Komentari za tekst "Povratak iz porodilišta - zašto je prvi mesec najteži?"

Komentara
21
Ostavite komentar
Od prvog dana obavljala sam sve sama od obaveza oko bebe do onih kucnih(naravno one osnovne)..Nije bilo lako al' uspjela sam i sretna sam zbog toga.Beba je bila super,fino jela,spavala,grceva bilo malo prvih mjesec dana...a danas je sve postalo rutina.
Sve ok, samo ne razumijem poentu da dijete tek sa tri nedelje moze napolje? Zasto? Mi smo oboje od PRVOG dana izvodili napolje. Gle cuda, oboje su zimska djeca i bilo je jako hladno. Naravno, nismo bili cijeli dan, ali poceli smo sa pola sata. Vec u trecoj nedelji smo isli u duge setnje od sat ipo - dva. To su nam ovde na zapadu svi savjetovali i svu su podrzavali. Samo kod nas dole to ne vazi, ne razumijem zasto.
Zato sto pocnimo od bebinih usiju njima treba odredjen period da se adaptiraju na sredinu, a em je buka em je vazduh pun svačega , koža koja jos uvek nije spremna da bude izlozena toliko dugo ovom vazduhu, suncu, a o hladnijem vremenu da ni ne pricam..ja svoje dete necu sigurno voditi sa tei nedelje u setnju od sat dva ali ako Vas na zapadu tako savetuju pa držite se njihovih saveta i foruma sto pljujete po svojima? Nije ljudski.
Mislim da je to zbohlg pojačane osetljivosti respiratornog trakta u prvih šest nedelja života, ali nisam pedijatar pa ne mogu da tvrdim.
temperatura sobe 37 ili 27 stepeni? rekla bih da je greska u tekstu?
voda 37
Ja koliko shvatam temperatura vode treba da bude 37 stepeni u zagrejanoj sobi. To ne pise tako u tekstu, ali se nekako izmedju redova tako razume. Mislim da su to tako napisali jer i dan danas mnogi roditelji kupaju dete u dnevnoj sobi, iako im je kupatilo zagrejano. To nikako ne mogu da razumem. Mi smo prvi dan kupali u sobi, samo zbog patronazne, a posle uvek u kupatilu.
Temperatura vode za kupanje treba da bude 37C, a u prostoriji u kojoj se beba kupa optimalna, mozda nekih 22-23C :)
Temperatura vode 37 a temperatura sobe treba biti bar 25 stepeni tokom kupanja, oko 22 inace
Ja sam jedna od mnogih mladih mama, zivim u Svedskoj sa svojim muzem, porodila sam se 10.12.2015. Sama sam jer mi muz radi svakog dana, ponekad i ceo. Verujete mi da je bolje sto ste sami u svemu tome, upoznajete se sa svojom bebom i zblizavate, a vi najbolje znate kako je njij, niko bolji ne moze da bude u tome od vas. I u sustini nikada vam niko nece reci: "E, pomogao/la sam ti ja pre" . Ja sam iskreno mnogo srecna i lepo se borimo zajedno bebac i ja. Inace stranica bebca mi je dosta pomogla, ali je bas i drugacija od stavova lekara ovde u Svedskoj. Moj je savet, slusajte svoja osecanja i radite onako kako vi mislite da treba. Pozdrav za sve mame. :*
Na pocetku trudnoce ides na kontrole na mesec dana , ali kako trudnoca odmice pocinju kontrole sve cesce na tri nedelje pa na dve pa na nedelju dana. Na svakoj kontroli babica ti meri pritisak, cuje bebino srce ,"pipa" ti stomak da vidi dal moze da oseti bebu i da vidi u kom polozaju je beba,meri ti stomak,uzme ti krv i mokracu da vidi dal imas bakterije ili ako si anemicna. Ja sam pila järntabletter niferex dva puta na dan sto sam bila anemicna.Na ultrazvuk ides jednom u 18 nedelji i tada sve proveravaju i to ti to do kraja.Posle toga ides na kontrole samo. U 36-oj nedelji babica te uci kako da dises i sta da radis kad dodju kontrakcije. Ja sa prvim detetom nisam stigla da idem do kraja na kontrole jer se rodio u 36-oj nedelji, sada sam trudna 8 nedelje imam kontrolu za mesec dana,pijem folsyra i nadam se da cu ovaj put uspeti trudnocu da izguram do kraja. Srecno!
Pozdrav Katarina, bila bih ti veoma zahvalna ukoliko bi mi se javila na fejsbuku(Aleksandra Čučković), suprug i ja smo u Svedskoj, u 7. nedelji trudnoce sam i sve je ovo jako novo za mene. Pa bih htela da me uputis kako ide proces lecenja, odrzavanja trudnoce i sve ostalo vezano sa doktorima u Svedskoj.
Realno nista oko bebe nije tesko, tezak je oporavak majke.
I pored oporavka sto od kako izadjes iz bolnice je puna kuca 24/7! Bar je kod mene to bio slucaj i od toga sam ludela. Oko bebe mi nista nije bilo naporno, bila mi je bas mirna i nije imala grceve uopste. Bilo je malo manje sna ali nista strasno.
bas mi se svidja ono " dopustite ukucanima da vam pomognu" .... gle cuda u mom slucaju svi se nekud razbezali ili te nemaju vremena ili te ovo ono....
Meni je termin za koji dan i samo molim Boga da mi se svekrva ne useli jer nema bas razvijene higijenske navike pa me je malo i strah, mozda bi ona i pomogla dosta i promenila neke stvari ali opet ja to ne znam i zato me je i strah. Zivi na selu, navikla je na kokoske i svinje, normalno joj je da beba od prvog dana života bude u takvom okruzenju i eto.. meni nije..
I dodala bih zasto je prvi mesec najtezi, zato sto ne stignes da se operes kao covek! Posle 8dana sam skupila hraborst da operem kosu.... e to ti je kad slusas svoja osecanja i majcinski instikt...
ili se nude dok beba spava, a kad se probudi i pocne plakati svi u stranu - 'ti najbolje znas sa njim' :) :) :)
Ha, ha... i kod mene je tako. Dok sam bila trudna, bog zna kako, samo kaži šta treba, sve ćemo da uradimo... i kad se porodih isto tako, sve ću da uradim, al samo tetki lek da odnesem...
Baš mi je žao što čujem da nemate pomoći jer je tako bilo i mojim sestrama, bile su same, muževi radili... ja sam u drugoj državi i mislim da im je zbog toga bilo psihički mnogo teže. S druge strane meni se svi "trpaju" da pomognu pa mi ponekad to i zasmeta ali dobro pazim da ni jednog trenutka ne budem gruba kad odbijem pomoć. A svekrvi plaketu zahvalnosti da dam malo bi bilo. Samo znam da posle svega što čine ona i svekar oko mene neću nikad dozvoliti da im ista zafali u starosti.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
U prazničnim danima, mnoge bebice će prvi put probati hranu sa roštilja. Pročitajte zanimljive recepte i savete kako da im pripremite ukusan prvomajski obrok »
Jaja su lako kvarljive namirnice te je neophodno voditi računa o nabavci, pripremi i konzumiranju »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »