Komentari za tekst "Bapski saveti za trudnice i mame"

Komentara
21
Ostavite komentar
ja sam isla svugdje prije 40 dana,i imam sad zdravstvenih problema u drugoj trudnoci jer se nisam cuvala i lezala,kao i moja kolegica,25godina koci je kao i mene (22godine)svaki dan u ledjima...a to za djeciju robicu da ne smije biti vani i sve to ostalo,nisam vjerovala dok mi se dijete nije pocelo buditi sa vriskom iz sna,i nismo ga mogli u miriti po 10,20 i vise min...pravo je bilo jezivo...vi sad mislite sta hocete,ja sam se uvjerila da ljuti svasta caraju,a smijala sam se kao i vi,eto obilo mi se o glavu. Sad mirnije spava kako smo salili strahu.
a da mama 6 nedelja ne pere kosu i da se ne kupa?!?! ja sam ostala bez teksta :)
Jao a puno porodiliste je bilo zena sa crvenim koncicem+brojanica. Mislim se "Sestro ti si se zastitila,mogla si i kod kuce da se porodis skroz bezbedno" :)
jaoj boze nisam ni svesna sta me ceka..meni je neka zena rekla jos nisam ni bila trudna da ne gledam u zmiju.ja u to ne verujem nista..jedino sto svi moji praktikuju a i ja cu verovatno crven koncic oko rukice protiv uroka..i to je to. :) pozz mame
Ovo za pupak, naravno mimo mazanja jajetom i takvih gluposti jeste tacno.
Nama je pedijstrijaska rekla da se to zove pupcana kilica, iako nije prava kila i da stavimo kamencic ili novcic i zalepimo flasterom. Naravno to se pere i stavlja novi flaster posle kupanja i tako posle desetak dana pupak se uvukao unutra i evo vec 4 godine je takav, ne ispada.
U trudnoći su mi svašta pričaju. Jedne od bizarnijih su 'Nemoj da prekrštaš noge ugušićeš bebu' ... 'Nemoj da duvaš loptu' kao jer nemam pojma šta manjak kiseonika za bebu. I pitam ja lepo lekara za sve to i on čovek pukao od smeha.
Hahaha,ovo je smešno. :D ja sam to za 40 dana,da se kod bebe ne ide..
Moja svekrva u sve vračake veruje.. :)
Ċula sam,kada beba plače,treba umivati iz usta.. haha :)))
I da ostaviš neki konac u bebin krevtac da bolje,spava.. :D
Pošto je moja ćerka imala beleg, tzv. rodin ujed po rođenju, moja svekrva je bila uporna da me ubedi da je podojim dok crkva zvoni na pragu sobe. Moja ćerka je porasla, beleg je skoro potpuno izbledeo, ali zbog toga što se koža raširila, a sitni krvni sudovi raširili i samim tim beleg je slabije vidljiv.
Do 40. dana nesme se nigde ici sa bebom.Sa upaljenom cigaretom ne izlaziti iz kuce.Isplesti crven konac i staviti bebi na rukici protiv uroka.Posle kupke umiti se u toj vodi.Staviti noz beli luk i tamjan ispod bebine glavice da bolje spava.Svako ko dodje da vidi bebu po odlasku ostaviti konac od svog odela pljunuti u to tri puta i staviti bebi u krevetac da nebi vristalo dete posle .
isto i: Da 40 dana gori lampa u sobi gde spava beba... i ne ljubiti je dok spava... :-)
A tek ono za crveni koncic oko ruke🙄brojanica ikone iznad krevetcs itd... meni je to sve vrlo plitko razmisljanje
Ima i ono da se u prvih 40 dana bebi u posetu ne dolazi nocu, a mislim da se ne dolazi ni subotom.
Strasno, zaludne zene bzv opterecuju trudnice i mame svojim "smesnim" pricama. Suprug i ja naravno nismo hteli nista od tih "saveta" da ispostujemo. Sve sto nema medicinsko objasnjenje, tj. logicno... I to za ogledalo, pa da ne valja 40 dana izvoditi dete iz kuce, pa da treba paziti kada se izmlazam da mi negde ne kapne mlako, jer ako stanem na to, mleko ce prestati. Mi smo nasu bebu izveli u park u sernju za dve nedelje. Kad cujem to *ovo valja, ovo ne valja*, digne mi se kosa na glavi. :-) Pozz mojim trudnicama i mamama. :-)
Komsinica meni rece ovako : prvih 40 dana se voda u kojoj se beba kupa ne baca odmah , vec sutradan. Nista se ne daje iz kuce nakon sto padne mrak, ne izbacuje se djubre nakon sto padne mrak. I da na babine kada dolazi zena koja ima menstruaciju mora da kaze da je ima.
Kakve gluposti
Slatko se nasmejah! Naime, ja sam ludela od svekrvinih komentara da će se beba uplašiti, vrištati i neće spavati noću ako se vidi u ogledalu! On jeste vrištao-ali od radosti kad vidi svoj odraz!
Hahaha istoo, samo je moja dodala da nece da progovori ako se gleda u ogledalu
Ima jos 😀 ako hocete da vam prestane mlijeko, iznad sporeta ili vatre nakapate iz dojki i prestace 🙃
Svasta ima od tih bapskih saveta. npr. da ne valja da se bebin ves siri i ostavlja napolju nocu, da se voda sa kojom se kupa beba ne prosipa do ujutru...
bebin veš se mora unijeti u kuci prije mraka ;-)

Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


U prazničnim danima, mnoge bebice će prvi put probati hranu sa roštilja. Pročitajte zanimljive recepte i savete kako da im pripremite ukusan prvomajski obrok »
Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »
Oporavak traje od četiri do šest sedmica »