Komentari za tekst "Ispovest: Postporođajna depresija me je razdirala"

Komentara
7
Ostavite komentar
Moja postporođajna depresija i dalje traje, porodila sam se u novembru, od februara tražila pomoć, mart, april, maj, jun prolazili su meseci, u julu sam "shvatila"da nisam i neću biti dobra i majka za primer i odlučila se na samoubistvo, popila sve od lekova što sam imala od prethodnih terapija kod psihijatra, ali nisam uspela. Tu bezvoljnost, zatvranje u sebe, premor... to ko nije iskusio ne zna kakav je osećaj. Mesec dana odvojena od dece zbog lečenja, prebacuje mi se od strane supruga svakodnevno i besan je na mene zbog toga. Sad idem jednom nedeljno kod psihologa i psihijatra, ali verujte mi... svoju smrt gledam kao uklanjanje greške u njihovim životima. Treba da počnem da radim od ponedeljka, a nemam volje da ustajem iz kreveta da se probudim, zbog starijeg deteta moram da bih ga vodila u predškolsko... Teram sebe da budem bolje, ali crne misli me nadjačaju povremeno... :-(
Ja isto patim od postporodjajne depresije i pijem lekove. Još uvek se ne osećam dobro, ali imam podršku i pomoc porodice što je ključna stvar za izlečenje. Pošalji muža na razgovor, jer on očigledno ne shvata u kakvoj si ti situaciji.
Hvala na savetu, ali zivim u zemlji u kojoj nema dovoljno sunca tokom cele godine. Nekada smo prinudjeni da posegnemo za lekovima, ali to ne moraju biti antidepresivi.
Postovana Jaco, dobro je sto koristite vitamin D, ali njega je moguce sintetisati u telu i samim boravkom na suncu. Preko koze (sto vece povrsine) koja je osuncana stvaraju se zalihe vitamina D u organizmu, a podstice se i pravilno lucenje hormona zaduzenih za dobro osecanje. Tek na drugom mestu po vaznosti je unos preko ribe i mlecnih proizvoda.
Mislim da ne treba da Vam objasnjavam koliko je vazno da sto vise vremena provodite na vazduhu i to bas kada ima najvise sunca.
Svako dobro i cuvajte se.
Draga Jelena, nemam iskustva sa postporodjajnom depresijom jer sa svojih 34 ocekujem tek prvo dete, ali imam veliko iskustvo sa depresijom. Narocito sam imala problema prosle godine, kada se na drugi pobacaj nadovezala smrt moga oca. Nekako u to vreme ginekolog mi je spomenuo da nova istrazivanja pokazuju kako nedostatak vitamina D utice na neplodnost. Onda sam citala malo o tome po forumima i neke starije osobe su napisale kako koriste kapsule vitamina D, i da se osecaju mnogo bolje, vitalnije, cak su mnogi napisali da vise nisu depresivni. Sada vec skoro godinu dana koristim kapsule vitamina D i nisam depresivna. Mozda bi i vama pomoglo, u svakom slucaju vredi probati. Mozete porazgovarati o tome sa svojim lekarom. Ja sam kod ginekologa dala krv na analizu, i dobila lek, koji pijem i sada u toku trudnoce. Usla sam u 8. mesec, i beba i ja smo dobro. Nadam se da cu se tako osecati i posle porodjaja. A vama od srca zelim da se izvucete iz depresije i da vise nikada nemate tih problema. Mislim da je depresija jedna od najgorih stvari koje mogu coveka zadesiti jer je najteze boriti se sa samim sobom i nastojati u samome sebi probuditi zelju za zivotom.
Ja sam je imala, trajala je mesec dana, a ponovo sam bila u slicnom stanju nakon 9 meseci kad sam se zarobila u vrtlogu kucnih obaveza, bebinih zahteva i sl. Sama sebe sam naterala da pozitivno razmisljam, bolje se organizovala i opet je sve super.
bas tako!Ogromna podrska treba...
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Dečija koža je osetljiva, štitite je kremom za sunce i tokom prolećih dana »
Predstavljamo vam osam narodnih lekova za umirenje kašlja i izbacivanje šlajma »