Komentari za tekst "Dr Maričić: Ne skidajte detetu temperaturu kombinovanjem lekova"

Komentara
24
Ostavite komentar
I kada se daje samo jedan lek, pa se desi da dete dobije alergiju, prilikom davanja drugog leka, nakon par sati, opet može isto da odreaguje sa alergijom... Znači, "šta ako", se desi, dete će pod kontrolom lekara u zdravstvenoj ustanovi da nastavi lečenje. U nekim zemljama pri izrazito visokim temperaturama, daju se čak istovremeno oba leka, tako da, svako mora prema svojim mogućnostima ( zabrinutosti) da odluči koji će način snižavanja temperature da usvoji.
uvijek skidam temperaturu upravo na ove nacine koji se ne preporučuju. visoka temperatura moze dovesti i do ozbiljnih posljedica. ne treba se s tim igrati.naravno svako zna svoje. svi zelimo svojij djeci najbolje.
Pozdrav za predivnog i najljubaznijeg lekara novosadskog doma zdravlja! Takav odnos prema pacijentima nismo doziveli ni u jednoj privatnoj klinici.
Ko doživi fras sa djetetom skida i 37,5
Moja cerka je takodje imala fras sa 13 meseci.Kada gledate to svojim ocima i mislite da ce vam dete umreti,a vi ne mozete da mu pomognete,nece vam pasti na pamet da ne obarate temperaturu.Naravno svaki roditelj zna najbolje, ja samo prenosim svoje iskustvo.
Ako je samo to problem, alergijska reakcija a vi iz iskustva znate da vase dete nije alergicno onda ne vidim zasto ne bi kombinovali. Vise pedijatara mi je reklo da moze. Da se razumemo svojoj deci ne spustam temp ispod skoro 39 a kombinovanje koristim jako retko tj samo u slucajevima kada je temp 40 a ni posle vise od sat vremena od primene
leka i tusiranja ne pada ni malo.
Ja sam upravo zbog ovakvih tekstova dosla do zakljucka da sam bila najsrecnija mama sa prvim detetom jer nista nisam znala. O bilo cemu. Slusala sam svoju doktorku i verovala joj bez i naznake preispitivanja. Sada, sa drugim detetom, i 8 godina kasnije, sa toliko vise znanja i informacija sa svih strana, ja sam zbunjenija nego ikad. Ono u sta mama veruje da je najbolje za njeno dete (decu) je uvek pravo resenje. Naravno, uz konsultaciju sa strucnim licem u koga ima poverenje. Jer na kraju, mama najbolje zna
A sta kada vam vas lekar kome verujete i kod koga dete vodite od rođenja, koji je pritom renomirani pedijatar sa ogromnim iskustvo upravo da preporuku da kod veoma visokih i upornih temperatura kombinujte ova dva leka? Da li ga treba poslušati ili konsultovati internet, društvene mreže, forume? Što se mene tice, ja odlučujem da verujem svom doktoru.
Moje iskustvo je da povisena temperatura, ukoliko se ne obara, traje znatno krace. Nekada dete ima povisenu temperaturu skoro neprekidno 24 h, ali to bude to. Ranije se desavalo da se i po nedelju dana "borimo" da temperaturom uz pomoc Eferalgana.
U pocetku, kada sam pocela da primenjujem savet jednog americkog pedijatra da se temperatura ne obara, bilo me je strah i nocu sam ipak davala sirup, zatim sam samo dezurala nocu uz dete i na kraju se uverila da je to u stvari najbolji nacin da se organizam brze I lakse izbori s bolescu. Naravno, to je bilo u slucajevima da su deca raspolozena, bez tezih manifestacija bolesti i sa temperaturama do 40 stepeni. Kada bi imali temperature preko 39, primenjivali smo rashladjivanje tusiranjem I mlakim kupkama. Dete takodje ne treba pokrivati, niti debelo oblaciti.
Da, sa ovim se bas slazem! Kada ja nekome kazem sta radim svojoj deci ili me pitaju za savet panisto kazem, skoro niko ti ne shvati! Temperatura krace traje jer ona zaoravo unistava ino sto je uzrokuje! Ako spustate temperaturu, otezavate organizmu da se uz pomoc temp izbori i "izleci", i onda duze traje! Naravno, ovi sve ne znaci da bih dopustila da dete ima temperaturu 40 pet daba, a da ja nista ne uradim! Uvek postoji strah, ali ako malo racionalizujrmo, uglavnom znamo da li ima povoda da mislimo da je mozda neka bakterijska infekcija, nesto ozbiljnije, ili je nesto sto ce "proci samo sa temperaturom"...

A sto se kombinacije lekova tice, koliko sam shvatila tekst, jedino sto je sporno je moguca pojava alergijeni dabu toj situaciji ne znamo koji lek je uzrok, a ne to da ta dva leka zajedno mogu napraviti neke dodatne komplikacije ili stetu! To bi vazil oza primenu bilo koji drugih lekova istovremeno!
Mislim da je preporuka lekara da sami odaberete izmedju dva leka . Nisam pristalica davanja leka uvek se trudim prirodnim putem i za sada mi uspeva . Priroda nam je dala tako puno nacina a mi pribegavamo uvek najlaksem.
I cije je sad misljenje validnije?Ovog doktora ili Nestorovica?Koji kaze da je to skroz ok i da su se pre cdoktori plasili jer nisu znali dejstvo paracetamola. A sada je to poznato i razlicito je od brufena i kao takvo slobodno kombinovati na 4 h. Mogu i link da ostavim na kome to govori.
I prof Nestorović savetuje da se roditelji ne boje povišene temperature i da je ne snižavaju isključivo lekovima. Povišenom temperaturom organizam se bori i pre se izbori sa virusnom infekcijom.
Ajde se više dogovorite!!! Da li vi završavate isti fakultet ili ne?! Ko bre ovde koga zajebava?!
Poštovani, da li to znači da se pravi stručna greška kada se propisuje i Paracet i Brufen ?
Hvala!
@Anyy ne treba. Do 38.5 ne treba davati lekove.
Zavisi kako kome,moja cerka je sa 38,1 prvi put dobila fras,drugi fras sa 37,8,treci fras sa 37,6...
A cetvrti i umalo kombni(imala je krvarenje u mozgu) bez temperature je bio..
Zbog takvog straha se deci spusta temperatura i sa 37,5.
Majo,da li je vaša cerka imala fras jednog dana ili u razlicitim danima? Moja cerkica je imala u istom danu. Prije pola godine. Sad sam u strahu od ponovnog frasa. Nadam se da nece imati vise,kao i da je sve individualno.
Pozdrav! Nikad se ne skida temp ispod 38,5. Organizam se bori sa infekcijom i zato podiže telesnu temp. To je prirodna odbrana organizma. Sačekajte još malo,raskomotite dete, istuširajte mlakom vodom. Možda pomogne.
Mislite,moje je imalo fras sa 37,6 i to 8 puta na tu temperaturu,godinu dana pri svakoj temperaturi...Sad nesme ni da ima 37 mora se odmah skidati
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
U prazničnim danima, mnoge bebice će prvi put probati hranu sa roštilja. Pročitajte zanimljive recepte i savete kako da im pripremite ukusan prvomajski obrok »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »
Oporavak traje od četiri do šest sedmica »