Komentari za tekst "Ovo su pravila dojenja!"

Komentara
14
Ostavite komentar
Moj komentar je bio predug pa izvinite.Beko pava pa da Vas sve pozdravim ♥♥♥♥♥♥
Meni se termin polako blizi, zelim da dojim bebu, ali malcice sam u panici. Da li dojenje boli?
Dojenje u pocetku malo boli, dok se kanali malo ne razrade, ali i dalje to nije toliko strasno da bi od dojenja odustala. Ti dojenjem ne samo sto dajes hranu/zivot svojoj bebi, vec sa njom ostvarujes bliskost i razvijas posebnu vezu kakvu niko u tvojoj okolini sa bebom nece moci ostvariti. A veruj mi, to je neprocenjivo! I onda, dok drzis svoju bebu u narucju i gledas je kako raste od tvog mleka znas kako se taj mali bol isplatio!
Hvala vam na odgovorima, ohrabrile ste me i umirile :). Puno pozdrava i poljubaca za vas i vase bebe :***
Prema sopstvenom iskustvu,ja bih ipak rekla da dojenje u pocetku ipak boli.Sam taj momenat kad beba uhvati bradavicu i pocne da vuce,oseca se bol koji traje oko minut i dalje nista ne boli.Meni je tako bilo prvih mesec i po ili dva.Pretpostavljam da je to neki period dok se bradavice "ne razrade" odnosno priviknu na ovaj sasvim novi i ne uobicajeni cin.A desavalo mi se i prvih nedelju dana da osecam kontrakcije materice dok dojim.Ali nemoj da te to obeshrabri,sve su to prolazne mukice za dobrobit nasih andjela.
Draga Ana,ovo ti pisem dok moja beba sisa. Verovala ili ne više te grudi bole ako beba ne sisa. Ovo je moje iskustvo-ja sam brinula da li cu znati da je pravilno namestim na dojku jer teorija je jedno a kada ti u porodilistu donesu bebu nesto drugo. Nina se rodila u 22:20, pošto je bilo mnogo beba te noći u 4:15 doneli nam bebe.U školici za trudnice nam rekli da će nam pokazati kako da stavimo bebu na grud ali babica podeli bebe i krenu iz sobe.Ja je pitam da li da probamo da ih podojimo ona kaze probajte a ako ne uspete nema veze dohranjuju se bebe a neko će vam već pokazati. Ja gledam svoj mali zamotuljak uzeh ga u naručje i stavih nekako na grud a ona odmah krenu da vuče.Sledeći dan ona opet vuče,ja pogledam ima mleka,grudi ne bole.Malo je čudan prvi utisak jer je nov.Išla sam ja da pitam da li imam dovoljno mleka i babica mi pipnula obe,kaže razradjeni kanali da ništa ne diram već kada beba zaplače na siku.Kući nadošlo mleko,grudi bole,komšinica mi rekla da ako dobijem čvoriće po grudima obmotam iste sa samolepljivom folijom ali da bradavice ne pokrivam a ja sam to radila iz preventive. Iz jedne mi više mleko izlazilo pa sam prvo izmuzala pa tek onda beko na nju.Prvih 40 dana nisam stavljala jastučiće na bradavice već samo grudnjak sa prozorima,ispod mene nepromočiva podloga ili deblji peškir dok spavam i tada grudi na vazduh sveze oprane da se ne naprave ranice. I to smo imali dva puta i tada iz te sike izmuzem koliko mogu pa beko siki.I da nemoj da te razne babe nagovore da prihranjujes bebu pre prve kontrole jer što više bebu stavljaš na siku više se mleka pravi.Nema ništa lakše nego staviti beka na siku a ne ustaj spremaj mleko a ono plače.A bebe plaču i kada nisu gladne,jer svi ti odmah kažu a što plače da nije gladno.Ovo ti kažem jer sam se posvadjala sa majkom i svekrvom jer su mi savetovale da joj dam veštačko mleko a ona se ugojila 1400g u prvom mesecu. Posle 20-ak dana se uhodate i posle čim osetiš da je manje sisala ti streč foliju da se ne upale.Kada rastu zubići ujede ponekad ali štip za nosić i sklonjena sika i to rešavaju.Sada u 9-om mesecu ima 4 zuba i ujela me sve ukupno manje od 10 puta.Osećaj je prelep,budeš nekako ponosna i na sebe i na beka- VI STE TIM KOJI POBEDJUJE
Nemoj da se plasis budi strpljiva i hrabra nece nista da te boli to je najlepsi osecaj na svetu:*:*:*
Po mom iskustvu, velicina bradavica uopste nije bitna. Bitno je samo da li su izvučene. Ja sam imala bas male bradavice i bila sam ubedjena da su uvucene, medjutim ispostavilo se da nisam bila u pravu. Beba je odmah dobro povukla i danas sisa, a ima već 16 meseci. Da me ne razumete pogresno, i dalje su mi male bradavice, tako da... Srecno :-)... I budite uporne :-)
Ja sam u početku imala muke sa dojenjem. Obe bradavice uvučene...strašno. Pomogle su mi sililonske. Sada, posle nepuna dva meseca, bebac ih je izvukao, pa možemo i bez njih. Samo uporno insistirati na dojenju i sve se to sredi. Inače, ne preporučuje se dojenje ležeći dok beba nosi široki povez jer je tad glavica niže od guze i stomaka pa mleko izbacuje više nego što treba.
Marija: Prema mom iskustvu i savetima koje sam čitala, nepostoji pravilo kakve bradavice treba da budu da bi majka mogla da doji svoje dete. Moj sin ima već pet i po meseci, i još uvek sisa, tako da Ti Natalija preporučujem da dojiš svoje dete (iako budeš imala nekih problema) samo imaj strpljenja, volje i želje, i sve će biti u sredu. Najbolje je majčino mleko, a kontakt majke i bebe je u tim trenucima nezamenljiv. Puno pozdrava svim dojiljama.
ne znam kako je tu u srbiji ali ja sam ovde u austriji imala da kupim od silikona za bradavicu dodatak koje imitira pravu ima ist oblik i sve i bas je prakticna ja imam dsobre bradavice ali beba ne zna dobro da uhvati i sa tim je super
Zdravo svima! Ja se trbem poroditi za dva mjeseca, i bas razmisljam o dojenju...da li cu to znati pravilno! Zanimama sta se desava ako mama ima male bradavice...da li moze to da se regulise, da beba doji? Hvala
imam male bradavice, precnik areole je 3 cm mozda i manji bio pred porodjaj i u pocetku a to su "dugmici" bradavice. Nije to nikakav problem je ako su uvucene ali i to se resava. Sada posto su mi grudi porasle malcice su vece areole nego ranije ali i dalje spadaju u male ..dojim 15 meseci bez ikakvih problema. Tj velicina grudi, velicina areola itd nije nikakav priblem. Meni je jedna sestra u porodilistu zlobno rekla "imate male grudi dobicete mastitis" E bas necu, niti sam dobila! Protok i kolicina mleka takodje ne zavise od velicine grudi.
Draga Natalija,
ja isto imam problem sa malim bradavicama, zato od starta koristim silikonske bradavice jer bebica bez njih ne moze da uhvati siku. I tako se nas dve drzimo vec 5 meseci i jos cemo sve dok budem imala mleka. Veruj mi, osecaj je neprocenjiv, a dobrobit i za tebe i za bebicu je mnogostruka.
Sve najbolje!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »