Komentari za tekst "U Srbiji nije ukinuto trudničko bolovanje!"

Komentara
63
Ostavite komentar
Kako onda, mojoj snaji, koja se juče porodila, na kućnu adresu pre nedelju dana stiže koverta sa rešenjem o prestanku rada-otkazom? Napominjem, da je bila redovni profesor u jednoj školi, čak i razredni starešina sa punim fondom časova!
KAKO SE TO DESILO?
Jel ovde neko namerno otvara razgovor na omasenu temu?Pitanje je da li ce sve trudnice koje nisu upucene na bolnicko lecenje morati da rade.
Veliki pozdrav svim trudnicama! U 3. sam mesecu trudnoce,prvo dete,a imam vec 39 god. Dobro se osecam,a od ponedeljka sam na bolovanju,odrzavanje trudnoce. Posto imam puno neiskoriscenih slobodnih dana i g.o. doktorica mi je predlozila da koristim bolovanje 30 dana,pa par slobodnih dana,pa 30 dana bolovanja... Da li je neka od vas imala slicno iskustvo? Kolika je u tom slucaju naknada 65 ili 100 posto? Radim u laboratoriji sa toksicnim i mutagenim hemikalijama. Hvala unapred.



Postovane mame i trudnice, meni poslodavac nije uplatio doprinose, tako da ja nisam dobila trudnicko bolovanje od novembra do februara 2014 godine, ali sam ostvarila pravo na porodiljsko ooje primam redovno...Da li zbog nesavesnog poslodavca, koji je sada u blokadi mogu da dobijem trudnicko...molim vas ako neka mam ima iskustvo podeli samnom...hvala...
Bolovanje nije ukinuto , cak se i i splacuje 100 posto zarade , a ne 65 % . Samo se radi o tome da zene koje nemaju razloga da odrzavaju trudnocu sada moraju da rade,a ne da leze i da primaju platu zato sto su trudne. Niko ne pita zenu kako se ona oseca i sta je u njenim mogucnostima , vec drugi odredjuju sta ona moze , a sta ne moze-i poslodavac i lekarske komisije . Zato ce opet natalitet padati , jer su uslovi u privatnom sektoru za rad surovi i prema trudnicama , iako neka ne zeli da radi , moze samo da ode kuci , ali bez posla.U drzavnom sektoru je sasvim druga situacija . Zene koje inace sede na poslu po ceo dan zadnjicom zalepljenom za stolicu , hvale se kako su radile celu trudnocu , ranije da im neko ne bi uzeo onih 35 posto , a sad , jer im na poslu nije naporno , nego zabavno . Nikako da postoje dva arsina i kriterijuma za odredjivanje ko treba nesto da dobije ,a ko ne , nego onaj ko je dobio posao u drzavnom sektoru , uglavnom 95 posto preko veze , bez obzira na obrazovanje , strucnost i kvalifikacije , on ima i dobija i sve . Onaj koji nema nista i posao kod privatnika od kog zavisi i treba sutra da prehrani to dete , njemu se ne da nista . Drzava koja se hvali promenama i reformama , treba da omoguci onima koji nisu zaposleni kod nje da lakse disu , a ne da ih ugnjetava privatnik , pogotovu ako su to trudne zene.Koliko puta sam ih cula kako zele da ostanu u drugom stanju,ali se plase gubitka posla,cak i kada su u pitanju visoko obrazovane zene . Sa polupismenima koje su zauzele drzavnu fotelju je druga prica . Te nadju vezu , kako su i za posao uradile , pa i komisija tvrdi kako treba da odrzavaju trudnocu, iako mogu na rodeu da ucestvuju . Dvoje dece sam rodila i bila na trudnickom bolovanju sa oba deteta , jer sam morala da pijem utrogestan i odrzavala trudnocu .U oba slucaja bio je razlog krvarenje u prvim mesecima trudnoce , a kasnije i propadanje posteljice i opasnosta da plodovi ostanu bez kiseonika i hrane . Savet zenama je da ako je zdravalje deteta , ili njihovo ugrozeno , insistiraju da im lekar koji im vodi trudnocu sto bolje pripremi dokumentaciju i dokaze na osnovu kojih ce dobiti bolovanje , a u suprotnom se moze svasta ocekivati , a uvek ispastaju majka i dete .
Niko ne zna lepo da mi objasni kako racunaju koji iznos nam uplacuju za odrzavanje, sifra 020/ Svi pricaju drugacije. Meni su poslednje 3 plate bile 25000 a uplacuju mi minimalac,zelim da znam zasto,jer sam dobijala infornacije da treba prosek poslednje 3 plate. A da ne pricam da firma ne dostavlja dokumenta na vreme,pa ih stalno molim. I mislim da su mi poturili ugovor da bih dobila manje kad sam na bolovanju. Bio mi je potreban aneks ugovora da produzim knjizicu jer sam morala na kontrolu,a kako bez knjizice? Morala sam da.potpisem jer mi je bilo bitno da odem lekaru. Sve u svemu, SRAMOTA! Natalitet nikad nece porasti zbog situacija koje se desavaju skoro svakoj trudnici... To su privatnici i slazem se sa tobom u potpunosti. Jer dok sam mogla da radim i isla bleda i nikakva na posao do skoro cetvrtog meseca bila sam dobra,kad stvarno nisam mogla otvorila sam bolovanje iako me je lekar upozoravao i ranije, Posle otvaranja bolovanja ne javljaju mi se, ne pitaju kako sam ako se cuju poslovno, kao da sam im pobila porodicu. To je privatnik. Svaka cast izuzecima, skidam kapu. Necu da otkrivam firmu,ali cu sigurno javno o tome da pricam i kaze koja je firma ako uspem da pokupim inf da su me prevarili.
Ma , jadna ti , Boze ima li na svetu vece mucenice od tebe?I ja sam zavrsila dva fakulteta za tvoju informaciju , jedan od njih najtezi , Fakultet veterinarske medicine u Beogradu , pa sam samim tim dobila zvanje doktora veterinarske medicine , ali necemo o tome obrazovana gospodjo.Obrazovanih u Srbiji ima samo 5 posto , tako da je o tome suvisno pisati.Sto se tice i plate i rada , ja nisam rekla gde radim da bi ti zakljucila da ne radim u drzavnoj firmi ili cak Organima drzavne uprave .U pocetku sam radila kod OZLOGLASENOG PRIVATNIKA i plata mi je bila ista kao tvoja ,tako sam rodila prvo dete , da bih posle toga radila i dobila mesto u drzavnoj upravi iskljucivo mukom i radom , sto je isto medju 5 posto u Srbiji . Nakon toga sam rodila i drugo dete . Znaci , prosla sam i sito i reseto i na osnovu licnog iskustva pricam i imam pravo da poredim , jer sam radila u oba sektora . Ne pricam napamet , draga skolovana gospodjo . Znam i zasto sam rekla :"polupismeni ", jer oko mene rade oni koji ni srpski jezik ne znaju dobro , a da ne govorimo o nekom stranom , dok ih ja govorim tri-engleski sam pocela da ucim sa pet godina govorim ga ko i srpski . Prema tome i ti pljujes po meni , samo kulturno , ako ja pljujem ljude koji rade u drzavnom sektoru . U ovo vreme ja dobijam hleb od drzave isto kao i ti , ali sve bih ja vas lepo poslala kod privatnika, jer ja to nisam zaboravila i saosecam sa zenema koje kod njih rade . Imam pravo na svoje misljenje , jos uz to potkrepljeno svime sto sam u zivotu prosla i dozivela . Ti mislis da se samo ti mucis?Da je samo tebi tesko?Svi smo tako radili i to non stop ,ako ne i vise a ne samo kad je upisni rok , za koji se zna koliko traje . Nije bilo ni vikenda , ni subote ni nedelje,po 15 sati dnevno ako treba . Prema tome lepo je sto drzis predavanja , ali vidim da to na fakultetu ne radis , pa i ovde ih sacuvaj za nekog drugog , mene to sto govoris ne interesuje .Necu da se ovde prepucavam sa tobom , jer ovo sto sam ti napisala nije tema komentarisanja . Htela sam samo zenama koje rade kod privatnika da dam savet i podrsku ,a ti sto se svugde nalazis prozvana , to je tvoj problem .
Nije u redu da "pljujes" po zenama koje rade u drzavnoj ustanovi zbog toga sto ti ne radis.Vidis,ja radim u studentskoj sluzbi drzavnog fakulteta,pri tom sam i sama zavrsila 2 drzavna fakulteta (verovatno smo polupismene i ja i moje dve koleginice), plata nam je 23000din po budzetu Republike Srbije.Upisni rok (u prvih pet meseci moje prve trudnoce) radi se bez radnog vremena,uglavnom od 8-20h ukljucujuci i vikend.Zaista sam zelela da radim do kraja trudnoce,ali kao ibkod privatnika,takodje postoje sefovi koji otezevaju odrzavanje zdrave trudnoce.Fizikalisala sam iako sam nosila jako nisko i da ne bih rizikovala da se prevremeno porodim sam otisla na bolovanje.
Zakljucak-nije u redu da govoris o necemu u sta nisi upucena,a cisto sumnjam da kod tih OZLOGLASENIH privatnika imas ovoliko jadnu platu,a da pri tom zaista obavljas i svoj i tudji posao.
Svaka zaposlena trudnica koja je na bolovanju ima pravo pun lični dohodak i to nije dovedeno u pitanje,ali lekari su dobili instrukcije da trudnicama ne otvaraju bolovanja osim u slučajevima kada je neophodna hospitalizacija.Tako da čak i trudnice koje rade sa bolesnim ljudima ( medicinsko osoblje i zaposleni u apotekama), moraju da ostanu na radnim mestima punih 8 meseci, da im kašlju u lice i da budu na nogama puno radno vreme.Za takvo što treba im obračunati beneficirani radni staž.
Da li neko zna da li cu zbog ovog slucaja izgubiti pravo na povracaj PDV-a na bebi opremu?
Ovo nema nikakve veze sa povraćajem bebi PDV.
Dali trudnice koje su prijavljene na birou dali imaju neka primanja.
Prosle godine sam otisla na trudnicko bolovanje i cetiri meseca nisu mi isplatili ni dinara. Kada sam nazvala Fond rekli su da ima neka greska u obracunu u sistemu i da se ceka ispravka. I tako cetiri meseca niko ne pipa moj predmet dok im nisam svima sela na glave i dosadjivala, u jednom danu je otklonjena greska i uradjen obracun za tri zarade. E onda referent u fondu ode na godisnji pa bolovanje a, naravno, niko ga ne menja i opet sve stoji. Ja se porodila i primila porodiljsko vec u martu ove godine i tek onda stizu isplate za bolovanje iz prosle godine. Da bi sad, posle sedam meseci Poreska uprava poslala resenje kojim nalaze da uplatim drzavi solidarni porez jer sam u tom martu mesecu primila zaradu ukupno preko 60.000din!!!! Pa zar sam ja kriva sto drzavni sluzbenici ne rade svoj posao na vreme i kasne sa obracunima uplatama?! I sad zbog njihove neazurnosti ja moram njima da dam preko 5.000din kao da sam imala extra profit, a ja samo primila moje zarade u normalnim iznosima. Da se zalim, kazu nema svrhe. Em 4 meseca bez primanja bila i sad jos uzimaju...smrc!
Nisu ukinuli trudnicko bolivanje samo su postrozili uslove.Zato sto su i one trudnice koje mogu da rade koristile to trudnicko.A sto se tice toga koliko rizican je neciji posao tu je vec duzan poslodavac da po zakonu ti obezbedi uslove za rad.Iskreno ja sam radila skoro celu svoju trudnocu otisla sam u polovinom sedmog meseca na bolovanje jer nisam vise mogla da se krecem.Naravno imala sam srece cim sam saopstila poslodacu da sma trudna odmah su mi bila promenjena zaduzenja kako bih se sto vise cuvala.Nisu svi poslodavci isti,ali opet oni su zakonom obavezani da stvore uslove za rad.
Evo da ti objasnim, sada vise ne primas topli obrok, prevoz i regres koji ti je u tih tvojih 25000 bilo uracunato. Bre Tea kao da si u Tunguziji rasla. Ako ti to nije jasno odi lepo do firme i neka ti objasne. Uzmi obracun plate i rastumaci ga, ili neka ti ga rastumaci neko od kolega iz obracunske sluzbe!
Ne znam na sta mislite kad kazete "poostrili". Ja sam na odrzavanju od juna i sve je isto,nemam nikakvih problema. Neko je spomenuo Negotin, ja sam iz Negotina i sve je isto kao u junu. Jedini problem je sto niko ne zna lepo da mi objasni kako racunaju koji iznos nam uplacuju. Svi pricaju drugacije. Meni su poslednje 3 plate bile 25000 a uplacuju mi minimalac,zelim da znam zasto,jer sam dobijala infornacije da treba prosek pislednje 3 plate. A da ne pricam da firma ne dostavljau dokumenta na vreme,pa ih stalno molim. I mislim da su mi poturili ugovor da bih dobila manje kad sam na bolovanju. Bio mi je potreban aneks ugovora da produzim knjizicu jer sam morala na kontrolu,a kako bez knjizice? Morala sam da.potpisem jer mi je bilo bitno da odem lekaru. Sve u svemu, SRAMOTA! Natalitet nikad nece porasti zbog situacija koje se desavaju skoro svakoj trudnici...
Postovani, mozda ste u pravu, nije ukinuto trudnicko ali su svakako smanjili broj dijagnoza po kojim produzavaju bolobanje. Naime, meni su u 7 mesecu, tacnije 1.10. zakljucili bolovanje, a do tada sam normanlo isla na komisiju i na osnovu dijagnoze su produzavali. Zalila sam se drugostepenoj komisiji na kojoj su mi produzili ali sam morala da dostavim celu dokumentaciju od pocetka trudnoce, tacnije trazili su dokaz da sam krvarila u 12 nedelji trudnoce. i na osnovu tog podatka su mi produuzili. I najstrasnije je sto lekarsku komisiju ne zanima posao koji mi trudnice obavljamo. Nije bitno, da li neko radi u proizvodnji, pa mora da stoji 8 sati,da li radi na benzinskoj pumpi,da li je neka vatrogasac, ili sedi u administraciji, cak ni mesec trudnoce nije bitan. Samo koja dijagnoza..
Da li iko zna po kom pincipu se racuna prosek primanja trudnickog,tj. porodiljskog bolovanja? Da li je to prosek zarade poslednjih odinu dana,6 meseci ili kako??
Ako sam dobro razumela,odrzavanje trudnoce,sifra 020 isplacuje se prosek poslednje plate? Ja sam primala u poslednja 3 mes po 25000. Koliko trebaju da mi uplacuju bolobanje,odrzavanje.trudnoce? Meni uplacuju minimalac.
Draga, prosek primanja za trudničko se računa isto kao i prosek primanja ZA BILO KOJE DRUGO BOLOVANJE izuzev porodiljskog. Dakle, uzima se prosek zarada za poslednja tri meseca, pri čemu se sabiraju SAMO dani aktivnog rada i zatim dele sa 90. To znači da ukoliko si u poslednja tri meseca pre otvaranja trudničkog imala godišnji odmor (moj slučaj), dane državnih praznika koji su neradni (takođe moj slučaj) ili nekog drugog bolovanja, npr za grip, oni se ne sabiraju u ukupni zbir iako si za te dane primila novac. Dakle, sabiraju se samo dani za koje se primila zaradu, a ne naknadu zarade, ali se zato dele sa ukupnim brojem dana u prethodna tri meseca. Dakle, trudnice imaju 100% bolovanje tj. primaju zaradu 100% samo ukoliko tri meseca pre otvaranja nisu imale nijedan neradan dan (godišnji ili državni praznik). Ako si nešto od ovoga koristila, ti ćeš primati "100%", ali to baš i neće biti tvoja cela plata. Dakle, pažljivo sa trudničkim.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
Jaja su lako kvarljive namirnice te je neophodno voditi računa o nabavci, pripremi i konzumiranju »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »