Komentari za tekst "Mame u Srbiji – manje plaćene, više opterećene"

Komentara
10
Ostavite komentar
Srbijo tugo... radila sam godinama pod ugovorima, ostala trudna i posle isteka porodiljskog ostala bez posla. I posle neka mi neko kaze da je lepo u zemlji Srbiji. I da je mesecno dovoljno 10000 za bebu, a gde je tu dohrana za one majke koje nisu u mogucnosti da doje i pelene? Nemam reci...
Pritiskanje stomaka, dilatacija , epiziotomija , neznanje o tome šta se čini nad njenim telom??? Pa ja sam mislila da je to sasvim normalno za nasa porodilišta, na moj stomak se doktor oslonio laktom celom svojom tezinom.. .Šta sve ne špreživljavamo, pa mislimo jos da je to "normalno"!!!
I sama sam jedna od onih zaposlenih majki koje zarađuju daleko ispod republičkog proseka. Preko deset godina radim u lokalnoj samoupravi, za platu od 26.000, a suprug radi u privatnoj firmi, za par hiljada više od mene. Imamo četvoro maloletne dece (i to dva školarca, trogodišnjaka i šestomesečnu bebu); podstanari smo. Ne primamo socijalnu pomoć, niti dečiji dodatak. Matematika je jednostavna: kad se saberu sve mesečne obaveze, stalno smo u debelom minusu... I onda gledam našeg samozadovoljnog predsednika i njegove poltrončiće, koji besramno naklapaju o tome kako se u Srbiji danas živi bolje... verujem da je tako, njima sigurno nije loše! Izgleda da pod hitno i ja moram da pronađem neku tetku u Kanadi.
Mame u Americi dobiju 6/8 nedelja posle porodjaja, zavisno jel je prorodno ili carski rez. NEPLACENO. Rade dok se ne porode, ne postoji trudnicko.
Bolnicki racun je min $15.000 a mesecna plata oko $3000.
Jeste visi standard, ali je i sve skuplje. Ukoliko porodilja ima muza na dobroj poziciji, tih 6/8 nedelja se nekako novcanoni izdrzi. A nakon tog vremena, zena se vraca na posao. Bake ovde kazu da nisu dadilje vec bake i beba od 6/8 nedelja se vodi u jaslice koje kostaju skoro kao majcina plata. Dakle, majka radi da plati jaslice.
Apsolutno nikakva novcana nadoknada se ne daje za dete, ma koje bilo po redu.
Zato bi mozda mame u Srbiji mogle malo manje da se zale i uzivaju u svojim malisanima duze i ipak dobiju procenat svoje plate.
Ja sam jedna od retkih majki koja radi od kuce i istovremeno odgaja svoju decu. Meni je u Americi sjajno. I ni u jednom momentu se nisam pozalila da mi je tesko bez pomoci porodice i muza koji radi 16 satindnevnonda bismo imali sve sto nam je potrebno a i vise od toga.
Cilj mog komentara je da ukazem ostalim majkama da ipak i nine tako lose biti kod kuce 2 godine i jos dobijati i svoju platu ma kolika da je. Jer, na kraju krajeva, ipak ste kod kuce!!!
A i u Srbiji bi se zaista trebalo malo manje zaliti jer po nekim pitanjima uslovi jesu bolji. A upravo trudnicko/porodiljsko jeste mnogo bolje organizovano.
PA AKO VAM BAS TOLIKO NIJE DOBRO U TOJ AMERICI, STO SE NE VRATITE U SRBIJU I VI UZIVATE U SVOJIM DEVOJCICAMA?????
Treba napomenuti i to da kada zena ode ne bolovanje zbog nege deteta do tri godine, prima platu 65% i to otprilike tri meseca kasnije (bar je u mojoj drzavnoj firmi tako). A svi znamo da su deca u tom periodu svaki cas prehladjena. E tako drzava podstice radjanje. Bravo!
U mojoj firmi (privatnoj) za cesta bolovanja dobijes otkaz... Bolesnu decu mi cuva dadilja... Volela bih da mogu biti kod kuce s decom kad su bolesna, pa makar i neplaceno. Nije u redu ni jedno ni drugo. Ako vec daju tih 65% neka Vam bar plate na vreme... Tuga...
Evo ja prva primam 25 hiljada o cega treba da platim racune i da imam malom da kupim pelene i hranu i sve zivo. Sto nimalo nije jeftino, a zena ne moze sama da iznese finansijski sve, i sto je najgore ne daju nam nista, a stalno pricaju kako je prosecna plata 45 hiljada. Pa kome?
Ne moze svest drustva da se promeni preko noci. Kod nas se svim siliama forsira tradicionalizam i pareijarjat na neki pogresan nacin. Ni muskarci ne zaradjuju dovoljno pa se u nedostatku osecaja komfora i kontrole nad sopstvenim
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
U prazničnim danima, mnoge bebice će prvi put probati hranu sa roštilja. Pročitajte zanimljive recepte i savete kako da im pripremite ukusan prvomajski obrok »
Jaja su lako kvarljive namirnice te je neophodno voditi računa o nabavci, pripremi i konzumiranju »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »