Komentari za tekst "Sve manje beba u Srbiji"

Komentara
31
Ostavite komentar
Ja sam ponosna sa svojim jednim detetom i nemam cega da se stidim, niti sebe smatram sebicnom. A ti Igore razmnozavaj se u svom selu, a druge ostavi na miru da sami odlucuju koliko ce dece imati.
Gospodo draga...postoji nesto sto se zove selo...svi ste pobegli...pa ne mozete i ocekivati da vam drzava vaspitava, skoluje, hrani decu...imam 32 god, seljacko dete, supruga 28 i trudna sa trecim...stidite se Vi sebicnjaci koji nemate 2 i 3 dece...
ja imam cetvoro dece,srpkinja sam imam 37 god,nije mi lako jer zelim da ih sto bolje odgajim i da sto vise vremena PROVEDEM SA NJIMA .to je nemoguce jer moram na posao i subotom i nedeljom da bih mogla da im priustim osnovno.volela bih da imam penziju i vreme za njih.
Andrijana, naravno da se trudimo, ne možemo sesti i čekati da Bog napravi čudo. Kažem da se ne treba toliko bojati rađanja dece. Naravno da si i komotniji, i odmorniji i imaš više vremena za sebe ako imaš jedno ili dvoje dece. Kažem samo, da taj ko hoće da rodi, neće čekati idealne uslove za rađanje.
Ja sam majka jednog deteta.Kada sam bila u drugom stanju ostala sam bez posla i to je bio najveci uzas i poraz kroz koji sam prosla.Moje dete sada ima tri godine ja sam jos uvek zaposlena na odredjeno vreme od danas do sutra nikakve sigurnosti a isto tako i moj suprug.Inace u vreme kada nam se dete rodilo moj muz nije radio.Inace oboje imamo fakultete.Volela bi da imam drugo dete ali ne bi mogla opet da prodjem kroz ono sto smo prosli sa prvim detetom.Nadam se da je to razumljivo.Ljudski je razmisljati o tome a ne srljati i radjati decu kojoj nista u zivotu ne mozete pruziti.
Mirjana, vi ste veliki optimisti kada razmisljate na ovakav nacin - Bog nece dozvoliti da nasa deca gladuju. O cemu pricas? Kakav Bog? Ako se sami ne potrudite da pruzite deci sve sto im je potrebno, nece vam ni Bog pomoci.
Moje mišljenje je da ko želi, taj i rodi. Teška je situacija, slažem se, ali šta je sa našim roditeljima koji su se sebično odlučivali 70-tih i 80-tih godina za dvoje dece samo zato što je to bilo u trndu. U to vreme, mislim da je većina njih mogla roditi više dece. Ja sam se udala sa 27 i za šest godina rodila četvoro dece. Podigli smo krdit da obezbedimo deci krov nad glavom, muž je bio bez posla više od godinu dana, borimo se i rukama i nogama, al deca su naša najveće sreća. Bog sve providi, neće on dozvoliti da naša deca gladuju. Ako se brine o ljiljanima poljskim i pticama nebeskim, kako se ne bi brinuo o nama!
mi imamo 2 sina.

i pored toga sto deci treba dosta materialnih stvari, sta je jos vazno kod nas, zbog cega smo se odlucili da nezelimo vise dece(iako bih voleli jednu devojcicu da imamo), je faktor VREME.
mi (muz i ja) se bukvalno polomismo da postignemo da obavimo sve poslove u kuci, kupovinu, administracije(vakcine, kontrole), voditi decu u park, kuvati zdravu hranu itd.

moji i njegovi roditellju su zaposleni, tako da skoro sve obavljamo sami i moramo se dobro organizovati.
uvece smo tolko umorni, da skoro zaspimo pre dece :-)

za trece dete jednostavno nemamo vremena.

neznam dali jos neko tako misli/oseca?
Imao 3 divne dece, oboje smo visoko obrazovani, zivimo u nasem stanu, zaposleni smo, ali to sve nije dovoljno za 4 bebu koju jako zelimo. Kad bi drzava samo malo pomogla u ovakvim slucajevima sa olaksicama, sutra bih ostala u drugom stanju i rodila to zeljeno cetvrto dete.
Da,drzava da prednost zaposljavanju majki ako zele da rade a one koje ne zele i imaju trojei ili vise dece da primaju mesecnu nadoknadu npr.dok najmladje dete ne postane punoletno i to u iznosu od 300e a,ako rodi vise od troje i veca cifra da bude, naravno da se uvede i decji dodatak za peto,sesto,sedmo....dete.Od velike vaznosti je i pojednostaviti proceduru odlaska kod ginekologa,vise lekara,ljubaznije i strucnije osoblje,manje cekanja.Trudnicu i majku moraju da tretiraju kao sveticu u Srbij,zemlji koja izumire!i
I mi smo van proseka, prvo u 30, drugo u 32 i trece u 34!
Imam 27 godina, troje dece, fakultetsku diplomu, i posao - 7 godina radnog staza. Zivim u zemlji Srbiji. Ne primam nikakve dodatke i sve sto imam zaradila sam sa svojih 10 prstiju ukljucujuci i fakultetsku diplomu. Zvuci neverovatno, ali tako je. Optimizam, snazna volja i vera mogu sve! Nije mi sve idealno sto se tice finansija iako i muz i ja radimo i imamo svoju kucu, kucu smo nasledili, ali borimo se da steknemo da nasa deca imaju lepo odrastanje.:) Pozz svim mama!
Kada bi se doneli pametni zakoni za vrlo kratko vreme bi nas bilo mnogo vise. Ovako mislim da ce nas I biti sve manje. Razumem sve zene koje nezele da im deca gladuju. Ali se zalazem I za to da abortus bude besplatan da se vise nebi deca ostavljala, ubijala, napustala I zlostavljala.
Svoje prvo dete sam rodila u 36.godini,drugo u 38. a ovo trece cu i 44.
Tako da ipak ima i nas izuzetaka.
I ja imam jedno dijete od godinu i po dana. Iz Crne Gore sam i mogu vam reci da ni kod nas nije nista bolje sto se tice pomoci od drzave. Muz radi kod privatnika i ima neku platu manju od 300e (oboje smo fakultetski obrazovani ali nema posla bez dobre i jake veze koju mi nemamo) Podstanari smo, 100e je kirija, plus racuni i hrana i pelene i sta nam ostane..nista i tako prezivljavamo svakog mjeseca..ali opet imam zelju da rodim jos jedno dijete jer ne zelim da moja Sara raste bez brata ili sestre. Bogatstvo su djeca a ne novac.
Pa samo za koktel vakcine treba 4 puta po 3800 dinara u prvih 18 meseci...
E drage moje, ja imam dvoje dece i trece na putu i 23god.bez radnog iskustva. Zivimo od muzevljeve plate koja iznosi manje od 30 000din.mesecno i podstanari smo+ taj deciji koji ode na racune i guramo nekako do kraja meseca cak smo i u minusu u banci i nikako da se iscupamo. Cekamo da se porodim da bi dobili te neke parice kao nezaposlena porodilja da bi smo vratili te dugove i bili na nuli. Nekako se provlacimo svakog meseca,ali bez obzira zelimo da imamo jos makar 2 dece,ali sobzirom da drzava daje pomoc do najvise 4. deteta jer kao svaki sledeci porodjaj je rizik sam po sebi,rodicu ako Bog da jos to jedno,jer za mene i mog supruga su deca najvece bogatsvo. Moja deca nece gladovati,boricemo se i rukama i nogama da im obezbedimo lep zivot,makar mi nemali nista da pojedemo za decu ce biti.
Uvek sam uzivala kad ujutru na radiju ocekujem vest: U protekloj noci u novopazarskoj bolsnici rodjeno je ... beba. I onda: npr: 3 decaka i 4 devojcice :))

Zaista najvece bogatstvo na svetu su deca.. Oni koji ih ne mogu imati to najbolje znaju.
Mogu da sa srecom kazem da imam sedmoro dece ida imam posao i da funkcionisemo kao recimo normalne porodice. Naravno izazivamo paznju ali se trudimo da ne obracamo paznju, da se deca ne bi osecala kao da su marsovci. Oni to doduse u ovoj zemlji i jesu, jer nisu iz one price iz novina, koja se cesto plasira. Lepo zivimo, lepo se oblacimo, obrazovani smo, idemo na letovanja itd. Sve smo stekli svojim radom. Nije to neomoguca misija, samo nisam sigurna da li ova zemlja to zasluzuje. No, kada smo se odlucili na takav zivot ionako nismo razmislali na takav nacin. Zivoj nam je Bog dao jedan a najbolje iz njega, sto mozemo da izvucemo i za sta mozemo da se borimo to su deca. Pustite trenutnu situaciju, politicare, ovde se to nece promeniti skoro a proci ce godine i na kraju nece ostati nista. Zato napravite od svog zivota to neko malo carstvo i borite se zajedno.
U tekstu piše: " ...sve je više onih koje nikada nisu rađale, kao i onih koje se sve kasnije odlučuju za prvu trudnoću." Mislim da retko koja žena baš ODLUČI da kasnije rodi dete. Kad sam bila klinka, mislila sam da ću se udati sa 25, a bebu roditi najkasnije sa 27 godina, ali kada sam imala 25 nisam imala ni momka, a kamoli muža. Stvar je u tome što se muškarci takođe kasnije odlučuju na ženidbu i decu, dakle nije samo u pitanju odluka žene. A posebno ne verujem da svaka peta žena baš ODLUČI da neće imati dece. Ljudi jednostavno ostanu sami u ovom otuđenom svetu.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
U prazničnim danima, mnoge bebice će prvi put probati hranu sa roštilja. Pročitajte zanimljive recepte i savete kako da im pripremite ukusan prvomajski obrok »
Jaja su lako kvarljive namirnice te je neophodno voditi računa o nabavci, pripremi i konzumiranju »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »