Jelena Radovic

Član
  • Broj odgovora

    1
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici Jelena Radovic

Načini kontaktiranja

  • ICQ 0

Aktivnosti člana/članice Jelena Radovic

  1. Jelena Radovic je dodao/la post u temi Mastocytosis I Maticne celije   


    Pozdrav. Mogu da ponudim svoje skromno poznavanje materije. Pred porodjajem sam i planiramo cuvanje maticnih celija iz pupcanika, pa sam se malo informisala.
    Mislim da sa pitanjem o potencijalnim tretmanima treba da se obratite lekarima/specijalistima koji i inace vode Vas slucaj. Tretman ove bolesti maticnim celijama je, koliko sam videla na internetu, u fazi klinickih istrazivanja a ostali tretmani su uglavnom simptomatski.
    Ono sto znam u vezi transplantacije maticnih celija je sledece:
    Postoji vise tipova maticnih celija (uzimaju se iz kostane srzi donora, iz pupcanika prilikom porodjaja, iz mlecnih zubica...). Ove celije imaju razlicitu, da tako kazem, upotrebnu vrednost - razlicite namene. Nisu sve maticne celije iste.
    Trenutno postoji 70-200 (zavisi od izvora:)) bolesti i stanja kod kojih je terapija primenjiva. To ne mora da znacida su te bolesti 100% izlecive ovim putem (mozda se samo olaksavaju simptomi...).
    Takodje, primenjivost zavisi i od toga da li je bolest nasledna ili ne, koji tip celija bi odgovarao....
    Sve je vrlo individualno.
    Banke i njihovi posrednici bi morali da imaju savetnike kod kojih biste mogli da se raspitate o potencijalnim istrazivanjima, ali mislim da bi pre svega trebalo da potrazite adekvatnog lekara specijalistu (ako ga vec nemate) uz kog biste mogli da pratite bolest (i razvoj nauke).
    Medicina, genetika... napreduju ogromnim koracima. Bitno je da budemo informisani (i pacijenti i lekari)....
    Izvinjavam se zbog duzine posta. Malo sam se raspisala:)