve od drzave, a ako ona sama ode, mora da nastavi da placa doprinose, a drzava joj refundira samo neto platu , sto je priznacete sramotno.
Poštovani,imam radni staž u istoj fir
mi dve godine. Od 12aprila sam otvorila bolovanje,trudnica. Poslodavac mi je dao platu za april mesec 1maja. Od tada nema vise nikakve uplate,resenja,nicega. Nista nije predato u socijalnom,pod izgovorom da nema novog obrazca po kojim se popunjava papirologija? Sta raditi dalje? Sutra treba da odem da otvorim porodiljsko. Hvala unapred.
grad Niš
Preduzetnice su najvise oštećene novim zakonom!!!
Računa se prosek poslednjih 18 meseci, koji se zatim deli sa 1,5 što nije slučaj kod žena koje su u radnom odnosu.
Dakle ako je prosek u poslednjih 18 meseci 30.000 din kad podelite sa 1,5 dobijete 20.000 din neto. Drzavi se u obavezi da uplaćujete doprinose, znači ništa vam ne ostane.
Ukoliko bi se preduzetnica odlučila da prijavi privremeni prekid obavljanja delatnosti, onda nema obavezu plaćanja doprinosa ali nije zdravstveno osigurana, nema staža!
Postavlja se pitanje šta ulazi u prosek poslednjih 18 meseci za narednu trudnoću, ukoliko je preduzetnica bila primorana da prijavi privremeni prekid sa prvom trudnoćom ????
Pedlog teksta za narednu temu !
Ne prepustajte nista slucaju. Iscitajte zakon i pravac inspekcija. Ja primam platu svakog 1.kao i sve moje kolege. Ispostovana sam maximalno i hvala poslodavcu. Njemu to drzava refundira svakog meseca, znaci u njemu je problem.
i nerazumem,znaci ako je žena zaposlena 18 meseci onda trudnicko i porodiljsko prima celu platu ili kako?
Ja radim 16god.na stalnom radnom odnosu. Treba da se porodim za 3meseca,moja plata na 100%bolovanju je manja za 24000din u odnosu na platu koju bi primala sada. Drzava mi daje minimalac. Da li smatrate da mogu da kupim sve sto je potrebnoo za bebu,a svi znamo koje su cene...? Plus sto placam mesecno oko 5.000din za lekove sto pijem!!! Da li je to normalno???? A gde je zivot-rezije,hrana...A verujem da nisam jedina buduca majka sa tim problebom.
Neka oni koji su doneli ovaj zakon svojim zenama daju platu 450 dinara. Pozdrav za ovu divnu drzavu, predsednika, ministre i vladu!
Meni vise nista nije jasno.?! Ja sam prijavljena vise od 4 godine bez prekida rodila sam devojcicu prosle godine i sada sam u 6 -tom mesecu trudnoce .Nisam se vracala na posao bila sam na bolovanju pa na trudnickom. Da li neko zna sta mogu da ocekujem?
Pa ja sam recimo nesto slicno rodila pa sam radila 3 meseca i otet na bolovanje posto sam vec bila trudna kad sam pocela opet da radim.e sad meni je za 2000 veca plata sad nego sto sam sa prvim detetom dobijala tako da racunaj da ces isti iznos dobijati kao i sa prvim.
Kako su vam tad obracunali, nastavljate sve isto, ostalo je kod vas po starom zakonu onda.
Ja sam u radnom odnosu poslednjih 11 godina, ali mi je plata od prvog januara tekuće godine, 25000 dinara viša u odnosu na tri poslednja meseca prethodne godine , jer napokon radim sa VSS. Prethodne godine sam prvih 9 meseci bila na prvom porodiljskom, sa platom nižom čak za 30 000. Na trudnickom bolovanju sam ove godine nakon samo 6 viših plata. Računanjem proseka za poslednjih 18 meseci, meni se znatno smanjuju primanja. Verujem da ima veliki broj sličnih slučajeva, koji se uopšte i ne pominju kada se računa broj finansijski oštećenih žena.
Osteceno je mnogo vise!
Cak vise od 90% ,nas koje smo bile prijavljene na minimalcu.
Godinu ipo dana pre trudnoce, minimalac iznosio 23.500,00rsd.
Sada minimalac iznosi nesto vise od 27.000,00rsd
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Predstavljamo vam osam narodnih lekova za umirenje kašlja i izbacivanje šlajma »
Naučite kako da razlikujete morbile (male boginje) od varičela (ovčije boginje) »