Komentari za tekst "Tri nedelje rok da se vakcine obezbede za svu decu"

Komentara
32
Ostavite komentar
Pozdrav svim roditeljima i njihovim bebcima. Moze li neko da mi kaze zna li kakva je situacija u Republici Srpskoj? Mi smo primili dva Pentaksima i poslije toga kada smo dolazili na druge redovne vakcine vidjeli smo da djeci daju trovalentne. Sljedeće sedmice treba da primimo treću dozu ali ne znam šta će nam dati!?
moja ćerka je rođena 2 oktobra, jos nismo primili treću vakcinu jer smo prethodne dve kupili ali trecu ne možemo da nabavimo. Šta raditi...?
Konsultujte se sa pedijatrom,mozete dati infarnix hexa kad prodje 6 meseci od vakcinacije protiv hep b.
Kada cemo znati sta se desava sa tim vakcinama? Moja beba je rodjena septembra i nije ih bilo u prodaji.... razmisljamo da kupimo u inostranstvu... Da li cekati ili ne?
Nama je pedijatar rekla da kupimo u Grckoj sve tri doze i da ce se u DZ cuvati preostale, na bebino ime, do sledecih vakcinacija... hvala na informaciji, ipak cemo sacekati
Nece niko da da detetu vakcinu koja je kupljena i inostranstvu da znate...Mi smo dali detetu dva pentaxima i treci infarnix hexa,nije imao reakcije ni na jednu
Naravno da moraju da obezbede. Pa nije ni trebalo pentaksim stavljati na pozitivnu listu dok se ne stvore uslovi za neometanu nabavku u dovoljnim kolicinama. Ovako su svi u problemu i oni koji su kupovali ,a i cesto se deci da za decu kojima je besplatna vakcine nema pa se daju trovalentne, neopravdano se odlazu i izgubio se svaki red u vakcinaciji. Sad mi recite kako nakon toga svaki roditelj da ne dovede u sumnju samu vakcinaciju kad se drzava neidgovorno ponasa prema najvaznijim bicima, nasoj deci.
Hvala Bogu da se neko setio da reaguje jer ovo je sramota,primer diskriminacije dece,primoravanje roditelja da se detetu da trovalentna vakcina.
Uh
A sta,one nas čuvaju i štite...od njih deca su zdrava 100% ma sve vise ne Verujem.Sta nema paralize i tih sranja....ma jok
Svaka cast roditeljima koji su slali zalbe! Ja sam izgledala "kucala na pogresna vrata", pisala i zvala nesposobno Ministarstvo zdravlja! Svaka cast i za ovu preporuku, ali plasim se da ce to samo ostati preporuka i da nasa deca ni za 21 dan nece moci da prime Pentaxim. A ubedjena sam da ima dovoljno vakcina za svu decu...samo im treba da sednu i prebroje nas kako treba! Molim Bebac da mi odgovori: ako Ministarstvo zdravlja ne postupi prema ovoj preporuci, imamo li mi roditelji pravo da tuzimo Ministarstvo zdravlja, Sudu za medjunarodna prava u Strazburu?
Ovo je odgovor pomocnika ministra na pitanje zasto nema vakcina,

Недостатак петовалентне вакцине на тржишту је последица чињенице да у Европи само две комапније производе наведену вакцину. Једна од њих је на време обавестила Министарство о немогућности да испоручи вакцину Србији, те је уговор потписан са другом компанијом. Производња вакцина је компликован и технолошки захтеван процес који диктира висок степен контроле у свим фазама. На жалост, догодило се да је девијација у процесу производње вакцине највећим делом намењене Србији била превелика, те је читава серија (шаржа) морала да буде одбачена, а процес производње је кренуо из почетка. Нова, потпуно исправна серија, произведена у Француској, је допремљена у Србију и дистрибуирана домовима здравља.




Ево и објашњења о граничном датуму рођења деце. Вакцинација деце врши се према одређеном плану (календар вакцинација), а који је регулисан одговарајућим правилником. Тренутно важећи правилник је усвојен августа 2014. год. а планирано је да ступи на снагу 1.1.2015.год. Он предвиђа да се од тог датума примењује петовалентна вакцина о трошку Фонда. Како се деца вакцинишу од трећег месеца, једноставним рачуном се долази до датума рођења деце која подлежу новом правилнику - 1.новембар, 2014. год. Овај датум, дакле, није плод случајности или нечијег хира, већ важећих правила. Подсетићу вас да је претходни правилник, важећи до 01.01.2015.год. предвидео коришћење Торлакове вакцине.




Саветујем вам да о даљем поступку договорите са вашим педијатром, који/а је добио/ла одговарајуће упутство Института за јавно здравље Батут.




Вашем детету/деци, вама лично и читавој породици желим све најбоље.





С поштовањем

др Дејан Костић

в.д. помоћника министра
sve sljam do sljama..
hvala,bebcu,nadam se da ce biti pozitivan odgovor.
Samo neka vakcina bude, kupovacemo ih kao i do sad. Ova diskriminacija dece na osnovu datuma rodjenja je smesna i van svake zdrave pameti. Nadam se kao i vecina roditelja da ce vakcina biti dostupna svoj deci podjednako.
ISKRENO SE NADAMO DA CE RFZO OMOGUCITI DA ZAVRSIMO VAKCINACIJU!PUNO HVALA GOSP.JANKOVICU ALI I BEBCU JER BEZ NJEGA MI RODITELJI NEMAMO MOGUCNOST ZA ZALBE!!!HVALA JOS JEDNOM I NADAMO SE I PRE 21DANA PA DA ZAVRSIMO VAKCINACIJU!!
mi smo prvi pentaksim primili pre 10 godina pa su price da je on na trzisu par godina netacne. od avgusta 2014 smo u situaciji da odlazemo vakcinaciju, jer su nasa dvogodisnja deca koja su krenula sa pentaksimom a novom uredbom moraju da prime vakcinu koju ne zelimo da prime. da smo hteli trovalentnu ne bismo odabrali da platimo pentaksim.
Uz duzno postovanje svima koji se zalazu da se nasoj deci obezbedi vakcina,samo da napomenem da mi vec uveliko kasnimo sa vakcinacijom da bi smo cekali 21 dan da cujemo odgovor da li na snazi ostaje diskriminacija nase dece! Mi smo,posle konsultacija sa pedijatrom,sinu dali infarnix hexa posle 2 doze pentaxim vakcine...Da napomenem da smo pomenutu vakcinu platili 5500 hiljada dinara. Pozdrav svim roditeljima i srecno u ovoj nedodjiji od drzave!
Mi smo uz konsultaciju sa pedijatrom krenuli sa Pentaxim vakcinom i tada nam je receno da treba sa njom i da zavrsimo vakcinaciju,sad od jednom savetuju Torlakove! To nismo hteli u svakom slucaju pa je sestovalentna vakcina bila najbolje resenje...Ali velika je sramota da se deci i roditeljima uskracuje osnovno pravo da izaberu bolje za svoje dete! Bas me zanima da li ti ljudi koji donose takve odluke svoju decu vakcinisu Torlakovim vakcinama
Vakcinu infarnix hexa smo kupili u drzavnoj apoteci u ulici Goce Delceva broj 30,u Beogradu. Ne znam gde cete je naci jer je i pre 10 ak dana bila nestasica ali probajte pa se nadam da ceteimati srece...Pozdrav
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


U prazničnim danima, mnoge bebice će prvi put probati hranu sa roštilja. Pročitajte zanimljive recepte i savete kako da im pripremite ukusan prvomajski obrok »
Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »
Oporavak traje od četiri do šest sedmica »