Komentari za tekst "Kako uskladiti rad i roditeljstvo? Država na potezu"

Komentara
10
Ostavite komentar
O čemu priča ova žena??? Kao porodilja, gledala sam je svako drugo jutro na RTS-u gde je govorila da porodilje imaju pravo da rade prvu smenu. Kada sam to tražila od nadredjenih, rekli su mi da odaberem, ili ću da radim ili da čuvam decu. I sad sam odsutna po 11 sati dnevno, deca su u vrticu i ne vidjamo se, jer radim i subotom i nedeljom. A državna firma je u pitanju! Toliko o majčinskim pravima!!!
Mislila sam nekada kad sam postala mama da je ovaj bebac nesto malo drugacije. Sad mi deluje kao da slusam vesti na RTS-u ili Pink-u. A njih ne gledam...
Kao mama koja je odmah posle porodiljskog, kao i jos dve mame u mojoj firmi, dobila otkaz, samo mogu da se "kiselo" nasmejem ovakvim izjavama! Umesto politicke propagande i sastavljanja strategija koje nikakada ili vrlo malo zazive, dajte vi donesite one zakonske odredbe da mame stiti zakon i dve godine posle povratka sa porodiljskog, i naravno Zakon o rodnoj ravnopravnosti -uz uslov da se zaista i primenjuju! Poslodavci i drzava moraju biti odgovorni za zastitu porodice na sve moguce nacine i konstantno jer je to zakonska obaveza, a ne cin dobre volje!
Da dozvolili su da porodilje mogu da dobiju otkaz prvi dan kada se vrate na posao. U mojoj firmi to je zadesilo 16 majki. A takodje su i majke sa troje dece proglasene tehnoloskim viskom i otpustene. Gde ce im dusa. Da li ce se iko u ovoj drzavi pozabaviti ozbiljnije ovim. Ma kome je uopste stalo do nataliteta.
Bla bla, truc truc
Bolje uskladite plate sa roditeljstvom! Šta da radi porodica sa mizernom platom, koja kasni i dvoje dece??
Bolje da usklade SVE ne samo plate, ne samo radno vreme itd. već SVE.
Kada bi inspekcija i sudovi radili svoj posao kako treba, ne bi nam trebala nikakva strategija! Puno radnika i dalje radi na crno. Žene su prisiljene da kad zatrudne ili abortiraju i rade ili daju otkaz! Mizerne plate bi trebale biti na vreme i bez kašnjenja. Od čega da kupim hranu i knjige kada dozvole poslodavcima da nam ne daju platu na vreme. Zašto dozvoljavaju da radnici rade i po 16h i da primaju pola plate na račun, pola na ruke. Majke rade nedeljom i praznicima. Kako mogu da se posvete deci kad su umorne, razočarane, i non stop odsutne zbog posla. Ne možemo deci da obezbedimo krov nad glavom zbog prijave na minimalac. Puno mojih prijatelja je otišlo u inostranstvo. Bili su primorani da odu da ne bi gladovali u ovoj državi i da ne bi poludeli od iživljavanja poslodavaca! Izgubili smo dvanaestoro dece! Odveli su ih roditelji gde ne moraš da skupljaš papire za dečji. Dovoljno je da si dete! Gde su roditelji slobodni svaki vikend, gde rade 8 sati, gde mogu bezbrižno da vaspitavaju decu, vode ih na more, uzmu kredit, kupe sve potrebno od hrane i odeće... A izgubićemo puno mladih bračnih parova, jer ovoj državi je bitno samo da ispune radi reda neke uslove Eu i radi reda prikažu kako se brinu za decu, a u suštini ništa ne urade. Radni sporovi nam traju 5godina iz čega se vidi koji im je prioritet! Poslodavce kazniti i zatvoriti im firme! Neka rade oni koji su u stanju da poštuju naše zakone i prava radnika!!!
Žao mi je što to čujem! Kada bi sprovodili zakone, koje su sami doneli, bilo bi bolje!
Svaka ti je na mestu. Ziv sam primer iz tvog komentara. Svaka subota mi je radna, minimalac dobijam na racun a drugi deo na ruke. Kad sam bila na trudnickom i porodiljskom, naravno dobijala sam samo minimalac, jer deo koji sam dobijala na ruke vise nisam zaradjivala! Posto ne mogu sa minimalcem da uzmem kredit da bismo muz i ja resili stambeno pitanje radim nocu kod kuce privatno dodatni posao. Posto ne propustam ni jedan privatni posao da bi se sto pre skucili nekada ne vidim decu par dana, a i kad ih vidim posto sam kao zombi i nisam im od neke koristi. Kad sam bolesna idem na posao posto nikad ne znam kad ce mi se neko dete razboleti pa se trudim da ne ispucavam kredit kod gazde na sebe. Izbegavam sve vrste pregleda kod lekara posto se predugo ceka i moram da izostajem predugo sa posla ili izgubim ceo dan. Ako me nesto boli cekam da samo prodje. A da, ne slavimo ni jedan praznik, a godisnje imamo 12 do 13 dana godisnjeg odmora, zavisi kako se namesti. To je moje majcinstvo! E a da spomenem da sam jedne godine potpisala kako mi je dete dobilo paketic za novu godinu, a u stvari je taj papir bio samo nacin da gazda digne vecu kolicinu kesa sa racuna, paketic naravno nismo videli! Steta sto nismo otisli i mi negde u svet...
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Predstavljamo vam osam narodnih lekova za umirenje kašlja i izbacivanje šlajma »
Naučite kako da razlikujete morbile (male boginje) od varičela (ovčije boginje) »