Komentari za tekst "Pomozite mališanima da brzo progovore"

Komentara
8
Ostavite komentar
Javljam se prije svega da utješim mame čija djeca još nisu progovorila. Moj dječak je naime bio identičan kako su pojedine mame opisale svoje ''ćutljivce'' (obično su to dječaci).
On je do druge godine govorio samo mama i vava (pas), a isto je sve razumio šta mu se govori. S tim što se on do tada uglavnom koncetrisao na fizički razvoj motorika, krupna sitna, rano je propuzao, rano prohodao i najčešće djeca koja to rade nekada ''zanemare'' progovaranje.
Sve u svemu, ništa ne brinite, njega je pregledala i logoped (imao je dvije godine i tri mjeseca) i rekla da je s njim sve u savršenom redu, da je čak uspješno obavio i mnoge zadatke za trogodišnjake, ali da mu mu vjerovatno puno udovoljavamo i prije nego što on zatraži, te da bismo ga mogli podsticati da od nas traži nešto.
U to vrijeme je već bio u vrtiću i vjerujem da je i to bio značajan faktor.
Uskoro je rekao ''tata'' (do tada bi mu znalo povremeno izletiti, ali se stidio da govori) i onda je dan za danom išlo ubrzanim tempom i u roku od pet dana već je sklapao rečenice.
Stoga, mame, ne brinite neke bebe progovore jako male, neki ćute pa onda odjednom probrbljaju, nema razloga za brigu.
Sretno
Moja beba ima 20 meseci i isto nece da prica. Samo kada je bas neko iznervira pa onda kaze nesto. Ali sve zna, sve razume. Bukvalno! Ne znam kako da je nagovorim da prica.. Ima li neko neki savet?
Moj Nikola ima 20 meseci i dalje nista ne progovara,a radim sve sto sam ovde sada procitala!Zna samo osnovno,mama,tata i to je sve,ali zato sve pokazuje prstima i rukama i apsolutno sve razume sta mu se kaze,ali nikako da krene makar sa slogovima nekih reci...Eto...ima nas i takvih!
Mi smo jaaaaaakooooo pricljivi! Kod nas vam se na dva jezika usta nikad ne zatvaraju- ili se peva, ili se recituje, ili se cita, ili se brblja! A pod tim mislim na mamu! Tata je zaduzen za pevanje i citanje, a dete je savrsena bilingvalna kombinacija oba i sa 22 meseca vec zna sama da prepoznaje i cita jednostavne i cesto koriscene reci! Eto kako nama nasa curica uzvraca na trudu! :o)))))))
Ja sve ovo vezbam sa malim debeljkom,maltene od kad se rodio!Zna da oponasa ribicu,polako uspeva i macu,kozu,... Zna da salje poljubac,da mase pa-pa,kad pricamo o nekoj zivotinji ili oponasamo je on gleda (na zidu nacrtanu) zivotinju.Zna da mi da predmet kad trazim,zna da "pokaze"da ga podignemo i da nesto zeli npr.vodu,pije iz flase sa pipkom,obozava muziku-cim pesmica ima ritam on "igra",guguce ma-ma,ba-ba,pa-pa i obrnuto,ma svasta zna,pravi mali atomski fizicar... :)) Ali nezna da puzi,ma jedva se okrene... :) Polako pocinje da se oslanja na noge-povuce sebe iz sedeceg u stojeci polozaj,kad ga drzimo on koraca,ali da sam sedneako se slucajno prevrne to ne-lakse mu je da ga mi dignemo... :)) Straaasan je,vragolak mali... :))
Moj Alex me je sa 5,5 meseci zvao EM umesto mama, cak i sada kad je 11meseci uglavmom sam EM, a mama samo kada je bas kriza
Hehe, ja savladavam ovaj bebeci jezik za pocetak...gucem samo tako... a bebac ce kasnije da nauci nas jezik posto ima samo 3 meseca...mada je skoro ma...ma...ma izgovorila, mislim da je to ipak nesvesna njena radnja...ali mi se jako dopalo!!!
Joooj, sve to ja radim s mojom 20-to mesecnom devojcicom, ali ona samo nekim nazovi kineskim jezikom kao prica, a nogicama i rukicama se ubije od objasnjavanja, ali konkretne reci nikako da izusti. Smesna je samo tako...
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
U prazničnim danima, mnoge bebice će prvi put probati hranu sa roštilja. Pročitajte zanimljive recepte i savete kako da im pripremite ukusan prvomajski obrok »
Jaja su lako kvarljive namirnice te je neophodno voditi računa o nabavci, pripremi i konzumiranju »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »