Komentari za tekst "Da vam porođaj ostane u lepom sećanju"

Komentara
15
Ostavite komentar
Porodila sam se dva puta prirodno i za mene su to dva prelepa iskustva.Bolelo jeste,ali ne bas tako da ne moze da se podnese.Prvi je traja dugo i to je jedino sto mi je ostalo u nekom ruznom secanju,ali zato drugi put sam se otvorila bez bolova.Definitivno se sve zaboravi kad vidis da je sve u redu sa bebom.Ja planiram jos jedno dete!
Ja takodje imam uzasno iskustvo sa porodjaja. Dobila sam kontrakcije koje su me mucile i rasturale celu noc, a beba se nije spustala niti sam se ja otvarala. Onakve bolove ni najgorem neprijatelju ne bih pozelela. Na kraju sam zavrsila na hitnom carskom rezu. A kada cujem komentare kako je to sve prirodno i kako se sve zaboravi cim se ugleda beba, zeludac mi se okrene. Do groba cu da pamtim kroz sta sam prosla.
S toga definitivno ne zelim vise da radjam ni prirodno, ni carskim rezom, nikako.
Porodjaj je za mene odvratno iskustvo, nazalost. Trebalo je da bude uz epidural, ali me je doktor ostavio na cedilu, pa sam zavrsila u drugoj bolnici. Kako se u ovoj zemljii, i gde, zene poradjaju zaista je tuzno. Daleko smo od sveta po svemu. Ne znam da li je gori porodjaj ili muke posle njega. Porodila sam se za 3 ipo sta, sve super, ali nikada necu zaboraviti taj bol. Niko da te pogleda. I glupi komentari babica i doktora tipa i ja sam se poradjala pa sta... Drugi put samo uz epidural. Prezivi se to, ali zasto ne uciniti od toga jedno lepo i bezbolno iskustvo?
Iskreno, ni vezbe mi nisu pomogle, ma nista sto sam mesecima ucila... Proslo je 9 meseci od tada i jezim se pri pomisli na drugi porodjaj. Jedino me drzi nada da ce biti uz epidural.
O kom standardu u Americi i u Zapadnoj Evropi je rec?! Ja cu se u aprilu po drugi put poroditi u Gracu (Austrija) i upoznata sam sa mogucnostima ovde. Ukoliko bih zelela da se porodim uz epidural, morala bih da potpisem formular, preko koga sam upoznata sa svim mogucim komplikacijama i posledicama. A spisak je poduzi i to je razlog, zbog koga se nisam prvi put, a necu ni drugi put, poradjati uz njega (iako mi je prvi porodjaj trajao 19 sati). Cim bolnica ima toliku potrebu da se ogradi od odgovornosti, stvari nisu tako bezazlene, kao sto u gornjem tekstu stoji. Sem toga, krecem se dosta u krugu majki i ne znam ni jednu koja se porodila uz epidural. Porodjaj je prirodna stvar i svaki njegov deo ima svoju funkciju, ma koliko neprijatan bio. Ono u cemu zapad jeste mnogo ispred, to su alternative - Porodjaj kod kuce, porodjaj u vodi, pripreme za porodjaj uz akupunkturu, jogu... i naravno, pravo da neko bude uz vas tokom porodjaja, a da to nista ne kosta i da vas niko ne pita, da li imate bakterije u nosu ili negde drugde (gluposti,. kojih sam se naslusala od prijateljica, koje su se poradjale u Srbiji).
Dakle, ja bih sa velikom zadrskom procitala ovaj tekst i svakako odustala od razmisljanja da je zapad raj, a Srbija pakao.
Ja sam odusevljena epiduralom, i savetujem ga svim buducim mamama. Porodjaj pamtim kao jedno predivno iskustvo, pogotovo sto je i suprug bio uz mene, i nikada necu zaboraviti niti moci da opisem taj carobni osecaj kada smo prvi put zajedno videli naseg andjela. Isto tako savetujem svim tatama da budu ako je to moguce uz njihove supruge, jer je to od neprocenjivog znacaja za sve. Moj suprug je odusevljen, i planira da prisustvuje i sledecem porodjaju :)))
porodila sam se bez epidurala iako sam ga zelela, ali nije bilo vremena jer sam imala rapidan porodjaj, sve u svemu bilo gotovo za 4 sata, a u bolnicu stigla 6 cm otvorena. Meni bolovi nisu bili uopste strasni, jedino mi je guranje bebe bilo problematicno, ali hvala bogu da mi je suprug tu bio jer je u potpunosti podrska.
Ija sam se porodila"prirodno",na zalost i verovatno cu i drugi put tako.Jako sam zelela epidural,ali znpg komplikovane migrene nisam smela da rizikuje.I da je strasno-strasno je,iako sam seporodila za tri i po sata.Ali jos strasnije mi je sto nisam mogla da uzivam u dolasku na svet moj bebice i sto sam je docekala sva iscrpljena,bez trunke radosti umesto sa zadovoljstvom i uzivanjem.
Ja sam jedna od onih 1% zena kojima epidural nije delovao,odnosno jednu stranu tela nisam osecala uopste,a druga me je bolela i osecala sam kontrakcije.Porodila sam se na kraju carskim rezom ali sam ipak za epidural jer su mi bolovi bili itekako manji nego sto bi bili da je sve islo skroz prirodno :-) Na kraju je bio carski jer bebac nije hteo da se spusti.I ono sto je najludje je da porodjaj pamtim kao super iskustvo skoro bez bola.Ipak mislim da je epidural zasluzan za to pa cak i polovicno al znaci :-)
Porodila sam se bez epidurala pre skoro 2 meseca, 'prirodno' sto bi se reklo. Nista strasno. Sto mi je jedna doktorka rekla "da boli - boli, al kad prodje - prodje". E, a kada bi postojalo nesto sto moze da pomogne u post-porodjajnoj fazi (rana, konci, poteskoce prilikom odlaska u wc...) e, to bi bilo nesto! :)
Sanja ja bih rekla da ti je epidural ipak delovao kad ti je komentar nista strasno. Ja sam se porodila za 4h ali za poslednja 2h ne mogu da kazem da nisu strasni jer mi je doslo da lupam glavom od zid od prejakih bolova.
Ja preporucujem svima epidural i znam da ja necu planirati drugo dete sve dok to u Srbiji ne bude uobicajena procedura kod porodjaja!
Porodila sam se sa epiduralom, svima preporucujem, prezadovoljna sam, za mene je porodjaj jedno divno iskustvo i samo pamtim mog malog decaka kada su mi ga stavili na grudi, bez ikakvih trauma i strahova... Pozdrav za sve mame :)))
Porodila sam se pre 19 meseci. Epiduralna anestezija mi je data ali bol nije prestao niti je smanjen. Nista nije strasno, telo se za to priprema 9 meseci i "priroda u sustini sve radi sama" :) Od nas 5 sa epiduralom te noci jedna zena je bila zadovoljna i bez propratnih efekata. Mozda mi samo nismo imale srece... sledeci put vodim muza sa sobom :) To bi trebalo da se praktikuje kao normalna stvar ako cemo se porediti sa svetom. Tamo je obavezno da bude neko blizak porodilji u sali. Srecno!
Ima li porodilista u Srbiji da ne koriste uopste epidural, da li je to stvarno tako?
Porodila sam se bez epidurala iako sam ga jako zelela. Ne zato sto sam razmazena vec zato sto u civilizovanom svetu to je postalo sasvim normalna procedura pri porodjaju medjutim u ovom clanku se ne govori koliko je tesko (svima van BG-a )da dobiju epidural. Ja sam se porodila u NS-u i taj dan se prodilo jos 32 zene, rekli su mi da je prosto nemoguce da anesteziolog izadje u susret nasim "hirovima" kad ima "pravog" posla kod komplikovanih porodjaja.
Ja jos uvek ne verujem da u jednom velikom gradu kao sto je Novi Sad i velikom porodilistu kao sto je Betanija oni ne mogu da obezbede anesteziologa koji bi i nama bez komplikovanih trudnoca pomogao da prodjemo porodjaj sto bezbolnije pa i po cenu da ga platimo koliko god oni to procene iako koliko ja znam epidural spada u redovno zdravstveno osiguranje.
porodila sam se pre 25 dana uz epidural,preporucujem svima da koriste anesteziju. Ovo mi je drugi porodjaj i zaista je divno,toliko je bilo lepo da razmisljam o jos jednoj bebi do kraja god.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
U prazničnim danima, mnoge bebice će prvi put probati hranu sa roštilja. Pročitajte zanimljive recepte i savete kako da im pripremite ukusan prvomajski obrok »
Jaja su lako kvarljive namirnice te je neophodno voditi računa o nabavci, pripremi i konzumiranju »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »