Komentari za tekst "Lekari zabrinuti. Veliki broj ultrazvučnih pregleda u trudnoći"

Komentara
15
Ostavite komentar
Ja sam do kraja 35 nedelje imala 6 ultrazvučnih pregleda.Prvi je bio potvrđivanje trudnoće,drugi registrovanje srčane reakcije pošto je trudnoća rano potvrđena pa se prilikom prvog nije registrovala.Druga dva su bila tzv. ekspertna: u 13 nedelji( merenje vratnog nabora i double test) i u 21 nedelji( detaljan pregled srca) .Ekspertne preglede sam radila privatno i dosta ih platila jer su veoma bitni za rano utvrđivanje anomalija ploda a privatne ordinacije imaju bolju opremu mada je vrlo bitno da je lekar koji vrši pregled stručan.Peti i šesti pregled mi je radila kao i prva dva moja doktorka koja mi vodi trudnoću u Domu zdravlja dakle državna ustanova.Ne znam da li je to puno pregleda ali ja sam posle svakog mirnija kada vidim svoju bebu.Mislim da nikako ne treba propustiti bar dva u 13 i 21 nedelji.
Zivim u Svecku i samo sam radila jedan ultrazvuk u 20 nedelji da vide da li je sve ok sa bebom.
Ja sam u 22. nedelji i do sada su mi na svakom pregledu radili UZ i vadili krv. Do sad je sve bilo u najboljem redu, nikakav rizik, ništa nije bilo na moj zahtev. I ja sam bila iznenadjena, ali sa druge strane mi je i drago, jer sam bebca licno videla i znam da je sve u redu. Valjda ne bi doktori to tako rutinski radili da je neki veliki rizik. Uostalom, pretpostavljam da ono sto UZ donosi pozitivno nosi prevagu nad nekim eventualnim rizikom.
Tekst je pun oprecnih, dijelom i neprovjerenih informacija, te je stoga jako los. UZ je, potvrdjeno svim dosadasnjim ispitivanjima, apsolutno bezbijedan i za majku i za plod i cak i tih 20tak pregleda tokom rizicnih trudnoca ne ostavljaju ama bas nikakve stetne posledice. To sto je broj UZ pregleda i kod niskorizicnih trudnoca povecan nekoliko puta u poslednjih 2-3 decenije omogucava daleko bolje i detaljnije pracenje trudnoce nego ranije, reagovanje na vrijeme ukoliko se pojavi problem, bolji izbor optimalnog nacina radjanja. Uz to, svaka majka se osjeca bolje i sigurnije kada zna da je sve u redu i da se beba razvija normalno (jako bitno za emotivnu stabilnost u trudnoci). Kad spominjem nacin radjanja, apsolutno je netacno da je "povecan broj UZ pregleda uticao na veci broj porodjaja carskim rezom". Na to je najvise uticala cinjenica da u dosta zdr sistema majka ima pravo da zahtjeva carski rez, iako nije indikovan, a takvih majki nije malo (to je njihovo pravo na kraju krajeva) i "ohrabrivanje" carskog reza od strane nekih doktora, jer na taj nacin oni i bolnica vise zaradjuju! To je uzasan ali tacan fakat. To naravno nije slucaj svuda... sve mnogo zavisi od toga kako je zrv sistem uredjen i kako i sta je pokriveno zdrv osiguranjem. Tacno je da se danas svaka srednje i visokorizicna trudnoca zavrsi carskim rezom, ali to je u tim slucajevima najbolje. Uostalom zivimo u vremenu sa najmanjim peri- i neonatalnim mortalitetom ikad! Zasto mislite da je to tako??
Draga Snezo, kao prvo studija koju ste dali kao argument vasem stavu je vise od 20 god. stara (1993). Suvisno je polemisati o tome sta je sve u danasnjoj medicini drugacije u odnosu na 1993. godinu... Narocito kad je u pitanju radiologija, kao jedna od najmladjih grana medicine, direktno zavisna od tehnoloskih inovacija aparata koje koristi. Jednostavnim rijecima- UZ aparati i sonde danas nisu sto su nekad bile. Sto se tice clanka iz "babinje danas" isto je vise od 10 god. star i usput pominje "kontraverze" o medjuzavisnosti vakcina (konkretno MMR) i autizma, bez da jasno negira da takva "medjuzavisnost" postoji (vise puta dokazano i potvrdjeno); tako da, zao mi je, ali i on gubi na kredibilnosti.
Sto se tice Rö-zracenja (koje ne znam zasto spominjete, jer ce mozda neko pomisliti da ono ima veze sa UZ, a nema, ama bas nikakve), tacno je da je proslo i vise od 50 god od pocetka upotrebe istog u medicini do tacnog utvdjivanaja njegovih stetnih efekata, te mjera zastite. Ta istrazivanja jos uvijek traju i mjere zastite se svakodnevno usavrsavaju (primjera radi- danas je moguce uraditi CT trbuha i karlice sa manjom dozom zracenja od Rö snimka istog regiona u 2 projekcije!). Tacno je da se Rö dijagnostika ne preporucuje u trudnoci, narocito u 1. trimestru, iako su studije potvrdile da indikovana upotreba Rö dijagnostike cak i u trudnoci nece osttiti plod (opet daansnji filteri i dr nacini snajivanja efektivne doze pri pregledu). Link za aktuelni stav Mayo klinike: http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/x-ray-during-pregnancy/faq-20058264. Kao sto sam inicijalno tvrdila: zivimo u vremenu sa najmanjim neo- i perinatalnim mortalitetom ikad- zasto mislite da je tako?? :)
Nina B.,
Pošto ste radiolog, onda sigurno znate koliko je vremena proteklo od početka do kraja korišćenja rendgen zračenja u trudnoći, dok konačno neki lekari nisu rekli "rendgen zraci su štetni u trudnoći"? Ravno 50 godina. A i onda je trebalo još dve i po decenije dok nisu svi došli do "ok, rendgen zraci su štetni u trudnoći, nećemo ih više koristiti". Možda je to jedna lekcija iz istorije koju ne treba zaboraviti.
Možda vas ova studija zainteresuje: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8105165
ili ovaj članak: http://www.midwiferytoday.com/articles/ultrasoundrodgers.asp
U jednom broju British Journal of Obstetrics and Gynaecology bavili su se tim pitanjem zašto neke ultrazvučne sonde koje se koriste u akušerstvu u Britaniji imaju 5000 puta jaču izlaznu snagu od drugih (koje je opravdanje za to kad je rezultat na ekranu isti) i pozvali su na izdavanje nacionalnih preporuka kojima bi se izjednačile jačine sondi u celoj Britaniji. To nije nikada urađeno ni kod njih, ni u jednoj drugoj zemlji.
Videćemo...
Ivana, ja sam radiolog :)
Nina, vi ste fizicar, pa znate sve o ultrazvuku?
Nije mi bas jasno kako da se UZ radi samo u 12oj i 20oj nedelji? To mi zvuci kao igra na srecu? Na prvi UZ sam otisla cim sam saznala za trudnocu - iz prostog razloga - da potvrdim da je to TO, i da vidim da je u materici. U 8oj nedelji sam isla da bih videla da li se beba razvija. U 12oj da bih uradila double test. I zaista bih se pojela ziva da nisam isla redovno. Ovako jedino mogu da pratim trudnocu i da reagujem na vreme ukoliko nesto nije kako treba.
Zivim u Svedskoj, kada sam ostala u drugom stanju imala sam samo dva ultrazvuka. Prvi u petom mesecu, drugi u devetom i to jer se beba umirila dva dana i babica nije bila sigurna da li je beba okrenuta kako treba. Znaci da taj drugi ne bi ni imala.
Imam cerku staru 5 meseci,za celu trudnocu sam imala svega 2 ultrazvuka,jedan na pocetku i taj drugi u 18-oj nedelji,bila sam bas zabrinuta sto nemam jos neki da znam da je sa bebom sve u redu,medjutim kazu nema potrebe,trudnoca je bila ok bez ikakvih problema,naravno isla na kontrole,vadili krv,pritisak,urin standardno,a da ne pricam da me niko nije ginekoloski pregledao ni za vreme ni posle porodjaja.Tako to rade u Svedskoj,meni je to malo bilo cudno jer znam kako to rade u Srbiji,pa sad gde je i cije je ispravnije nemam pojma,hvala Bogu rodila sam zdravo i pravo dete koje mi je usrecilo zivot !!!!
Ja zivim u danskoj imala Sam dva Uz i to je to sat Sam vec pre porodjaj...a moja snaha u CG ima svaki mesec UZ i to je po meni preterano
Ja sam imala irednu trudnocu i imala sam otprilike 1 ultrazvuk mesecno a pred kraj i cesce..naravno sve je dr.preporuka.Uvek mi je bilo lakse kad vidim da je sve u redu.Sto je i bilo na kraju.Dok zenica koja se porodila samnom je bila na 2 -3 i nisu joj radili ni pre porodjaja pa nisu videli da je nosila krupnu bebu kojoj su polomili kljucnu kost prilikom porodjaja ...inace da su ga uradili isla bi na carski rez i sve bi bilo ok,a ne bi se mucila posle po terapijama i napornim vezbicama za bebca da bi to sad bilo bolje ..a stres i ostalo da ne pominjem.Zato mislim da je dobro uraditi malo vise od 2-3.Prostobimas uvid kako bena napreduje i sve ostalo.
Ja sam sad u 37oj nedelji i za par dana idem na kontrolu, to ce biti deseti ultrazvuk od pocetka trudnoće. Nisam insistirala ni na jednom, svi su isli na zakazivanje po preporuci lekara. Inace normalna, uredna trudnoca.
Imam sina starog 5 godina. Trudnoca je bila visokorizicna od prvog dana, tako da sam tri puta morala da boravim u bolnici. U toku trudnoce imala sam ravno 20 ultrazvucnih pregleda, od toga 2 ekspertska 4D. Sve vreme sam, naravno, bila pod stresom, ali mi je bilo lakse sto sam cesto mogla da vidim bebu na UZ i da se uverim da je dobro. Sada sam u 6. mesecu takodje visokorizicne trudnoce, jednom sam bila u bolnici i danas sam bila na "tek" sestom UZ, od toga jedan 4D. Period dok nisam osetila bebine pokrete mi je bio pravi pakao jer sam svakog dana razmisljala da li je sve u redu, da li je beba ziva i sl. Sada mi je lakse, jer znam da, sve dok se ne mrda ni previse ni premalo, nemam razloga za brigu. Ipak planiram da do kraja trudnoce odem na bar jos jedan 4D i 2-3 "obicna". Uvek je bolje spreciti i saznati na vreme, nego se posle kajati. To je moje misljenje.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Deca koja su bila isključivo dojena imaju manju sklonost ka alergijam »
Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
U porodilištu dozvoljen samo hitan prijem »
Otrkivamo vam ključ za zdravlje srca i prevenciju bolesti koje spasava živote! »