Komentari za tekst "Da li je petogodišnjak sposoban da ostane sam u kući?"

Komentara
16
Ostavite komentar
Niko nije prokomentarisao ovaj deo gde piše da ona razmišlja o tome da ode od verenika i da mu ne dozvoli da vidi sina nikada, pa, to je strašno.
Jadan taj čovek pored nje kada zato poteže pitanje razvoda.
Još mi je više žao tog deteta koje je sa 5 godina non-stop na tabletu.
To sve zavisi od deteta, ja sam imala 4,5 god a moja seka 1 dana kada nas je mama ostavila na pola sata same dok ne dođe baba jer je žurila na posao. Naravno to sve je posmatrala komšinka da bi za ne daj Bože priskočila u pomoć. I naravno ništa nam se nije desilo, nekoliko puta nas je ostavljala same, ali sada ima običaj da kaže kako nikada moju srednju sestru nije smela da ostavi sa najmlađom niti je najmlađu smela da ostavi samu. Jednostavno ja sam bila drugačija, imala je poverenja. Mog sina mogu da ostavim samog ako sam u dvorištu a on u kući ili ako odem do prodavnice koja je 4 kuće od mene, ali uvek ga zaključam i kažem da ću mu nešto kupiti ako bude dobar, nagradim ga bar čokoladicom, on ostane sam da se igra, ako bih otišla da se ne javim plakao bi i krenuo zamnom što nije dobro.
Ja sam moju devojku ostavljala samu kod kuće već kada je imala 4 godine. Po pola sata-sat. Ali sam je uvek upozorila da izlazim i šta ne sme da radi. Ne vidim problem ako je dete zrelo i upozoreno.
Ne znam sta da kazem, ima takvih roditelja a ima i drugih krajnosti kao sto sam ja, pa ne znam da li je dete i sa 15 sposobno i zrelo da bude samo...u smislu koliko razumeju opasnost ne iskljucivanja sporeta, zakljucavanja vrata, i nekih stvari koje mi odrasli, podrazumevamo, i mase stvari koje ne znaju koliko su opasne i kako da reaguju, ako se opeku, ili iseku dok nesto rade, padnu, koga da dozovu...imate zrelu i sposobnu decu i od 8,9 godina a postoje i kilave odrasle osobe koje celog zivota neko stiti i "gura". Sve zavisi d osobe do osobe.
Apsolutno ne.
Ako niste dete osposobili da sa 5 god provede sat vremena samo,a uz to vam nisu oduzeli mogucnost upotrebe tv i igrica o cemu mi pricamo...osudjeni smo na propast,pravimo od dece debile...
Ja ni ručak ne ostavljam na šporetu kad idem do prodavnice, a kamoli dete sa sve ručkom. U sekundi izbije osigurač, u sekundi može se se zapali kući, možda detetu padne na pamet da on bude kuvar, pa da se povredi... Sve to može da se dogodi u deliću sekunde, a vas nema sat vremena...
Zasto da ne? Ostajala sam sama sa 5 god, kad se tati I mami poklopi prva smena, ne cesto, ali jesam. Komsinica me "obidje", a ja se ljutim sto me proverava. Mama mi ostavi dorucak, zanimaciju neku...a kad stignu kuci oko 15:00 zajedno rucamo.
Pravimo debile od dece danas... ne kazem da ih treba ostavljati na duze, ali 15-ak min. dok se ode do prodavnice I njih same slati u prodavnicu je vise nego pozeljno. Tako se kod dece razvija samostalnost I samopouzdanje.
Kaznjivo je zakonom ako nista drugo
Apsolutno ne. Koliko god se činili "zreli" za svoj uzrast. Apsolutno ne.
Za mene je možda najproblematičnije u ovoj priči to što dete uopšte nije svesno da je samo kod kuće, ne znam da li ste to primetili. Za mene je to neprihvatljivo, jer stvari mogu da krenu u neočekivanom pravcu bilo kada i dete, ako je već samo, mora da zna koje korake preduzima, šta se radi u kojoj situaciji. Petogodišnja i neće dirati vreo šporet ako im se objasne posledice, ali će po histerise ti kada shvate da nema nikoga kod kuće, to svakako. Slažem se i sa većinom da je sat vremena predugo.
Imam sina od 4 god i ponekad ostane dok se ode do trgovine ili slicno. Ovde se ne radi o mozw li ili ne vec o sposobnosti djeteta. Neka djeca su naprednije od druge i svaki roditelj mora da prepozna mogucnost svog deteta. Neka djeca su s 4 zrelija nego neka s 6. ako djete pokazuje zrelost, zasto da ne
Imam cerku koja je i sa manje od tri godine ostajala sama u kuci.Pustim joj crtani,donesem nosu,ako joj se kojim slucajem pripiski,zatvorim vrata od soba,kupatila i kuhinje,ostavim vodu na stolu....Zna da ne sme da prilazi ulaznim vratima akk neko kuca ili zvoni (pri tom je uvek zakljucana).I ja sam kao vdoma mala 3,4 godine ostajala sama kod kuce na sat,dva dok moji ne zavrse sta treba da zavrse,a kao petogodisnjakinja sam i po hleb u prodavnicu isla.Znam,vreme pre 30-40 godina je bilo drugacije,ali...moje misljenje je da decu i "previse" stitimo i plasimo.Jeste svet postao nasilan i grozan,ali isto tako postoje i lepe stvari koje nas okruzuju.
Mislim da treba da dozvolimo deci da se malo osamostale,da ne radimo sve umesto njih...Mozda da ga ostavimo samog,za pocetak pola sata,dok mi "cucimo" ispred ulaznih vrata....😉
Ja imam petogodisnjeg sina ali ostavim ga samo na 3 minuta dok odem do podruma u zgradi ako mi nesto zatreba, s'tim sto sklonim rucak sa ringle u tih 3 min, bez obzira sto je on razuman i dobar decak. Ostalo nikako.
Ja sam u slicnoj situaciji, u 38. nedelji i imam sina od 5 godina. On je sposoban da ostane sam kod kuce ali meni je uvek vise od pomoci, pogotovo kad idem u kupovinu: da mi dohvati one namirnice sa nizih polica, da uzme nesto sa spiska dok ja cekam u redu za meso, da izvadi iz korpe namirnice, da otvara i zatvara vrata, da nosi lagane kese, otkljuca vrata...
Ne ne i ne....
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
Jaja su lako kvarljive namirnice te je neophodno voditi računa o nabavci, pripremi i konzumiranju »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »