Komentari za tekst "Evo zašto je deci bolje u vrtiću nego kod bake"

Komentara
79
Ostavite komentar
poticem iz porodice u kojoj smo bili nas troje, mama nas je odgajala kod kuce, ona nije omala potrebu da radi... bili smo cisti, lepi, pametni, svi do prvog razreda znali da citamo i pisemo... medjutim kad je trebalo da krenemo u skolu tu su nastali problemi za svakog od nas ponaosob... nismo bili naviknuti na drugu decu, stidljivi, placemo svaki dan za sitnicu...nesigurni, ne uklapamo se i osecamo se neshvaceno i naravno ta iskustva su se provlacila kasnije kroz ceo zivot i razne situacije. mama je ustvari odlozila i produbila priblem socijalizacije, umesto da smo to resili u ranom detinjstvu iduci u vrtic! glasam za vrtic u svakom slucaju!
Sa druge strane, mene su čuvale babe i dede dok su moji na poslu, pa nisam imala nikakav problem. Dakle može, a i ne mora da znači. Svako dete je drugačije. i svaki roditelj je drugačiji.
A kafa nema brata ili sestru? Kada roditelji moraju na posao?
Pustite djecu u njihov djeciji svijet, da uzivaju u djetinjstvu a kada dodje kuci to je svijet mame tate i djeteta...
Isla sam u obdaniste i podrzavam da sva djeca koja mogu neka idu, to je djecije!
Dosta,takoreci,budalastina ste izneli u ovom clanku,,,
Vrtic je prava stvar za dete. Ni jedna baba, ujna, strina ne mogu da zamene boravak deteta u kolektivu sa svojim vrsnjacima, gde uce mnoge lepe i korisne stvari. Dete se socijalizuje, uci da se samo izbori za neke stvari, jer mama i tata nisu 24 sata sa njim. Lepo je i da neko vreme provodi sa babom i dedom, ali ne moze biti zamena za mnoge stvari koje vrtic pruza.
Ovo sve pisem iz licnog iskustva jer je moje dete krenulo u vrtic sa pune 3god. Bio je mnogo povucen, stidljiv,nezainteresovan za igru sa decom. Sada je drugo dete, ima svoje drugare, sa kojima se igra i nakon izlaska iz vrtica, a cesto nece da ide kuci nego bi da ostane jos malo.
Vrtic je zakon i vredi svaku paru!!!!!!!!!!
Draga mama, vecina dece mladje od 3g koje sam upoznala u parkovima I igraonicama nisu bila zainteresovana za aktivnu igru sa vrsnjacima u tom uzrastu ali posle nekog vremena jesu. Ali sam zato upoznala dosta lenjih mama kojima je laknulo kada su decu poslale u vrtic jer sada su konacno mogle da odahnu tj sede po kaficima I zveraju u telefon. Pa sta mislite ko je generacijama unazad cuvao I gajio decu. Pa citava porodica je u tome. I sta je svim tim ljudima falilo. Da ne pominjem seosku decu koja ne znaju da vrtici uopste postoje. Pa oni su osmisljeni lao servis za pomoc zaposlenim ljudima a ne kao obaveza. I kakve gluposti cujem o socijalizaciji i sticanju imuniteta. Ja sam za za to da dete cuva onaj ko ga voli a ne neka bezlicna ustanova. I isto tako znam mnogo baka koje su bolje vaspitavale unuke od njihovih roditelja. Problem danas su sujetni roditelji koji brane tim bakama I dekama da povise ton I da pravilno odreaguju u pojedinim situacijama I ucenjuju ih da nece vidjati unuke ako ne bude po njihovom.
Procitaj naslov teksta opet. Znaci nisu u pitanju roditelji nego bake i deke. Znamo vrlo dobro ko najvise razmazi decu. U svakom slucaju je najbolja kombinacija vrtic + sve ovo sto si napisao/la.
Ne mogu da verujem sta citam! Kolhozi i solhozi! Vrtic je najbolji samo za ono dete koje nema mogucnost izbora. Radim godinama kao psiholog u predskolskoj ustanovi i svoju decu sam ostavila baki. Toliko o mom misljenju.
Sacuvaj me boze ljudi poput Vas.
svaka cast. samo me bas zanima cega se plasite? sopstvene strucnosti?
Bilo bi lepo i kada biste nam obrazložili svoj izbor.
Jak si mi psiholog, kada svoju decu ostavljas baki.
Sve ovo je moguce detetu obezbediti i bez vrtica ako ima brata ili sestru i roditelje koji mu posvete par sati dnevno i pomognu mu da razume ove koncepte. "Obrazovanje" koje steknu u vrticu je smesno u poredjenju sa svim stvarima koje mogu da ga nauce njemu najdrazi ljudi, braca i sestre kuci.
Vrtic ne iskljucuje babe, dede, roditelje, bracu i sestre...dete u vrticu pored svega toga dobije jos nesto sto kuci nije moguce. Moji klinci idu u vrtic i to drzavni i prezadovoljna sam!!! Danas roditelji preteruju sa "prezasticivanjem" dece, vodjeni stavom da niko i nigde nije sposoban da udovolji njihovim princevima i princezama...prosto mi je zao takvih roditelja jer nisu ni svesni da sopstvenoj deci lome krila...
ne kontas pa to ti je.
I tako otislo jedno dijete iz komsiluka u skolu prvi put i povracao od straha. Imao je kuci i bracu i paznju ali nije navikao na strance niti drugu djecu. A jedna djevojcica otisla i sjela pored uciteljice i pocela da traca. Na pitanje ko ju je to naucio odgovor je bio baka i njene drugarice. Djeci treba vrtic.
Da, ako ste rodili petorke, pa mozete kod kuce da obezbedite kolektiv vrsnjaka.
Ono sto nauce u vrticu (o sebi, drugima, razlicitim karakterima, osobinama i sl.) ne mogu da nauce kod kuce ni uz najbujniju mastu roditelja, brace, sestara... Uostalom, dete ne provodi 24h u vrticu, ima se vremena i mesta za sve i svakog. Moj glas ide vrticu, sa svim njegovim manama i prednostima.
Boze dragi! Braca i sestre su porodica, sta je sa odnosom prema drugoj deci koja nisu rod? Ocigledno ne razumete sta je poenta teksta.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
Ovo je vrlo značajan naučni podvig koji će odrediti budućnost lečenja »
Pronalaženje prave strategije za mršavljenje može delovati kao nemoguća misija »