Komentari za tekst "Loše ocene za Baby friendly program"

Komentara
29
Ostavite komentar
Porodila sam se u Betaniji dva puta ( pre 5 i pre 1,5 g.), bez neke jake veze. Nije bilo komplikacija, osim male zutice zbog cega smo po 5 dana bili u bolnici. Moram reci da nisam naisla na neko vece nerazumevanje i izrazito lose ponasanje sestara, videla sam da i zenicama kojima je zaista bilo lose ( ili su imale tezi porodjaj ili su imale izrazen mastitis) dolaze setre i pomazu, ali mala sam utisak da su prisutni minimalnim učešćem, obavljaju samo najnuznije.
Problem postoji kada su doktori u pitanju, svo osoblje se uznemiri, ponasaju se kao da bogovi prolaze, vrlo su ponizni i grubo nas prekoravaju zbog gluposti jer, zaboga, ide doktor!!! Tada su zaista znali biti neprijatni...
Moja najveca zamerka je sto porodjaju ne moze da prisustvuje niko...ja sam pozelela da ako ne moze suprug, sa mnom bude rodjena sestra, koja je vec prosla kroz to - sto, naravno, nije dozvoljeno...
Zbog onoga sto sam dozivela licno, dajem im solidnu 3-ku.
kad čitam sva ova prethodna iskustva, moram da priznam da sm dobro prošla. Da, bebi frendli nije savršen program, ali da se sve popraviti. Bila sam u sobi sa 6 porodilja i sve smo pratile sta rade sestre,i ponešto naučile. Nije ni malo lako, ali mi je bilo mnogo lakše kad sam došla kući. Mnogo opuštenije sam se bavila detetom. I nisu sve sestre iste, samo je bitan način kako je zamolite za pomoć... I opet bih išla u bebi frendli program bez imalo razmišljanja.
Rodjena sam `76.kada ~baby friendly~ program nije ni postojao,a u zivotu sam uvek imala dovoljno roditeljske ljubavi i paznje i povezanosti sa roditeljima.Program je nehuman prema majkama,na nacin na koji se primenjuje u nasoj zemlji,gde se uvek improvizuje!!!!!!!!!
Ja sam se porodila u toku noci, ujutru u 4h sam pokusala da odem do toaleta i onesvestila sam se dva puta, u 5h su mi doneli bebu, a ja nisam mogla da se pomerim. Kad sam zamolila sestru da je donese kasnije ona mi je grupo odgovorila: "majko, morate da vodite racuna o vasoj bebi, ako ste bolesni idite kod lekara!" Bila sam sokirana, inace mi je to drugo dete i uopste nije bilo sporno da vodim racuna o bebi samo malo da se oporavim.... To se sve desavalo u Narodnom frontu...
Najbolje je da se lepo oduzme akreditacija porodilistima i da ako se ne sprovodi kako treba ovaj program,onda da i ne masu njime kao zastavom,a u realnosti je nesto sasvim drugacije.
NEPOTIZAM ILI NE?Da,da sve je to tako nezalost.Hm i onda se ja pitam treba li podmicivati doktore i sestre?Porodila sam se u Betaniji prirodnim putem,porodjaj je bio katastrofa(niko me nije fermao ni pet posto,predpostavljate da nisam imala vezu).U bolnici smo beba i ja ostali malo duze 8 dana,dete mi je bilo n a intenzivnoj i poluintenzivnoj nezi hocu reci nismo bil zajedno(iako se uveliko primenjuje baby friendly program) tako sam imala prilike da se susrecem sa sestrama raznih profila,dok su mi ga donosili na mazenje a kasnije na podoje.Kako bi iste bile sto ljubaznije i meni olaksale dojenje,pokazale kako se presvlaci beba,ja sam svakoj sestri udeljivala komplimente a nijedna nije odbila ni keks ni cokoladu ni voce.Uopste nisu gadljive na sitne poklone,A da,bila sam u prizemlju pa sam mogla da prokrijumcarim navedene namirnice.
Porodila sam se pre tri meseca i jedinu zamerku imam za "baby friendly" program. Ne zbog beba. Lepo je to sto je omoguceno da beba bude sa majkom, ali su sestre te koje su problem. Neobilaze porodilje, kad ih pitas nesto kao da si im stavio prst u oko i ne pomazu oko dojenja. Desilo mi se par puta da nocu sestre dodju sanjive kao da nas obidju i to samo udju pitaju jel sve ok i izadju i nema ih do vizite ujutru. Imala sam srecu da budem u sobi od nas sest, i da su mi "cimerke" bile ok i jedna drugoj smo cuvale bebe ako je neka morala u toalet ili da se istusira ili jednostavno da proseta. Jer ko je secen mora sto pre da stane na noge zbog rane. A nedaj boze ako zaspes sa bebom u krevetu. Tu te izgrde najgore. Pa nije ni cudo sto zaspemo sa bebom kad nemamo snage posle porodjaja da na svakih sat, dva ustajemo da uzmemo bebu, pa da podrigne pa u box, i taman kad legnes za pola sata beba place pa sve ispocetka. Treba ih kaznjavati smanjenjem plata pa bi valjda onda radile svoj posao. I moj posao je tezak al uvek gledam da ga odradim korektno koliko god mogu.
Dva puta sam se poradjala u NS Betaniji kod Dr Relje Djordjevica za koga imam samo reci hvale ali kasnije nastaje kosmar jer misevi kolovode, sestre na odelenju su neljubazne i ne samo da nece da te poduce nego sam zbog problema sa mastitisom jer sam izuzetno mlecna morala na noge da dignem pola porodilista. Polugola sam hodnikom molila za pomoc a sestre su lopticu prebacivale sa odelenja na odelenje a ja samo sto se nisam cela zapalila. Sestra na odelenju cita novine i kaze to je vise posao pedijat. sestara a one tamo brinu o 50 beba a ova cita novine. I pare sam nudila ali nece niko da radi.
Ovaj program mi se dopada jedino iz razloga sto se odmah druzis sa svojim cedom a ostalo je katastrofa. Iskustvo tu ne pomaze jer cu uvek imati u startu isti problem. Sa trecim detetom kome se nadamo cu unapred podplatiti zenu da me cedi jer drugogo izlaza nema.
U pravu su,ja sam morala da spavam sa detetom u istom krevetu jer u bebi frendli bloku idu samo porodilje koje imaju vezu u bolnici.Niko nece nista da ti pomogne,jedino da se posvadjas s njima...Tad se uplase posto p[acijenti znaju svoja prava,a postoji i zastupnik ciji je telefon istaknut u svakom hodniku pa ako hoces da se zalis...
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Uvek slušajte svoje telo i pružite mu negu i pažnju koju zaslužuje »
Recept za neverovatno ukusnu tortu koja se pravi za samo 10 minuta »