Komentari za tekst "Produženo dojenje ima svoje mane"

Komentara
72
Ostavite komentar
Ja sam sisala do dve godine i nisam imala karijes do kraja osmog razeeda. Stvar je u higijeni.
E, sve u svemu veoooma je ruzno videti dete starije od 18m na sisi!
Jedina osoba koja ima koplekse si ti Bubi!!!!! A mleko vremenom ne gubi ni mrvu hranljivosti! Potpuno si pogresno informisana i sada te iste dezinformacije siris! Niko ne kaze da je majka koja doji par meseci iz bilo kog razloga losija od one koja doji duze! Zasto se uopste uporedjujete????????
Ruzno je i videti malu bebu umazanu cokoladom, naravno!
I da li je Vama neko rekao da mleko vremenom gubi dejstvo i da nije vise toliko hranljivo?
I sve to nema veze. Mala od brata je sikila 2,5god. Svaki cas bolesna. Stalno joj nesto fali. Jedva je od sise odvikli. Mama ode na 2h od kuce ona crce za sisom. E Boze. Moja cerka je sikila 8 meseci i za 3 god.je samo jednom imala T. A po pravilu bi trebala biti bolesnija od ove. Ako tako gledamo.
I niko nije rekao da je zdravo davati detetu smoki, grisine, cokolde, bla bla, naprotiv. Sta se odmah hvatate za to a to nisam ni spomenula. E kompleksi moji ;)
A sigurno ti nije ružno kada vidiš dete starije od 18 meseci umazano od čokolade. Ti je baš cool!
Nemoj gledati
Ruzno?!A to dete bi trebalo da pije hemijsku mesavinu ili mleko drugog sisara? To je naravno lepse i zdravije.
meni je divno, kome nije ne mora da doji toliko...
ruzno mi je kad dete mladje od godinu jede cokoladnu bananicu, to se ne pominje, a masovno kod nas...
Sve i da je ovo tacno, a NIJE, zdravlje zuba mi ne bi bilo ispred celokupnog zdravlja deteta i ne bih prekinula dojenje i lisila svoje dete svih blagodeti dojenja, jer je veca sansa da dobije karijes. Nikad nisam cula da dojeno dete jede mleko i keks na flasicu, ovo je neko ispustio...
O komentarima o predugom dojenju deteta nemam reci, nadam se da to nisu pisale mame, vec buduce mame koje jos nisu iskusile dojenje, pa ce promeniti misljenje.
Da nije slucajno ovo istrazivanje finansirao neki proizvodjac AD mlijeka/kasica itd?Ima jedna stvar u ovom svemu na koju malo ko obraca paznju..naime,svi ti seceri iz hrane sami po sebi ne izazivaju karijes.Oni su u stvari pogodno tlo za rast i hrana za bakterije u ustima,koje zatim stvaraju kiselinu koja razara zub i dovodi do kvarenja.Najcesca bakterija koja uzrokuje razaranje zuba je Streptococcus mutans.E sad,bebe se NE radjaju sa ovim bakterijama u ustima,pa OTKUD onda kvarenje prvih zubica?Pa lijepo,tako sto odrasli,najcesce majka,prenese bakterije u djecija usta-npr. jeduci istom kasikom pa jedan zalogaj ona,jedan bebi..ili ljubeci u usta..ili recimo u ovoj vladavini duda,cesto vidjam da bebi ispadne na pod a majka podigne pa umjesto da opere,stavi je sebi u usta,socno zabali pa vrati djetetu..I onda malo vise sokica,slatkisa i karijes je tu.Tako da,ako roditelji imaju kvarne i "lose" zube,to ne znaci da ce imati i dijete i da je stvar gotova.Ono moze imati genetske predispozicije da se,recimo,zbog rasporeda i izgleda zuba na odredjenim mjestima lakse zadrzava hrana,ali da li ce se i kojom brzinom zubi kvariti to zavisi od kolicine bakterija u ustima,prehrambenih navika i na kraju krajeva od higijene..Razmislite malo o ovom prije zasipanja minusima..hvala😘
bravo za komentar
Pa ne znam da li si mu mi smesna ili tuzna ta istrazivanja u kojima majcino mleko na bilo koji nacin steti detetu...takodje i majke koje iz bilo kog razloga (osim onih koji su izuzetno retki a ticu se opravdanog (fizioloskog) izostanka mleka)ne doje pa pljuju po majkama koje doje... Cak i vecina pedijatara cim bebi zafali 50gr odmah ukljucuje te dohrane, umesto da posavetuje zenu kako da poboljsa mleko...
Ne bih da ulazim dublje u tu polemiku, svako odlucuje za sebe i trudi se da detetu pruzi najbolje a jedino to ga cini dobrim roditeljem... Dojio ili ne :)
Sve u svemu: prosto su mi uvredljiva sva ta glupa istrazivanja, samo cekam neko novo koje ce pokazati da je dojenje kacerogeno ili tako nesto samo da bi zaradili jos koje milionce.
Upravo to
Da se razumemo jednu stvar mozes da peres i zube i desni i da dojis i da ne dojis i da dubis na glavi zubi zavise od genetike. Moj otac ima 60 godina i nikada u zivotu nije uzeo cetkicu za zube i pastu, majka ga je dojila i jos uvek ima sve svoje zube u vilicama bez ijedne plombe.
Naravno da treba prati zube ali ne opsesivno kad god nesto stavis u usta... Ni hemikalije u pasti verovatno nisu dobre u velikim kolicinama. Pogotovu kod beba.
A sto se dojenja tice kako je kome volja ali preko godinu dana je zamajavanje deteta.
Moja sestra je dojena 40 meseci i vidljive koristi nije imala od toga.
postoje gelovi za zubice za bebe mi koristimo kiko 6m+ pastu i cetkicu od prvog zubica
Hemikalije iz paste ne bi trebalo da gutaju ni odrasli, prvenstveno zbog fluorida a bebama svakako ne treba prati zube pastom i cetkicom, vec samo cetkicom! Pasta pocinje da se koristi tek kada dete nauci da treba da ispljune, i tada striktno pasta namenjena deci.
Mnogi roditelji ne peru deci mlecne zube cim izbiju. Nema to veze sa dojenjem. Tekst je gubljenje vremena
Starije dete sam dojila do 14 meseci i danju i noću, sad ima 14 godina i ni jedan karijes, nikada. Zubici za svaku pohvalu, tako nam bar stomatolog kaže. Tako da ovo nema veze sa životom. Tako planiram i sa našom novom bebicom. Veštačko mleko je sigurno bolje od dojenja?! Ma da, sve će napisati za dobar marketing, samo da bi prodaja išla bolje. Nevrovatno.
Tema bas za mene.Bebac je dobio prve zubice sa 4,5 meseca.Nikad secer nije jeo,pio sokice,nikad nista kupovno nije pojeo.Secer iz voca i mleka jedino.Spremam mu hranu i sisa.Peremo zubice svako vece od 4.meseca.Ali on vec ima karijes na jedinici...Prosto ne znam gde sam pogresila.Sad sam uvela i jutarnje pranje.Nadam se da ce se na ovom zaustaviti.
Ima godinu dana. Nikad ne jede voce za večeru a ni nesto slatko. Ni jednu vece nismo preskočili od 4.meseca pranje zuba, naravno da mu ih ja operem.Poceli smo i sa jutarnjim pranjem. Njemu su vec probile trojke i cetvorke.Problem je sto sisa nocu i dalje, očigledno da je to razlog. Nisam pametna sta mi je ciniti. Vodila sam ga kod zubara, savetuje prestanak noćnog dojenja, da mu dajem caj bez secera i tablete fluora..
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Deca koja su bila isključivo dojena imaju manju sklonost ka alergijam »
Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
U porodilištu dozvoljen samo hitan prijem »
Otrkivamo vam ključ za zdravlje srca i prevenciju bolesti koje spasava živote! »