Komentari za tekst "Tvrdoglavo dete: Teže za vaspitanje, bolje za život"

Komentara
15
Ostavite komentar
Netvrdoglava mama je u pravu. Nekad stvarno ta stereotipna genetika na koju se vadimo napravi nemoguću kombinaciju kakvu mi nismo očekivali, i svim našim silama lepim i ispravnim ne uspevamo da 'popravimo' našeg genijalca.. Samo se naoružati živcima, osmesima, srpljivošću.. Još uvek smišljam čarobne formule kako, kako...
Ne znam po cemu su tvrdoglava djeca posebna, ovdje se pise u komentarima kao o vanrednim talentima, genijima, ustvari tvrdoglavost je produkt roditeljstva sa konstantnim popustanjem i jasnim ne postavljanjem granica od malena. Desi se da se rodi tvrdoglavo, ali sve se primijeti na vrijeme pa se utice. Interesuje me ako neko ne moze da obuzda dijete mladje od 8-9 godina sta ce raditi kad to dijete bude imalo 18?!
''Mama ako moram da obucem to, onda i ti moras da obuces ono sto ti ja dam!" Kcerka od pet godina mi tako kaze. Mogu da kazu da je razmazena, nevaspitana kada kaze ono sto vidi i oseca iskreno. Strpljenje, strpljenje i strpljenje. Pre par dana u autu 50 stepeni, ne mogu da otvorim prozor jer u autu je svekrvina prijateljica koju propuh ubija. Kcerka na zadjem sedistu urla i znoji se, vice ugusicete me. Obraca se prijateljici i kaze " Sve je ovo tvoja krivica, sto ne ides svojim autom. Ti uslove ne mozes da postavljas u tudjem autu". Ona ce meni :"Lepo si vaspitala dete!" Moje dete nije od onih koji posadis na jedno mesto i u stanju su da miruju kao lutke. Moje dete hoce da ucestvuje u svemu, bude deo zivotne svakodnevnice. Svaki put kada kazem zasto ne treba da radi nesto ili zavrsno NE
ona trazi objasnjenje zasto je tako i odgovori mi razumno, pa onda ja stavim prst na celo i kazem moje dete je u pravu. Ono sto mi je bitno da u vrticu kada pricam sa vaspitacicama, cesto se pitam da li pricamo o istom detetu. Kazu mi da nju nikada nisu opomenuli, jer uci na tudjim greskama, stalno posmatra i na nju mogu da se oslone jer uspeva da sa vrsnjacima uspesno saradjuje. Ona obozava zivotinje i zivotinje je obozavaju. Zna kako da im pridje od malena. To je doprinelo da ima izuzetnu sigurnost u sebe. Psi njoj sami prilaze. Kada sam joj rekla da ne treba da veruje psima i da mogu da je napadnu, rekla mi je da smo mi krivi za to jer ih maltretiramo, kao sto i ona postane lose volje kada vicem na nju.
E sada vi meni recite ko koga vaspitava.
Svaka čast, mislim da je Vaše dete genije! Naravno da ne treba detetu da se nameće nešto sto nije ispravno, tipa da ide u Mek i da li ce obuci ovu ili onu majicu, naravno da mora i njoj da bude ugodno u autu, ali sto se tice ishrane, ako je vec tako lepo informisana o zdravoj hrani, neka onda i sama povede računa o dovoljnom unosu proteina, a ne da je drugi opominju. Ako ne vaspitavamo decu, nego im ispunjavamo svaku zelju, ne znam onda cemu služe roditelji. Svako može da ispuni svaku detetovu želju, ali posao roditelja je da nauče decu ispravnom ponašanju.
Jao bože, kakav sastav! Je l' treba da se oduševimo?
Jos samo da dodam u vezi hrane. Od kada je rodjena vodim rad sa pedijatrom kako ne raste, ne jede dovoljno, zelezo, vitamini itd. Dete mi se za pet godina razbolelo pet puta. Od kada orvori oci dok ne ide na spavanje, nema mira. Obozava da jede povrce, ali problem je meso. Jednom prilikom gde pedijatar me kritikuje sto ne unosi dovoljno proteina, mene moja kcerka brani i kaze njoj: " Nisam ja pile pa da me tovite!" Ja se zacrvenela, pedijatar zasuteo i na kraju rekao u pravu si, bitno je da nisi gladna, ali mleko obavezno da pijes u toku dana (obozava da jede jaja i pije mleko). Od nas nije cula tako nesto, ali je videla program o uzgajanju pilica i povezala je sama. Kao sto smo hteli da je vodimo u McDonald's prvi put i na parkingu smo se odmah vratili, jer je rekla da je mi hocemo da je otrujemo. Par dan pre je videla reportazu o gojaznosti i zdravoj ishrani gde su pricali o brzoj hrani...
Bravo Vera, svaka cast!
Razmaženo derište i njegova savršena majka.
Au, bre, Vera, pretera ga...
Čuj mali izazov biti roditelj tvrdoglavoj deci? OGROMAN! ima dana kada je svaki korak - borba. Od vrste čarapa, majice, kako skinuti pidžamu, o hrani da ne govorimo, koja obuća, kojim putem u vrtić, ... Ali, lepo kažu, ne vaspitavamo dete kakvo želimo, nego ono kakvo smo dobili. Roditeljima tvrdoglave dece želim puno zdravlja, živaca i strpljenja. Znam da su meni te stvari najpotrebnije...
Pa kad neće da se šiša 'ajde i nekako ali kad neće da jede to je za mene kao majku ipak frustrirajuće. Takođe, moje dete se snažno protivi menjanju pelena i ja, zaista, ne mogu da se pred tom vrstom tvrdoglavosti povučem. Super su ovi tekstovi o vaspitanju ali na dnevnom nivou ni malo nije lako odlučiti šta je tvrdoglavost a šta bezobrazluk deteta.
Moja je pretpostavka da vi ne radite,nemte finansijskih problema i jedan ste od roditelja koji ce podrzati dete i otezati rad prosvetnih radnika u skoli. U sustini,slusati dete i razumeti je u redu,ali dozvoliti da se ponasa i radi sta hoce van normi ponasanja mozda radja umetnike,ali isto tako i anarhiju,tako nastaju huligani,jer na kraju od sve tvrdoglavosti radi dokazivanja svoje ispravnosti,ti isti hrle ka agresiji,a to zavisu od sredine i socijalizacije. Roditelji koji se libe suprotstavljanju deci kakvi su...na kraju krajeva,ako iz sveg svog stava itvrdoglavosti krene da gura prst u steker ili da skace na glavu sa sprata,pa valjda cete ga zaustaviti,ako ne pricom i verbalnom agresijom,pa i fizicki,zato i sluze razna pomagala,u svakom slucaju smatram da je svaki bebac licnost za sebe,a da bi bio lider,ne treba samo biti tvrdoglav,tj imati stav,vec imati i harizmu,inteligenciju i ljubav
Lijepo napisane neke stvarčice, korisni savjeti. Međutim Vera, neki od Vaših primjera mogu biti prilagođeni samo djeci koja žive iskljuučivo sa Vama i nisu uključena u zajednicu. Neke stvari vide od drugih? Niste Vi jedini njegov uzor (naravno jeste glavni - u godinama u kojima je vaš sin). Kako bude rastao drugi primjeri iz okruženja imaće puno veći uticaj na vašeg sina, nego vi sami. Shvatićete to vremenom, vjerujte na riječ.
Ja imam troje djece i moj najstariji sin je izuzetno tvrdoglav i spada u tu kategoriju djece koju je jako teško odgajati. To nikako ne znači da je loš "čovjek" ne, nego ima svoje kruto mišljenje koje se pokoloba puno teže nego kod druge djece. To nije uvijek ispravno mišljenje, jer i odrasli prave greške, a ne djeca. Mislim na neke životne primjere.
Takođe mislim da ova djeca imaju crtu karaktera koja je nadmašila druge. Imaju jako veliko srce, puno vole i vole biti voljeni. Međutim - NE POKAZUJU TO LAKO.
Moj sin je sada u pubereteu i vjerujte da je sada najteže....jer je izazova puno više nego kada ima 8 godina.
Srećno!!!
Moj jedini savjet je volite svoju djecu i otvoreno im pokazujte svoju ljubav. Ne neprestanim poljubcima i grljenjem, ( da ih ne postidite na javnom mjestu), nego podrškom i razumijevanjem, kritikom kada je potrebna i ograničenjima. Biće vam zahvalna kada odrastu!!!
Ljubite ih i grlite nema granice, samo pazite na vrijeme i mjesto, nekada te poljubce znaju protumačiti kao...osramotila si me pred društvom, sad svi misle da sam mala beba ;)
Vera, odlicno ste sve ovo napisali, ali recenica koja ce mi ostati urezana u pamcenju je ''Menjajte sebe, radite na sebi, da bi bolje umeli da vaspitate svoje dece. Uz moje dete ja sam i sebe menjala na bolje.'' Svaka vam cast! Skroz te upravu!
Ja imam jednog tvrdoglavca koji je uvek znao sta hoce, a sta ne. Citala sam knjigu cuvene Barbare Koloroso "Deca to zasluzuju" i ukapirala kako se takva deca vaspitavaju, a da im se ne uniste njihove najvrednije osobine. Ako ih vaspitavate silom, bilo fizickom ili psihickom, nasilnika i problem cete vi od njega napraviti. Ovi kljinci su sjajni, kako su stariji, vidi se pozitivna razlika u odnosu na vrsnjake. Meni sve pomaze, srecan je kada dobije vazan zadatak da uradi, odlican je djak, lepo razvijen, ima puno aktivnosti pored skole koje je sam odabrao, uporan je... Ova deca registruju kada nesto u okruzenju nije u redu pre nego mnogi odrasli. Vazno je da ih uce roditelji moralnim vrednostima i dobrim navikama svojim primerom, a sve ostalo ce ukapirati sami. Mij klinac sada ima 8 godina, samoodgovoran je i dalje zna sta hoce, a sta ne i manje povodljiv nego druga deca.... Dete nece da menja pelene jer ga mozda zuljaju i smetaju mu, a ne zato sto je tvrdoglavo i bezobrazano. Majka mora da nauci da ima vise razumevanja. Kada se jednom upiski u pelene moj klinac se bunio jer mu nije prijalo. A da budu goli i bez pelena prija svoj deci. Mom detetu sam dala sa 11 meseci nosu da mu pokazem cemu sluzi i kada je prvi put na licu pokazalo znake da mu se kaki, skinula sam mu pelene i stavila ga na nosu. Posle toga vise nikada nije hteo da kaki u pelene, vec samo u nosu, jer mu prija da bude cist, a ne uprljan u pelenama iako sam pelene menjala na 2-3h i kupovala iskljucivo Pampers. Zao mi je sto mu nosu nisam ponudila i ranije. Tu je neophodno da se roditelji angazuju da rese problem i pomognu detetu. Istrazite zasto vase dete nece pelene i pokusajte da ga ucite da koristi nosu, ako ima vise od 6 meseci i moze da sedi, pa cete olaksati i sebi i njemu. Ako nesto nece da jede ne mora, jesce kada je gladan i koliko mu treba. Vazno je da stekne naviku da proba svako jelo, ali naravno polako i licnim primerom, nikako silom i teranje. Deci je uglavnom potrebno manje hrane nego sto to odrasli procene. Nekoj deci ne treba kolicina propisana u knjigama. Pratite orgaznizam vaseg deteta, to je ono sto mu treba. Ne mora da jede ni svu hranu, ukus se vremenom menja. Amerikanci su radili studiju u vezi sa problemom gojaznosti i glavni uzrok je sto se deci u detinjstvu unisti centar za sitost i glad, time sto roditelji nisu postovali kada dete ne zeli vise da jede, vec ih terali da pojedu spremljeno ili jos jednu kasiku. Kada odmahne glavom i nece vise odmah treba prestati sa hranjenjem. Ni jedno dete nije umrlo od gladi sto nije jelo kada nije bilo gladno. Kada stvarno ogladni, svako ce dete jesti. Ja moje dete nisam terala da jede. Ispratila sa ritam da jede kada je gladan, a to je cesce po malo, sam je sebe uobrocio kao po pravilu iz knjiga i verujte da se hrani po uputstvu za zdravu ishranu jer to prija njegovom organizmu, a ne zato sto ima svest o tome. Mislim da bi tako bilo sa svakim detetom da mu roditelji dopuste, a ne da ga prisiljavaju na hranu koju oni umisle da mora da pojede. Moj klinac je pun je energije, retko je bolestan, nije debeo, a mnogo manje jede od svojih vrsnjaka, ali bira kvalitetniju hranu. Cak i kada bira grickalice rqadije ce pojesto vitanovu, bonzitu, evitu, korn fleks,... vocni jogurt, nego cokoladu ili cips. Gazirano mu ima bljak ukus iako sam mu dopustila sve da proba. Kokakola nam sluzi kao lek, par gutljaja, kod dijareje ili povracanja. Roditelj svojim primerom treba da pokaze i da tako stvori detetu osecaj sta je zdravo. Ako kupujete koka kolu, cips i druge grickalice pred detetom i to jedete, potpuno je normalno da ce i ono to zeleti. Onda sami delujemo smesni kad dete silimo da jede voce. Ako zajedno jedete vocnu salatu, sigurno ce nauciti sta je dobro. Ovakva deca sto su starija sa njima je lakse, samo roditelji treba da nauce kako da budu roditelji takvoj deci, a najvaznija stvar je da ih postujete, da postujete njihovu licnost, njihovo telo, njihovo vreme, njihove obaveze i verujte itekako ce oni postovati Vas. Deca nisu ni tvrdoglava ni bezobrazna, samo ih roditelji svojim nerazumnim ponasanjem naprave da budu takva, jer to je jedini nacin odbrane od psihicke i fizicke sile koja se nad njima primenjuju odrasli, da bi deca postala poslusna. Prava poslusnost se gradi tako sto dete razume zasto nesto radi i to onda radi sa voljom i uspesno. Ovo je sve iz licnog iskustva. Menjajte sebe, radite na sebi, da bi bolje umeli da vaspitate svoje dece. Uz moje dete ja sam i sebe menjala na bolje.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Oporavak traje od četiri do šest sedmica »
Dečija koža je osetljiva, štitite je kremom za sunce i tokom prolećih dana »