Komentari za tekst "Da li se slažete? Montesori tablica kućnih poslova za decu"

Komentara
7
Ostavite komentar
Moje dete ide u Montessori vrtić i u starijoj grupi imaju peglu i sto za peglanje, malu rernu,malu sudoperu, štrik. Prave marmeladu od voća iz dvorišta. Baš sve rade sami,sami postave da jedu,sami počiste. Recimo voće sami iseku. Stavljaju na tanjir. Jedino ručak dolazi već spreman,ali i to sami postavljaju na sto.
Ovo je bas super, mada gledajuci ovo, vidim da moja cetvorogodisnja devojcica radi neke stvari koje su za stariju decu, tako da opet sve zavisi i kakvo je dete i sta ga interesuje. Moja npr.ume ljustilicom da oljusti krompir i krastavac i da sama smucka palacinke.
Da, deca treba da budu ukljucena u neke kucne poslove u skladu sa svojim uzrastom jer ih time ucimo odgovrnosti.Ali hajde da vise ne preterujemo sa Marijom Montesori, zenom ciji su se naucni radovi bazirali na “uposljavanju ruku nazadne dece”, i zenom koja je sopstveni dete dala na usvajanje da bi proucavala ponasanje dece ometene u razvoju. To sto se sad svi pozivaju na Montesori princip, i sto se prodaju basnoslovno skupe “Montesori” igracke je cisto pomodarstvo. Dete od dve godine da unese drva u kucu-mhm, bas me zanima kako to izgleda.
Ja se slazem za ovakvu organizaciju u kuci. Imamo sedmoro dece uzrasta od 2 do 14godina, poprilicno smo imucni, do pre 6meseci sam placala i bebisiterku i spremacicu. Medjutim,ukinula sam pomoc sa strane jer su deca postala gotovani i besni jer previse svega imaju,a nemaju obaveze. Zajedno sa mnom rade oko kuce i po malo se uce za firmu oko racuna i komunikacije sa klijentima, s obzirom na koronu,posao mi je od kuce😊 i zadovoljni smo svi. Poslovi se podele i svako ima po malu obavezu,a odradjeno je i lepo nam je. Jednom mesecno mi dodje spremacica za generalno,ali za svaki dan,ova Montesori tablica je odlicna!
Slažem se u potpunosti. Svaka čast na velikoj porodici, neka su vam živi i zdravi!
Dete od 2 godine da unese drva u kuću ?????
Preteraste ga žestoko ...
Pa ne misli se bukvalno da nosi naramak drva nego da kad vi unosite date i detetu da unese jedno drvo. Poenta je da se dete, u skladu sa uzrastom, uključuje u svakodnevne poslove u okviru domaćinstva. Kroz igru uči i prihvata obaveze.
Kad bi sve majke bar ponešto od ovoga primenile ne bi bilo potrebe da se pišu tekstovi tipa koliko košta besplatan rad žene u kući.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Predstavljamo vam osam narodnih lekova za umirenje kašlja i izbacivanje šlajma »
Naučite kako da razlikujete morbile (male boginje) od varičela (ovčije boginje) »