Komentari za tekst "Kada dete postaje – opsesija?"

Komentara
7
Ostavite komentar
Poznajem roditelje koje svoje dete ostave sa temperaturom kod babe i dede da bi oni kampovali, što mi je neshvatljivo. U jednom periodu sam uhvatila sebe kako postajem opsednuta mama, kako samo ja mogu to i to da uradim za njih.. Mislila sam ako dete pričuva neko drugi, dogodiće mu se nešto loše.. Pronašla sam balans i videla gde su moje greške bile..
Mislim da je krilatica 'srecna mama - srecna beba' nesto sto se prilicno zloupotrevljava i bikvalno shvata, A u prvim godinama zivota vala i nije bas tako. Bebi je potrebna mama. Kako beba raste, povecava se kolicina vremena koje mama moze da provede i drugacije, ali dok je beba beba nece biti bas da ce je usreciti svaki mamin hobi, izlazak, povratak na posao posle par meseci i slicno.
Moja drugarica je nazalost postala mama. Samo mama. Osoba koja je magistrirala, imala dobar posao sada je mama. Drustvo je davno izgubila, jok kad se porodila. Sve je prestalo da postoji osim njega, sina. U redu mozda sam se i ja tako osecala ponekad ali ne stalno. I danas idem sama sa muzem na vikend, sa drugaricama u soping i kafu i pricamo o svemu, o deci najmanje. A ona, njoj je jedina tema dete. Sta je jeo, kad je piskio, sta je imao za domaci. Muza je odavno izbacila iz sobe koju sada deli sa sinom koji ce jos malo uci u pubertet. Samo ona ceka svog trecaka pred skolskom kapijom, ostala deca idu kuci sama sa svojim drustvom..a on je pravi mami sin, dalje od mamine suknje ne ide. Pitam se sta ce biti kad udje u pubertet, kada postane tinejdzer...
ne razumiem bas clanak, vrlo je jednosmjeran,sta je pisac htio da kaze? da takve mame postoje i to je sve.
Slazem se da zena treba imati karijeru i posao jer to ne znaci da manje volimo nasu decu uostalom mi cemo njima uvek biti potrebni.Ali ako je posao u prehrabrenoj prodavnici a plata 18000 a radi se od jutra do sutra,rastrzana izmedju musterija i gazda a da pri tom nemate slobodan dan,da se popisi rade po cetri dana i po 20 sati dnevno onda nema smisla zpostavljati porodicu.To je realnost nazalost bez mogucnosti napredovanja ....
Svaka mama treba da ima neki hobi, nesto da radi sto ce je uciniti srecnom. Nije potrebno odreci se svega radi roditeljstva jer ako se zena odrekne svega sto voli nece biti srecna, osim ako je nista ali ama bas nista ne zanima u zivotu pa je smisao svog postojanja nasla u podizanju dece i iskljucivo to je cini srecnom, sto po meni jeste s jedne strane lepo ali moze biti i mac sa dve ostrice i za mamu i za dete. S druge strane, treba imati meru jer se ni mama ni tata kada to postanu ne mogu ponasati kao da nemaju decu. S te strane se ne slazem kada procitam ili cujem kako roditelji svakog vikenda ostavljaju decu kod babe i dete da bi se proveli i opustili ili da bi otisli 10 dana sami na odmor, ili im je karijera apsolutno ispred svega ili se posvecuju samo sebi i svojim interesovanjima na stetu vremena koje bi mogli podeliti sa decom. Ovo su dve krajnosti izmedju kojih treba naci balans kao u ostalom u svemu u zivotu. Roditelji moraju biti okrenuti deci ako zele da od njih postanu normalni i srecni ljudi, a za sebe same i njih dvoje kao muza i zenu dobrim manevrisanjem mogu pronaci vreme. :) Tesko jeste, znam iz sopstvenog iskustva, ali nije nemoguce. ;)
Tamaris apsolutno se slazem sa tvojim stavom! Sve si jako lepo pojasnila;) Nista ja tu ne bih dodala..
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »