NjanjaP

Član
  • Broj odgovora

    12
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Sve od člana NjanjaP

  1. NjanjaP je dodao/la tema Bezbednost   

    Prodaja proizvoda kojima je istekao rok trajanja
    Pre 2 meseca sam kupila u Lili drogeriji u Nisu Chicco deciju pastu za zube sa ukusom banane 12+, uvoznika Keprom doo Beograd. Na deklaraciji uvoznika koja je samo nalepljena na orginalnu kutiju pise da je:
    godina proizvodnje: April 2009
    rok trajanja: 36 meseci
    Pastu dete nije koristilo do danas, kada je moj suprug bacajuci kutiju primetio da je na njoj orginalno utisnut datum proizvodnje 02.04.2005., sto znaci da joj je rok istekao jos godinu dana pre nego sto je uvoznik naznacio da je proizvedena!
    Pitam se samo dokle ce se u Srbiji prodavati roba kojoj je istekao rok trajanja. Ne ulazim u to da li su svojstva hemikalija od kojih se sastoji izmenjena ili nisu, samo mislim da je bruka za uvoznika i prodavca da se ovako nesto i dalje desava. Na stranu to sto se radi o proizvodu za decu od godinu dana.
    Tek toliko da vas podsetim da gledate rok orginalni trajanja na proizvodima...


    • odgovora
    • pregleda
  2. NjanjaP je dodao/la post u temi Krvarenje u trudnoći   


    Postoje mnogobrojne studije na temu tokolize. Nema dokaza da takva terapija moze da spreci pobacaj, narocito oralna. Zato se na pr. u SAD vise ne primenjuje, osim u slucajevima kad treba odloziti prevremeni porodjaj za 48 sati.
    Meni je takva ista terapija (ginipral, verapamil) bila prepisana jos u petom mesecu i zato me je interesovalo da saznam vise o tome.
    Ne kazem da zene ne treba da je uzimaju, stvar je izbora svake trudnice da li ce gutati lekove na 4 ili 6 sati, samo kazem da nema dokaza da pomaze.
    Zelim vam sve najbolje!

    Oral medications to suppress contractions do not appear to prolong pregnancy in women experiencing preterm labor.

    Read more: http://www.faqs.org/abstracts/Health/The-c...l#ixzz0m8gl5x4n
  3. NjanjaP je dodao/la post u temi Siroki povoj - da ili ne?   

    Moja beba se rodila u leto i zbog velikih vrucina povijali smo je samo u jednokratne pelene. Na kontroli kukova u 4. mesecu lekar je rekao da su kukovi zreli i da nema vise potrebe da je siroko povijamo. Ocutala sam, nisam rekla da je nismo ni povijali...
    Kongenitalna dislokacija kukova je ko sto neko rece nasledna, a sklonija su joj neka podrucja od drugih/ izmedju ostalog tamo gde u vodi nema dovoljno kalcijuma.
    Ako imate slucajeva u porodici, idite na cesce kontrole...
  4. NjanjaP je dodao/la post u temi Krvarenje u trudnoći   

    BTW, ja sam imala krvarenja citav cetvrti i peti mesec. Trcala sam kod lekara svaki peti dan, dok nisam naisla na doktorku koja je tog dana menjala mog lekara. Rekla mi je da mogu da biram-da odlepim skroz ili da se smirim i pustim da sve ide svojim tokom. Poslusala sam je -smirila se i krvarenja su nekim cudom nestala.
    Porodila sam se u terminu i rodila zdravu devojcicu.
    Ipak, svako krvarenje u trudnoci predstavlja rizik i treba proveriti njegov uzrok.
  5. NjanjaP je dodao/la post u temi Krvarenje u trudnoći   

    Utrogestan nema nikakvu svrhu nakon prvih nekoliko nedelja trudnoce i to jasno pise na uputstvu. Kao i omiljena kombinacija nasih lekara ginipral+verapamil u kasnijoj trudnoci.
    Onaj ko pronadje lek koji ce zaustaviti pobacaj, dobice odmah nobelovu nagradu.
  6. NjanjaP je dodao/la post u temi Pamučne pelene   


    Ima ih u Aksi, Merkatoru, Liliju a nalazila sam ih i u Tempu (Huggies)
  7. NjanjaP je dodao/la post u temi Pamučne pelene   

    Kad je moja cerka pocela da sedi, Pampers pelena bi u toku dana procurela za 2 sata. Nocu je situacija bila malo bolja, tj. izdrzala bi do jutra, ali potpuno natopljena. Moje iskustvo je da su Huggies pelene nesto kruce, ali prijatnije na dodir/pamucnije i daleko duze mogu da ostanu suve.
    Na nekoj promociji smo dobili 2 Nannys pelene i nisu bile lose, nesto su deblje, ali lepo upijaju.
    Sa drugim vrstama pelena nemam iskustva.
  8. NjanjaP je dodao/la post u temi Trudnice posle 35-te godine   



    Verovatnoca je 0,4% ili 1:250.
    Ali to se odnosi na broj pobacaja koji se javljaju odmah nakon amniocenteze.
    Pobacaji koji se jave nedelju ili dve kasnije ne ulaze u tu brojku.
  9. Ne možete da vidite ovaj odgovor jer se nalazi u temi za koju je potrebno 100 posts da bi bila pikazana.
  10. Ne možete da vidite ovaj odgovor jer se nalazi u temi za koju je potrebno 100 posts da bi bila pikazana.
  11. NjanjaP je dodao/la post u temi Porodilište - Niš   

    Moj porodjaj je bio pre 10 meseci. Porodjaj relativno lak, prirodan. Beba dobro, osim epizode zutice.
    Samo porodiliste besprekorno cisto, imala sam srece da tog popodneva budem jedina porodilja. Moj Dr. celo vreme uz mene.
    Akuserska jedinica prica za sebe. Drugi svet u kome je najvazniji stav porodilje. Ako ne zaboravite cinjenicu da ste na jugu Srbije i ako tome pristupite kao necemu privremenom, sto traje tri dana, nakon cega idete kuci, necete se previse razocarati. Ulogu Princeze na zrnu graska ostavite za kucu, supruga i roditelje. U suprotnom, boravak tamo bice nocna mora.
    Neudobni kreveti u kojima spavate sa bebama su pravi uzas, iako su sobe relativno uredne i ciste.
    Najlosiji utisak na mene ostavile su same porodilje a ne osoblje (iako je konkurencija bila ostra). Nisam mogla da verujem gledajuci pojedine zene tamo a da se ne cudim gde su rasle i ko ih je vaspitavao...


  12. NjanjaP je dodao/la post u temi Trudnice posle 35-te godine   

    Ja sam prvi put rodila u 38 godini, trudnoca bez znacajnijih problema osim uzasne mucnine u I trimestru. Porodjaj je bio prirodan i relativno brz-3 sata od pojave prvih kontrakcija.
    Rizik od genetskih malformacija je statisticki veci, jer je daleko manja populacija porodilja od 35 do 40 nego od 20 do 25 godina. Ipak ko sto neko rece dosta toga zavisi od genetike i opsteg stanja organizma. Nisam radila amniocentezu, uprkos stalnom pritisku mog lekara cija je to uza specijalnost.
    Rodila sam sa 38 jer sam se tek tada osetila spremnom za to.
    Neke zene su spremne da budu majke i sa 17 godina, drugim zenama kao sto sam ja treba mnogo vise...Sigurna sam da se sa 20 god fizicki lakse podnose neprospavane noci uz plac deteta, mada ih nikad ne bih menjala za neprospavane noci u diskoteci u tom periodu...