Komentari za tekst "Ruptura međice na porođaju i kako se nositi sa tim"

Komentara
15
Ostavite komentar
3.stepen cepanja perineuma
Prva beba, teska 5170 gr, procenili na 3460gr. Naponi trajali 2 sata. Usivanje trajalo sat vremena pod epiduralom, preko 30 savova. Oporavak trajao mesecima. Problemi oko male i velike nuzde i dan danas Ne znam kako cu se odlučiti za drugo dete.
Prvi porodjaj beba 3500 radjena epiziotomija, imala sam samo par konaca, tada sam mislila da je to strasno ali proslo je posle svega par dana, i konci ispali sve super, prvih dana je malo bolno ko doji da sedi pravo, odnosi smo imali vec nakon 2-3 nedelje, dok sada pre 15 dana sam imala drugi porodjaj beba 3850 nisu hteli da me secu, pukla sam unutra, usili me nekim cvrstim koncom kao da je plastican koji je jako neugodam, osecam ga stalno i jako bolno sedenje, pitam se da li ce uvopste ispasti, a plasim se da odem na kontrolu posle svega sto sam prosla ovaj drugi put, strasno, imala sam jake napone i trpela jer niko nije bio u salu pored mene kada su krenuli naponi od toga sam zaradila i hemoroide za koje se pitam da li ce ikada nestati ili ce mi biti posledica celog zivota.
Ja sam prvi put imala rupturu, 2. stepena doduse, beba je imala 3800g, nije radjena epiziotomija. Mislim da je bolje kada prodjete sa malom epiziotomijom i kontrolisanim secenjem, nego sa neugodnom rupturom. Trebalo je nekoliko nedelja da prodje, i jos dosta vremena da ostale stvari dodju na svoje. Za utehu: Drugi put sam se porodila jako lepo, bez epiziotomije i bez rupture, a beba je bila cak veca, 4200g :-)
Pre 3 meseca sam se 2.put porodila,sam porodjaj je bio jako tezak. Kada sam uzela bebu posle 14h mucenja misleci da je sve gotovo otisla aam u op salu navodno jer mi pukla rana od 1.porodjaja. Op je trajala 1h30min posle nekoliko h sam saznala da sam imala tesku op zbog rupture medjice i perinuma 3.stepena. Imala sam jake bolove nisam mogla da lezim jedino mi prijala setnja. Sto se tice rane i sada osecam bol ali najteze mi kada sam videla . Plakala sam kada u tom trenutku leva strana malih usana kao da je nestala rektum iscepan usili su sve u krug uzasno je kada pogledam kazu da od ovoga nisu mogli bolje da urade iako me operisao austrijski dr koji vazi za najboljeg u citavoj evropi... tako da bi svakoj zeni preporucila da se ne plase epiziotomije (radjena na 1.porodjaju) jer se to radi bas da ne bi doslo do ovoga sto se meni desilo.
3.stepen cepanja perineuma

Prvi porod...krupna beba 4500 kg..porodjaj na ledjima...grozno iskustvo sa porodjaja...usivanje u opstoj anesteziji rane od pucanja...zarastanje rane bolno..svrbljivo veliki broj konaca..tezina olpri nuzdi velikoj i maloj...nisam mogla sjesti na dupe naredna 3 mjeseca...nenogucnost dojenja u sjedecem polozaju...sva ta 3 mjeseca jedes za sankom jer ne mozes da sednes..odnos nismo probali pre 6 mj. Posle poroda..probali smo ali nije moglo..velika bol je bila prisutna..tek nakon 6 og mj nam je uspjelo...ali i dalje veoma retki...sto se tice higijene rane samo redovno pranje vodom..bez previse hemije...o depilaciji da ne pricam jako bolna posle porodjaja sve zateze...sjedenje uz osjecaj pritiska na medjicu grozno iskustvo zarastanja rane i samog oporavka...i nastavka zivota posle rupture ostavlja slabosti misica medenicnog dna..slabo pridrzavanje mokracne besike...uglavnom su to najvazniji misici u tijelu zene za dalji normalan nastavak zivota..koji su mnogo izgubili na kvalitetu kao i spolni zivot i sve ostalo..Uglavnom grozan dozivljaj..ako ima drugih iskustava sa 3.stepenom rupture medjice neka pisu da procitamo i vasa iskustva..posle toga se tesko odluciti na drugu trudnocu uopste..
Opusteno veruj mi samo uzivaj u trudnoci kada dodje vreme da se rodi sve ide samo.Rodila sam dvoje i jako bih volela da dobijem u buducnosti i trece.Srecno☺
Porodila sam se 27.12. prirodnim putem, rađena epiziotomija. Iskreno, očekivala sam da će biti mnogo gore, ali evo već posle 5 dana mogu lakše da sedim i duže da stojim. Mislim da je najvažnije održavanje higijene: ispiranje posle svake nužde, tretiranje rane octeniseptom ili nekim drugim sredstvom, redovno menjanje uložaka.Takođe, mislila sam da će velika nužda biti noćna mora, ali se zapravo ništa ne oseti :)
Nekako sam prevazisla :) Doduse,meni su odradili manju epiziotomiju,vise me je bolelo to kasnije nego sam porodjaj. octanisept I rivanol,slauf za sedenje I to je to...
Trudna sam prvi put, i nikako mi nije jasno KAKO beba moze proci tuda... 😲
I ja sam... Ma sve se to sredi, ja mislim da treba ici samo opusteno i bez panike... :)
hahhaha,moze :D jedan moj profesor je rekao, vagina je organ koji se prilagodjava ulasku i izlasku manjih ili vecih stvari (znas na sta mislim) i tacno je tako, tebi izgleda malo, ali itetkako je rastegljiva i elasticna :D od same elasticnosti zavisi i hoce li biti pucanja ili epiziotomije, ja sam prosla sa dva konca "zahvaljujuci" bebinoj rucici koja je zapela, inace zbog same glave i ramena ne bih pukla. u svakom slucaju srecno i sto laksi porod zelim :)
Obavezno kupi waledino ulje za masažu medjice. I od 35te nedelje neka te dečko izmasira dole svaki drugi dan. Imaš proces na YouTube. Ja sam se prvi put porodila pre mesec dana,beba 3,850g niti sam pukla, niti me sekli. Kao da se nisam porodila :)
Draga, razumem te potpuno, kao da sebe slusam, i ja sam tako razmisljala, delovalo mi je nemoguce zaista da cela beba prodje kroz taj majusni otvor, ali eto moze, rastegne se to kao zvaka ne brini 😁😁...
Irena,kad se budes poradjala videces :) poz
Hahahha :) veruj mi,prodje :) iz mene izaslo 4300g :) I sve se vratilo na staro,sad cekamo drugu turu ;)
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
Ovo je vrlo značajan naučni podvig koji će odrediti budućnost lečenja »
Pronalaženje prave strategije za mršavljenje može delovati kao nemoguća misija »