Komentari za tekst "Milica iz Beograda čeka porođaj ali i trudničku platu koju nije primila od aprila meseca"

Komentara
12
Ostavite komentar
Nadam se da će neko od vas videti ovu poruku. Pisala sam kabinetu predsednika, odgovorili su mi i zvala me je žena iz RFZO Novi Beograd da mi kaže da su dobili pismo i moraju da odgovore što nije isplaćeno. Napisala sam i za tebe Milice ali tražili su mi tvoj JMBG i ako ti nista nije uplaćeno uplatice ti retroaktivno bilo bi dobro da se čujemo nekako da ti dam broj žene.
Na opstini Savsi Venac jos uvek nije uplaceno bolovanje za MAJ mesec,kazu mame nije do firme,evo klinika za rehabilitaciju Sokobanjska doznake od zaposlenih za bolovanje za maj je predala fondu tek 23.09 a uglavnom zaposleni dostavljaju dokumentaciju na vreme.Fond odgovara sa rokom od 30dana tako da se bolovanje ceka 6 meseci i nek mi neko kaze da li je ovo normalno?
I meni su kasnili na pocetku... Prvu uplatu sam dobila kad sam bila 5 mj trudnoće... A onda sam pocela cimati i računovođu i RFZO tako da su mi počeli uplacivati svaki mj

Isti slucaj...za trudnicko bolovanje sam prvi put dobila isplatu kad sam bila 6mesec trudnoce,zvala RFZO gde kazu proverite sa firmom verovatno kasne sa doznakama,proverim oni sve poslali na vreme.Zovem ponovo RFZO znate korona je,dosta ljudi je na bolovanju zbog toga,znate mi moramo i klinicki centar i za sve ustanove da uradimo bolovanje...ja kazem ok slazem se,sve ok...posle par dana posaljem mail i odgovore mi morate biti strpljivi bice uskoro isplata...i posle dan dva mi je legla uplata...sledeci mesec opet kasni ja opet mail ista poruka morate biti strpljivi bice uskoro isplata i uplate pose dan dva...ocigledno mora covek da ih smara svaki cas i pise mailove da bi koliko toliko reagovali ili sam ja imala srece🤪...za porodiljsko sam dobila kako su mi rekli mesec dana od predavanja,tako je i bilo.
Ja sam na isplatu cekala 6 meseci.
Iz Novog Sada sam i na bolovanju sam od aprila. Za april sam primila od poslodavca. Od maja nisam primila nijednu uplatu. Zvala sam socijalno gde su mi rekli da poslodavac nije uplatio doprinose za mene od kako sam na bolovanju i vratili su se papiri u firmu.
Ovo je sramota, trudnicama je najviše potrebno, a šta nam rade. I sada ko zna kada ću dobiti prvu uplatu, za mesec dana otvaram porodiljsko.
Ja sam iz Novog Sada. Na trudnickom sam od meseca Maj. Prvu uplatu sam dobila od poslodavca,a za Jun od RFZO sam dobila 10.Septembra. Koliko sam ja cula kasne kao samo prvi mesec..(2-3 meseca ) posle toga bi trebalo da ide redovno...tako da cu videti sledeci.mesec da li ce mi leci za Jul.
Kada sam u aprilu 2021. godine odlazila na trudničko bolovanje srećna zbog nove, druge po redu, bebe u našoj porodici, a podstaknuta najavama vlasti o podršci novim mamama i podstreku za povećanje nataliteta, nisam ni sanjala da u septembru 2021.godine, kada sam već uveliko mama dvomesečnog dečaka, neću primiti ni aprilsku platu, a da ne govorim o plati za maj i jun.

Ako zanemarimo činjenicu, da poznata srpska kompanija za koju radim, a koja posluje širom sveta i broji više hiljada zaposlenih, nije želela da svojoj zaposlenoj, a u tom trenutku trudnici, isplati plate na trudničkom bolovanju “iz svog džepa” kao što radi 90% kompanija koje brinu o svojim zaposlenima, pa onda kompanija sačeka refundaciju od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, morala sam da budem strpljiva, jer…živimo u zemlji Srbiji, a svi znamo šta to znači.

Kada sam shvatila da ni u julu neću primiti platu za april, a termin za porodjaj se bližio, posle brojnih mailova na koje nisam duže vremena dobila odgovor, rešila sam da odem lično u RFZO ispostavu na Novom Beogradu da se raspitam šta se dešava. Dobila sam odgovor da je moj zahtev predat u maju, a da oni iz RFZO obradjuju tek april, jer ima dosta zahteva,a njih troje rade posao koje je pre radilo osmoro ljudi. Da budem strpljiva i da će u narednih mesec dana biti obradjen i moj zahtev.

Nakon još mesec dana “strpljenja”, kada je prošla druga polovina avgusta, poslala sam mail da vidim da li su stigli do mog zahteva. Dobila sam odgovor da jesu, da je zahtev obradjen i poslat finansijskoj službi za uplatu. Na pitanje, da li znaju kada će biti uplata rečeno mi je da Ispostava Novi Beograd ne vrši uplatu, već to radi finansijska služba, izbegavajući odgovor na pitanje kada će to biti.

U nadi da koleginica iz finansija iz firme u kojoj radim, ima više informacija, kada ću primiti platu za april, maj i jun poslala sam joj mail. Ona mi je rekla da je bila u Ispostavi Novi Beograd i da joj je načelnik odgovorio, na pitanje kada će biti uplata, citiram: “Kada budete videli pare na svom računu, e tada je uplaćeno”.

Da li je to napredna Srbija u kojoj živimo i koju nam svakodnevno propagiraju na medijima? Da li u Srbiji, ekonomskom tigru ovog dela Balkana, četvoročlana porodica sa malom bebom može da živi od jedne prosečne plate mesecima? Tada, kada porodica dobija prinovu i kada je potrebno mnogo više novca pripremiti se za novog člana (a svi znamo šta to podrazumeva) trudnicama se kasni sa isplatama bolovanja, skoro pola godine, a uredno su svakog meseca uplaćivani porezi i doprinosi?
Da li je to Srbija koja podstiče natalitet?
Milice da li mozete da mi se javite na broj telefona 0628411825 pisala sam im za tebe i hoće da ti refundiraju novac.
Ja sam licno nosila svoju dokumentaciju za trudnicko bolovanje, uzmem iz firme i sama odnesem i isto nisam dobila platu 5 meseci, tako da u nekim slucajevima nije do firme.
laze je poslodavac,sigurna sam,ja radim u Sokobanjskoj u Bgd i cekala sam trudnicko puno,nije do RFZO vec poslodavac "skuplja "doznake pa ih cuvaju u fioci,pa kad obracunaju za sve onda salju e tek tada RFZO dobija rok 30 provere obracuna pa onda vracaju papire,pa uplacuju novac,pa opet obracun u firmi i uplata tek kad zapretis inspekcijom.U julu sam otisla 2020 na trudnicko jer znam za jadac,a na porodiljsko u oktobru,porodiljsko sam primila u novembru ta trudnicko u januaru 2021.I pitanje kolika ce joj biti plata,a da nije mi jasno kad raste minimalac,i rastu plate zasto nama na porodiljskom ne poraste plata?
ne, ovde se zaista radi o RFZO, verujte mi...
oni nemaju dovoljno kadra, sta da vam pricam kada salju i drugim filijalama da im pomazu i obrade zahtev. Znam jer sam u kontaktu sa njima. ovih dananisplacuju tek mart/april....prosto tim tempom rade. Ne stizu, Nbg je najveca opstina po broju zaposlenih, oni su u potpunom haosu, ali to nije nikakvo opravdanje. kazem, eto informacije svima, ovih dana obradjuju mart i april....
verujem da je na drugim mestima dk poslodavca, ima i ovde sigurno, ali vam pricam provereno i za masu poslodavaca koji su predali na vreme, tek su u martu i aprilu!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »
Predstavljamo vam osam narodnih lekova za umirenje kašlja i izbacivanje šlajma »
Naučite kako da razlikujete morbile (male boginje) od varičela (ovčije boginje) »