Komentari za tekst "Stvari koje svaka mama treba učiniti za sebe"

Komentara
8
Ostavite komentar
Meni su obe bake daleko da bi bile od koristi (necu zalaziti u to koliko su od koristi i kada su tu ) Za dadilju povremeno stvarno je potrebno da dete to prihvati, za dadilju redovno, prihodi ne dozvoljavaju, a sto se prijateljica tice do sada su mi uvek izlazile u susret, ali sam svaku priliku na zalost morala da iskoristim za lekare, zubare i tome slicno, a ne za licna zadovoljstva. Muz je ok ali posto dosta radi trudim se da ne prebacim sve na njega. I tako, eto nas na pocetku, super ideje, ali tesko izvodive. Nismo mi glupe, samo biti majka ne znaci da se sve nadjemo u potpuno istoj situaciji, razlicite smo i mi i deca koju dobijemo i porodice koje nas okruzuju....I sve se nosimo sa svojim obavezama najbolje sto mozemo.
Najviše volim kada se nadje neka "pametna" mama, koja ima roditelje, novca, dadilje da soli pamet prosecnoj srpskoj zeni! Tri godine sam ne ispavana, deca se kao po dogovoru bude na 1h, od ukupno 6 kojih spavam. Muz kad cuva decu, ja radim po kuci. Koja knjiga!? Pa, ja casopis koji stoji u wc-u ne stignem da pročitam na mesecnom nivou! Kada budemo ziveli u nekom bolje situiranom drustvu i mi koji nemamo nikoga da nam se nadje, placacemo dadilje, a onda otici u hotel na ulepsavanje i spavanje! Zaista ne znam za koga je ovaj tekst? Za neke klinke koje su sa 17 rodile i imaju i prababe da cuvaju decu ili za neke bogatasice koje ne izlaze iz salona. Mislim da sve mi znamo sta nam treba , samo je razlika sto jedne mogu to sebi da priuste, a vecina ne da nece, vec NE MOZE!
Mi takodje nemamo nikoga u blizini ko bi nam mogao pricuvati dijete makar i na 15 minuta dok mi nesto obavimo, a kamoli da izadjemo uvece ili cak odemo negdje za vikend. Beba nam ima 10 mjeseci i jos uvijek sisa, tako da je i s te strane duze razdvajanje nemoguce. Ipak, mada rijetki, trenuci koje mogu posvetiti sebi, tako su dragocjeni. Konkretno, moja beba spava prijepodne od 9 do pola 11, i ja to vrijeme iskoristim da "napunim baterije". Skuvam sebi kafu i opustim se maksimalno, uz tv, internet, telefonski razgovor sa prijateljicama. To je moj ritual, bez obzira u kakvom je stanju kuca i koliko je vesa neopeglanog. Za to vrijeme ja se resetujem i kad se mali nestasko probudi, ja sam spremna za sve nove izazove. :) Nedavno sam sebi priustila i soping sa prijateljicom. Nije bilo kao nekad, ali je bilo kratko i slatko. Inace, svaka promjena rutine ce malo da vas osvjezi i da vam novu energiju. Samo pronadjite s vremena na vrijeme, malo vremena za sebe. Pa zasluzile ste, zar ne? :)
Nemoguca misija?! Naravno da kad se saveti prihvataju po principu copy/paste da je nemoguca misija. Probaj te da ih prilagodite vasim uslovima i da iz njih izvucete poentu. Tako npr. savet izlazite sa suprugom, moze da se razume i kao maksimalno kvalitetno i svaki put kvalitetnije provedite slobodno vreme sa suprugom, dok deca recimo spavaju. Ili savet pronadjite hobi, moze da se shvati da uvece kada dete "spakujete" u krevet, suprug cuva a vi odete sa drugaricama i trcite (vozite bicikl, rolere bilo sta) malo po kraju, pa sledece vece njemu da te slobodno i tako dalje... Dakle, moje misljenje je da sve moze kad se hoce samo mora malo da se prilagodi konkretnim uslovima u zivotu
Jelena, nije sporno da treba pokusati. Pitanje je kako. I navedeni su problemi sa kojima se susrece prosecna porodica u Srbiji prilikom pokusaja realizacije. Putovanje? Cime da platim, gde cu sa detetom dok sam na putu... Ranije ustajanje? Pa budim se nocu na tri sata, ranije ustajanje od cega? Kafa uz tisinu? Kako da objasnim detetu od godinu dana da mama hoce da popije "kafu u tisini" kad ne zna ni sta je kafa ni sta je tisina? Prijateljice? Pa gde cu sa detetom za vreme "posete prijateljicama da napunim baterije"... A inace su saveti super, samo jos da ih realizujem nekom magijom. :)
Ana, ma ne da se suprug i ja 10 sati ne bi budili, već cela tri dana!!!
Ostaviti dete od tri godine nepoznatoj osobi (dadilji) je nemoguća misija, što zbog para, što zbog prilagođenja. Malopre sam pročitala tekst ,,Kako pomoći detetu da se prilagodi na vrtić'', pa ako detetu treba nekoliko dana da se prilagodi na vrtić, kako će se prilagoditi nepoznatoj osobi za jedno veče? Nikako! I kako onda da se opustimo na koncertu, večeri, pozorišnoj predstavi...? Ovo stvarno ima samo u stranim zemljama, tj. filmovima.
Svi saveti su ok. Putovanje, prijateljice, citanje, ranije ustajanje...
Kad god sebi nesto od toga priustim (ranije ustajanje i kafa uz tisinu) veoma prija. Izlazak sa prijateljicama napuni baterije za najmanje tri dana.
Po meni, saveti su super i treba pokusati!
Malo imam utisak da ove savete "skidate" sa nekih stranih sajtova, jer nisu bas primenjivi u nasoj sredini. Kako mislite da suprug i ja izadjemo na veceru (npr.) da se "opustimo"? Nemamo mame, babe, tetke ni bilo sta slicno, a znate li koliko kosta dadilja? Sve i da platimo dadilju nekako, posto nemamo nikakvu pomoc inace, da nam dodje dadilja, zaboli bismo se u krevet da se ispavamo, pa mislim da se 10 sati ne bismo budili.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
Bolest je registrovana kod troje nevakcinisane dece »
Izuzetno dragocena zelena salata prisutna je na našoj trpezi gotovo cele godine »