Komentari za tekst "Ovako zaista izgleda porođaj carskim rezom (FOTO)"

Komentara
149
Ostavite komentar
15 godina se carski u svetu radi u spinalnoj anesteziji, a kod nas i dalje u totalnoj koja ima 20 puta češće komplikacije nego ova u spinalnoj.
I meni su u Cupriji radili carski jer je beba bila karlicno i to u totalnoj anesteziji. Isto su mi rekli da se od spinalne javlja jaka glavobolja i zaista, zena koja je bila do mene je proplakala noc i dan od jake glavobolje posle spinalne. Ostala je ceo dan duze na intenzivnoj jer joj nijedan lek nije pomagao za glavobolju. Ako moram i za drugo na carski, vrlo rado, zato sto nisam osetila ni trunku bola. I svaka cast svim mamama, bilo kako se porodile!!!!
U Cupriji rade spinalnu, meni je dr rekao da on to ne preporucuje jer se cesto javljaju glavobolje posle nje...i zaista, zena koja je bila pored mene u sobi je ostala dan duze u sok sobi zbog uzasne glavobolje. Znaci nije mogla da podigne glavu, nisu vise znali sta da joj daju. Tad mi je bilo drago sto sam izabrala totalnu. Sad, da li je to slucajnost ili ta metoda ima mane, to ne znam.
Imala sam hitan carski rez 02.05 u totalnoj anesteziji po odluci lekara. I mogu reći da tu nema ništa "carsko".
Prvo sto prilikom buđenja iz anestezije nemaš osećaj da si se porodila drugo što su bolovi nesnosni. Treće oporavak je mučan. I četvrto moguće su velike komplikacije prilikom zarastanja rane. Ja sam imala sreću da je sve prošlo kako treba ali sam prilikom boravka u Frontu upoznala dosta žena kod kojih je bilo komplikacija,da rana gnoji... Infekcija... Itd.
Zavisi kako ko prodje. Ja nisam posle carskog osetila trunku bola, ni rana a ni bilo sta drugo me nisu zaboleli uopste, odmah sam to vece setala.
ne slazem se sa vama.svaka zena je drigacija.ja sam imala bas carski porodjaj I oporavak. u 12 sam usla u salu,12:25 sam se porodila,oko 19 sam vec ustala iz kreveta,da bih presla u drugu sobu(odvezli su me u kolicima,al sam ustala I napravila par koraka)sutradan su mi skinuli katetar I sa 4-og sprata sam izasla napolje,treci dan kuci. kuci sam sve oko bebe radila sa muzem,bez problema.Rana je zatezala,nije puno ni bolela.Konce sam skinula posle 10 dana,osetila nisam. Tako da sve zavisi od zene do zene.Ni svaki prirodni porodjaj nije isti.Iskustvo iz Visegradske
Ja sam imala carski rez pre mesec i po dana i sjajno sam prosla. Porodila sam se u Turskoj u baby friendly bolnici, i beba i mm su bili sa mnom, iz kreveta te dizu 5 sati nakon operacije tako da je i oporavak bio brzi. Posle 3 dana smo bili kuci spremni za nove slatke izazove, a ja kao da se nisam ni poradjala :))
Drage mame, informisite se zasto je carski rez dobio taj naziv. Zasto je "carski".
Jer navodite - Carski rez je upravo to, carski. Zato pogledajte.
Vidim da ni ti nisi informisana. Julius Cezar se rodio “carskim rezom” i od tad potiče taj naziv. Medjutim na početku se zvao “cezarski rez”, po Juliusu Cezaru, a više godina kasnije su ga lošim izgovorom skratili na “carski rez”. Možeš slobodno da potražiš na netu.
Porodila sam se prirodnim putem pre godinu dana, za 20 dana radjam drugu bebicu nadam se takodje prirodno. I da van kazem, prirodni porodjaj ima svoje prednosti jer odma nakon njega ides pod tus, jedes, podojis dete i Ides da spavas(makar sam ja tako)namucila sam se 24h sa kontrakcijama, sporo se otvarala i sam porodjaj mi je trajao 5h. moja snajka koja se porodila carskim rezom (rodila je blizance) kaze da je to sve samo ne "carski" mnogo je tesko raditi oko dece, mleko kasnije nadolazi, jos je ona lose podnela anesteziju, stalno je povracala kada su je probudili.. Svaka zena je lavica koja jedno bice 9 meseci nosi u svojoj utrobi, a kako ce izaci je manje bitno. Sve se mi namucimo u nekom momentu, neke imaju tezak prirodan porodjaj a neke tezak oporavak od carskog.
Zene, ne vidim razlog za svadjanje, prepiranje i cak takmicenje sta vise boli a sta manje. Oba porodjaja imaju prednosti i mana. Ja sam imala carski rez, od pocetka trudnoce sam znala da cu morati tako jer imam veliku dioptriju, a oduvek sam zelela prirodni. porodjaj je prosao super, nisam imala nikakvih poteskoca, oporavila se brzo, znaci za pozeleti a opet sl.bih volela prirodno ali nazalost nista od toga. Poenta upravo ono sto sam na pocetku rekla :)
dioptrija mi je oko -8, prilicno je velika. Preko -+6 salju na carski automatski jer je velik rizik. Isla sam kod oftalmologa da da svoje misljenje i iako su mi rekli da savremena medicina ne smatra da porodjaj ima veze sa dioptrijom, dali su saglasnost za carski jer ne zele odgovornost ako se nesto ipak desi. vecina zena ne zna za ovo a i doktori bas slabo, pa eto moja preporuka je da naglasite to doktoru od pocetka trudnoce
Kolika Vam je dioptrija? Ja imam cilindricnu dioptriju i jedno oko -4,5 a drugo je -4.Trudnica sam,pa me zanima sta to odredjuje hoce li biti carski rez(sto se dioptrije tice)?Hvala Vam unapred na odgovoru :-)
mame,da i je tezi oporavak od carskog kod punijih da ne kazem debelih zena?
To sve zavisi od zene do zene..ja sam recimo na moji visinu od 165 u prv9j trudnoci otisla na carski sa 100kg i oporavila se extra(posle 15dana od porodjaja igrala kolo na svadbi),sada sa drugim inala 103kg i oporavila se i ustala u porodilistu mnogo brze i bolje nego sa prvim..a razlika izmedju dva carsia bila 20 meseci..tako da ti to nema pravila..
Ja sam sedam dana nakon carskog reza brisala prašinu!
Stvarno sam imala divno iskustvo,nadala sam se i čula sve najgore.
Kada cujem ovako nesto, stvarno mislim da nekim zenama treba prvo kao mentalno iskustvo prirodan porodjaj, a mozda i sebi nesto da dokazu u zivotu. Ako se poradjam tri puta carskim rezoma a ne znam kakvo je iskustvo prirodnog porodjaja, zasto je to onda za mene grozno? Izvini ako si imala prirodan porodjaj. Ja ga nisam nikada imala, ali je sam carski rez za mene bio jedinstven. Danas se primenjuje modernija metoda nego ona zastarela gde ti rezu i misice, tako da je oporavak vrlo brz. Ako nemas punu anesteziju, jedva cekas da cujes bebu da drekne sasvim svesno i bezbolno. Naravno da je prirodan porodjaj nesto sto je priroda dala, vrlo dinamicno i prelepo iskustvo... ali ako neko mora da se porodi carskim: nemoj da obeshrabljujes trudnice koje citaju ovaj forum sa tako zastrasujucim redovima. Nije ni malo strasno. Ni malo! Nije velika operacija, rez je mali i tanak, boli jedan, dva dana po malo, za to postoji infuzija! Kada je beba tu sve se zaboravi. Kada ste kod kuce sve je puno lakse, bolovi skoro vise i ne postoje.
Stvarno, carski rez je grozan! Kako može biti bolje da ti režu stomak, matericu, 'prevrću' po stomaku.. Dok vi spavate i baš vas briga nećete se mučiti.. E.. Nije tako.. Imala sam tri, i shvatite mame SAMO AKO SE MORA onda na 'carski' i nikako ali baš nikako nije lep porodjaj!
Ja sam na carskom prosla carski :) posle 3 dana smo bile kuci, uzivale u dojenju, presvalcenju, ljuskanju.. svaka zena drugacije podnese porodjaj, bilo prirodni, bilo carskim rezom..
Naravno samo ako mora ali meni ke iskustvo bilo sasvim dobro. I zapravo vise me bolelo od injekcija onih nego sam rez. Ali opet svi smo razliciti pa svako razlicito i podnese :-) bitno je da su i mama i beba dobro.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »
Predstavljamo vam osam narodnih lekova za umirenje kašlja i izbacivanje šlajma »
Naučite kako da razlikujete morbile (male boginje) od varičela (ovčije boginje) »