Komentari za tekst "Povijanje: Ovako su nekad umirivali bebe"

Komentara
11
Ostavite komentar
Pozdrav svima,imam 27 god i odrasla sam na selu :) kao najstarija od 8-oro unucadi.Koliko znam,nijedno od nas nije povijano,ali sam ja svoju bebu koja sad ima 6 mjeseci,povijala.Zasto-zato jer sam vidjela da joj prija,da je mirnija kad je umotam.Naravno,nije konstantno bila umotana,vec kad primijetim da je nervozna,kad se uplasi pa rasiri rukice i brizne u plac i ponekad da lakse zaspi.Prvi put sam je izgleda stisnula previse pa je plakala,pa sam kasnije pazila da bude cvrsto oko rukica,ali ne prejako a oko kukova malo labavije iz razloga koji je navela Dragana.I sasvim joj je odgovaralo.Bila je mirnija i bolje spavala.Kasnije sam vidjela da nema potrebe i prestala.Zato mislim da ne treba biti iskljuciv i slijepo slusati savjete,vec saslusati druga iskustva a naci neku zlatnu sredinu i postupati po sopstvenom osjecaju.Jer je svaka beba prica za sebe,ali sve one vrlo dobro znaju i brzo daju do znanja sta im prija a sta ne.Mommy of two-dijelim misljenje:)
malo pročitajte o ovoj temi, nije loša stvar uopšte! Treba pažljivo povijati bebu na ovaj način, tako da su joj nogice slobodne a ne stisnute ! Takodje ovaj način se koristi na početku radi bebine sigurnosti, da se oseća prijatno, jer je u tom položaju bila u stomaku, stisnuta , i odjednom je napolju, nesvesna svega pa i svojih udova...
ima i odličnih videa najutjubu kako povijati bebu, više načina, i izaberete šta vašoj bebi odgovara. ..
neke bebe ne vole biti povijene, ali to je već druga stvar!
napred, mamice, pronađite sta odgovara vašim malisanima
Ja sam se porodila 21.03.2014. godine moja Dea je verovali ili ne od rodjenja bila nemirna i dan danas je takva neumorna i secam se da su samo nju sestre ovako povijale da bi je umirili i upalilo je svaki put ali ja to nisam praktikovala ubuduce:-)...ipak se i u ova moderna vremena koristi;-)
kakvo povijane mene je moja mama povijala davnih 80 etih i stegla povoje jadna nije ni znala zasto plačem nekoliko sati sam plakala kad odmotala videla je da mi se sve crveni prvo dete sam joj bila a i deca su sa prije povijala sa povojima to mi je stalno ponavljala i pričala mi ja imam 3 dece i nikad ih nisam htela pvijati pa ni u ćebence to je moje misljene ja sam svoju decu umirivala uspavankama i pesmicama za decu i mazila
Ranije su bebe povijali do guse,pre cetiri god.po dve pelene i pampers,pre sest meseci,samo pampers,samo vrse neka istrazivanja,pa dal je moguce da anatomija tela moze da se promeni,oni su malo cini mi se otkacili sto se toga tice,jadni ne znaju sta vise isprobavaju na bebama!?Savet majkama da ako je sve u redu sa kukovima,s tim sto to znaci da nema nikakve terapije,a da izuzmemo sto pedijatar menja na mesec dana dijagnozu,slobodno povijaju,razvijaju kako beba zeli,i sta je umiruje!Naravno da ce beba biti smirenija tako jer ona tako i u stomaku bila,nema slobode sva je ususkana,dok se navikne na spoljni svet,moze tako,bar sam ja tako( ne zivim u selu )...:)
Ovakvo povijanje je blagi horor za sve mlade majke,posebno kada im se nametne u vidu loseg bebi frendli programa u porodilistu😣 Pricam iz iskustva,bukvalno sam preplakala te dane u bolnici i osecala se lose jer detetu nisam znala da promenim ovakvu pelenu i da ga povijem na ovaj nacin. Umesto da taj program posluzi da osnazi samopouzdanje majki,on je kod mene razvio ogromne traume,tolike da sam bila srecna kada beba nije bila sa mnom jer sam tada bila sigurna da su je bar ljudski povili. Strasno,ali istinito!
neku decu smiri,a neka bas ne vole da budu povijena... probajte obe varijante..
Evo npr meni su bas prije par dana na kurs za trudnice ( u CH) savjetovali da ni pod razno ne previjamo tj na taj nacin umoravamo bebu, nego bas suprotno da pravimo im sto vec razmak izmedju nogica, jer su najnovija istrazivanja pokazala da djeca koja su umotavana imaju posle problema sa kukovima i preponama. Iz tog razloga se savjetuje nosenje bebe uz pomoc marama na grudima, prije svega radi bebe, mobilnisti majke i ocuvanja kicme i zdjelice majke da u kasnijimi godinama ne bi doslo do inkontinencije. Pa ti sad budi pametan i koga poslusati!!
I ja sam u CH i tacno je da ovde taj nacin vec odavno ne koriste.Medjutim meni je drugi sin vec u porodilistu dobio grceve i plakao puno.Dosla je jedna babica koja vec 30 godina radi tu i uvila ga tako-dete se u momentu smirilo i zaspalo.A ja ostala u cudu!Posle sam kuci po secanju probala i ja to da izvedem ali nisam uspela.Ove nove babice verujem da to ni ne uce u skoli,ali eto ova moja je bila "starog kova".Kazu da se beba oseca kao u materici i da joj to prija.Pokusala bih u situaciji kad ne znam vise sta drugo,ali ne bih non stop primenjivala.
Drage mame i buduce mame, koliko god da vam se cinilo da je ovaj nacin staromodan i da se to radilo na selu ili u odredjenim pokrajinama, verujte mi, deluje! Kad sam svoju bebu dovela kuci, nisam htela ni da cujem sta mi je svekrva predlagala, uz ono-nismo bas toliko primitivni, medjutim, posle nekog vremena vidim da moja beba koja samo sto se nije uspavala, udari sebe rukom po glavi, i onda opet sve ispocetka. Onda mi je moja strpljiva svekrva ponovo to predlozila i pokazala kako da bebi "vezem" ruke i objasnjavala kako beba nije svesna svojih ruku, tako da sam se odlucila da pocnem! Beba se brzo uspavljivala, spavala dugo i cvrsto, po celu noc, a naravno, ja je posle nekog vremena oslobodim. Tako je trajalo nekoliko meseci, kasnije nije bilo potrebe za tim!
Pokusajte slobodno
mala tek rođena beba ne matara toliko rukama da se toliko udari imam vec 3 dece i nikad ih nisam povijala tek kad su ojačali 3 ili 4 meseca do 3 meseca su mi spavali i jeli ja to ne preporučujem kao ni dokori ni strucnjaci najbole bi bilo da se posavetujete u savjetovalistima za tek mlade mame al isto će vam reći da je to zastarelo i danas malo ko da povija bebe
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


U prazničnim danima, mnoge bebice će prvi put probati hranu sa roštilja. Pročitajte zanimljive recepte i savete kako da im pripremite ukusan prvomajski obrok »
Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »
Oporavak traje od četiri do šest sedmica »