Komentari za tekst "Evo zašto je deci bolje u vrtiću nego kod bake"

Komentara
79
Ostavite komentar
Moja deca niti su isla u vrtic niti ih je cuvala baka. Da platim dadilju privatno to mi se pak nije isplatilo. Deca su mi kulturna druzeljubljiva dele sve uopste nisu sebicne.Od prvog dana kada su krenule u predskolsko super su se uklopile.Malo je naporno za mene kao mamu zato sto sam ih vodila uvek sa sobom al sad polaku rastu i ja ponovo dobijam slobodu.
Ja sam uvijek za vrtić, ali mi do kćerkine treće godine nismo imali tu opciju na žalost. Ja sam svaki dan vozila na posao 115km u jednom pravcu, vrtić se otvarao u pola 7, a muž je službeno morao da putuje i nekad ne bi bio kući po par dana. Nemamo rodbine,jer smo u inostranstvu, srećom ja sam imala pravo za skraćeno radno vrijeme i radila sam 6 sati umjesto 8. Dijete nam je čuvala dadilja, ali hvala Bogu posle sam ja završila specijalizaciju,jer sam zbog toga i putovala i dijete nam je krenulo u vrtic. Zaista svakome to preporučujem, jer u vrtiću se dijete nauči o životu, nauči da se postavi za sebe, da nije sve po njegovom,nauči da dijeli itd.
Moji su do 3.godine imali ženu koja ih je čuvala kod nas kući dok smo na poslu, a od 3.godine oboje su išli u vrtić. Smatram da je vrtić bitan za socijalizaciju dece. Tamo nauče da se bore za sebe, da funkcionišu u grupi. Od rođenja smo ih izvidili napolje nebitno da li je 30 ili 5 stepeni, vetar,sneg, jedino ako je neka nepogoda bili smo kući. Oboje imaju dobar imunitet.
Ovako, kao roditelj sam za to da moje dete ide i vrtic, tj krenuo je sa 17 meseci, jeste cesto bolestan ali necu odustati zbog toga od vrtica jer ce kad tad morati da stekne imunitet i da nauci da funkcionise sa drugom decom i vaspitacima. Necu ga ostavljati kod babe i dede iz prostog razloga sto znajuci da ce biti prezasticen i da ce mu sve biti dopustano. Kao vaspitac ja sam za to da se deca izvode po svim uslovima napolje izuzev kada su jake nepogode. A sto se toga jos tice imala sam na primer dosta roditelja koji su svoju decu drzali do te mere zatvorenu da su se bunili ako bih otvorila prozor da se proluftira soba ili ako su deca bila napolju zasto s njihovo dete oznojilo- a da ne pominjem da presvlaka nije bila spakovana, mada ja opet govorim iz nekog svog iskustva.
Vrtić je zakon!!! Moja ćerka obožava vrtić i drugare i vaspitače, sad ima 5 godina, a u vrtić ide od kada je imala 11 meseci. Mozda smo mi imali sreće sa vaspitačima ali vrtić preporučujem uvek.
Ja eto nemam opciju da biram.
Svekar i svekrva razvedeni. Svekar nije došao ni da vidi unuka za 4 meseca a svekrva se odselila čim sam došla iz bolnice sa detetom kaže pokvario joj planove i smeta joj kad plače. (Da muž je i dalje u šoku).
Majka mi je umrla mlada.
Otac mi radi.
Ko će da ga čuva kada mi prođe porodiljsko a ja na posao moram?
Da dam otkaz? Pa da ga čuvam (jer je to najbolje za dete) pa da preživljavamo sa muževljevom platom?
Ili da nađem još jedan posao da bih plaćala dadilju??
Šta je tu je.
Nisi ni svesna koja si srecnica! Ceni to sto imas!!
Imam troje dece. Prvo dete prezaštićeno, bake ga držale kao malo vode na dlanu, popuštale, kupovale, sve radile umesto njega. Dobili smo mesto u vrtiću kada je imao tri godine. Bio mi je "suviše mali" da ga dam u vrtić. Krenuo je tek sa pet godina. Ko god ima dilemu da li je vrtić dobar ili nije, mogu samo da kažem da ne bi trebalo je da ima. Slažem se da deci do treće godine vrtić nije potreban, ali posle toga je zaista neophodan. Moje dete nije imalo priliku da se socijalizuje na vreme u grupi, da osmotri kako se "preživljava" u grupi, da nauči da se bori za svoja prava, da poštuje drugog, da vidi koliko različitih karaktera postoji... Krenuo je u vrtić sa pet godina i to u mešovitu grupu. Bio je najstarije, a najnesigurnije dete. Naleteli smo na vaspitačicu koja to nije razumela, pa je još potpirivala decu da ga zovu "beba". Malo smo boravili tu, onda smo se preselili, došlo je predškolsko. Mesta za celodnevni boravak nije bilo, pa je bio sa decom samo četiri sata.
Sva naša druženja sa rođacima, prijateljima i komšijama nisu mogla da mu daju ono što deci daje vrtić. Nažalost, on je sada nesigurno dete koje ne zna da se postavi u društvu, ne zna da se bori za svoja prava...
Njegova rođena sestra ide u vrtić od svoje treće godine i potpuno se drugačije postavlja u društvu.
Sigurno da ta razlika nema veze isključivo sa vrtićem, već i sa karakterom dece i dr. okolnostima, ali smatram da je vrtić izuzetno važan faktor u odrastanju dece. Ranije se živelo u većim zajednicama i to je bila potpuno drugačija priča, a sada... Deca prosto moraju da se socijalizuju i prilagode nimalo nežnim pravilima društva. Što pre, to bolje.
Moj sin ide u vrtic od 11 mjeseci u inostranstvu zivim ...moji zive dole Kad su culi da sina vodim u vrtic od 11 mjeseci jako su Bili tuzni Mali je Kako ce On Nece Ga pazit..itd. Moj sin sada Ima 2godine...Samo mogu da preporucim svakom roditelju da salje svoje dijete ...3 obroka (zdrava obroka) druzdnje ucdnje i sto Jes dijete postaje samostalno od malih noguj.. i ja Sam Sama pedagog koja radi sa djecom istog tog uzrasta Kojeg je moj sin Samo mogu rec da su Svi posveceni toj djeci u toku dana da i Sama roditelji nebih Bili da su sa njima kuci ..pozz
Iskreno,moje dete ide u vrtic od svoje druge godine redovno.Jasle ne bi vise nikad prihvatila,jer je krenula sa 12 meseci i vise bila bolesna i razdrazljiva nego socijalizovana i necemu naucena.Imali smo bebisiterke jer nemamo baka-deka varijantu,a oboje radimo.Opet relativno lose,ali bila je sita,zdrava i naspavana.Razmazena-takodje.Onda smo otkrili privatni vrtic koji radi po montesori programu.Krenuli sa 2 godine i posto je grupa sa devetoro dece,a 2 vaspitaca,apsolutno joj je lepse u tom okruzenju nego kod kuce.Obavezno svakog dana su napolju do rucka,bez obzira na vremenske prilike.Nosimo kabanicu i cizme i po blagoj kisi oni izlaze druze se i igraju.Uzrasta su od 2 do 5 godina,a cena je 9.000 din,sa 2 obroka,2 uzine i spavanjem(8h boravka,cak i vlasnica vrtica ostane sa njom ako se javim da kasnim).Cenu sam napisala zato sto sam drzavni vrtic placala 5.000.Nije ovo reklama za ovaj vrtic,ali prosto smo srecni i mi i dete.U ovakvom vrticu,treba da idu deca svakako,a jasle bi trebalo izbeci koliko god je moguce.Moje dete je druzeljubivo,pravilno se trudi da prica,darezljivo,pristojno...Ne zato sto je moje,nego zato sto to donosi iz vrtica,jedina mana je sto kad dodjemo po nju,ona je spremna,sita i odmorna za popodnevne aktivnosti za koje mama i tata nemaju bas preteranu zelju,ali...deca su to,napred u nove pobede!U 22h smo svi vec zaspali.😜😄
Miljana, kako se zove taj Mintesori vrtić u koje ide Vase dete, ako nije tajna? 😊
Molim vas naziv vrtica? Hvala
Do trece godine im je zaista bolje u njihovom domu sa nekim ko brine o njihovim potrebama i neguje ih, niti se deca socijalizuju tako mala. Imate dosta knjiga na temu da se dete do 3.god. razvija bolje 1 na 1. Kasnije zaista mislim da im je bolje i lepse i korisnije u vrticu. To za ne izvodjenje dece napolje je istina, bar u vrticu mog deteta. Cim vremenske prilike nisu idealne ne idu. I da budem iskrena, zao mi je dece koja ostaju od 7 ujutro pa do 5 popodne, ali razumem da nemaju roditelji drugo resenje.
Zasto je deci bolje kod bake nego u vrticu:
1.Sa svojih godinu dana kada treba da krene u jasle nije ukakakano i mokro!
2.Jede sve sto je zdravo (nema kamenja u hrani i drugih predmeta kojima ne treba da bude mesto u hrani)
3.Baka pazi njega ili nju a ne jos 34-oro dece
4.Svaka mama zna kome je poverila dete (ja svojoj svekrvi i svekru verujem beskonacno i znam da mu nista faliti nece)
5.Znam da je moje dete najsrecnije sa njima i ne place sto ga ostavljam gde god da krenem!
A vrtice ne bih da komentarisem jer moje drugarice cija deca idu kukaju kako im deca do 17h budu gladna jer je rucak u 12h.
Moje dete ce krenuti u vrtic sa cetiri godine jer mi ne pada napamet dok je ovako mali maltretiram bespotrebno. BAKA I DEKA ZAKON!

A baka i deka umesto da uzivaju u peniziji nakon toliko godina rada i verovatno sa dosta stecenih bolesti treba da trce za unicima? Naravno da ih vole najvose na svetu i pristace da ih cuvaju ali to nije ni malo lako u njihovim godinama. Mislim da je to jako sebicno jer ste dete rodili sebi i sami se snalazite. Svoje dete sam dala u vrtic sa gosinu dana i nikada se nisam pokajala,baba i deda uzivaju sa svojim unukom svaki put kada ga vide kao i on sa njima.
Ma najbolje decu dati u zvecansku kad se rode da ne budu razmazena!Naevno da ih treba ususkati i maziti a ti Mima nadam se da nisi kao ja ususkala svoje dete!Nadam da nisi napravila princa ili princezu!Ja jesam i nije mi krivo ali taj moj princ nije razmazen i histerican zna sta moze i sta ne moze,moj princ ne histerise u prodavnici kad mu kazes NE iako ga baka cuva!Moj princ je pidjenako kao i druga deca nestasan ali i vaspitan!!!I da volim ga toliko da mi je zao da ga dam u vrtic da bude gladan prljav i prebijan od strane ne ususkane dece!(ne ususkana deca su agresivna deca naucno dokazano)
Ma samo vi ususkavajte svoje princeve i princeze,posle ce vam ceo svet biti kriv!Planeta,kosmos,ljudi,komsije,drugi roditelji ,bezobrazna deca(naravno samo tudja).
Mozda naslov nije najbolji....ali tekst koji se nadovezuje jeste.Detetu treba i baka i vrtic tj socijalizacija.Dete na jednostavan nacin kroz igru u drustvu u vrtickoj grupi mnoge stvari lakse usvoji uceci s drugom decom i uvidjajuci razlicitosti a to je odlicno .U poznatom okruzenju kod bake mu je takodje lepo i sigurno ali po nasem iskustvu bake dosta popustaju , sve je usmereno samo na njih kao pojedince i ne moraju ni sa kim nista da dele, nema potrebe da ista tolerisu a to je nesto sto je zbog njihove licnosti i prihvatanja grupe u parku posle u skoli mnogo vazno.Rutinu koja ih posle ceka u zivotu i koja je vazna za sticanje odgovornosti, obaveza ... se najbolje uci u vrticu .Dobro i na vreme adaptirana deca u vrticu nemaju problem ni u predskolskom ni u skoli ni nigde.
Kazu deca koja idu u vrtic su bolesna???Dete kad god u kojoj god godini da se susretne s kolektivom mora proci taj period adaptacije od pola godine na tudje i svoje bakterije koje donosi od kuce a decu ne mozemo drzati pod staklenim zvonom i u kuci da ne idu u vrtice , skole ....A bake i deke s roditeljima imaju vreme posle vrtica i vikende
da nastave da uzivaju s svojom decicom .Dete zna da je voljeno i ako je u kolektivu par sati.A na nama je da osmislimo posle kvalitetno vreme s decom.







Pola godine? Moja komsinica je malu poslala u vrtić kada je napunila godinu dana, mala sad ima 3 i konstantno je bolesna, ali konstantno. Žena mi se zali da ne moze vise da veruje. Spoji po mesec dana da ne moze da ide. U petak ozdravi, u ponedeljak krene, utorak sreda je vec bolesna... Dete je non stop na nekoj terapiji... I ja sad sa malom bebom kuci i jos sa starijom cerkicom koja bi mi bila non stop bolesna pa prenosila i na bebu...maa ne dolazi u obzir... To sve zavisi od deteta. Komsinicina mala socijalizacija nula... Cim joj neko dete iz ulice pridje ona namrgodjena, samo mama mama kuci kuci, takodje ne daje svoje igracke... Moja cerkica pridje svakom mogućem detetu koga zna koga ne zna, sva srećna uzbudjena da se igraju, daje igracke daje sve... A u vrtiću nije bila nikad
Odlicno napisano. Razumno i pisano iz iskustva roditelja koji ima dete koje prolazi sve. Svaka cast! ;-)
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Oporavak traje od četiri do šest sedmica »
Dečija koža je osetljiva, štitite je kremom za sunce i tokom prolećih dana »