Komentari za tekst "Poslodavci otpuštaju, trudnice prijavljuju!"

Komentara
3
Ostavite komentar
Ja nisam dobila otkaz kad sam ostala trudna, ali sam zato morala da pocnem da radim kada je moj sin imao devet meseci i prekinem porodiljsko bolovanje. Posto imam stariju cerku koja ide u vrtic i kupi sve moguce viruse i prehlade, razboljevala se na nedelju dana a sve to prenosila i bratu. Inace oboje imaju problem sa opstruktivnim bronhitisom pa su cesto bili na profilaksi. Elem, posto sam cesto odsustvovala s posla zbog dece i njihovih gusenja koja cesto nisu bila naivna, problem je kulminirao kada smo zavrsili u bolnici jer su oboja dobili akutni bronhitis. Bili smo dve nedelje na lecenju. Kada sam se vratila na posao, poslodavac me je ostro pozvao u kancelariju i odrzao predavanje o mojim odsustvima, o tome kako i on ima malu decu a svaki dan dolazi na posao. Inace, njegova mala deca su srednjoskolci. Rastrzana izmedju bolesene dece i posla posla mesecima, saslusala sam predavanje i mirno dala otkaz. Nisam htela da slucaj prijavim, bilo mi je bitno da je psihicka tortura prestala.
Moje iskustvo...moj bivši poslodavac je bio toliko "fer" da sam otkaz kao tehnološki višak dobila tek kada sam trebala da se vratim sa porodiljskog. Naravno reč je o privatniku koji je "morao da zaposli nekog drugog jer posao ne može da trpi moju želju za porodicom". Sada sam zaposlena u drugoj firmi gde bi prošla slično. Ne trebamo biti naivni, nov zakon i inspekcije ih neće sprečiti u njihovim namerama. Ako postoji nešto što poslodavci više mrze od trudnica to su majke sa malom decom.
Supruzi je njen direktor hteo da da otkaz jos na pocetku trudnoce zbog krvarenja, nakon cega je zavrsila u bolnici. Mi smo ga prijavili inspekciji rada nakon cega je morao da joj produzi ugovor o radu do isteka porodiljskog. To ga nije sprecavalo da namerno ne ispostuje svaku obavezu propisanu zakonom (overa knjizice, ispala plate i sl) pa smo ga morali skoro svakih 2 meseca iznova prijavljivati...to traje i dan danas! Iako on mora po zakonu da isplati platu a njemu socijalno refundira, on uporno to izbegava! Inspekcija nam na to kaze da je on "pronasao" zakon u kom pise da je njegova dobra volja da isplacuje plate pre nego sto mu socijalno uplati i da mu ne mogu nista! Zar je ovo Srbija u 21. veku?! Zar trudnica na odrzavanju trudnoce koja ne sme ni iz krevera da ustane treba da se stresira zbog nekog kome zakon ne moze nista i da umesto da dobija kilograme u trudnoci ona ih gubi? E Srbijo moja...
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Dečija koža je osetljiva, štitite je kremom za sunce i tokom prolećih dana »
Predstavljamo vam osam narodnih lekova za umirenje kašlja i izbacivanje šlajma »